Jajka
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy

Faszerowane jajeczne kurczaczki na Wielkanoc. Nie pomińcie 1 kroku a wyjdą genialne

Tak przygotowane jajka będą pięknie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Są banalnie proste do zrobienia, a efekt zachwyca!
Magdalena Kieblesz
marzec 18, 2021

Jeśli zastanawiacie się nad potrawami na Wielkanoc mamy dla was smaczną propozycje.

Bez wątpienia jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, koniecznie zróbcie te fajne jajeczne koguciki.

Ucieszą każde oko a ich przygotowanie będzie frajdą dla całej rodziny - zwłaszcza dzieci. Na świątecznym stole tak przygotowane jajka będą pięknie się prezentować. Ich widok wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Wielkanoc to w końcu radosne święta więc tej radości absolutnie nie może zabraknąć. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jajeczne kurczaki 

Przygotowując świąteczne jajeczne koguciki nie pomińcie 1 kroku, czyli nie zapomnijcie dodać chrzanu. Pasta z udziałem tego lekko pikantnego składnika podkręci jej smak.

Jak nakazuje tradycja, chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest podstawą święconki i symbolem Wielkanocy. Ma zapewnić nam siły witalne przez cały rok.

Chrzan wpływa również na trawienie zatem przy świątecznym obżarstwie będzie wspaniałym lekarstwem na pełny brzuch. 

Przepis na jajeczne kurczaczki

Składniki na jajeczne kurczaki: 

  • 5 jajek
  • 10 dag twarogu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 papryka czerwona
  • Pieprz mielony
  • Pieprz ziarenka
  • Sól
  • Koperek
  • Mała łyżeczka chrzanu

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 7 do 10 minut. 
  2. Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą.
  3. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół wycinając nożem kształt ząbków. Powinny wyglądać jak kwiatki - tak jak na zdjęciu.
  4. Z jajek wyciągnijcie żółtka. 
  5. W miseczce utrzyjcie twaróg z łyżeczką chrzanu. Do masy dodajcie także żółtka z wszystkich jajek. Całość dokładnie wymieszajcie. 
  6. W trakcie mieszania dodajcie trochę majonezu.
  7. Gdy pasta będzie gotowa doprawcie ją solą i pieprzem do smaku.
  8. Z powstałej pasty formujcie kulki i włóżcie je delikatnie do jajek. 
  9. Z czerwonej papryki wytnijcie małe dzióbki i grzebienie dla kogucików.
  10. Z zielonego, świeżego koperku zróbcie ogonki. 
  11. Ziarenka pieprzu posłużą wam jako oczy kogutów.

Tak przygotowane urocze jajka są gotowe do podania na wielkanocny stół. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze