Jajka
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy

Faszerowane jajeczne kurczaczki na Wielkanoc. Nie pomińcie 1 kroku a wyjdą genialne

Tak przygotowane jajka będą pięknie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Są banalnie proste do zrobienia, a efekt zachwyca!

Jeśli zastanawiacie się nad potrawami na Wielkanoc mamy dla was smaczną propozycje.

Bez wątpienia jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, koniecznie zróbcie te fajne jajeczne koguciki.

Ucieszą każde oko a ich przygotowanie będzie frajdą dla całej rodziny - zwłaszcza dzieci. Na świątecznym stole tak przygotowane jajka będą pięknie się prezentować. Ich widok wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Wielkanoc to w końcu radosne święta więc tej radości absolutnie nie może zabraknąć. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajeczne kurczaki 

Przygotowując świąteczne jajeczne koguciki nie pomińcie 1 kroku, czyli nie zapomnijcie dodać chrzanu. Pasta z udziałem tego lekko pikantnego składnika podkręci jej smak.

Jak nakazuje tradycja, chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest podstawą święconki i symbolem Wielkanocy. Ma zapewnić nam siły witalne przez cały rok.

Chrzan wpływa również na trawienie zatem przy świątecznym obżarstwie będzie wspaniałym lekarstwem na pełny brzuch. 

Przepis na jajeczne kurczaczki

Składniki na jajeczne kurczaki: 

  • 5 jajek
  • 10 dag twarogu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 papryka czerwona
  • Pieprz mielony
  • Pieprz ziarenka
  • Sól
  • Koperek
  • Mała łyżeczka chrzanu

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 7 do 10 minut. 
  2. Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą.
  3. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół wycinając nożem kształt ząbków. Powinny wyglądać jak kwiatki - tak jak na zdjęciu.
  4. Z jajek wyciągnijcie żółtka. 
  5. W miseczce utrzyjcie twaróg z łyżeczką chrzanu. Do masy dodajcie także żółtka z wszystkich jajek. Całość dokładnie wymieszajcie. 
  6. W trakcie mieszania dodajcie trochę majonezu.
  7. Gdy pasta będzie gotowa doprawcie ją solą i pieprzem do smaku.
  8. Z powstałej pasty formujcie kulki i włóżcie je delikatnie do jajek. 
  9. Z czerwonej papryki wytnijcie małe dzióbki i grzebienie dla kogucików.
  10. Z zielonego, świeżego koperku zróbcie ogonki. 
  11. Ziarenka pieprzu posłużą wam jako oczy kogutów.

Tak przygotowane urocze jajka są gotowe do podania na wielkanocny stół. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

sałatka chrzanowa
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy
Wielkanocna sałatka chrzanowa z jajkami. Jej smak podkręca 1 tajemny składnik
Wielkanoc to wyjątkowy czas dla wszystkich, dlatego na stole nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkowym punktem jest sałatka chrzanowa z jajkami i sekretnym składnikiem, który podkręca jej smak.

Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem. Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek. Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika , dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza. Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami  To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki. Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki . Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc , a wasi bliscy przepadną za tym smakiem! Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kostka rosołowa 5 jajek 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebulki marynowanej 2 słoiki chrzanu 5 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę...

Jajka faszerowane
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Jajeka faszerowane wędzoną rybą będą hitem na wielkanocnym stole. Znikną w kilka minut
Jajka faszerowane to prosty pomysł na smaczne, niecodzienne śniadanie. Przy wielkanocnym stole chętnie zajadać się nimi będą wasi bliscy.

Aby zrobić przepyszne faszerowane jajka nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności. To naprawdę proste ale bardzo efektowne danie. Poznajcie na nie przepis i zróbcie je na święta dla swojej rodziny! Tak przygotowane jajka to uwielbiana pozycja na wielkanocnym stole. W końcu jajka są podstawą wiosennych, wielkanocnych świąt.  Ozdabiamy je, malujemy na piękne kolorowe pisanki. To zajęcie uwielbiane przez całą rodzinę. Jajka symbolizują nadzieję na życie wieczne. Nie może ich zabraknąć w święconce, a także podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.  Jajkiem, tak jak opłatkiem podczas Wigilii, dzielimy się z wszystkimi domownikami i składamy im życzenia szczęścia, zdrowia i pomyślności.  Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem Do zrobienia jajek faszerowanych rybą będziecie potrzebować jajek, wędzonego pstrąga, ogórka kiszonego, cebuli, majonezu oraz maksymalnie 25 minut. Tak niewiele potrzeba, by stworzyć to pyszne arcydzieło na wielkanocny stół.  Do zrobienia jajek faszerowanych wędzonym pstrągiem będziecie potrzebować:  4 jajka 1/2 wędzonego pstrąga tęczowego 1 większy ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 1 łyżka majonezu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 6 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół Żółtka z jajek wyjmijcie, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie je widelcem. Wędzonego pstrąga wędzonego oczyśćcie z ości. Kiszonego górka pokrójcie w plasterki.  Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie...

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy
Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku
Już za kilka dni będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznego menu. Nie może w nim oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek. Co powiecie na te przepyszne, wiosenne jajka z fioletowym farszem?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by pomyśleć o świątecznych potrawach. Poza takimi klasykami, jak żurek z białą kiełbasą, swojskie wędliny, sałatka jarzynowa i ciasta – mazurek, sernik i baba wielkanocna, na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć faszerowanych jajek na twardo. Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc Co powiecie na naszą propozycję? Czy te jajka faszerowane buraczano-chrzanową pastą w kuszącym fioletowym kolorze, nie wyglądają obłędnie? Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę, a efekt smakowo-wizualny zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach. Przygotujcie na święta takie jajka a na pewno nie pożałujecie. Sprawdziliśmy - są przepyszne! Składniki: 4 jajka 2 średnie buraczki 1 łyżeczka ostrego chrzanu 1 czubata łyżka majonezu Natka pietruszki do dekoracji Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy a następnie obieramy ze skórki. Jednego buraka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy. Przecinamy wzdłuż na pół. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraka wraz z chrzanem i majonezem. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka jaj układamy na plasterkach buraka. Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu. Przybieramy listkami natki pietruszki. Podajemy po przygotowaniu. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

rożki z szynki
Gotujmy.pl/p.jola1
Newsy
Przepyszne faszerowane rożki z szynki. Nie przegapcie tego przepisu. To prawdziwy hit tej Wielkanocy
Oprócz tradycyjnych potraw wielkanocnych, warto również przygotować przekąski, które idealnie uzupełnią całość. Idealną opcją są faszerowane rożki z gotowanej szynki. To szybkie, aromatyczne danie. Z pewnością zachwyci gości nie tylko smakiem, ale również świetną formą podania. Koniecznie musicie je przygotować dla swoich bliskich!

Podczas świąt wielkanocnych, oprócz dań głównych, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, podaje się również różnego rodzaju przekąski. Zazwyczaj są to faszerowane jajka bądź po prostu pokrojona, ułożona na talerzu wędlina. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości, to połączcie te dwie opcje i przygotujcie rożki z szynki z przepysznym farszem. Są tak smaczne, że zanim się obejrzycie znikną z półmiska. Faszerowane rożki z szynki To danie jest połączeniem faszerowanych jajek z pokrojoną wędliną. To świetna opcja podania, która nie tylko ładnie wygląda na świątecznym stole, ale również świetnie smakuje. Rożki będą doskonałą przekąską pomiędzy głównymi daniami podczas Wielkanocy. Całość dopełnia krem dijonnaise Maille. Dzięki niemu, nadzienie jest kremowe, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Jeśli nie macie w swoich zasobach tego składnika, to możecie po prostu połączyć łyżkę majonezu z jedną łyżką musztardy.  Przepis na faszerowane rożki z szynki Składniki: 12 plastrów szynki gotowanej 6 jajek 2 łyżeczki chrzanu ½ pęczka szczypiorku 1 pomidor 12 sztuk długiego cienkiego szczypiorku kiełki rzodkiewki 2 łyżki kremu dijonnaise Maille sól mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Pół pęczka szczypiorku drobno posiekajcie. Jajka gotujcie na twardo we wrzącej wodzie przez 8 minut. Później zalejcie je zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Ostudzone jajka obierzcie i przełóżcie do miski. Zmiksujcie je za pomocą blendera. Do miski dodajcie dwie łyżki kremu dijonnaise Maille. Jeśli go nie macie to śmiało możecie go zastąpić łyżką majonezu oraz taką samą ilością musztardy. Dodatkowo do jaj dodajcie dwie łyżeczki chrzanu i posiekany drobno pęczek...