Mrówki w domu to wyjątkowo uciążliwy problem – zwłaszcza w kuchni, gdzie owady mogą dobrać się do jedzenia. Mrówki najczęściej można spotkać w domach (zwłaszcza tych położonych w lesie czy w okolicy polnej) oraz w mieszkaniach znajdujących się na parterze. Na wyższych piętrach goszczą raczej tylko wtedy, kiedy na wierzchu mogą znaleźć swoje ulubione słodkie pożywienie (ciasta, czekolady, batoniki, nadgniłe owoce).

Warto więc pamiętać, aby nie zostawiać na blacie słodyczy czy przejrzałych owoców, które mogą przyciągnąć owady, a te roznieść choroby i niebezpieczne zarazki.

Domowe sposoby na mrówki

Zanim zaopatrzycie się w kosztowne i potencjalnie szkodliwe chemikalia, sięgnijcie po domowe sposoby na mrówki. 

  • Płyn do mycia szyb + mydło – mieszankę tych detergentów należy nanieść przy wejściu głównym lub w progu drzwi balkonowych, a także we wszystkich obszarach, gdzie mrówki mają w zwyczaju się gromadzić.
  • Ocet + proszek do pieczenia – ta mieszanka to nie tylko popularny domowy detergent do mycia wielu powierzchni, ale także sposób na kuchenne owady. Rozcieńczony ocet z sodą oczyszczoną należy wykorzystać jako sposób na umycie szafek, a także powierzchni blatów czy sprzętów kuchennych. Dzięki temu mrówki przestaną poruszać się tymi terenami. 
  • Olejek miętowy + woda – 10-20 kropli olejku eterycznego z mięty pieprzowej wymieszajcie z dwiema szklankami wody. Taką mieszankę nanieście w tych samych miejscach, co powyższy roztwór: przy drzwiach, oknach i wszystkich miejscach, którymi mrówki mogą przedostawać się do środka. Mięta nie jest jednak jedynym naturalnym zapachem, którego nie lubią owady: odstraszają je także aromaty lawendy, tymianku, majeranku, czosnku czy pietruszki. 

Czytaj też:

Zobacz także: