domowe paluszki rybne
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku

Paluszki rybne to dla wielu osób wspomnienie czasów dzieciństwa. Najczęściej były podawane z frytkami na obiad. Jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Dodanie do nich jednego składnika sprawi, że będą przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe paluszki rybne

Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie.

Sekretny składnik paluszków rybnych 

Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami.

Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem

Składniki:

  • 3-4 filety miruny
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 2 jajka
  • mąka
  • mleko
  • panierka do ryb
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso.
  2. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym.
  3. Filety pokrójcie w paski około 2 centymetrowe. Tak przygotowaną rybę oprószcie solą oraz pieprzem kolorowym z każdej strony.
  4. Do jednej miski wsypcie mąkę, do drugiej panierkę do ryb, a do trzeciej wbijcie jajko i roztrzepcie je z odrobiną mleka.
  5. Na patelnię wlejcie olej, zacznijcie go rozgrzewać. 
  6. Przyprawione kawałki ryby obtaczajcie kolejno w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu w panierce. Tak przygotowaną mirunę układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
  7. Rybę smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będzie gotowa przełóżcie ją na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Paluszki rybne podawajcie razem z pieczonymi ziemniaczkami bądź frytkami i świeżą surówką. 

 

Źródło: gotujmy.pl

domowe paluszki rybne przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Pyszne domowe paluszki rybne w chrupiącej panierce. Nawet niejadki będą chciały dokładkę
Domowe paluszki rybne to idealny sposób na przemycenie do diety dziecka cennych witamin i wartości odżywczych. W końcu mało który milusiński określa się jako fan ryb. Kiedy jednak zobaczy panierkę, frytki i keczup, szaleje z zachwytu. Taki obiad wcale nie musi być niezdrowy. Wystarczy, że wszystkie elementy przygotujecie samodzielnie.

Receptura na domowe paluszki rybne jest naprawdę dziecinnie prosta. Z pewnością macie w swojej kuchni wszystkie potrzebne składniki. Dodatkowa wizyta w sklepie będzie więc zbędna.  Na przyrządzenie tego przysmaku potrzebujecie zaledwie 20 minut. Możecie być pewni, że na jego widok wasze niejadki oszaleją z zachwytu i każdy, bez wyjątku, poprosi o dokładkę. Dzięki temu przepisowi już nigdy nie sięgniecie po sklepowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne Będziecie potrzebować 4 filetów ulubionej ryby np. miruny 2 jajek Mąki Bułki tartej Soku z cytryny Mleka Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie Rybę podzielcie na paluszki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowaną umieśćcie w średniej wielkości misce i skropcie sokiem z cytryny. Dzięki temu przekąska zyska lepszy smak, a panierka będzie lepiej przywierać. Przygotujcie dwa głębsze talerze - w jednym umieśćcie rozkłócone jajko i mleko, z kolei w drugim mąkę i bułkę tartą. Zanim przystąpicie do jakichkolwiek innych czynności, na patelni rozgrzejcie olej. Bowiem panierowana ryba musi od razu wylądować na tłuszczu, inaczej będzie niesmaczna. Skropione wcześniej cytryną filety doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie panierować w kolejności – mąka z bułką tartą, jajko z mlekiem, mąka z bułką tartą. Tak przygotowaną rybę od razu połóżcie na rozgrzanym tłuszczu i smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia panierki.  Usmażone paluszki rybne odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe! Najlepiej serwować je w towarzystwie domowych frytek i majonezu lub keczupu. Źródło: gotujmy.pl

Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy
Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...

Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Tylko 1 sprawi, że potrawa będzie smakować jak u babci
Adobe Stock
Newsy
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Tylko 1 rodzaj sprawi, że będzie smakować jak u babci
Przygotowujecie w tym roku rybę po grecku? Dowiedzcie się, jakie gatunki ryb są najlepsze do tego dania, a jakie się w ogóle do niego nie nadają.

Ryba po grecku to jedna z potraw, która zawsze pojawia się na wigilijnym stole. Polska tradycja jedzenia ryb w święta jest już naprawdę długa. Przedwojenne książki kucharskie pełne są wigilijnych przepisów na ryby oraz sposobów na ich przyrządzenie. Dziś przygotowujemy karpia, śledzie, a nawet łososia. Oraz obowiązkową rybę po grecku! A czy wiecie, jaki gatunek ryby jest najlepszy do tej potrawy? Dowiedzcie się co kupić, by tradycyjne wigilijne danie smakowało tak, jak robiła je wasza babcia. Z czego robi się rybę po grecku? Ryba po grecku (zwana także rybą po żydowsku) to smażone najczęściej w panierce filety rybne podawane w duszonych i podsmażonych warzywach. Podstawą warzywnego sosu jest marchew, cebula i seler oraz koncentrat pomidorowy. Składniki należy zetrzeć na tarce i dusić z dodatkiem przypraw, ziela angielskiego i liści laurowych, a później podawać z usmażoną rybą. Jaka ryba do ryby po grecku? Nazwa tego dania nie podpowiada nam niestety jakiego gatunku ryby powinniśmy użyć do jej przygotowania. A jest to bardzo istotna kwestia! Nie każdy rodzaj ryby się do tego dania nadaje i może je zwyczajnie zepsuć. Ryba po grecku jest bardzo tłusta przez to, że filety oraz warzywa się wcześniej podsmaża. Jeżeli więc wybierzemy gatunek, który naturalnie jest tłusty, to danie będzie bardzo ciężkostrawne i niesmaczne. Do przygotowania ryby po grecku absolutnie nie nadaje się: Łosoś Panga Makrela Ryba maślana Choć powyższe gatunki ryb są bardzo smaczne, to usmażone z dodatkiem duszonych i podsmażanych warzyw będą po prostu zbyt tłuste. Do ryby po grecku trzeba użyć ryb o delikatnym i białym mięsie, takich jak: Dorsz Mintaj Miruna Morszczuk Sprawdzą się gatunki chude i o delikatnym mięsie. Jeśli nie chcemy, by ryba po grecku wyszła zbyt tłusta, to poza wyborem odpowiedniego rodzaju ryby...

Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Zaskakujący smak
oddaszfartucha/Instagram;Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Ryba w cebulowej panierce według Tomasza Strzelczyka. Kucharz podaje ją z remuladą
Trochę przypraw, jeden kluczowy składnik i ryba w panierce gotowa! Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Niezawodny Tomasz Strzelczyk tym razem proponuje smażoną rybę z własnego przepisu. Kucharz do panierki dodaje cebulę, dzięki czemu danie ma wyjątkowy smak. Rybę podaje z domową remuladą - to duński sos składający się z warzyw i majonezu. Przypomina nieco nasz sos tatarski. Tomasz, który od wielu lat mieszka w Danii, przepada za remuladą i w najnowszym filmie pokazuje, jak ją zrobić. Idealnie pasuje do ryby w panierce! Przepis jest tani i prosty w wykonaniu. Zobaczcie, zrobić rybę z przepisu Tomasza.  Przepis na filety rybne w cebulowej panierce z domową remuladą Do przygotowania ryby w tej wyjątkowej panierce z przepisu Tomasza Strzelczyka potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 filety rybne 3 jajka 1 mała cebula mąka bułka tarta sól pieprz Do sosu: 4 ogórki konserwowe pół marchewki 3 łyżki cebulek marynowanych 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku  5 łyżek majonezu szczypta przyprawy curry sól pieprz Przygotowanie: Gotowe filety rybne posypcie solą i pieprzem. Do wysokiego naczynia wbijcie jajka. Pokrójcie cebulę, dodajcie do naczynia i całość zmiksujcie blenderem. Wlejcie powstałą masę do miski, w której będziecie obtaczać rybę do panierki. Czas na sos - do malaksera wrzućcie pokrojoną marchewkę, korniszony, marynowane cebulki, czosnek i kapary. Całość poszatkujcie, ale nie za drobno. Poszatkowane warzywa przełóżcie do miski, dodajcie 5 łyżek majonezu, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Powoli rozgrzewajcie olej na patelni i opanierujcie w tym czasie rybę. Włóżcie filet...