domowe paluszki rybne
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku

Paluszki rybne to dla wielu osób wspomnienie czasów dzieciństwa. Najczęściej były podawane z frytkami na obiad. Jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Dodanie do nich jednego składnika sprawi, że będą przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe paluszki rybne

Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie.

Sekretny składnik paluszków rybnych 

Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami.

Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem

Składniki:

  • 3-4 filety miruny
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 2 jajka
  • mąka
  • mleko
  • panierka do ryb
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso.
  2. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym.
  3. Filety pokrójcie w paski około 2 centymetrowe. Tak przygotowaną rybę oprószcie solą oraz pieprzem kolorowym z każdej strony.
  4. Do jednej miski wsypcie mąkę, do drugiej panierkę do ryb, a do trzeciej wbijcie jajko i roztrzepcie je z odrobiną mleka.
  5. Na patelnię wlejcie olej, zacznijcie go rozgrzewać. 
  6. Przyprawione kawałki ryby obtaczajcie kolejno w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu w panierce. Tak przygotowaną mirunę układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
  7. Rybę smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będzie gotowa przełóżcie ją na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Paluszki rybne podawajcie razem z pieczonymi ziemniaczkami bądź frytkami i świeżą surówką. 

 

Źródło: gotujmy.pl

Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy
Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...

ryba po grecku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku? Tylko jedna sprawi, że potrawa będzie smakować jak u babci
Przygotowujecie w tym roku rybę po grecku? Dowiedzcie się, jakie gatunki ryb są najlepsze do tego dania, a jakie się w ogóle do niego nie nadają.

Ryba po grecku to jedna z potraw, która zawsze pojawia się na wigilijnym stole. Polska tradycja jedzenia ryb w święta jest już naprawdę długa. Przedwojenne książki kucharskie pełne są wigilijnych przepisów na ryby oraz sposobów na ich przyrządzenie. Dziś przygotowujemy karpia, śledzie, a nawet łososia. Oraz obowiązkową rybę po grecku! A czy wiecie, jaki gatunek ryby jest najlepszy do tej potrawy? Dowiedzcie się co kupić, by tradycyjne wigilijne danie smakowało tak, jak robiła je wasza babcia. Polska tradycja Ryba po grecku (zwana także rybą po żydowsku) to smażone najczęściej w panierce filety rybne podawane w duszonych i podsmażonych warzywach. Podstawą warzywnego sosu jest marchew, cebula i seler oraz koncentrat pomidorowy. Składniki należy zetrzeć na tarce i dusić z dodatkiem przypraw, ziela angielskiego i liści laurowych, a później podawać z usmażoną rybą. Jaka ryba do ryby po grecku? Nazwa tego dania nie podpowiada nam niestety jakiego gatunku ryby powinniśmy użyć do jej przygotowania. A jest to bardzo istotna kwestia! Nie każdy rodzaj ryby się do tego dania nadaje i może je zwyczajnie zepsuć. Ryba po grecku jest bardzo tłusta przez to, że filety oraz warzywa się wcześniej podsmaża. Jeżeli więc wybierzemy gatunek, który naturalnie jest tłusty, to danie będzie bardzo ciężkostrawne i niesmaczne. Do przygotowania ryby po grecku absolutnie nie nadaje się: Łosoś Panga Makrela Ryba maślana Choć powyższe gatunki ryb są bardzo smaczne, to usmażone z dodatkiem duszonych i podsmażanych warzyw będą po prostu zbyt tłuste. Do ryby po grecku trzeba użyć ryb o delikatnym i białym mięsie, takich jak: Dorsz Mintaj Miruna Morszczuk Sprawdzą się gatunki chude i o delikatnym mięsie. Jeśli nie chcemy, by ryba po grecku wyszła zbyt tłusta, to poza wyborem odpowiedniego rodzaju ryby...

ryba po grecku przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Tak rybę po grecku je się u Ewy Wachowicz na święta. Zaskoczeni?
Jeżeli zamierzacie przyrządzić na święta rybę po grecku, to wypróbujcie tę z przepisu Ewy Wachowicz - smakuje jak u mamy!

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji jest zdecydowanie ryba po grecku. Tego dnia tradycyjnie jada się tylko ryby i inne potrawy w wersji jarskiej, takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatkę warzywną. Zwyczaj ten jest bardzo stary i już nasi przodkowie przed wojną na wigilię przygotowywali głównie ryby. Popularna ekspertka od gotowania Ewa Wachowicz pochwaliła się tym, jak ona robi świąteczną rybę po grecku. Spodziewaliście się takiego efektu? Ryba na święta Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, ale trzeba wiedzieć, jakiej ryby do niego użyć. Nie wszystkie gatunki się do tego nadają! Wszystko przez to, że danie to jest ciężkostrawne i tłuste. Warzywa podsmaża się na tłuszczu, a rybę panieruje i smaży w oleju. Z tego powodu do ryby po grecku wybierajcie gatunki o chudym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy miruna. Absolutnie natomiast nie nadaje się do tego dania łosoś, makrela czy ryba maślana – są zbyt tłuste. Ryba po grecku z przepisu Ewy Wachowicz Co nas zaskoczyło w tym przepisie? Jest bardzo prosty i tradycyjny! Często, gdy celebryci gotują, to proponują dania przygotowywane w inny, nowoczesny sposób lub dodają coś od siebie. Natomiast przepis Ewy Wachowicz jest tak zwyczajny i domowy, że sami jesteśmy zaskoczeni. Do przygotowania tego dania będzie potrzebowali poniższych składników: 650 g filetów rybnych 4 marchwie 2 korzenie pietruszki Pół selera 4 – 5 cebul 1 por (biała część) Sok z cytryny 50 g koncentratu z pomidorów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki Cukier Sól Pieprz Mąka pszenna Olej Przygotowanie Filety rybne opłuczcie, osuszcie za pomocą ręczników...

smażona ryba rozpada się
anulkadh/Gotujmy.pl
Newsy
Jak idealnie usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła? Znamy wspaniały sposób
Święta za pasem i niedługo będzie trzeba smażyć karpia! Co zrobić, jeśli filety się rozpadają? Mamy na to sposób!

Idą święta, a to czas na przygotowywanie sałatki śledziowej, pieczonego łososia, ryby po grecku i obowiązkowego smażonego karpia! Zwłaszcza smażona ryba często spędza sen z powiek adeptom gotowania. Zdarza się, że nagle w trakcie smażenia filety zaczynają się rozpadać i zamiast smakowitych kotletów rybnych pozostajecie z bliżej nieokreśloną rybną breją na patelni. A przecież nie o to chodziło! By uniknąć kulinarnej katastrofy w święta, zastosujcie tę jedną, prostą metodę. Dzięki niej smażona ryba już nigdy się wam nie rozpadnie! Dlaczego ryba się rozpada w trakcie smażenia? Była kilkukrotnie rozmrożona i zamrożona ponownie – takie filety będą mieć matową teksturę. Jest nieustannie przesuwana na patelni i obracana na drugą stronę – dajcie się jej w spokoju usmażyć! Ciągłe obracanie nie sprawi, że szybciej lub lepiej się usmaży. Ryby mają bardzo delikatne mięso, a jeśli będziecie stale je ruszać, to niechybnie filet się rozpadnie. Wybraliście gatunek nieodpowiedni do smażenia – istnieją ryby, które mimo największych starań rozpadną się na patelni. Należy do nich na przykład dorsz, który nawet gdy jest świeży, to rozpada się na kawałki. Jak smażyć ryby? Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed smażeniem. Pamiętajcie o tych wskazówkach: Filety przeznaczone do smażenia należy wcześniej rozłożyć, posypać solą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte. Jeżeli macie zamrożoną rybę, to nie rozmrażajcie jej całkowicie! Jednym ze sposobów jest smażenie filetów pokrytych cieniutką warstwą lodu. Smażenie zdecydowanie ułatwia przygotowanie panierki. Najlepiej obtoczyć filety w mące lub cieście – powinno się ono składać z żółtek i mąki. Sposób na rozpadającą się rybę Niezawodną...