Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste. 

Domowe paluszki rybne

Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie.

Sekretny składnik paluszków rybnych 

Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami.

Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem

Składniki:

  • 3-4 filety miruny
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 2 jajka
  • mąka
  • mleko
  • panierka do ryb
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso.
  2. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym.
  3. Filety pokrójcie w paski około 2 centymetrowe. Tak przygotowaną rybę oprószcie solą oraz pieprzem kolorowym z każdej strony.
  4. Do jednej miski wsypcie mąkę, do drugiej panierkę do ryb, a do trzeciej wbijcie jajko i roztrzepcie je z odrobiną mleka.
  5. Na patelnię wlejcie olej, zacznijcie go rozgrzewać. 
  6. Przyprawione kawałki ryby obtaczajcie kolejno w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu w panierce. Tak przygotowaną mirunę układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
  7. Rybę smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będzie gotowa przełóżcie ją na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Paluszki rybne podawajcie razem z pieczonymi ziemniaczkami bądź frytkami i świeżą surówką. 

 

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl