Latem lody to jeden z najsmaczniejszych, choć niestety także kalorycznych deserów. Oparte na śmietance, nawet domowe lody nie są zbyt dietetyczne i jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. Alternatywą są lody wodne czy sorbety, choć te nie każdemu one smakują. A czy wiedzieliście, że można przyrządzić domowe lody z… bananów? Sprawdźcie, jak je zrobić. 

Przepis na lody z bananów i masła orzechowego

Przygotowanie takich lodów jest banalnie proste. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe - w przeciwnym razie lody mogą wam się nie udać. Będziecie potrzebowali tych składników:

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany

  • 1,5 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Obierzcie 3 banany i pokrójcie je drobno. Odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin. 

  2. Po tym czasie obierzcie i pokrójcie czwartego, niemrożonego banana i dodajcie wraz z 1,5 łyżki masła orzechowego do tych, które były w zamrażarce. 

  3. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Im dłużej będziecie miksowali, tym bardziej pulchne wyjdą lody, dlatego lepiej wykazać się cierpliwością. 

  4. Następnie tak powstałą mieszankę włóżcie do zamrażarki na około 5 godzin.

Zalety lodów z bananów

Co sprawia, że ten niecodzienny przepis na lody jest tak wyjątkowy? Są one bowiem całkowicie wegańskie i pozbawione laktozy. Nie ma w nich ani odrobiny śmietanki, dlatego bezpiecznie mogą je spożywać osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych oraz te, które stosują dietę bezlaktozową.

Zobacz także:

Lody z bananów są zdrowe ze względu na obecność naturalnych cukrów znajdujących się w owocach oraz tłuszczów z orzechów. Ważne jest, by użyć masła składającego się w 100% z orzechów, bez dodatku soli czy oleju palmowego. 

Lody bananowe świetnie smakują solo, a także z różnymi, zdrowymi dodatkami - na przykład z truskawkami czy kiwi. W trakcie przygotowywania możecie także dodać do nich ulubione przyprawy do deserów, takie jak cynamon czy ekstrakt z wanilii.