Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki
AdobeStock
Newsy

Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki

Niskokaloryczne, zdrowe, a do tego mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy. Poznajcie prosty przepis na domowe lody z mrożonych bananów.

Latem lody to jeden z najsmaczniejszych, choć niestety także kalorycznych deserów. Oparte na śmietance, nawet domowe lody nie są zbyt dietetyczne i jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. Alternatywą są lody wodne czy sorbety, choć te nie każdemu one smakują. A czy wiedzieliście, że można przyrządzić domowe lody z… bananów? Sprawdźcie, jak je zrobić. 

Przepis na lody z bananów i masła orzechowego

Przygotowanie takich lodów jest banalnie proste. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe - w przeciwnym razie lody mogą wam się nie udać. Będziecie potrzebowali tych składników:

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany

  • 1,5 łyżki masła orzechowego

Zobacz także
Polacy dali się nabrać na oszukańcze „lody naturalne”. Nie zgadlibyście, z czego są zrobione

Polacy dali się nabrać na oszukańcze „lody naturalne”. Nie zgadlibyście, z czego są zrobione

Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj ani maszynki do lodów

Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj, ani maszynki do lodów

Przygotowanie:

  1. Obierzcie 3 banany i pokrójcie je drobno. Odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin. 

  2. Po tym czasie obierzcie i pokrójcie czwartego, niemrożonego banana i dodajcie wraz z 1,5 łyżki masła orzechowego do tych, które były w zamrażarce. 

  3. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Im dłużej będziecie miksowali, tym bardziej pulchne wyjdą lody, dlatego lepiej wykazać się cierpliwością. 

  4. Następnie tak powstałą mieszankę włóżcie do zamrażarki na około 5 godzin.

Zalety lodów z bananów

Co sprawia, że ten niecodzienny przepis na lody jest tak wyjątkowy? Są one bowiem całkowicie wegańskie i pozbawione laktozy. Nie ma w nich ani odrobiny śmietanki, dlatego bezpiecznie mogą je spożywać osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych oraz te, które stosują dietę bezlaktozową.

Lody z bananów są zdrowe ze względu na obecność naturalnych cukrów znajdujących się w owocach oraz tłuszczów z orzechów. Ważne jest, by użyć masła składającego się w 100% z orzechów, bez dodatku soli czy oleju palmowego. 

Lody bananowe świetnie smakują solo, a także z różnymi, zdrowymi dodatkami - na przykład z truskawkami czy kiwi. W trakcie przygotowywania możecie także dodać do nich ulubione przyprawy do deserów, takie jak cynamon czy ekstrakt z wanilii. 

Źródło: glamour.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

naleśniki z bananem przepis
AdobeStock
Newsy
Błyskawiczne naleśniki. Potrzebujecie 5 minut, patelnię i 2 składniki z lodówki
Czy da się zrobić naleśniki z dwóch składników? Oczywiście! Przekonajcie się sami i zróbcie je z tego przepisu.

Czy dieta oznacza rezygnację z naleśników na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jednak by były one zdrowsze i mniej tuczące, warto poeksperymentować ze składnikami. Na przykład świetnym zamiennikiem mąki w przypadku naleśników będą banany. Doskonale „skleją” ciasto i będą świetnie smakować. A do tego są bardzo zdrowe! Banany to naturalne źródło węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zapewniają zastrzyk energii z samego rana. Z kolei jajka dostarczą wam białko i cenne witaminy zawarte w żółtku. Wypróbujcie przepis na szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników! Przepis na błyskawiczne naleśniki Do tych naleśników nie użyjecie ani grama mąki! Są bardzo dietetyczne, a jednocześnie smaczne i sycące. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka Przygotowanie: Bardzo dojrzałe banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Ważne, by banany nie były bardzo świeże – są zbyt twarde i nie będą się kleić. Następnie do miski z bananami wbijcie dwa jajka. Widelcem lub blenderem wymieszajcie jajka z bananami. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do masy ulubione przyprawy, na przykład cynamon albo wanilię. Na suchej patelni lub z odrobiną oleju smażcie naleśniki. Jeśli naleśnik będzie się rozpadał, to kolejne porcje smażcie w formie małych placuszków. Porady do smażenia Choć przepis jest bardzo prosty, to ze względu na ograniczoną ilość składników smażenie takich naleśników może być dla niektórych wyzwaniem. By naleśniki się udały, zastosujcie się do poniższych wskazówek: Przewracajcie naleśniki lekko wygiętą łopatką, podobną do tej do ciasta. W trakcie smażenia przykryjcie patelnię...

Unikajcie lodów z automatów! Ostrzega przed nimi nawet Sanepid
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie lodów z automatów. Ostrzega przed nimi nawet sanepid
Uważajcie na „włoskie świderki” z automatów! Mogą przysporzyć wam problemów zdrowotnych.

Lody z automatów to letni hit – zwłaszcza nad morzem i w innych turystycznych miejscach. Deser tego typu dostaniecie praktycznie wszędzie. Potwierdza to, że popyt na tę przekąskę stale rośnie. Jak się okazuje, wcale nie powinniście po nie sięgać, a tym bardziej nie podawać ich dzieciom: lody z automatu mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia! Lody z automatu groźne dla zdrowia W sezonie wakacyjnym 2020 Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie, przeprowadziła badania włoskich lodów z automatu  w zupełnie różnych miejscach sprzedaży na terenie województwa zachodnio-pomorskiego. Wyniki były wstrząsające. Jak się okazuje, w zastraszającej liczbie lokali gastronomicznych sprzedających tego typu lody zawierały patogeny prowadzące do wielu chorób. Sprawdzano zarówno lodziarnie, jak i kawiarnie i restauracje: aż 20 proc. z nich znaleziono groźne bakterie Enterobacteriacae. - Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej. Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo – jelitowe – poinformował szczeciński Sanepid. Zatrucie po lodach z automatu Do objawów, które mogą wystąpić po deserze przygotowanym w niewłaściwy sposób, należą wymioty czy bóle brzucha , jednak zakażenie bakteriami pokarmowymi może doprowadzić także do poważniejszych powikłań.  Jak uniknąć zatrucia? Kupujcie lody jedynie w sprawdzonych miejscach. Jeśli nie znacie danej lodziarni, sprawdźcie, czy pracownik...

Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
edytaha/Gotujmy.pl
Newsy
Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
Ten przepis na lody arbuzowe jest dla was, jeśli lubicie orzeźwiające, owocowe smaki lodów. Możecie stworzyć je samodzielnie w domu!

Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników , które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem  czy domowe lody truskawkowe . Przepis na lody arbuzowe Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami. Składniki: (do maszynki do lodów o pojemności 1 litra) 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek) 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza 10 dag śmietanki kremówki 30% 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego Do podania: miseczki waflowe sos truskawkowy kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce. Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę.  Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie. Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut. Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały. Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym).  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Jak zrobić lody Ekipy w domu? Prosty przepis, nie musicie już biegać po sklepach...

Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Alex_M/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Sezon na lody nadchodzi wielkimi krokami. Wiecie, jak przygotować je samodzielnie?

Przepis na lody kakaowe z kokosem z pewnością sprawi, że zachwycicie gości i domowników – zwłaszcza tych najmłodszych! Lody wykonane w domu będą pozbawione wszelkich sztucznych dodatków czy konserwantów, które znajdują się w tych sklepowych: kupujecie takie lody? To chemiczna bomba! Do ich wykonania przyda wam się jednak maszynka do lodów, chociaż nie jest ona niezbędna: co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów. Przepis na kokosowo-kakaowe lody z ciasteczkami Ten wyjątkowy deser będzie hitem na wszelkich letnich przyjęciach i kinderbalach. Jeśli jednak chcecie serwować lody dzieciom – zrezygnujcie z dodawania likieru kokosowego.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao - kakao ma wyjątkowe właściwości 200 ml śmietany 30% 3 łyżki likieru kokosowego 1 opakowanie ciastek typu Oreo/Neo Przygotowanie:  Mleczko kokosowe przełóżcie do garnuszka, wsypcie cukier i gorzkie kakao, dodajcie śmietanę kremówkę i likier kokosowy. Wstawcie do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień mieszankę przelejcie do maszynki do lodów i włączcie na około 30 minut. W tym czasie ciastka pokrójcie/połamcie. Ukręcone lody przełóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika, wsypcie ciastka, wymieszajcie i wstawcie jeszcze na 2 godziny do zamrażarki. Łyżką do lodów nakładajcie porcje lodów do pucharków i udekorujcie pokruszonymi ciasteczkami. Domowe lody zamiast sklepowych Lody przygotowywane w domu mają tę przewagę, że często wychodzą taniej (w przeliczeniu ilościowym) niż te kupowane. Lista składników jest dla was w pełni przejrzysta i możliwa do zmodyfikowania: możecie stworzyć je w wersji bez laktozy, bez...