Latem lody to jeden z najsmaczniejszych, choć niestety także kalorycznych deserów. Oparte na śmietance, nawet domowe lody nie są zbyt dietetyczne i jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. Alternatywą są lody wodne czy sorbety, choć te nie każdemu one smakują. A czy wiedzieliście, że można przyrządzić domowe lody z… bananów? Sprawdźcie, jak je zrobić.
Przepis na lody z bananów i masła orzechowego
Przygotowanie takich lodów jest banalnie proste. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe - w przeciwnym razie lody mogą wam się nie udać. Będziecie potrzebowali tych składników:
Składniki:
-
4 dojrzałe banany
-
1,5 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
-
Obierzcie 3 banany i pokrójcie je drobno. Odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin.
-
Po tym czasie obierzcie i pokrójcie czwartego, niemrożonego banana i dodajcie wraz z 1,5 łyżki masła orzechowego do tych, które były w zamrażarce.
-
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Im dłużej będziecie miksowali, tym bardziej pulchne wyjdą lody, dlatego lepiej wykazać się cierpliwością.
-
Następnie tak powstałą mieszankę włóżcie do zamrażarki na około 5 godzin.
Zalety lodów z bananów
Co sprawia, że ten niecodzienny przepis na lody jest tak wyjątkowy? Są one bowiem całkowicie wegańskie i pozbawione laktozy. Nie ma w nich ani odrobiny śmietanki, dlatego bezpiecznie mogą je spożywać osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych oraz te, które stosują dietę bezlaktozową.
Zobacz także:
Lody z bananów są zdrowe ze względu na obecność naturalnych cukrów znajdujących się w owocach oraz tłuszczów z orzechów. Ważne jest, by użyć masła składającego się w 100% z orzechów, bez dodatku soli czy oleju palmowego.
Lody bananowe świetnie smakują solo, a także z różnymi, zdrowymi dodatkami - na przykład z truskawkami czy kiwi. W trakcie przygotowywania możecie także dodać do nich ulubione przyprawy do deserów, takie jak cynamon czy ekstrakt z wanilii.