koktajl
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy

Domowa mikstura, która cudownie oczyszcza złogi z jelit. Polecana dojrzałym kobietom

Każdego dnia w jelitach gromadzą się wszelkiego rodzaju toksyny czy złogi, mogące mieć zły wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Zadbajcie o swój organizm, przygotowując pyszny koktajl, który pomoże uporać się Wam z takimi przypadłościami.

Bardzo ważne jest oczyszczanie jelit z zalegających w nich złogów, a inaczej resztek produktów przemiany materii. Prowadzi do tego nieodpowiednia, źle zbilansowana dieta, a także niedobór płynów. Taka sytuacja może doprowadzić do zalegania resztek w organizmie, co w konsekwencji może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia czy samopoczucia.

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zadbajcie o swój organizm 

Aby cały układ i narządy prawidłowo pracowały, należy o nie dbać. Podstawą jest zbilansowana dieta, przede wszystkim bogata w błonnik. Ważne jest również picie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. W tej kwestii zaleca się około dwóch litrów na osobę. W płyny zalicza się kawa, herbata, soki, zupy ale mimo wszystko najważniejsza jest woda, której powinno być najwięcej. Poza właściwym jadłospisem, należy także zwrócić uwagę na aktywność fizyczną. Jest ona niezbędnym czynnikiem zdrowego stylu życia.

Domowy koktajl na oczyszczenie jelit 

Zamiast wspomagać się aptecznymi suplementami, warto jest przygotować domowy napój na oczyszczenie jelit, z zalegających w nich złogów. Powinien on zawierać kilka kluczowych produktów, które spełnią swoje zadanie. Przede wszystkim powinien znaleźć się w nim składnik zawierający dużą dawkę błonnika. Idealnie w tym aspekcie sprawdzi się siemię lniane, które ma pozytywny wpływ na trawienie. Młody jęczmień stymuluje metabolizm, przeciwdziała zaparciom, a co najważniejsze oczyszcza jelita. Cynamon ma działanie antybakteryjnie, co pomaga w terapii schorzeń układu pokarmowego. 

Składniki:

  • 250 ml wody mineralnej
  • 3 daktyle
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 4 banany
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
  • 1 łyżeczka probiotyku

Wykonanie:

  1. Do kielicha blendera wlejcie wodę i dodajcie wszystkie wymienione składniki. 
  2. Wszystko zmiksujcie do momentu gładkiej, jednolitej konsystencji.
  3. Aby kuracja była skuteczna, ten koktajl należy pić codziennie przez dwa tygodnie. Na zdrowie!
Komentarze
Dieta
stokkete/Adobe Stock
Zdrowie 5 najbardziej niebezpiecznych diet w historii. Uważaj! Niektóre mogą cię zabić!
Kiedy czasem zerkamy na swoje brzuchy, myślimy nieraz o radykalnych dietach. Zamiast zgubienia zbędnych kilogramów, możemy przypłacić zdrowiem!
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Jak mówi stare polskie przysłowie – nie wszystko złoto, co się święci. Nie inaczej jest z niektórymi dietami. Wykluczanie jednego bądź drugiego składnika ze swojego jadłospisu nie jest czymś złym. Jednak całkowita rewolucja żywieniowa przeprowadzona w krótkim czasie może skończyć się fatalnie. Jak w każdej dziedzinie życia, także w dietach i w odżywianiu powinien królować zdrowy rozsądek. Nieraz jednak determinacja do celu, czyli zrzucenia zbędnego balastu jest ogromna. Wtedy przestajemy liczyć się z konsekwencjami, tylko ślepo wierzymy w żywieniowe czary-mary znalezione w czeluściach internetu. Jak więc pozostać czujnym? Przede wszystkim należy przestrzegać dwóch zasad. Pierwszą z nich jest zasada ograniczonego zaufania do anonimowych, internetowych dietetyków, którzy nie zawsze mogą pochwalić się odpowiednimi kwalifikacjami i doświadczeniem. Po drugie warto zawsze zachowywać zimną krew i starać się szukać złotego środka w dążeniu do poprawy naszego wyglądu. Pamiętajmy – nie ma dróg na skróty. Oprócz konsekwencji zdrowotnych, źle dobrana dieta może skończyć  się także przykrym i rozczarowującym efektem jojo. A tego boi się jak ognia każdy, kto walczy ze zbędnymi kilogramami. Poniżej krótka lista jednych z najniebezpieczniejszych diet. 5 szczególnie niebezpiecznych diet: Tzw. liczenie kalorii. W tym rodzaju żywienia chodzi o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, bez względu na składniki odżywcze. Źle zbilansowana dieta to droga do poważnych problemów ze zdrowiem. Dieta bezglutenowa – ostatnio niezwykle popularna, ale wymagająca dużo uwagi. Szczególnie wtedy, kiedy nie jesteśmy uczuleni na gluten. Kiedy usuwamy produkty zawierające gluten w swoim składzie, łatwo możemy pozbyć się z...

Przeczytaj
dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...

Przeczytaj
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia
WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!
Sposobów na pieczoną dynię jest co niemiara. Aromatyczny, lekko słodki smak i zapach poczujemy i w dyni upieczonej całości, i w formie frytek, czy też w pokrojonej w kostkę. My proponujemy przepis na dynię w plastrach. Wystarczy dodać tylko trochę oliwy, trochę przypraw do smaku i do piekarnika!
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką.  Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia.  Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki! Składniki: dynia 1 szt.  papryka ostra 1 łyżeczka  gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  słodka papryka 1 łyżeczka  oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe  sól 1/2 łyżeczki  pieprz 1/2 łyżeczki  kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki. Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm....

Przeczytaj
wigili
Adobe Stock
Newsy Pyszne śniadanie, które pomoże schudnąć po świętach. Wystarczy 1 składnik z Wigilii
To pewne. Po świętach wielu z nas będzie próbowało zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Przy okazji możemy wykorzystywać świąteczne zapasy.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Suszone śliwki to produkt, który wykorzystujemy na świętach do wielu dań. Będą stanowiły słodki akcent w bigosie, wypełnią pieczeń ze schabu, a także będą podstawowym składnikiem kompotu z suszu. Jeśli po świętach zostanie nam sporo suszonych śliwek – nie ma powodów do obaw. Możemy je świetnie wykorzystać w jednym z odchudzających śniadań. Kiedy minie już świąteczne obżarstwo, czas wrócić do mniej tłustego i zdrowszego dla naszego organizmu pokarmu. Więcej błonnika, więcej białka – te hasła powinny nam przyświecać po świętach. Świetnie wpisze się w takie postanowienie nasze pyszne śniadanie, czyli koktajl ze śliwek, kefiru i płatków owsianych. Taki pokarm to nie tylko ulga dla naszego układu trawiennego po ciężkich, świątecznych potrawach. To także sposób na pozbycie się toksyn i poprawienie pracy jelit. Tego rodzaju posiłek możemy przygotować dzień wcześniej, bez straty walorów smakowych. Za to zyskamy trochę cennego czasu po przebudzeniu. Przepis na pyszny koktajl ze śliwek Składniki: Ok. 8 śliwek suszonych (nadadzą się także śliwki wędzone) 1 szklanka kefiru 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka siemienia lnianego Przygotowanie: Zalewamy suszone śliwki ok. 100 ml wrzącej wody i pozwalamy im na to, by zmiękły. Resztę składników wkładamy do naczynia i mieszamy. Następnie miksujemy z pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami. Podajemy od razu lub wkładamy na noc do lodówki i jemy rano na śniadanie. 

Przeczytaj