pizza
Pixabay
Newsy

Chrupiąca domowa pizza, jak za dawnych lat. To danie to prawdziwa klasyka gatunku

Uwielbiają ją mali i duzi smakosze. Pizza – bo o niej mowa – to danie, które znają wszyscy, niemal w każdym zakątku świata. Jak ją przygotować, żeby była pyszna i miała chrupiące, lekko przypieczone brzegi? To proste!
Anna Borkowska
styczeń 12, 2021

Domowa pizza to prawdziwa poezja smaku. Niektórzy wolą ją w cienkiej wersji, inni lubią, gdy występuje na grubym cieście, z dużą ilością aromatycznego farszu z cebuli, pieczarek i kiełbaski.

Nasza pizza nie zawiera mięsa, ale jest równie pyszna, jak ta z salami czy z kiełbasą. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom.

Zachęciliśmy was do skosztowania tego dania? Sprawdźcie, jak możecie je zrobić.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • starta gałka muszkatołowa do smaku

Nadzienie:

  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 25 dag pieczarek
  • 2 pomidory 
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, jajko i mąkę, po czym całość starannie mieszamy.

Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i olej, po czym dobrze wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem.

Powierzchnię ciasta smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Grzyby smażymy na tłuszczu z posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Całość podsmażamy chwilę razem. Nadzienie przyprawiamy wedle uznania i rozkładamy na cieście. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Jak długo należy piec pizzę?

Wszystko uzależnione jest od grubości ciasta oraz od ilości składników, jakie się na nim znajdują. Jeżeli nasza pizza ma cieniutkie ciasto, wystarczy ją piec przez ok. 12 minut. Pizza na średnim cieście potrzebuje ok. 15 min., a na grubym 20-30 min.

W jakiej temperaturze należy piec pizzę?

Najlepsza temperatura do pieczenia pizzy to 400-500 stopni Celsjusza, jednak piekarnik domowy nagrzewa się tylko do około 220-250 stopni Celsjusza. Ustawmy maksymalną temperaturę piekarnika z termoobiegiem i pieczmy nasze danie przez ok 12-15 minut.

Smacznego!

Komentarze
paprykarz przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy Obłędnie pyszny paprykarz z wędzonej makreli. Jeden dodatek sprawia, że ma jeszcze lepszy smak
Ryba z kaszą, pomidorami i papryką to połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Szczególnym sentymentem darzą go wasze babcie i mamy, w końcu to przysmak z czasów PRL-u. Jednak mimo upływu lat, domowy paprykarz wciąż robi furorę na stołach Polaków.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę! Przepis na paprykarz z wędzonej makreli Będziecie potrzebować 100 gramów kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 wędzona makrela 1 cebula 2 marchewki z rosołu 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut. Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia. Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj