Domowa pizza to prawdziwa poezja smaku. Niektórzy wolą ją w cienkiej wersji, inni lubią, gdy występuje na grubym cieście, z dużą ilością aromatycznego farszu z cebuli, pieczarek i kiełbaski.

Nasza pizza nie zawiera mięsa, ale jest równie pyszna, jak ta z salami czy z kiełbasą. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom.

Zachęciliśmy was do skosztowania tego dania? Sprawdźcie, jak możecie je zrobić.

Składniki:

Ciasto:

Zobacz także:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • starta gałka muszkatołowa do smaku

Nadzienie:

  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 25 dag pieczarek
  • 2 pomidory 
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, jajko i mąkę, po czym całość starannie mieszamy.

Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i olej, po czym dobrze wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszce wysmarowanej olejem.

Powierzchnię ciasta smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Grzyby smażymy na tłuszczu z posiekaną cebulką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Całość podsmażamy chwilę razem. Nadzienie przyprawiamy wedle uznania i rozkładamy na cieście. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Jak długo należy piec pizzę?

Wszystko uzależnione jest od grubości ciasta oraz od ilości składników, jakie się na nim znajdują. Jeżeli nasza pizza ma cieniutkie ciasto, wystarczy ją piec przez ok. 12 minut. Pizza na średnim cieście potrzebuje ok. 15 min., a na grubym 20-30 min.

W jakiej temperaturze należy piec pizzę?

Najlepsza temperatura do pieczenia pizzy to 400-500 stopni Celsjusza, jednak piekarnik domowy nagrzewa się tylko do około 220-250 stopni Celsjusza. Ustawmy maksymalną temperaturę piekarnika z termoobiegiem i pieczmy nasze danie przez ok 12-15 minut.

Smacznego!