Dolejcie ten sok do karkówki i poczekajcie 2 godziny. Kruchość mięsa was zaskoczy
Flickr
Newsy

Dolejcie ten sok do karkówki i poczekajcie 2 godziny. Kruchość mięsa was zaskoczy

Soczyste i miękkie po przyrządzeniu mięso to często niedościgniony ideał. Rozpływająca się w ustach karkówka, polędwica lub kurczak to zasługa wieloletniego doświadczenia kucharza. Jednym ze sposobów w jaki można zapewnić sobie kulinarny sukces w tym zakresie, jest wykorzystanie w marynacie pewnego soku. 

Ile razy zastanawialiście się, dlaczego wasze kotlety wyszły twarde jak przysłowiowa podeszwa? Czy chodzi o czas przyrządzania, a może o jakość mięsa, a może o coś jeszcze innego, o czym nie macie pojęcia? Wszystkie te czynniki niewątpliwie mogą mieć wpływ na to czy przyrządzone mięso jest delikatne i kruche.

Można jednak je wszystkie obejść, stosując dość prosty zabieg marynowania kotletów i steków w popularnym soku z ananasa. Było już zmiękczanie mięsa sodą oczyszczoną, teraz czas na owocowego pogromcę twardości - ananasa. 

Co sprawia, że ananas zmiękcza mięso? 

O tym, że ananas zmiękcza mięso, wiedzą nieliczni. A to dzięki zawartym w nim enzymie – bromelainie, jak również kwasom, które są skutecznym środkiem zmiękczającym. Już po godzinie leżakowania w soku z tego owocu, mięso będzie bardziej miękkie. Kolejne godziny tylko dodadzą mu delikatności. Od was zależy jak bardzo miękkie i rozpływające się w ustach chcecie je mieć na obiad.  

Zobacz także
Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste

Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste

karkówka przepis

Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu

Przepis na karkówkę z grilla marynowaną w soku z ananasa 

Składniki: 

  • kilka kotletów z karkówki 

  • pół ananasa 

  • ulubione przyprawy do karkówki: papryka słodka, oregano, pieprz i sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Ananasa zblendujcie i zalejcie nim plastry karkówki. Możecie też wykorzystać do tego naturalny sok ananasowy. 

  1. Odstawcie je na 2 godziny i pozwólcie, by ananas zrobił swoją robotę. 

  1. Następnie przyprawcie mięso wedle uznania i odczekacie jeszcze pół godziny by przeszło aromatem przypraw. 

  1. Teraz możecie wrzucić kotlety na ruszt. Grillujcie je po 4 minuty z każdej strony. 

  1. Po zdjęciu z grilla mięso będzie idealnie miękkie z wyczuwalnym delikatnym aromatem ananasa, przypraw i dymu. 

Smacznego! 

@foxx.gotuje Co się stanie jak zamarynujesz mięso w soku z ananasa? #foxxgotuje #przepis #eksperyment #testujemy #ananas #mięso ♬ Counting Stars - OneRepublic

Źródło: @foxx.gotuje TikTok, ekologia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

sznycle z kurczaka przepis
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Najprostsze sznycle z kurczaka po hawajsku. Długo nie zapomnicie tego smaku
Jeśli jesteście fanami pizzy hawajskiej, to połączenie z pewnością też wam posmakuje. Sznycle z kurczaka duszone w syropie z ananasów to petarda zarezerwowana tylko dla wyrafinowanych smakoszy. Pierwsze spotkanie z tym daniem z pewnością na długo pozostanie w waszej pamięci.

Mięso drobiowe często gości na polskich stołach. Jednak w takim wydaniu mało kto go próbował. Przyrządzone w ananasowej zalewie staje się przyjemnie słodkie i co tu dużo mówić… po prostu przepyszne. Wasze dzieci z pewnością pokochają te kotlety, wy też nimi nie pogardzicie. Przepis na sznycle z kurczaka po hawajsku Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek oleju ½ szklanki syropu z ananasów z puszki 4 plastrów ananasa z puszki 4 łyżeczek konfitury żurawinowej Mleka i bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie przetnijcie je w poprzek na pół. Tak przygotowane mięso przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie, przy pomocy tłuczka, na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Przygotujcie dwa głębsze talerze – w pierwszym umieśćcie rozkłócone jajko z mlekiem, w drugim bułkę tartą. Kotlety panierujcie w kolejności: jajko z mlekiem, bułka tarta, jajko z mlekiem, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem, a następnie umieśćcie na niej mięso. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po kilku minutach do kotletów dodajcie również syrop z ananasa. Całość duście przez ok. 4 minuty, nie zapominając o przewróceniu drobiu na drugą stronę. Tak przygotowane kotlety zdejmijcie z patelni, a w zamian umieśćcie na niej plastry z ananasa (powinny się tylko lekko podgrzać). Na talerzu umieśćcie najpierw mięso. Na każdym kawałku połóżcie plaster ananasa, a w wydrążoną w nim dziurkę nałóżcie żurawinę. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
ONS.pl
Newsy
Jakie jest popisowe danie Beaty Kozidrak? Gwiazda jest prawdziwą mistrzynią tej potrawy
Mąż znanej piosenkarki, Beaty Kozidrak, postanowił zdradzić, jakie jest popisowe danie jego żony. Okazuje się, że kobieta po mistrzowsku przyrządza indyka z owocami. Mamy przepis.

Choć gwiazdy sceny muzycznej nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, to jednak każdy z nich lubi i umie przyrządzać kilka dań zwanych "popisowymi". W przypadku Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, jest to indyk pieczony w owocach. Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się testować tego połączenia, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Przepis na indyka z owocami  Popisowe danie Beaty Kozidrak to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm i mąż piosenkarki.  Przyrządzenie takiego obiadu jest dziecinnie proste, a efekt naprawdę niesamowity. Smak mięsa połączonego z ananasem, brzoskwiniami i żurawiną, z pewnością was zaskoczy. Będziecie potrzebować: 2 kilogramów piersi z indyka 1 puszki ananasów 1 puszki brzoskwiń 100 gramów żurawiny 3 łyżek miodu 2 łyżek masła 2 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy Szczypty cukru Przypraw: soli, pieprzu, suszonego tymianku, oregano, cynamonu Przygotowanie: Indyka opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie w żaroodpornym naczyniu. W średniej wielkości misce umieśćcie sok z ananasa, miód, oliwę, oregano, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Powstałą marynatą posmarujcie mięso.  Plasterki ananasa przekrójcie na pół i obłóżcie nimi umieszczonego w żaroodpornym naczyniu indyka. Mięso wstawcie na 1,5 godziny do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie je od góry sokiem ananasowym znajdującym się w naczyniu. Brzoskwinie odsączcie z zalewy (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. Kiedy się zarumienią dodajcie do nich żurawinę i podlejcie kilkoma łyżkami zalewy. Dodajcie również cynamon oraz...

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato
Adobe Stock
Newsy
Fit sernik z ananasową pianką - przepis na lekki deser na lato
Fit sernik to świetny sposób na słodką zachciankę dla wszystkich osób na diecie. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny niskokaloryczny sernik na zimno.

Dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkich ulubionych dań, a nawet deserów. Z pomocą przyjdą tu przepisy na fit desery, które nie zawierają dużo tłuszczu, cukru ani kalorii. Nie oznacza to jednak, że można je jeść bez ograniczeń! Należy zachować umiar. Spokojnie jednak możecie po nie sięgać na szczególne okazje (święta, urodziny, komunie) zamiast tradycyjnych ciast, które idą w biodra. Przepis na fit sernik na zimno z musem ananasowym Pyszny letni sernik na zimno stworzycie zupełnie bez dodatku cukru! Posłodzicie go wyłącznie sokiem z ananasowej zalewy. Składniki: Na tortownicę o średnicy 16 cm: 250 g twarogu 0 proc. tłuszczu 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego ananasów (w kawałkach) w lekkim syropie (ważne, żeby nie były dosładzane cukrem) żelatyna mała paczka biszkoptów Przygotowanie: Twaróg przeciśnijcie dwa razy przez maszynkę. Do twarogu dodajcie opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (ok. 150 g) i mieszajcie składniki. Do twarogu i serka waniliowego dodajcie ok. 15 kawałków ananasa i blendujcie tak, aby nie było grudek i wyczuwalnych kawałków owoców.  Do twarogu dodajcie 3 łyżki soku z puszki ananasa i osobno podgrzejcie kolejne 3 łyżki soku z puszki ananasa, a następnie rozpuście w nim 3 łyżeczki żelatyny.  Masę należy dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek żelatyny. Na tym etapie należy spróbować czy twaróg odpowiada wam słodkością (jeśli nie, możecie dodać jeszcze kilka owoców i zblendować). Kiedy żelatyna zostanie dobrze wymieszana, dolewacie ją do twarogu i ponownie blendujecie lub miksujecie.  Odczekajcie chwilę, aż zacznie tężeć i w tym czasie wyłóżcie biszkoptami spód tortownicy. Do osobnego naczynia wrzucacie odcedzone ananasy i...