Ile razy zastanawialiście się, dlaczego wasze kotlety wyszły twarde jak przysłowiowa podeszwa? Czy chodzi o czas przyrządzania, a może o jakość mięsa, a może o coś jeszcze innego, o czym nie macie pojęcia? Wszystkie te czynniki niewątpliwie mogą mieć wpływ na to czy przyrządzone mięso jest delikatne i kruche.
Można jednak je wszystkie obejść, stosując dość prosty zabieg marynowania kotletów i steków w popularnym soku z ananasa. Było już zmiękczanie mięsa sodą oczyszczoną, teraz czas na owocowego pogromcę twardości - ananasa.
Co sprawia, że ananas zmiękcza mięso?
O tym, że ananas zmiękcza mięso, wiedzą nieliczni. A to dzięki zawartym w nim enzymie – bromelainie, jak również kwasom, które są skutecznym środkiem zmiękczającym. Już po godzinie leżakowania w soku z tego owocu, mięso będzie bardziej miękkie. Kolejne godziny tylko dodadzą mu delikatności. Od was zależy jak bardzo miękkie i rozpływające się w ustach chcecie je mieć na obiad.
Zobacz także:
Przepis na karkówkę z grilla marynowaną w soku z ananasa
Składniki:
-
kilka kotletów z karkówki
-
pół ananasa
-
ulubione przyprawy do karkówki: papryka słodka, oregano, pieprz i sól
Sposób przygotowania:
-
Ananasa zblendujcie i zalejcie nim plastry karkówki. Możecie też wykorzystać do tego naturalny sok ananasowy.
-
Odstawcie je na 2 godziny i pozwólcie, by ananas zrobił swoją robotę.
-
Następnie przyprawcie mięso wedle uznania i odczekacie jeszcze pół godziny by przeszło aromatem przypraw.
-
Teraz możecie wrzucić kotlety na ruszt. Grillujcie je po 4 minuty z każdej strony.
-
Po zdjęciu z grilla mięso będzie idealnie miękkie z wyczuwalnym delikatnym aromatem ananasa, przypraw i dymu.
Smacznego!
@foxx.gotuje Co się stanie jak zamarynujesz mięso w soku z ananasa? #foxxgotuje #przepis #eksperyment #testujemy #ananas #mięso ♬ Counting Stars - OneRepublic
Źródło: @foxx.gotuje TikTok, ekologia.pl