żylaki dieta
Adobe Stock
Newsy

Dokuczają wam żylaki nóg? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów

Badania dowodzą, że w Polsce z żylakami zmaga się co trzecia kobieta i co piąty mężczyzna po 45 roku życia. Eksperci apelują, by nie lekceważyć tej choroby. Bowiem, może ona stanowić poważne zagrożenie dla waszego życia i zdrowia.

Żylaki to choroba genetyczna. Nawet jeśli nie zmagali się z nimi wasi rodzice, skłonność do ich powstawania mogliście odziedziczyć po starszych pokoleniach – dziadkach, a nawet pradziadkach. Na tym jednak nie koniec. Za ich przyczynę uznaje się również skrajnie niezdrowy tryb życia, w tym brak aktywności fizycznej i częste spożywanie wysoko przetworzonej żywności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy niewydolności żylnej

Pierwszymi objawami pojawiającymi się przy niewydolności żylnej, są przede wszystkim przez wielu ignorowane, opuchnięte kostki oraz uczucie ciężkich i zmęczonych nóg. Eksperci twierdzą, że odczuwane po wielogodzinnym siedzeniu lub staniu bóle nóg, również mają związek z problemami żylnymi. 

Choroba ma to do siebie, że rozwija się przez wiele lat. Na początku zauważacie na swojej skórze tylko jeden, niepozorny pajączek. Z czasem zaczyna ich być coraz więcej i zaczynają być coraz bardziej widoczne – wyraźnie prześwitują przez skórę.

Specjaliści twierdzą, że w miarę powiększania się żylaków, pacjenci odczuwają silne bóle oraz skurcze nóg, które nie ustępują nawet po wielogodzinnym wypoczynku.

U mężczyzn stale korzystających z usług siłowni, choroba przejawia się w dość specyficzny sposób. Wskutek podnoszenia ciężarów na ich ciele, pojawiają się brązowe przebarwienia na skórze, wypryski żylakowe i zapalenia tkanki podskórnej. Skóra twardnieje głównie w okolicach kostek, a na podudziach powstają owrzodzenia. Często pojawiają się również bardzo trudno gojące się rany.

Zobacz także
Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

Czynniki sprzyjające żylakom

Na niewydolność żylną o wiele częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Ich powstawaniu sprzyja m.in. brak ruchu, wykonywanie zawodów związanych z wielogodzinnym staniem, noszenie obcisłych ubrań, chodzenie w butach na wysokich obcasach, palenie papierosów, dieta uboga w błonnik i witaminę C, a także nadwaga oraz otyłość.

Zobacz także
kluski kładzione przepis

Z kuchni babci: pyszne kluski kładzione łyżką. Najszybszy obiad na świecie. Palce lizać

Jakich produktów unikać przy niewydolności żylnej?

Przede wszystkim wyłączcie ze swojej diety fast foody i wszelką żywność przetworzoną! Powinniście jeść tak zdrowo, jak to tylko możliwe. Unikajcie więc również tłuszczów nasyconych i uwodornionych. Postarajcie się także mniej solić lub, jeśli to możliwe, całkowicie wyeliminujcie ten biały proszek ze swojego życia.

Pamiętajcie też, by więcej się ruszać. Eksperci zalecają także rzucenie palenia, pozbycie się zbędnych kilogramów, zmianę obcisłych ubrań na luźniejsze, a wysokich obcasów na trampki oraz częste odpoczynki z nogami uniesionymi do góry. Aby zapobiec rozwojowi niewydolności żylnej, powinniście również brać ciepło-zimne prysznice (zacznijcie od ciepłej wody, potem przełączcie na zimną i skończcie znowu na ciepłej). 

Dieta grejpfrutowa pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Chcecie szybkich efektów odchudzania? Zastosujcie dietę grejpfrutową, a zrzucicie nawet 5 kg w tydzień
Niedoceniany przez wielu grejpfrut to istna skarbnica wartościowych składników odżywczych. Jego regularne spożywanie może pozytywnie wpływać nie tylko na wasze zdrowie, ale również wagę.

Siedzący tryb życia, do którego poniekąd zmusiła was pandemia, bardzo negatywnie wpływa nie tylko na wasz umysł, ale również ciało. Zdalna praca zwiększa możliwości i potęguje chęć zbyt częstego sięgania po przekąski oraz obniża motywację do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. W konsekwencji wiele osób zaczęło zmagać się z nadwagą. Na szczęście możecie to jeszcze naprawić. Cenne wartości odżywcze grejpfrutów Eksperci twierdzą, że chcąc zgubić zbędne kilogramy powinniście włączyć do swojej diety grejpfruty . Choć za jego gorzkawym smakiem nie każdy przepada, można się do niego przyzwyczaić, a z czasem nawet go polubić. Nawet nie macie pojęcia jak wiele cennych wartości odżywczych posiada ten niepozorny cytrus. Skórka, pestki oraz biała błonka grejpfruta to źródło cennych flawonoidów, które nie tylko chronią was przed różnego rodzaju bakteriami czy grzybami, ale również groźnymi nowotworami – żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy. Cytrus ten zalecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzyce oraz insulinooporność, gdyż wspaniale reguluje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Ten niesamowity owoc wywiera także bardzo pozytywny wpływ na pracę serca.  Jedzenie grejpfrutów wspomaga odchudzanie Grejpfruty są produktami niskokalorycznymi, przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie, a także doskonale oczyszczają organizm z toksyn i złogów.  Nie można również zapomnieć, że grejpfrut zawiera w swoim składzie mnóstwo błonnika, który zwiększa uczucie sytości . To właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. W tym celu najlepiej przejść na dietę grejpfrutową. Zasady diety...

Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone
Adobe Stock
Newsy
Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone
Po 40. roku życia w ludzkim organizmie dochodzi do szeregu zmian związanych przede wszystkim z wahaniami stężeń hormonów we krwi. Wśród nich wymienia się między innymi wolniejszy metabolizm, który jest bezpośrednią przyczyną przybierania na wadze. Jeśli chcecie zachować szczupłą sylwetkę koniecznie zmieńcie swoją dietę.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 40. rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych ze stopniowym spadkiem stężenia estrogenów we krwi. Ten okres jest szczególnie trudny dla kobiet, bowiem wchodzą one w tak zwaną premenopauzę, która zazwyczaj przypada na 45-55 rok życia. Jakie są objawy premenopauzy? Do najczęstszych objawów premenopauzy należy między innymi ogólne osłabienie kondycji organizmu, zaburzenia koncentracji, pamięci oraz snu, a także zmniejszone libido, skłonność do infekcji intymnych, zaburzenia cyklu miesiączkowego czy gwałtowny przyrost wagi. Aby opóźnić te procesy, powinno się przede wszystkim zmienić dotychczasowy styl życia na bardziej aktywny oraz dietę na zdrowszą. Spożywajcie więcej białka i wapnia Po 40 roku życia należy przede wszystkim urozmaicić dietę o produkty bogate w białko i wapń. To właśnie te dwa składniki odżywcze w głównej mierze odpowiadają za sprężystość, elastyczność i młodzieńczy wygląd waszej skóry. Ich niedobór sprawi, że na waszej twarzy, szyi oraz dekolcie zaczną pojawiać się zmarszczki. Z kolei wasze włosy i paznokcie staną się niesamowicie słabe. Nie można również zapomnieć, że dieta bogata w ryby, produkty mięsne oraz wędliny ma bardzo korzystny wpływ na metabolizm. Jeśli chcecie, by wasz organizm szybciej spalał dostarczone kalorie, koniecznie wzbogaćcie swoje posiłki o te produkty. Korzystny wpływ na wasze ciało ma także mleko, ser żółty oraz jarmuż, który chroni kości oraz zapobiega osteoporozie. Jedzcie dużo warzyw i owoców Jeśli skończyliście 40 lat, nie możecie również zapomnieć o włączeniu do swojej diety dużych ilości warzyw i owoców. Okazuje się bowiem, że...

kobieta po 50-tce dieta
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet po 50-tce. Unikajcie ich, jak ognia
Każdy kolejny etap waszego życia, niesie za sobą nie tylko inne zainteresowania i formy spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat i chcecie zachować zdrowie, koniecznie wyeliminujcie ze swojego jadłospisu tych 5 produktów.

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. Mówi się, że dzieci powinny jeść przede wszystkim dużo białka i wapnia, żeby szybciej rosły, a ich kości były mocne. Nie inaczej jest w latach późniejszych. W wieku 20-40 lat, powinno się dbać o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego, wapnia oraz magnezu. Z kolei po 40-tce, najlepiej zamienić tłuste mięso na chude, a przekąski i słodycze na warzywa.  Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia. W końcu nie od dziś wiadomo, że większość kobiet przechodzi w tym wieku menopauzę, która często wiąże się z nadprogramowymi kilogramami. Aby nie przybrać na wadze i zachować zdrowie, wystarczy jednak wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem nie od dziś wiadomo, że alkohol jest bardzo kaloryczny. Dodatkowo, po jego spożyciu zazwyczaj czujecie się głodni. To sprawia, że bardzo szybko tyjecie. Ponadto, po 50. roku życia, powrót do wcześniejszej wagi staje się niesamowicie trudny. Cukier Inaczej nazywany białą śmiercią cukier, jest tak naprawdę groźny w każdym wieku. Po 50-tce, spożywany w nadmiarze, może skutkować cukrzycą, otyłością lub nadwagą. Unikajcie więc jedzenia ciasteczek, lodów czy czekolady, a także słodzenia herbaty. W końcu równie dobrze smakuje z dodatkiem zdrowego miodu. Wapno Z racji, że menopauza ma bezpośredni wpływ na gęstość kości, po 50-tce wiele pań decyduje się na suplementacje wapnia. Okazuje się jednak, że spożywanie go w nadmiarze, może być bardzo groźne dla zdrowia i wiązać się z powstaniem kamieni nerkowych lub bolesnych zatwardzeń. Mięso Nadmierne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór....

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Adobe Stock
Newsy
Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Jak dowiedli eksperci, największą rolę w procesie siwienia i starzenia mają geny, a także prawidłowa dieta i higieniczny tryb życia. Jak więc jest z tą witaminą? Czy ma związek z siwieniem?

Witamina B okazuje się nie mieć aż tak ogromnego wpływu na opóźnienie siwienia, jak twierdzą niektórzy internauci. Fałszywe teorie, które obiegły internet, zostały zdementowane przez lekarzy. Chociaż dieta bogata w zdrowe produkty, zwłaszcza te nasycone witaminą B, może nieco opóźnić proces pojawiania się siwych włosów, metoda ta na nic się nie zda, jeśli pijecie alkohol, palicie papierosy, niezdrowo się odżywiacie i prowadzicie stresujący, zbyt szybki tryb życia. W jaki sposób siwieją włosy? „Za siwienie włosów odpowiadają przede wszystkim geny” – twierdzi prof. Lidia Rudnicka, kierowniczka Kliniki Dermatologii CSK MSWiA i prezeska Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Istotnymi czynnikami, które mogą przyspieszać ten stan rzeczy, są również: nieregularny sen,  nadmierny stres, niezdrowa dieta, częste sięganie po używki takie jak alkohol, papierosy czy kofeina. Prof. Rudnicka podkreśla jednak, że u każdej osoby tempo siwienia będzie indywidualne. Siwienie a dieta Badania faktycznie potwierdzają teorię, że dieta, która jest szczególnie uboga w witaminę B, może doprowadzić do przyspieszonego wypadania oraz siwienia pasm włosów. Warto więc upewnić się, że to, co spożywacie, bogate jest w biotynę (witaminę H), witaminy B3 i B5, a także selen, miedź, cynk czy żelazo. W wielu suplementach diety, które mają działać na skórę, włosy i paznokcie zawarte są duże ilości witaminy A, E czy D. Warto jednak pamiętać, aby nigdy nie stosować żadnych suplementów bez konsultacji z lekarzem. Nieodpowiednio dobrane suplementy mogą wyrządzić szkodę organizmowi, bądź po prostu nie zadziałać. W czym jest najwięcej witaminy B? Produkty bogate w witaminę B to m.in.: Kurczak Jaja Banany Pomarańcze Brokuły...