wrzody domowe sposoby
Flickr
Newsy

Dokuczają wam wrzody? Kupcie kapustę i zróbcie z niej wspaniały sok. Kilka złotych za skuteczne lekarstwo

Jeśli cierpicie na wrzody żołądka, to ulgę przyniesie wam stary, domowy sposób - sok z kapusty!

Wrzody żołądka to nie żarty! Ta choroba objawia się wieloma przykrymi dolegliwościami i wymaga odpowiedniego leczenia. Ale leczenie to nie wszystko, ponieważ by zapobiec nawrotom choroby i zaostrzeniom, trzeba przestrzegać odpowiedniej diety. Wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są wrzody żołądka?

Choroba wrzodowa żołądka polega na pojawieniu się ubytków w błonie śluzowej żołądka, które objawiają się silnym bólem. Główne objawy wrzodów to:

  • Palący lub piekący ból żołądka, umiejscowiony w okolicach mostka (przez to bywa mylony z zawałem serca)
  • Silne mdłości i wymioty
  • Zgaga
  • Odbijanie
Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Dawniej sądzono, że powodem pojawiania się wrzodów jest stres, nieregularne pory posiłków i prowadzenie niezdrowego trybu życia. Dziś jednak wiadomo już, że wrzody powoduje bakteria Helicobacter pylori. Występuje ona aż u 90 procent osób dorosłych, ale za wywołanie choroby wrzodowej odpowiada tylko kilka szczepów tej bakterii. To właśnie dlatego wrzody pojawiają się nawet u osób, które odżywiają się prawidłowo i nie narzekają na nadmiar stresu w życiu.

Kapusta na wrzody

Osoby, u których rozpoznano chorobę wrzodową, muszą przestrzegać ścisłej, lekkostrawnej diety. Gdy objawy nieco ustąpią i wrzody się zaleczą, można stopniowo wprowadzać inne pokarmy, jednak nadal trzeba zwracać baczną uwagę na to, co się je.

Jeśli cierpicie na wrzody i czasami wam dokuczają, warto przygotować sobie szybki sok z kapusty, który złagodzi nieco przykre dolegliwości. W zielonej kapuście znajduje się glutamina – aminokwas, który odpowiada za regenerację komórek chroniących żołądek. Wiedziano już o tym w starożytności i przepisywano sok z kapusty wszystkim ludziom uskarżającym się na bóle brzucha!

Jak pić sok z kapusty?

Do przygotowania soku potrzebna będzie jedna główka kapusty lub więcej i wyciskarka do owoców lub sokowirówka. Sok należy pić 2 razy dziennie po jednej szklance. Taka kuracja powinna szybko złagodzić ból żołądka. Pamiętajcie o tym, że sok można pić maksymalnie przez miesiąc i należy trzymać go w lodówce.

By nieco urozmaicić smak soku, możecie do kapusty dodać:

  • Kawałek selera
  • Sok z cytryny
  • Sok pomidorowy
  • Ananasa
Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

Sok z kiszonej kapusty pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Cudowny koktajl z kiszonej kapusty. Zmieszajcie ją z tym składnikiem, a szybko schudniecie nawet 3 kg w tydzień
Sok z kiszonej kapusty to jeden z najskuteczniej oczyszczających organizm napojów pod słońcem. Zmieszany z jednym produktem nie tylko lepiej smakuje, ale również wspomaga odchudzanie.

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za przysmak ciężarnych. Okazuje się jednak, że z uwagi na zawarte w nim cenne właściwości prozdrowotne, od czasu do czasu każdy z was powinien wypić chociaż jedną szklankę tego napoju. Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty Większość z was prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cennych składników zawiera sok z kiszonej kapusty. Jego spożywanie stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego z was. Nawet jeśli wydaje wam się, że odżywiacie się zdrowo, z pewnością macie niewielkie niedobory któregoś ze składników. Produkt jest bogaty przede wszystkim w witaminy – C, A, E, PP, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nie ulega wątpliwości, że warto po niego sięgać. Właściwości soku z kiszonej kapusty Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty jest zalecane przede wszystkim osobom, które w krótkim czasie chcą pożegnać się z dużą ilością nadprogramowych kilogramów. Bowiem produkt ten wspaniale przyspiesza przemianę materii, a ponadto jest bardzo niskokaloryczny. Na tym jednak nie koniec. Sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dzięki niemu wasz układ pokarmowy funkcjonuje lepiej niż zwykle, wasza odporność jest silniejsza, a wszelkie dolegliwości, na przykład wynikające z niedoboru witaminy C, rzadsze. Włączenie produktu do diety pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej, korzystnie wpływa na stan skóry, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, działa przeciwzapalnie, a także leczy zatrucie alkoholowe czyli krótko mówiąc – pomaga na kaca. Jak przygotować koktajl z kiszonej kapusty? Wystarczy, że kupicie w sklepie dobrej jakości...

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
AdobeStock
Newsy
Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit
Bardzo prosty w przygotowaniu i zdrowy – zróbcie sok z młodej kapusty sami w domu!

Młoda kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych! Warto wykorzystać ją do ugotowania smacznego kapuśniaku lub do zrobienia klasycznej kapusty zasmażanej . Jeśli nudzi wam się kapusta na obiad, możecie przyrządzić sok z młodej kapusty – to bardzo proste! Jak zrobić sok z młodej kapusty? Przyrządzenie soku z młodej kapusty jest bardzo proste. Najlepiej, jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową – wówczas wystarczy po prostu wrzucić do niej pokrojoną na kawałki kapustę i poczekać, aż maszyna sama wyciśnie sok. Jeśli jednak nie macie wyciskarki, można zrobić sok za pomocą zwykłego blendera. Składniki: 500 g młodej kapusty 0,5 l przegotowanej, zimnej wody Szczypta soli Przygotowanie: Pokrójcie kapustę na kawałki. Im mniejsze, tym lepsze – łatwiej będzie je rozdrobnić blenderem. Wrzućcie kapustę do kielicha blendera (lub do wysokiego naczynia, jeśli używacie blendera ręcznego). Wlejcie pół litra wody (na pół kilograma kapusty, jeśli macie jej więcej, to wlejcie odpowiednio więcej wody). Całość zmiksujcie na gładką masę tak, by widoczne były drobinki kapusty. Sok przecedźcie na sitku i przelejcie do szklanki. Gotowe! Tak przygotowany sok możecie pić codziennie, ale uwaga – w niewielkich ilościach. Najlepiej jest popijać go po trochu. Nie pijcie soku z kapusty szklankami! Młoda kapusta – witaminy Zarówno w  białej kapuście , jak i czerwonej – znajduje się wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do tego, by wasz organizm funkcjonował prawidłowo. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy K, E i A. Bogata jest także w takie minerały jak fosfor, siarka, żelazo, potas i magnez. Sok z kapusty – właściwości Ponieważ nie każdy...

sok z kapusty zdrowie
AdobeStock
Newsy
Oto najzdrowsza rzecz jaką możecie wypić. Ale nigdy nie pijcie więcej niż pół szklanki
W podnoszeniu odporności najlepsze są domowe sposoby - na przykład ręcznie wyciskane soki. Jednak nie zawsze są takie zdrowe!

W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki! Sok na odporność – na pewno zdrowy? Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich: Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Działanie antynowotworowe –...