Wrzody żołądka to nie żarty! Ta choroba objawia się wieloma przykrymi dolegliwościami i wymaga odpowiedniego leczenia. Ale leczenie to nie wszystko, ponieważ by zapobiec nawrotom choroby i zaostrzeniom, trzeba przestrzegać odpowiedniej diety. Wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu!

Czym są wrzody żołądka?

Choroba wrzodowa żołądka polega na pojawieniu się ubytków w błonie śluzowej żołądka, które objawiają się silnym bólem. Główne objawy wrzodów to:

  • Palący lub piekący ból żołądka, umiejscowiony w okolicach mostka (przez to bywa mylony z zawałem serca)
  • Silne mdłości i wymioty
  • Zgaga
  • Odbijanie

Dawniej sądzono, że powodem pojawiania się wrzodów jest stres, nieregularne pory posiłków i prowadzenie niezdrowego trybu życia. Dziś jednak wiadomo już, że wrzody powoduje bakteria Helicobacter pylori. Występuje ona aż u 90 procent osób dorosłych, ale za wywołanie choroby wrzodowej odpowiada tylko kilka szczepów tej bakterii. To właśnie dlatego wrzody pojawiają się nawet u osób, które odżywiają się prawidłowo i nie narzekają na nadmiar stresu w życiu.

Kapusta na wrzody

Osoby, u których rozpoznano chorobę wrzodową, muszą przestrzegać ścisłej, lekkostrawnej diety. Gdy objawy nieco ustąpią i wrzody się zaleczą, można stopniowo wprowadzać inne pokarmy, jednak nadal trzeba zwracać baczną uwagę na to, co się je.

Zobacz także:

Jeśli cierpicie na wrzody i czasami wam dokuczają, warto przygotować sobie szybki sok z kapusty, który złagodzi nieco przykre dolegliwości. W zielonej kapuście znajduje się glutamina – aminokwas, który odpowiada za regenerację komórek chroniących żołądek. Wiedziano już o tym w starożytności i przepisywano sok z kapusty wszystkim ludziom uskarżającym się na bóle brzucha!

Jak pić sok z kapusty?

Do przygotowania soku potrzebna będzie jedna główka kapusty lub więcej i wyciskarka do owoców lub sokowirówka. Sok należy pić 2 razy dziennie po jednej szklance. Taka kuracja powinna szybko złagodzić ból żołądka. Pamiętajcie o tym, że sok można pić maksymalnie przez miesiąc i należy trzymać go w lodówce.

By nieco urozmaicić smak soku, możecie do kapusty dodać:

  • Kawałek selera
  • Sok z cytryny
  • Sok pomidorowy
  • Ananasa