Dokuczają wam muszki owocówki? Zwalczcie je prostym domowym sposobem
Adobe Stock
Newsy

Dokuczają wam muszki owocówki? Zwalczcie je prostym domowym sposobem

Macie problem z muszkami owocówkami? Zamiast wydawać krocie na chemiczne środki owadobójcze, wypróbujcie stary sprawdzony domowy sposób.
Hubert Rój
maj 18, 2021

Wywilżna karłowata, zwana także drozofilą karłówką – wiecie, co to takiego? Dość już tych szarad i łamigłówek. Pod tymi dość tajemniczymi nazwami kryje się dobrze znana i nielubiana muszka owocówka, nazywana także octówką.

Ten domowy szkodnik o wysokości ok. 2-3 mm daje o sobie znać, jak tylko za oknem robi się nieco cieplej. Jak sama nazwa wskazuje, głównym obiektem zainteresowania tych nieszczęsnych muszek są owoce przechowywane w kuchni.

Oprócz tego muszki owocówki przywabiają takie produkty jak wino, ocet, dżemy i konfitury. Owady te odżywiają się drożdżami żyjącymi na gnijących owocach. Z tego właśnie powodu owocówki uważa się za szkodniki przetworów owocowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zwalczyć muszki owocówki prostym domowym sposobem?

Oprócz tego muszki owocówki, po zagnieżdżeniu się w kuchni, mogą roznosić także groźne drobnoustroje. Nie pozostaje więc nic innego niż ich zwalczenie. Najlepiej tym wypróbowanym domowym sposobem.

Przygotujcie:

  • Ocet
  • Płyn do mycia naczyń
  • Dowolne naczynie

Zobacz także

Sposób przygotowania pułapki:

  1. Do naczynia wlejcie kilka łyżek octu – ocet stanie się wabikiem na owady.
  2. Do octu dodajcie odrobinę płynu do mycia naczyń – wystarczy zaledwie kilka kropelek. Środek myjący zmieni napięcie powierzchniowe octu i sprawi, że muszki będą tonąć w płynie.
  3. Wystawcie tak przygotowane wieczko, spodek lub inne naczynie z mieszanką i czekajcie na efekty.
  4. W takiej pułapce niepotrzebne będą wam wąskie otwory, czy inne mechanizmy utrudniające „ucieczkę” muszkom – owady po dostaniu się do octu, nie będą w stanie się z niego wydostać.

Jak zapobiegać „inwazji” muszek owocówek?

Pułapki na muszki owocówki to jednak nie wszystko. Stara zasada mówi w końcu, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Nie inaczej jest w przypadku muszek.

Dlatego pamiętajcie o tym, by w okresie wiosenno-letnim regularnie wymieniać worki w śmietniku, zmywać blaty z plam po sokach owocowych i świeżych owocach oraz nie zostawiać na zewnątrz otwartych soków, dżemów, alkoholi i innych produktów wabiących owady.

Czytaj także:

Komentarze
przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Przeczytaj
Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Przeczytaj
domowy syrop przepis
Adobe Stock
Newsy Syrop z tego owocu obniża ciśnienie i działa przeciwrakowo. Podpowiadamy, jak go przyrządzić
Syrop z owoców głogu to niesamowicie zdrowa mikstura. Jej regularne spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na twój układ odpornościowy. Warto więc po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Głóg to roślina stara jak świat. Jej cechą charakterystyczną są kolczaste gałęzie, ale również ciemnozielone liście, różowe lub białe kwiaty oraz ciemnoczerwone owoce zawierające pestkę. Krzewy głogu są bardzo wysokie. Potrafią sięgnąć nawet sześciu metrów! Niesamowite właściwości głogu Głóg jest ceniony przede wszystkim za swoje niesamowite właściwości zdrowotne. Te kryją się nie tylko w jego kwiatach, ale również w owocach. Ich spożywanie sprawi, że twoja skóra, ale również układ pokarmowy, nerwowy oraz odpornościowy będą w bardzo dobrej kondycji. Wszystko dzięki zawartym w nich witaminom A, B, C oraz PP. Okazuje się również, że głóg ze względu na swoje bogate właściwości, jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w preparatach obniżających ciśnienie, ale również poprawiających odporność oraz uspokajających. Eksperci zdradzają także, że regularne spożywanie głogu może zminimalizować ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę oraz serce. Najlepszym sposobem na dostarczanie głogu do organizmu jest przyrządzenie z niego przepysznego, domowego przetworu, bądź syropu. W ten sposób zawsze będziesz go mieć pod ręką. Przepis na syrop z owoców głogu Będziesz potrzebować 1 kilogram owoców głogu 2 litry wody 500 gramów cukru Sok z połowy cytryny Przygotowanie Od owoców odetnij ogonki, a następnie umyj pod bieżącą wodą. Tak przygotowany głóg umieść w garnku, a następnie zalej wodą i podgrzej (nie dopuść do zagotowania). Garnek odstaw do ostygnięcia na ok. 8 godzin. Po upływie tego czasu rozgnieć owoce i w ten sposób oddziel je od pestek.  Tak przygotowane owoce umieść ponownie w garnku. Całość zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny i zagotuj co jakiś czas...

Przeczytaj
Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy Jest świetnym dodatkiem do sałatek, ale też doskonale wzmacnia odporność. Podajemy przepis!
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco . Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie ci zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Będziesz potrzebować 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodaj nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyj, usuń ogonki i pokrój w ćwiartki (nie musisz usuwać gniazd nasiennych chyba, że bardzo chcesz, nie musisz też obierać ich ze skórki). Wodę ugotuj i wlej do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodaj cukier lub miód i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstaw do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieść w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalej letnią wodą przygotowaną wcześniej z dodatkiem cukru lub miodu...

Przeczytaj