Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu a w mig pokonacie spadek energii
AdobeStock
Newsy

Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu, a w mig pokonacie spadek energii

Wystarczy garść tych pestek. Wspaniale smakują i błyskawicznie postawią was na nogi.

Pestki dyni są nie tylko bardzo smaczne, ale też pełne cennych składników odżywczych. Dostarczają naszemu organizmowi dużej ilości zdrowych tłuszczów, magnezu i cynku. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne pestek z dyni

Pestki z dyni to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych.

  • Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, żelazo, cynk, magnez, mangan, fosfor i miedź.
  • Zawierają dużo antyoksydantów, które mogą chronić przed chorobami i zmniejszać stany zapalne. 
  • Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminę B2 (ryboflawinę) i kwas foliowy.
  • Mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka.
  • Mogą zmniejszyć objawy łagodnego przerostu prostaty i nadreaktywnego pęcherza.
  • Dzięki temu, że są bogate w magnez, pomagają zachować optymalne ciśnienie krwi, poziomu cukru we krwi, a także zdrowie serca i kości.
  • Liczne składniki odżywcze w pestkach dyni, mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu.
  • Mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
  • Są dobrym źródłem błonnika. Diety bogate w błonnik wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem ryzyka chorób serca, cukrzycy i otyłości.
  • Wysoka zawartość cynku w pestkach dyni, może pomóc poprawić jakość nasienia i płodność u mężczyzn.
Zobacz także
Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość

Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Dokucza wam popołudniowa senność?

Doskwiera wam spadek energii i popołudniowa senność? Sięgnijcie po pestki dyni.

Doktor Daniel Amen, neurobiolog, psychiatra kliniczny i autor książki o tajnikach działania ludzkiego mózgu, opowiedział w wywiadzie dla portalu MindBodyGreen, o swoim sposobie na popołudniową senność. Amen przyznaje, że zawsze sięga w takich chwilach po pestki dyni:

– Pestki dyni to moje ulubione nasiona. Badania wykazały, że zwiększają poziom dopaminy w mózgu. Dzieje się tak dzięki aminokwasowi zwanemu tyrozyną, w którą obfitują pestki (jeszcze więcej jest jej w parmezanie czy orzeszkach ziemnych). Na popołudniowy kryzys energetyczny w pracy pestki dyni są idealne -  mówi Amen. 

Wypróbujecie jego sposób na popołudniowy spadek energii?

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, healthline.com

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy
Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników
Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory. Korzyści zdrowotne dyni Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich. Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć. Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny. Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez. Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom. Jak zrobić nalewkę z dyni?...

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Flickr
Newsy
Jedzcie te pestki codziennie, a szybko usuniecie złogi z tętnic i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Według ekspertów, pestki dyni należą do grupy najzdrowszych nasion na świecie. Nic dziwnego, ponieważ mają niesamowicie dużo składników odżywczych i są niezwykle zdrowe. Specjaliści zalecają spożywanie pestek tak często, jak to możliwe.

Mimo że sezon na dynie już dawno się skończył, w dużych marketach spożywczych wciąż dostaniecie ich pestki. Możecie je kupić zarówno w łupinkach, jak i wyłuskane, surowe lub lekko uprażone - do wyboru do koloru. Ich cena nie przekracza 20 złotych za kilogram. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Zaraz wszystko stanie się jasne. Co zawierają w sobie pestki dyni? Okazuje się, że pestki z dyni zawierają mnóstwo cennych dla ludzkiego organizmu wartości odżywczych. W ich składzie znajdziecie między innymi dużo białka, węglowodanów, błonnika oraz witamin – A, C, E i K. W nasionach nie brakuje także wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku oraz cennego kwasu foliowego. Wymienione substancje w połączeniu tworzą niesamowicie zdrową mieszankę, która powinna stanowić nieodłączny element jadłospisu każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Prozdrowotne właściwości pestek dyni Spożywanie pestek dyni jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Eksperci twierdzą, że produkt ma niesamowicie pozytywny wpływ na odporność  - jedzony regularnie nie tylko zmniejsza skłonność do infekcji, ale również sprawia, że przeziębienia szybciej ustępują. Na tym jednak nie koniec. Te cudowne nasiona mogą poprawić kondycję waszej skóry, włosów i paznokci. Dzięki nim niemal dwukrotnie zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc, nawet w przypadku nałogowych palaczy. Bowiem, badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają pestki dyni, o wiele rzadziej zmagają się z problemami zdrowotnymi, niż ci. którzy ich nie jedzą. Dlaczego warto jeść pestki dyni? Okazuje się również, że pestki dyni zawierają mnóstwo oleju bogatego między innymi w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wymienione substancje są niesamowicie cenne, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie,...

Jedzcie sezamki i chałwę. Pomogą lepiej odczuwać smaki i zapachy, poprawią apetyt i odporność. To dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy
Te słodycze pomogą wam lepiej odczuwać smaki i zapachy. Poprawią też apetyt i odporność.
Lubicie sezamki? Jeśli wolicie chałwę, to też dobrze. Sezamki i chałwa, a także pestki dyni i słonecznika są dobrymi źródłami cynku. Pomogą zachować zdrowie i uniknąć przykrych niedoborów.

Zbyt niska ilość cynku w diecie może powodować suchość w ustach, pogorszenie się smaku i węchu. To z kolei osłabia apetyt. Brak apetytu może mieć wpływ na to, że zaczynacie odżywiać się nieprawidłowo, zjadacie za małe porcje pożywienia, trudniej wam jeść produkty wartościowe, które dostarczą odpowiednich składników odżywczych. Z tej spirali niedoborów mogą pomóc wam wyzwolić się drobne przekąski, jak sezamki, chałwa czy pestki dyni, które większość osób lubi i może je spożywać pomiędzy posiłkami, przywracając równowagę mineralną. Objawy niedoborów cynku w organizmie Cynk, to jeden z tych pierwiastków, których zawartość w naszym organizmie nie jest duża. Wystarczy 15 mg dziennie, żeby organizm wykorzystywał jego obecność i zapewnił sobie prawidłowe działanie tarczycy, wątroby, wzroku. Dobrze wpływa na niemal 200 enzymów i wiele procesów w organizmie. Jego odpowiednia zawartość zapewnia też dobrą kondycję skóry i włosów. Ale wystarczy niewielki jego niedobór, żeby równowaga została zaburzona. Problemy z kondycją skóry to jeden z pierwszych objawów niedoboru cynku. Jeśli zauważacie podrażnienia, pojawiają się stany zapalne, krosty i egzemy, to może być znak, że nie dostarczacie organizmowi odpowiedniej ilości cynku. Wtedy najlepiej zrobić badania, ustalić poziom cynku, a w przypadku stwierdzenia niedoborów, rozpocząć leczenie pod okiem lekarza. Żeby nie dopuścić do powstania niedoborów, najlepiej prawidłowo się odżywiać.  Jakie są objawy niedoboru cynku? Zła kondycja włosów i paznokci. Włosy tracą wodę, przez co stają się łamliwe i kruche. Tracą też sprężystość, rozdwajają się, w skrajnych niedoborach mogą też wypadać. Podobnie źle wyglądają paznokcie...

Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić grzybową kawę? Pomoże na zmęczenie, obniży poziom cukru i zbije cholesterol
Słyszeliście kiedyś o grzybowej kawie albo o kawie dodatkiem sproszkowanych grzybów? Przeczytajcie.

Picie grzybowej kawy jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. W Polsce mało kto tak pije kawę. To błąd, ponieważ taka kawa ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia. Jak powstaje kawa grzybowa? Żeby zrobić grzybową kawę, będziecie potrzebowali kawy i sproszkowanych grzybów. Ale nie byle jakich. Do przygotowania kawy grzybowej, możecie użyć różnych gatunków chińskich grzybów, takich jak: chaga reishi cordyceps Te gatunki dostaniecie w specjalistycznych sklepach, w internecie i w dobrych supermarketach. Przejdźmy teraz do tego, dlaczego warto poświęcić trochę czasu na ich znalezienie. Dlaczego warto pić grzybową kawę? Grzybowa kawa ma przyjemny smak i jest mniej kwaśna niż ta tradycyjna. Dodanie do swojej ulubionej kawy sproszkowanych grzybów, zwiększa walory zdrowotne napoju. Chińskie grzyby zawierają zdrowe przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz, co ciekawe, po dodaniu do kawy sprawiają, że ma ona mniejszą zawartość kofeiny. Rodzaje grzybów i ich korzyści dla zdrowia A oto konkrety: Reishi Reishi jest jednym z najczęściej stosowanych grzybów w medycynie naturalnej. Grzyb ten znajdziemy w różnych częściach Azji.  Reishi może być spożywany na surowo lub w postaci sproszkowanej, którą można mieszać z wodą, kawą lub herbatą. Grzyby reishi: wzmacniają układ odpornościowy  pomagają się zrelaksować i zwalczyć depresję zawierają cenne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek regulują poziom glukozy i cholesterolu Chaga Grzyby chaga rosną na brzozach w zimnym klimacie i przypominają z...