Dokucza wam niestrawność? Żujcie to od razu po jedzeniu. Wspomoże trawienie i złagodzi przykre dolegliwości
Getty/iStock
Newsy

Dokucza wam niestrawność? Żujcie to od razu po jedzeniu. Wspomoże trawienie i złagodzi przykre dolegliwości

Zamiast gumy do żucia, sięgnijcie po to warzywo. Szybko przyniesie ulgę po zbyt obfitym posiłku i wspomoże żołądek oraz zmniejszy nudności. Podniesie też waszą odporność i pomoże szybciej uporać się z chrypką.

Nieraz po bardzo obfitym posiłku zaczynają targać nami wyrzuty sumienia i zastanawiamy się, czy ostatnia dokładka to był dobry pomysł. Uczucie rozpychania i przelewania w żołądku, a nawet lekkie mdłości to typowe objawy przejedzenia i niestrawności.

Ulgę przyniesie przede wszystkim ograniczenie ilości spożywanego jedzenia na jakiś czas i pewna roślina. Korzeń imbiru stosuje się jako przyprawę w wielu kuchniach świata, a także w medycynie naturalnej. Sprawdźcie, jak można go wykorzystać.

Cenne właściwości imbiru

Imbir naturalnie występuje w Azji południowo-wschodniej, czyli m.in. w Indiach i Chinach. To właśnie w kuchni z tych obszarów świata imbir jest jednym z głównych składników i dodaje się go do wielu potraw, np. zup i mięs.

Został szybko doceniony przez podróżników z Europy i około XIII w. Marco Polo sprowadził go z Indii na Stary Kontynent. Wówczas imbir był niezwykle cenny - zaledwie pół kilograma tego warzywa kosztowało podobno tyle, co jedna owca. 

Dziś na szczęście ceny imbiru są znacznie bardziej przystępne i można go kupić w każdym warzywniaku. Warzywo to wyróżnia się ciekawym smakiem i szeregiem cennych właściwości zdrowotnych:

  • wspomaga trawienie i pomaga przy niestrawności

  • wzmacnia odporność

  • rozgrzewa

  • działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie

  • łagodzi bóle głowy

  • zmniejsza dolegliwości typowe dla przeziębienia, jak kaszel i ból gardła

  • pomaga regulować poziom cukru we krwi

Zobacz także
Podkręca trawienie, usuwa nadmiar wody z organizmu i rośnie w każdym ogródku. Jedzcie śmiało, jeżeli nie możecie dopiąć spodni

Podkręca trawienie, usuwa nadmiar wody z organizmu i rośnie w każdym ogródku. Jedzcie śmiało, jeśli nie możecie dopiąć spodni

Herbatka pasterzy koi podrażniony żołądek i wspomaga oczyszczanie organizmu. Zalejcie wrzątkiem i pijcie na zdrowie

Herbatka pasterzy koi podrażniony żołądek i oczyszcza organizm. Zalejcie wrzątkiem i pijcie regularnie

Co daje żucie imbiru?

Z imbiru można zrobić napar, dodać go do jedzenia albo po prostu go… żuć. Ta ostatnia metoda sprawdza się szczególnie przy niestrawności, ponieważ działa szybko. Zawarte w imbirze olejki eteryczne zwiększają wydzielanie soków żołądkowych i produkcję śliny, co pozwala złagodzić objawy niestrawności i zgagi.

Żucie plastra imbiru zmniejsza również mdłości. Sposób ten warto wykorzystać również wtedy, gdy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia. A jeżeli smak surowego imbiru jest dla was jednak za ostry, możecie zrobić z niego herbatkę - wystarczy wsypać łyżkę startego korzenia do litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu.