
Nieraz po bardzo obfitym posiłku zaczynają targać nami wyrzuty sumienia i zastanawiamy się, czy ostatnia dokładka to był dobry pomysł. Uczucie rozpychania i przelewania w żołądku, a nawet lekkie mdłości to typowe objawy przejedzenia i niestrawności.
Ulgę przyniesie przede wszystkim ograniczenie ilości spożywanego jedzenia na jakiś czas i pewna roślina. Korzeń imbiru stosuje się jako przyprawę w wielu kuchniach świata, a także w medycynie naturalnej. Sprawdźcie, jak można go wykorzystać.
Cenne właściwości imbiru
Imbir naturalnie występuje w Azji południowo-wschodniej, czyli m.in. w Indiach i Chinach. To właśnie w kuchni z tych obszarów świata imbir jest jednym z głównych składników i dodaje się go do wielu potraw, np. zup i mięs.
Został szybko doceniony przez podróżników z Europy i około XIII w. Marco Polo sprowadził go z Indii na Stary Kontynent. Wówczas imbir był niezwykle cenny - zaledwie pół kilograma tego warzywa kosztowało podobno tyle, co jedna owca.
Dziś na szczęście ceny imbiru są znacznie bardziej przystępne i można go kupić w każdym warzywniaku. Warzywo to wyróżnia się ciekawym smakiem i szeregiem cennych właściwości zdrowotnych:
-
wspomaga trawienie i pomaga przy niestrawności
-
wzmacnia odporność
-
rozgrzewa
-
działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie
-
łagodzi bóle głowy
-
zmniejsza dolegliwości typowe dla przeziębienia, jak kaszel i ból gardła
-
pomaga regulować poziom cukru we krwi
Co daje żucie imbiru?
Z imbiru można zrobić napar, dodać go do jedzenia albo po prostu go… żuć. Ta ostatnia metoda sprawdza się szczególnie przy niestrawności, ponieważ działa szybko. Zawarte w imbirze olejki eteryczne zwiększają wydzielanie soków żołądkowych i produkcję śliny, co pozwala złagodzić objawy niestrawności i zgagi.
Żucie plastra imbiru zmniejsza również mdłości. Sposób ten warto wykorzystać również wtedy, gdy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia. A jeżeli smak surowego imbiru jest dla was jednak za ostry, możecie zrobić z niego herbatkę - wystarczy wsypać łyżkę startego korzenia do litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut na małym ogniu.