Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Adobe Stock
Newsy

Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Olej z orzechów makadamia znany jest najbardziej jako składnik kosmetyków, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że w pełni zasłużył na miejsce w kuchni. Sprawdź, jak używać oleju makadamia podczas gotowania i dlaczego warto włączyć go do diety.

Koniecznie zwróćcie uwagę na olej makadamia. Nie jest u nas powszechnie znany, ale najwyższa pora to zmienić. Olej ten powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno orzechów makadamii. Uzyskana substancja jest bogata w  witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie olej z orzechów makadamia znajduje nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie oleju makadamia

Olej z orzechów makadamia to dobry zamiennik masła do pieczywa ze względu na swój wyjątkowy maślany, lekko orzechowy posmak. Olej makadamia może również być stosowany do sałatek oraz do smażenia i pieczenia. Uwaga jednak: jest kaloryczny, nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczy kilka łyżeczek.

Poza kuchnią olej z orzechów makadamia świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery: nawilża, łagodzi podrażnienia, wzmacnia i uelastycznia skórę. Jest także pomocny w leczeniu śladów po oparzeniach oraz blizn.

Właściwości zdrowotne oleju makadamia

Spożywanie oleju makadamia:

  • zmniejsza ryzyko nowotworów
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia bądź cukrzycy.

Tłuszcze w diecie 

Rola tłuszczów w diecie jest nie do przecenienia: wspierają metabolizm, transportują witaminy, pomagają w produkcji niektórych hormonów, wpływają na pracę mózgu. Mogą pozytywnie oddziaływać na koncentrację i odporność, chronić przed chorobami (także tymi cywilizacyjnymi!), obniżać poziom złego cholesterolu. Ważne jest to, by wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, szczególnie te pochodzenia roślinnego oraz oleje z ryb morskich. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone, a te nie są zdrowe i należy unikać spożywania ich w nadmiarze.

Zobacz także
Skupy butelek były kiedyś normą. Popieracie kaucję za plastikowe i szklane butelki?

Kupujecie wodę w plastikowej butelce? Na jej dnie znajduje się bardzo ważna informacja

Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość

Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość

Konsekwencje diety niskotłuszczowej

Wykluczenie tłuszczów z diety niesie ze sobą szereg poważnych konsekwencji dla zdrowia. Dieta niskotłuszczowa powoduje m.in.:

  • ciągłe zmęczenie
  • senność
  • gorsze samopoczucie
  • rozdrażnienie
  • problemy z koncentracją.

W zdrowej diecie tłuszcze powinny stanowić ok. 30 proc. dziennej dawki energii (tłuszcze zwierzęce nie więcej niż 6 proc.).

Czytaj także:

Wieloletni spór rozstrzygnięty. Wiemy, na czym najlepiej smażyć. Ranking tłuszczów do smażenia
Pixabay
Newsy
Ranking tłuszczów do smażenia: wiemy, na czym najlepiej smażyć
Na oleju rzepakowym? Oliwie? Smalcu, a może egzotycznym oleju kokosowym? Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Znamy odpowiedź na to pytanie. Wybierzcie ten tłuszcz do smażenia, jest najzdrowszy.

Chcecie wreszcie poznać odpowiedź na pytanie „na czym najzdrowiej smażyć”? To jedno z bardziej elektryzujących zagadnień w żywieniu. Wiele osób ma odmienne zdanie na temat tego,  na jakim tłuszczu najlepiej smażyć mięso  i inne potrawy. Tutaj nie liczą się jednak opinie, a fakty. Specjaliści nie mają bowiem złudzeń i są w stanie dokładnie powiedzieć, jaki jest najlepszy, a jaki najgorszy tłuszcz do smażenia. Najlepszy tłuszcz do smażenia Najlepszym tłuszczem do smażenia jest bezsprzecznie oliwa z oliwek . To najprostsza odpowiedź na to pytanie. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, jaki kryteria zostały wzięte pod uwagę w ocenie przydatności tłuszczu do smażenia. Nie chodzi tylko o to, żeby dany tłuszcz miał wysoki punkt dymienia. Jak sprawdzić, czy tłuszcz nadaje się do smażenia? Na wielu stronach internetowych przeczytacie, że trzeba spojrzeć na temperaturę dymienia i wybrać tłuszcz z najwyższą wartością. Niestety, sprawa nie jest tak prosta. Są czynniki, które mają równie duże znaczenie! Tłuszcz, który dobrze nadaje się do smażenia, powinien charakteryzować się kilkoma cechami. ► Mieć jak najmniej cholesterolu Cholesterol obecny w żywności pod wpływem temperatury utlenia się i wytwarza szkodliwe związki. Sam w sobie cholesterol nie jest tak bardzo niebezpieczny, ale cholesterol w smażonych, mocno przerobionych potrawach to wręcz trucizna. Nie najlepiej do smażenia nadają się więc: Smalec Łój i tłuszcz zwierzęcy Masło ► Mieć dużo antykoksydantów, które neutralizują trochę szkodliwość smażenia Chodzi o witaminę E, polifenole i garbniki. To zdrowe związki z żywności, które można znaleźć też w niektórych olejach (np. oleju z orzechów makadamia ). Dodatek tych substancji powoduje, że smażenie staje się trochę...

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...

Bakalie, orzechy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie je co najmniej 2 razy w tygodniu. Niesamowite, co się stanie z waszym ciałem 
Po niektóre produkty warto sięgać nie tylko od święta. Mamy na myśli coś popularnego, smacznego i zdrowego, czym można się delektować na wszelkiego rodzaju dietach.

Sposoby odżywiania, od keto po wegańskie, mają zazwyczaj określoną ilość wykluczeń pokarmowych. Jest jednak coś, co łączy wszystkie diety świata. To zdrowy i bardzo popularny produkt. Możecie włączyć go do codziennych nawyków żywieniowych. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy to zdrowy wybór Orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E, wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka, orzechy są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian.  Orzechy dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz składników mineralnych. Znajdziecie w nich fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia orzechów Orzechy to jądra nasion, które są szeroko stosowane w kuchni lub spożywane jako przekąska. Są bogate w tłuszcz i kalorie. Zawierają twardą powłokę zewnętrzną, której zwykle trzeba się pozbyć, by dotrzeć do wnętrza orzecha. Na szczęście, w sklepach można kupić większość orzechów już łuskanych i gotowych do jedzenia. Niektóre z najczęściej spożywanych orzechów: Migdały Pistacje Orzechy brazylijskie Orzechy nerkowca Orzechy laskowe Orzechy makadamia Orzeszki piniowe Orzechy włoskie Orzechy są bardzo pożywne. Na przykład - tylko jedna garść orzechów brazylijskich, zapewnia ponad 100% dziennego spożycia referencyjnego  dla selenu. Orzechy są ponadto doskonałym jedzeniem na diecie niskowęglowodanowej.  Bogactwo składników mineralnych zawarte w orzechach...