Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni
Newsy

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni

Klasyczne kotlety mielone z nieczęsto używaną przyprawą smakują wyśmienicie. Przyciągną nawet wielbicieli tradycyjnych smaków. Podpowiadamy co dodać do mięsa i jak zrobić dobre kotlety.

Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, która w Polsce jest pod ochroną. Dlatego warto go zasadzić we własnym ogródku, na balkonie, lub poszukać w marketach. Nie należy do popularnych przypraw, jednak jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dodajcie go do kotletów mielonych. Ten smak z pewnością wam się spodoba.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100 ml mleka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

  1. Zalejcie w misce bułkę ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  3. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  4. Na płaski talerz wysypcie bułkę tartą. Z masy mięsnej formujcie kotleciki, każdy obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, na gorący tłuszcz włóżcie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
Zobacz także
Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne

Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie

Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.

Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi i jakie ma właściwości?

Czosnek niedźwiedzi, zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Był stosowany jako zioło lecznicze już w czasach starożytności, na terenach dzisiejszej Europy Zachodniej. Wyglądem przypomina czosnek ozdobny czy konwalię majową.

Posiada długie, ok 30-centymetrowe, lancetowate liście, podobne do liści konwalii i kuliste, białe kwiatostany, wyrastające na wysokich łodygach. Kwiaty wydzielają intensywny, czosnkowy zapach, jednak nie są jadalne. Do użycia nadają się wyłącznie liście.

To właśnie w nich znajdują się wartości zdrowotne rośliny:

  • W postaci syropu na kaszel rozrzedza wydzielinę zalegająca w oskrzelach podczas przeziębienia Wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu
  • Zmniejsza lepkość krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów
  • Obniża ciśnienie tętnicze
  • Zapobiega miażdżycy i chorobom serca
  • Nie zaburza, ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego
  • Zwalcza wirusy, bakterie i grzyby chorobotwórcze
  • Jest stosowany jako naturalny środek przeciwko pasożytom układu pokarmowego, takim jak glisty ludzkie, owsiki, a nawet tasiemce.
  • Stosowany w medycynie naturalnej do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych

Źródło: gotujmy.pl, wapteka.pl

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu
Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”. Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak! Przepis na kotlety mielone „po włosku” Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka Jajko Tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika Mała marchewka lub połowa dużej Ząbek czosnku 2 pomidory Przyprawa curry Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą , kotlety mielone po meksykańsku ,...

kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią . Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię . Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie...

Kotlety mielone przepis
Newsy
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Lepiej zapiszcie sobie ten przepis
Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę, jeśli przygotujecie je na obiad.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak!  Kotlety mielone po węgiersku Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach. Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka. Składniki na kotlety mielone po węgiersku 500 g mielonej wieprzowiny Duża czerwona papryka Marchewka Cebula Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia Jajko 3 ząbki czosnku Łyżka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka ostrej papryki Szczypta kuminu (kminu rzymskiego) Szczypta mielonych ziaren kolendry Sól i pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania kotletów Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku Umyjcie i obierzcie warzywa.  Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę. Bułkę namoczcie w mleku. Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy.  Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej.  Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie...

kotlety mielone
AdobeStock
Newsy
Dzięki temu prostemu trikowi robienie mielonych będzie samą przyjemnością. Korzystały z niego wasze babcie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Weekend się zbliża, a wasi bliscy pewnie już proszą o mielone na obiad! Panierowane kotlety są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami! Przepis na klasyczne kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już...