Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni
Newsy

Dodatek tej 1 przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie zaskoczeni

Klasyczne kotlety mielone z nieczęsto używaną przyprawą smakują wyśmienicie. Przyciągną nawet wielbicieli tradycyjnych smaków. Podpowiadamy co dodać do mięsa i jak zrobić dobre kotlety.

Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, która w Polsce jest pod ochroną. Dlatego warto go zasadzić we własnym ogródku, na balkonie, lub poszukać w marketach. Nie należy do popularnych przypraw, jednak jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dodajcie go do kotletów mielonych. Ten smak z pewnością wam się spodoba.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100 ml mleka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

  1. Zalejcie w misce bułkę ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  3. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
  4. Na płaski talerz wysypcie bułkę tartą. Z masy mięsnej formujcie kotleciki, każdy obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, na gorący tłuszcz włóżcie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
Zobacz także
Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne

Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie

Tradycyjne kotlety wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze.

Tradycyjne kotlety mielone wg. Tomasza Strzelczyka. Dodaje 1 składnik, żeby były smaczniejsze

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi i jakie ma właściwości?

Czosnek niedźwiedzi, zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Był stosowany jako zioło lecznicze już w czasach starożytności, na terenach dzisiejszej Europy Zachodniej. Wyglądem przypomina czosnek ozdobny czy konwalię majową.

Posiada długie, ok 30-centymetrowe, lancetowate liście, podobne do liści konwalii i kuliste, białe kwiatostany, wyrastające na wysokich łodygach. Kwiaty wydzielają intensywny, czosnkowy zapach, jednak nie są jadalne. Do użycia nadają się wyłącznie liście.

To właśnie w nich znajdują się wartości zdrowotne rośliny:

  • W postaci syropu na kaszel rozrzedza wydzielinę zalegająca w oskrzelach podczas przeziębienia Wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu
  • Zmniejsza lepkość krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów
  • Obniża ciśnienie tętnicze
  • Zapobiega miażdżycy i chorobom serca
  • Nie zaburza, ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego
  • Zwalcza wirusy, bakterie i grzyby chorobotwórcze
  • Jest stosowany jako naturalny środek przeciwko pasożytom układu pokarmowego, takim jak glisty ludzkie, owsiki, a nawet tasiemce.
  • Stosowany w medycynie naturalnej do zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych

Źródło: gotujmy.pl, wapteka.pl

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu
Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”. Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak! Przepis na kotlety mielone „po włosku” Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka Jajko Tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika Mała marchewka lub połowa dużej Ząbek czosnku 2 pomidory Przyprawa curry Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą , kotlety mielone po meksykańsku ,...

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Czosnek niedźwiedzi nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, którą możemy spotkać w wilgotnych lasach liściastych. W Polsce znajdziemy ją przede wszystkim w Karpatach oraz Sudetach. Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi nazywany jest czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic? Sprawdźcie, dlaczego warto go jeść. Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego Czosnek niedźwiedzi nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale też ma wiele imponujących zastosowań zdrowotnych. Czosnek niedźwiedzi jest stosowany między innymi w leczeniu: wysokiego ciśnienia krwi wysokiego poziomu cholesterolu rozstroju żołądka i chorób przewlekłych Co jeszcze potrafi ta roślina? Poprawia zdrowie serca. Czosnek niedźwiedzi (tak, jak tradycyjny czosnek) ma korzystny wpływ na wysokie ciśnienie krwi, co może zmniejszyć ryzyko miażdżycy. zawałów serca i udarów. Obniża poziom cholesterolu. Dziki czosnek jest w stanie obniżyć ogólny poziom cholesterolu, utrzymując przy tym zdrowe serce. Jest stosowany na problemy żołądkowe. Czosnek niedźwiedzi zawiera cenne związki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach, co może łagodzić stany zapalne, wzdęcia, skurcze, zaparcia i inne problemy żołądkowe. Łagodzi kaszel. W dzikim czosnku znajdziemy związki siarkowe i kwasy fenolowe, które skutecznie rozprawią się w walce z kaszlem, zapobiegną przyszłym infekcjom wirusowym i pomogą w prawidłowym działaniu układu pokarmowego. Ponadto: czosnek niedźwiedzi podwyższa poziom dobrego cholesterolu wspomaga wątrobę pomaga w leczeniu chorób reumatycznych wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych ma potencjał przeciwnowotworowy pomaga zachować młody wygląd poprawia stan...

Kotlety mielone przepis
Newsy
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Lepiej zapiszcie sobie ten przepis
Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę, jeśli przygotujecie je na obiad.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak!  Kotlety mielone po węgiersku Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach. Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka. Składniki na kotlety mielone po węgiersku 500 g mielonej wieprzowiny Duża czerwona papryka Marchewka Cebula Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia Jajko 3 ząbki czosnku Łyżka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka ostrej papryki Szczypta kuminu (kminu rzymskiego) Szczypta mielonych ziaren kolendry Sól i pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania kotletów Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku Umyjcie i obierzcie warzywa.  Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę. Bułkę namoczcie w mleku. Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy.  Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej.  Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie...

Te mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz też je uwielbia i zdradza jak je smażyć  z różnych mięs.
Instagram / Jakub Kuroń
Newsy
Kotlety mielone Jakuba Kuronia wymiatają. Kucharz zdradza jak je robić z różnych mięs
Oto jak zrobić kotlety mielone na 10 różnych sposobów. Czy jak Jakub Kuroń urozmaicacie to danie, czy wolicie ich klasyczne wydanie?

Dla Jakuba Kuronia kotlety mielone to jedno z najlepszych polskich dań. Tak mówi i prawdopodobnie tak właśnie jest skoro ma na swoim blogu aż dziesięć różnych przepisów na mielone: - Smażone mielone zawsze spoko. Smażone, pieczone, z buraczkami czy mizerią. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni polskiej. Sprawdźmy jak smaży kotlety mielone wielki entuzjasta tego dania. Jak z kotletów mielonych zrobić aż 10 różnych dań? W rodzinie Kuroniów chyba każdy ma związek z kuchnią. Już Jacek Kuroń, polityk oraz minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, wydawał darmowe posiłki biednym na ulicach Warszawy, zwane potem „Kuroniówką”. Jego syn Maciej był jednym z pierwszych kucharzy-celebrytów, prowadzących kilku popularnych programów telewizyjnych m.in. „Gotuj z Kuroniem”. Wnuki Jacka i synowie Macieja, czyli Jakub i Jan, do dziś gotują i radzą Polakom jak przyrządzać tradycyjne dania. W tej rodzinie mielone, schabowe, bigos czy grochówkę ceni się bardzo i przygotowuje zarówno klasycznie, jak i nowocześnie. Takie mielone potrafi wyczarować Jakub, jeden z wnuków Jacka Kuronia: Klasyczne kotlety mielone. Robi je z mięsa wieprzowego i przyprawia majerankiem Mielone z pieczarkami. Także z mięsa wieprzowego z dodatkiem musztardy i tartych na grubej tarce pieczarek dodanych do masy mięsnej Mielone panierowane w grzankach. Przed panierowaniem w bułce kucharz obtacza je w grzankach pokrojonych w paski Kotlety mielone Macieja Kuronia. Kucharz używa mieszanego mięsa mielonego wołowo-wieprzowego i dodaje czosnku Mielone z piekarnika. Do masy dodaje musztardę dijon, natkę i dymkę, a następnie piecze, zamiast smażyć  Kotlety mielone z dzika. Przygotowane są z mięsa z dzika i...