
Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne!
Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
- 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 100 ml mleka
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
- W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju.
- Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
- Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników.
- Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą.
- Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl