Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy

Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Rosół to zupa polecana na wszelkie choroby. Jednak dodanie jednego zioła może sprawić, że stanie się niezwykle niebezpieczna!

Najlepszy rosół to taki gotowany na dużej ilości mięsa, kości, warzyw i… ziół. To zioła nadają zupie niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Z chęcią sięgamy po różne przyprawy, które mają nadać rosołowi wyjątkowy smak i zapach. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne! Sprawdź, czy ty też ich używasz!

Uwaga na zioła!

Różne ziółka polecane są nie tylko jako przyprawy, ale również jako lekarstwa dla podreperowania zdrowia. Pijemy rumianek na problemy z żołądkiem, koper na zaparcia, a szałwią płuczemy bolące gardło i jamę ustną po zabiegach dentystycznych. Ale nie wszystkie zioła są dla nas bezpieczne! Podobnie jak lekarstwa, podane w nieodpowiednich kombinacjach lub proporcjach, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Jednym z ziół, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności, jest lubczyk. Dlaczego?

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Kto nie powinien jeść lubczyku?

Lubczyk nadaje rosołowi wyjątkowy aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Ale czy wiesz, że ta roślina może być niebezpieczna dla zdrowia?

Na lubczyk muszą bardzo uważać:

  • Alergicy – roślina ta jest fotouczulająca. Oznacza to, że alergik, który zje potrawę z dodatkiem lubczyku, może dostać silnych oparzeń po ekspozycji na promienie słoneczne. Może też powodować powstawanie przebarwień od słońca.
  • Kobiety w ciąży – panie spodziewające się dziecka absolutnie nie mogą spożywać lubczyku. To zioło ma działanie poronne i jest zabronione dla kobiet w ciąży i karmiących piersią!
  • Kobiety w trakcie mensturacji - zwiększa krwawienie.

Uwaga na popularną przyprawę „Maggi”. Jeszcze do niedawna zawierała lubczyk i również nie mogła być stosowana przez przyszłe mamy. Niedawno zmieniono jednak jej skład. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lubczyk: właściwości zdrowotne

Nie jest jednak tak, że lubczyk jest absolutnie zakazany. Poza wspomnianymi grupami osób reszta ludzi może cieszyć się jego smakiem w rosole. To nie wszystko — lubczyk ma też wiele cennych właściwości zdrowotnych:

  • ułatwia trawienie
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • działa moczopędnie
  • zapobiega miażdżycy
  • działa przeciwzakrzepowo
  • ułatwia odkrztuszanie.

 

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Pixabay
Newsy
Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Dodajecie do rosołu lubczyk? To aromatyczne zioło świetnie podkreśla smak ulubionej zupy Polaków. Mało kto wie, że posiada ono również wiele właściwości zdrowotnych.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku lubczyku . Bulion z dodatkiem tego zioła nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Jest też o wiele zdrowszy niż zupa z dodatkiem naszpikowanej szkodliwymi substancjami Maggi. Lubczyk doskonale też pasuje do dań z dziczyzny, królika i jagnięciny, a także do owoców morza i grzybów. A czy wiecie, że według niektórych źródeł jest on uznawany za afrodyzjak? To jednak nie jedyne jego zalety, ponieważ roślina ta doskonale również  odtruwa organizm i ma wiele innych korzystnych właściwości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk to zioło, które wykazuje ogromne korzyści zwłaszcza dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych, może przyczynić się do lepszej odporności , a także wzmacniać organizm. Ze względu na swój przeciwzapalny charakter, lubczyk jest idealny do łagodzenia rozstroju żołądka i przywracania układu pokarmowego do stanu neutralnego. Może pomóc zmniejszyć wzdęcia i nadmiar gazów, zmniejszając podrażnienie jelit i promując zdrowy, normalny ruch w okrężnicy. Zioło to jest idealnym lekarstwem dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa, zapalenie stawów i hemoroidy Jeśli cierpicie na dolegliwości układu oddechowego, lubczyk może działać jako środek wykrztuśny, usuwając nadmiar flegmy i śluzu z dróg oddechowych. Dodatkowo, eukaliptol, jeden z głównych środków łagodzących w nim zawartych, może zmniejszyć podrażnienie i stan zapalny w płucach. Maść z lubczyku jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą również pomóc w niektórych przypadkach zapobiegać powstawaniu zmarszczek i zwiększać przepływ...

Lubczyk do rosołu a kobiety w ciąży
Pixabay
Newsy
Tak przyprawionego rosołu pod żadnym pozorem nie powinny jeść kobiety w ciąży. Może spowodować poważne komplikacje
Nie od dziś wiadomo, że kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność podczas wyboru posiłków. Także i tych tradycyjnych...

Rosół to pozycja obowiązkowa w jadłospisie większości Polaków. Zazwyczaj jemy go w niedzielę. I jak to często w polskich domach bywa, już w poniedziałek złocisty wywar zmienia się w pomidorówkę… Rosół nie tylko rozgrzewa w chłodne zimowe dni, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Rosół a ciąża O fantastycznych prozdrowotnych cechach rosołu powiedziano i napisano już wszystko, ale nie zaszkodzi by przypomnieć sobie pewne informacje lub po prostu poszerzyć swoją wiedzę. Więcej na ten temat znajdziecie na przykład w jednym z naszych artykułów. Wystarczy, że klikniecie w ten link:  Rosół to najzdrowsza zupa na świecie. Wyleczy kaca, grypę, a także pewien poważny problem zdrowotny Gorąca, aromatyczna, bogata w zdrowe dodatki zupa może być doskonałym wyborem także dla kobiet w ciąży. Panie w stanie błogosławionym, powinny uważać jednak na pewną popularną rosołową przyprawę. Na co uważać? Chodzi tu o lubczyk. To niewinne zioło zwykle przedstawiane jest jako afrodyzjak i po prostu doskonały polepszacz smaku bulionu. Tymczasem, mało kto wie o jego ciemnych stronach. Te związane są z jego właściwościami rozkurczowymi. Kobiety w ciąży powinny z dużą rozwagą przystępować więc do spożywania rosołu z dodatkiem lubczyku. Roślina ta może doprowadzić do krwawienia i w skrajnych przypadkach - do przerwania ciąży. Oczywiście, takie zagrożenie może wystąpić tylko w przypadku spożycia naprawdę znacznych ilości świeżego lub sproszkowanego lubczyku. Lektura obowiązkowa Nie zmienia to faktu, że trzeba mieć świadomość, że to niepozorne zioło nie jest najbardziej odpowiednim dodatkiem do rosołu dla pań w ciąży. Przyszłe mamy powinny również pamiętać, że popularna przyprawa rosołowa „Maggi”, również zawiera...

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Polacy kłócą się, czy dodawać tę przyprawę do rosołu. Pominięcie jej to według wielu kucharzy profanacja
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków, dlatego też wielu z nich nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania! O tę przyprawę kłócą się wszyscy Polacy!

Wbrew pozorom rosół jest prosty w przygotowaniu. O jego wyjątkowości świadczy odpowiednia ilość warzyw, dobór mięsa lub dodane zioła. Wokół rosołu toczą się dyskusje, czy pominięcie lubczyku w wywarze jest profanacją?  Wszyscy znają sałatkę jarzynową, kotlety schabowe czy rosół, ale co dom to inny przepis. Każdy ma swój patent na ulubione dania, czy jest to dodanie jakiegoś składniku czy zmiana sposobu obróbki. W tym kontekście Polacy lubią sprzeczać się o wykonanie tradycyjnych dań. Przykładem dyskusji może być pytanie, czy powinno dodawać się lubczyk do rosołu? Pominięcie jej to według wielu profanacja.  Lubczyk uznawany jest za afrodyzjak  Lubczyk to smakowita i zdrowa alternatywa dla płynnej przyprawy typu maggi. Ma podobny aromat, ale bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy dodatkowego cukru w składzie. Ponadto jest uznawany za jeden z afrodyzjaków. To dość naciągana sprawa, jednak najszybciej przez żołądek do serca! Szkoda byłoby nie spróbować. Idealnie więc sprawdzi się podczas walentynkowej kolacji.  Czy powinno dodawać się lubczyku do rosołu?  Nie ma dobrego rosołu bez dwóch kluczowych składników, czyli lubczyku i opalanej nad ogniem cebuli! Bulion z dodatkiem lubczyku nabywa wyjątkowego, głębokiego aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób! To zioło doskonale sprawdzi się również w zestawieniu z owocami morza, grzybami, strączkami czy mięsem z dziczyzny, królika bądź jagnięciny.  Dodawanie lubczyku do różnych potraw pozytywnie wpływa na stan organizmu. Działa szczególnie intensywnie, jeśli zostanie dodany pod koniec gotowania. Lubczyk pomaga w trawieniu. Dzięki sporej zawartości polifenoli, pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Jest szczególnie wskazany przy...

Golonka z lubczykiem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Obłędna w smaku golonka. Dodajcie ten składnik używany do rosołu a mięso nabierze cudownego aromatu
Koniecznie musicie spróbować tak przygotowanej golonki! Wasi domownicy będą zachwyceni jej nową odsłoną.

Macie ochotę na aromatyczną, pyszną, rozpływającą się w ustach golonkę? Zróbcie ja z tego przepisu, a nie pożałujecie! Jeden niebanalny składnik nada jej głębokiego smaku i zapachu. Jeśli zaserwujecie tak przygotowane danie, wszyscy będą pytać was o przepis. Pyszna, aromatyczna golonka Składniki: 3 golonki indycze 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 3 łyżki przyprawy do zup w płynie 2 duże gałązki lubczyku 2 łyżki octu balsamicznego Dodatki do obiadu: na przykład młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków, szczypiorku i śmietany. Sposób przygotowania: Golonki dokładnie umyjcie i osuszcie. Lubczyk opłuczcie, podzielcie na mniejsze gałązki, jeśli jest zbyt duży. Olej wymieszajcie z przyprawą do zup i octem balsamicznym. Mięso natrzyjcie dobrze olejem, aby dotarł w każdy zakamarek. Mięso obsypcie obficie przyprawą do kurczaka. Golonki ułóżcie w pojemniku lub garnku, połóżcie obok nich lubczyk i przykryjcie. Wstawcie na noc do lodówki, by smaki się wymieszały. Niech zostanie tam kilka godzin, a najlepiej całą noc. Mięso i lubczyk włóżcie do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni. Pieczcie mięso w rękawie przez ok. godzinę. Golonkę podawajcie w towarzystwie młodych ziemniaczków i domowej mizerii. Niesamowity aromat dzięki temu składnikowi Tak przygotowana golonka ma naprawdę niesamowity aromat i zapach. Zawdzięcza go głównie sekretnemu składnikowi, który dodano. To lubczyk, który prawdopodobnie znacie bardzo dobrze z rosołu. Dzięki temu dodatkowi golonka pachnie bulionem. Każdy doceni ten niesamowity dodatek. Właściwości lubczyku Lubczyk to roślina należąca do grupy selerowatych. Wiele osób kojarzy go tylko i wyłącznie z...