Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się?

Czy jajka są zdrowe?

Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek.

Ile jajek można jeść tygodniowo?

Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie.

Z czym nie należy jeść jajek?

Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć:

Zobacz także:

Owoce

Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej trawione przez organizm. Węglowodany trawi się bardzo szybko, a białko powoli. Po posiłku złożonym z jajek nie powinniście jeść śliwek, arbuza, moreli, jabłek, gruszek ani winogron.

Ziemniaki

Wyobrażacie sobie sałatkę jarzynową bez jajek? My też nie! A jednak, według lekarzy jajka i ziemniaki to złe połączenie. Kartofle zmniejszają wchłanianie wapnia i żelaza, składników znajdujących się w jajkach.

Ryż

Ryż, tak samo jak ziemniaki, zmniejsza wchłanianie witamin i minerałów z jajek. A do tego jest dość ciężkostrawny, dlatego po posiłku złożonym z ryżu i jajek na twardo może rozboleć was brzuch.

Majonez

Spodziewaliście się, że nie powinno się jeść jajek z majonezem? Przecież to podstawowe danie przyrządzane w Polsce na Wielkanoc! Według specjalistów, połączenie tych produktów nie jest najlepszym pomysłem ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w obu z nich. Właśnie dlatego jajka z majonezem są bardzo ciężkostrawne.

Weźmiecie sobie te porady do serca podczas tegorocznych świąt wielkanocnych?