czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy

Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie

Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jajka są zdrowe?

Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek.

Ile jajek można jeść tygodniowo?

Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie.

Z czym nie należy jeść jajek?

Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć:

Owoce

Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej trawione przez organizm. Węglowodany trawi się bardzo szybko, a białko powoli. Po posiłku złożonym z jajek nie powinniście jeść śliwek, arbuza, moreli, jabłek, gruszek ani winogron.

Ziemniaki

Wyobrażacie sobie sałatkę jarzynową bez jajek? My też nie! A jednak, według lekarzy jajka i ziemniaki to złe połączenie. Kartofle zmniejszają wchłanianie wapnia i żelaza, składników znajdujących się w jajkach.

Ryż

Ryż, tak samo jak ziemniaki, zmniejsza wchłanianie witamin i minerałów z jajek. A do tego jest dość ciężkostrawny, dlatego po posiłku złożonym z ryżu i jajek na twardo może rozboleć was brzuch.

Majonez

Spodziewaliście się, że nie powinno się jeść jajek z majonezem? Przecież to podstawowe danie przyrządzane w Polsce na Wielkanoc! Według specjalistów, połączenie tych produktów nie jest najlepszym pomysłem ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w obu z nich. Właśnie dlatego jajka z majonezem są bardzo ciężkostrawne.

Weźmiecie sobie te porady do serca podczas tegorocznych świąt wielkanocnych?

Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.

Opinia na temat jajek zmieniała się z biegiem czasu. Kiedyś słynęły z tego, że są zdrowe i odżywcze. Potem, z powodu zawartości cholesterolu, straciły na popularności. Co warto wiedzieć o jajkach i jak rozpoznać te świeże? Czy jajka są zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i chorób układu krążenia. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie bardzo dużo. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznej poprawie. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można spokojnie jeść, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek jajko zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. W 100g produktu znajduje się 13 g białka. Białko zawarte w jajku, jest białkiem wzorcowym. Zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdują się też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, żółtko zawiera się beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka zawiera około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny profil tłuszczy: niezbędnych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować....

Dietetycy wskazują najgorszy sposób przyrządzania jajek. Większość przyrządza je tak najczęściej
Flickr
Newsy
Dietetycy wskazują najgorszy sposób przyrządzania jajek. Większość przyrządza je tak najczęściej
Jak podawać jajka, żeby miały jak najwięcej wartości? Jakiego sposobu przyrządzania w szczególności unikać?

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w polskich domach. Można przygotowywać je same, dodawać do naleśników, ciast i pasztetów. W wielu domach gospodarze nie wyobrażają sobie gotowania i przyrządzania posiłków bez jajek. Czy wiecie jakie sposoby ich podania są najmniej korzystne dla zdrowia, a jak warto je przyrządzać? Jak nie przyrządzać jajek? Najmniej zdrowym sposobem podawania jajek jest oczywiście smażenie. Okazuje się więc, że ulubiona potrawa Polaków, czyli jajecznica, nie jest najlepsza dla zdrowia. Jajka usmażone na szynce czy boczku, to przecież nie tylko same smażone na tłuszczu jajka, które i tak obciążają żołądek, podnoszą cholesterol, sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobom serca, ale także przetworzone czerwone mięso bogate w tłuszcze trans, które szczególnie niezdrowe okazuje się po obróbce termicznej. Niekorzystne dla zdrowia jest też podawanie zwykłych jaj sadzonych,  czyli  wbitych na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i usmażonych. Takie jajka czasem są zasmażone z dwóch stron i to, co jest w nich najbardziej cenione, to niezdrowe, przysmażone i chrupiące białko. Jak podawać jajka, żeby zachować ich wartości i uniknąć smażenia? Jak wszystkie produkty zawierające delikatne, niszczone podczas obróbki cieplnej witaminy i minerały, najlepiej jeśli są spożywane na surowo. Tu jednak pojawia się inny problem w postaci salmonelli, bakterii często występującej w jajkach i drobiu. Jeśli chcecie więc używać surowych jajek, zawsze powinny pochodzić z zaufanej hodowli, zostać dokładnie umyte i sparzone. Jak gotować jajka, żeby były wartościowe i zdrowe? Unikajcie długo gotowanych jajek na twardo. Zamiast tego przyrządzajcie: Jajka na miękko Jajecznicę gotowaną na parze Jajka po wiedeńsku, gotowane w...

Dodajecie to rano do jajek? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać
Pixabay
Newsy
Dodajecie to rano do jajecznicy? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać
Odpowiednio skomponowane śniadanie ma nas pobudzać i zapewniać energię na cały dzień. Często jednak zamiast produktów o wysokich wartościach odżywczych, sięgamy po prostu po te tłuste…

Jajka nie bez powodu są jednym z częstszych śniadaniowych wyborów na całym świecie. To klasyczny element śniadania irlandzkiego czy brytyjskiego, ale również w Polsce jajka bardzo często trafiają na nasze talerze – zwłaszcza rano. Z czym należy je podać, aby wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści dla zdrowia? Wpływ jajek na zdrowie Jajka to przede wszystkim źródło białka oraz tłuszczu. Chociaż wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem ich w bardzo dużej ilości z racji na cholesterol, zdrowy dorosły może z powodzeniem jeść je nawet kilka razy w tygodniu. Tłuszcze znajdujące się w jajkach są w dużej mierze tłuszczami zdrowymi – to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jeśli potrawy jajeczne nie są smażone na dużej ilości tłuszczu bądź podawane z majonezem, mają bardzo wiele korzystnych właściwości takich jak: wysoka zawartość pełnowartościowego białka bogatego w aminokwasy (to rodzaj białka, którego organizm sam nie umie wyprodukować, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich za pomocą diety) wysoka zawartość witamin A, E, D, K i B bogactwo pierwiastków takich jak fosfor, potas, sód, wapnia, żelazo, selen czy magnez zawartość beta-karotenu czy luteiny, które mają korzystny wpływ na wzrok. Z czym nie powinno się podawać jajek? Chociaż jednym z ulubionych połączeń śniadaniowych są jajka z bekonem , absolutnie należy ich unikać – zwłaszcza jeśli często doświadczamy spadków energii i uczucia ospałości. Połączenie wysokiej zawartości białka w jajku z ogromną ilością tłuszczów nasyconych, które znajdują się w boczku to zastrzyk energii – niestety jedynie chwilowy. Jej pokłady bardzo szybko się wyczerpują i pozostawiają po sobie uczucie ciężkości, zmęczenia i senności. Z czego warto więc...

Jajko
Pixabay/Aline Ponce
Newsy
Wypróbujcie ten trik, a skorupka jajek już nigdy nie popęka podczas gotowania
Gotowanie jajek, choć należy do całkiem zwyczajnych i popularnych działań kuchennych, może przysparzać problemów.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez jajek. Szczególnie że stale towarzyszą w przyrządzaniu wielu potraw. Jajka to element nie tylko codziennych śniadań, ale i świątecznych biesiad wielkanocnych. Ile jajek można zjeść codziennie? Wokół jajek urosło do tej pory wiele legend. Jedni twierdzą, że jajka wcale nie są takie zdrowe, inni wręcz przeciwnie. Namawiają do regularnego spożywania jajek. Ich ilość ma jednak znacznie. Jakkolwiek świeże by nie były, wystarczy wam 6 sztuk na dobę. Przekroczenie tej liczby może się przyczynić do zwiększenia chorób serca, a nawet wczesnej śmierci. Cholesterol zawarty w jajkach jest bowiem dla organizmu konieczny, ale w nadmiarze, może szkodzić. Warto mieć to na uwadze głównie przez fakt, że z jajek do gotowania korzysta się prawie codziennie. Zawartość cholesterolu w jajkach U osób z problemami z kontrolą stężenia cholesterolu, cukrzycą lub cukrzycą i chorobą serca, rozsądne wydaje się wybieranie białek jajka niż bogatych w cholesterol żółtek czy ograniczenie spożycia żółtek, np. do 3 dobrej jakości jajek w ciągu tygodnia. Pamiętajcie, że pomiary cukru i cholesterolu można kontrolować na wizycie lekarskiej lub przy użyciu dostępnych na rynku urządzeń.  Z czym łączyć jajka  Jajka z dużą ilością pieczywa i bekonu mogą być prawdziwie zabójczym połączeniem. Mimo że wydaje się ono smaczne, zawiera dużo tłuszczu i może obciążyć wasz system trawienny. Najważniejsze, by wiedzieć, w jakim towarzystwie je podawać. Zamiast bekonu sięgnijcie po warzywa i siekane zioła. Pycha! Wartości odżywcze jajek Jajka są bogatym źródłem witaminy A, B2, B5, B12 oraz kwasu foliowego, fosforu, miedzi, selenu i manganu. Zawarte w nich luteina działała korzystnie w prewencji zaćmy i zwyrodnienia dotyczących...