sernik przepis
AdobeStock
Newsy

Dodajecie ten składnik do świątecznego sernika? Uważajcie, bo może być bardzo toksyczny

Produkty spożywcze pełne są dziś niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Sprawdźcie, co kryje się w popularnym składniku do wielkanocnego sernika!

Już za chwilę Wielkanoc! Na świątecznych stołach nie będzie mogło zabraknąć pysznego żurku z kiełbasą, faszerowanych jajek, sałatki jarzynowej i pieczonego schabu. A na deser koniecznie musi się pojawić babka wielkanocna i sernik. Jaki według was jest idealny – z rodzynkami, czy bez? Nie wszyscy lubią ciasto z bakaliami i okazuje się, że ich niechęć do rodzynek może mieć solidne podstawy! Dowiedzcie się, czy rzeczywiście bakalie są takie zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy bakalie są zdrowe?

Wiele osób z chęcią dodaje rodzynki i inne bakalie do świątecznego sernika. Okazuje się jednak, że nawet ta pyszna przekąska może mieć negatywny wpływ na zdrowie! Bakalie pełne są bowiem pestycydów, czyli substancji używanych do ochrony roślin przed szkodnikami. W rodzynkach i innych suszonych owocach można też znaleźć fumiganty – to środki zwalczające szkodniki w trakcie suszenia owoców.

Wpływ pestycydów na zdrowie

Zawarte w bakaliach pestycydy niestety nie są obojętne dla zdrowia. Ich częste spożycie może zaburzyć prawidłową pracę mózgu oraz układu hormonalnego i rozrodczego!

Przepis na sernik wielkanocny bez spodu

Na szczęście sernik może być równie smaczny bez rodzynek! Wypróbujcie przepis na wielkanocny sernik:

Składniki:

  • Kilogram mielonego twarogu
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Aromat waniliowy do ciast

Oraz tortownica o średnicy 24 cm.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmijcie wcześniej z lodówki twaróg na sernik oraz jajka. Jeśli nie macie tyle czasu, by czekać aż składniki nieco się ogrzeją, możecie podnieść ich temperaturę wkładając je do miski z letnią wodą. Uważajcie, by nie była zbyt ciepła – wówczas jajka się zetną!
  2. Do dużej miski włóżcie wszystkie składniki na ciasto, czyli: mielony twaróg, 4 całe jajka, roztopione (ale nie gorące!) masło, ¾ szklanki cukru, 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszajcie za pomocą miksera do połączenia składników.
  3. Gotowe ciasto wlejcie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównajcie szpatułką.
  4. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, w trybie góra/dół na środkową półkę.
  5. Gdy minie 20 minut, zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny.
  6. Po tym czasie znów zmniejszcie temperaturę, tym razem do 120 stopni i pieczcie kolejne pół godziny.
  7. Gdy sernik się upiecze, nie otwierajcie od razu piekarnika – zostawcie ciasto na 10 minut w piecu i dopiero wtedy powoli otwórzcie piekarnik.
W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy
W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie
Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik! Jak piec sernik, żeby nie opadł? Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika! Przepis na pieczony sernik Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg dokładnie zmielonego twarogu 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Opadający i niezbyt apetycznie wyglądający sernik to zmora wielu gospodyń domowych. Aby wypiek za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jedno warzywo. Jest zupełnie niewyczuwalne w smaku, a bliscy będą zachwyceni jakością ciasta. Koniecznie przetestujcie ten patent!

Bezkonkurencyjnie królem wypieków na stole jest sernik. To idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie się sprawdza jako słodki dodatek do niedzielnej kawy bądź jako deser na większe uroczystości czy święta. Wiele gospodyń ma problem z opadającym, niezbyt smacznym sernikiem. Aby za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jeden sekretny składnik. Sernik z ziemniakami Choć wiele osób może się dosyć mocno zdziwić to jednak idealnym dodatkiem do sernika są ziemniaki. To warzywo sprawia, iż po upieczeniu ciasto jest idealnie wyrośnięte oraz puszyste. Wypiek również nie opada po wyciągnięciu z piekarnika, a idealnie prezentuje się na stole. Uprzedzając wątpliwości, smak ziemniaków nie jest wyczuwalny w serniku. Natomiast warzywo idealnie podkreśla wyjątkowość danego ciasta. Przepis na puszysty sernik z ziemniakami Składniki: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego 300 g ziemniaków 100 g masła 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej ekstrakt pomarańczowy ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz ugotujcie. Miękkie warzywa odcedźcie z nadmiaru wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Gdy ziemniaki będą zimne, przeciśnijcie je przez praskę. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Do większej miski przełóżcie masło wraz z cukrem. Miksujcie je za pomocą miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy maślanej. Stale miksując, do miski dodawajcie po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodawajcie do niej po jednej łyżce zmielonego twarogu, przeciśniętych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz ekstraktu pomarańczowego. Odłożone białka jaj ubijcie...