Adobe Stock
Adobe Stock
Newsy

Dodajecie ten składnik do kawy? To fatalny błąd. Wyniszczacie swoją wątrobę

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia choćby bez jednej kawy. Jednak połączenie tego napoju z pewnymi dodatkami, może być zabójcze dla wątroby.

Kawa to życie. To motto niejednej osoby, która nie potrafi rozpocząć dnia bez filiżanki tego ciepłego, aromatycznego napoju. Idealnie pobudza o poranku, ale jest również świetnym towarzyszem podczas różnych spotkań. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę iż połączenie kawy z pewnymi składnikami, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa dobra na wszystko 

Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napojów przez ludzi. Znajduje się tuż obok wody oraz herbaty. Jest uwielbiana za swój smak, aromat i właściwości pobudzające organizm do funkcjonowania. czarny napój idealnie sprawdza się na każdą porę dnia. Świetnie komponuje się ze śniadaniem czy podczas spotkań z bliskimi. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcie kolejnego dnia bez tego napoju.

Kawa w różnych wersjach 

Jak powszechnie wiadomo, najzdrowszą wersją kawy jest klasyczna, czarna bez żadnych dodatków. Jednak niewiele osób jest przekonanych do picia takiego napoju i wówczas decyduje się najczęściej na dodatek mleka. Mleczne kawy występują w różnych wersjach. W kawiarnianej sprzedaży można wyróżnić takie jak latte, cappuccino, white, flat white czy macchiato. Różnią się one ilością dodanego mleka czy espresso. Jedne są bardziej, a drugie mniej kawowe. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. 

Właściwości zdrowotne kawy

Spożywanie czarnej kawy bez zbędnych dodatków w niewielkich ilościach każdego dnia, jest nawet zalecane przez lekarzy. Ma ona wówczas sporo cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych aspektów czarnego napoju, należy wyróżnić takie jak:

  • obniża poziom stresu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy bądź depresji,
  • poprawia krążenie krwi,
  • chroni przed wystąpieniem choroby Parkinsona,
  • wspomaga proces odchudzania,
  • zapewnia uczucie sytości,
  • spala tłuszcz, 
  • czy zawiera wiele cennych antyoksydantów.

Jak widać, picie kawy w ciągu dnia jest nawet wskazane, gdyż jednoznacznie poprawia działanie wielu układów, a także chroni przed różnymi schorzeniami.

Niebezpieczne połączenia kawy

Jest niewiele zwolenników picia zwykłej czarnej kawy. Większość osób dodaje do niej odrobinę mleka, a część również cukier. Najgorszym jednak połączeniem jest z alkoholem. Niektórzy dla wzbogacenia smaku do przygotowywanego napoju dodają odrobinę rumu, whisky czy ajerkoniaku. Niestety, takie łączenie nie tylko zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale również wyniszcza wątrobę. Może doprowadzić do powstania między innymi wrzodów. Specjaliści zdecydowanie odradzają takie połączenie, a zalecają spożywanie czarnej kawy bądź z niewielkim dodatkiem mleka.
 

Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Adobe Stock
Newsy
Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Wiele osób nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez młynka do kawy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego wyjątkowej ukrytej funkcji, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Świeżo zaparzona kawa to idealnie rozpoczęty poranek. Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Świetnie smakuje i jednocześnie dodaje energii. Jakie są rodzaje kawy ? W sklepach w sprzedaży można spotkać się z trzema rodzajami kawy: rozpuszczalną, sypaną czy w ziarnach. Wybór jest kwestią indywidualną, aczkolwiek każda z nich może różnić się również smakiem. Do przygotowania ostatniej należy mieć specjalny ekspres bądź młynek, który idealnie zmieli ziarna na sypki produkt. Dzięki temu będziecie mogli każdego dnia cieszyć się świetnym aromatem napoju.  Wysoka jakość świeżo mielonej kawy Coraz więcej osób decyduje się na zakup własnego sprzętu do mielenia ziaren. Tak przygotowana kawa ma zdecydowanie więcej plusów. Zaparzony napój ze świeżo zmielonych ziaren jest bardziej aromatyczny, esencjonalny, a także smaczniejszy. Jest lepszym wyborem od kawy sypanej, zapakowanej oryginalnie przez producenta czy rozpuszczalnej. Samodzielne mielenie ziaren pozwala uzyskać wyjątkowy aromat. Ukryta funkcja młynka do kawy Większość osób ma w swoim wyposażeniu kuchennym młynek do kawy, który jest bardziej lub mniej używany. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z fantastycznej ukrytej funkcji. Może ona nieraz uratować sytuację, zwłaszcza wtedy, gdy mamy niezapowiedzianych gości, a musimy szybko przyozdobić wypieki. Dzięki młynkowi do mielenia kawy można samodzielnie w domowym zaciszu przygotować cukier puder. Wystarczy do przyrządzenia wsypać kryształ, a później całość zmielić. W ten sposób szybko uzyskacie pudrową konsystencję, która przyda się do wielu rzeczy.  Zalety picia kawy Wbrew pozorom kawa jest zalecana przez specjalistów do picia, gdyż ma szereg cennych właściwości. Należy jednak...

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Adobe Stock
Newsy
Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju, a wielu Polaków pije go w nadmiarze. Szereg zbędnych dodatków przyczynia się do powstawania poważnych schorzeń...

Spotkania z bliskimi wiążą się z pewnego rodzaju celebracją wspólnego czasu. Gospodynie domowe zazwyczaj na takie okazje przygotowują różne wypieki. Coraz więcej młodych ludzi spotyka się jednak na mieście. Wówczas idealnym towarzyszem jest kawa.  Kawa dobra na wszystko  Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Jest również podawana podczas różnych spotkań biznesowych bądź rodzinnych. Jest świetnym towarzyszem do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi. Zazwyczaj jest podawana z mlekiem oraz cukrem, aczkolwiek coraz więcej osób dodaje do niej inne dodatki.  Właściwości zdrowotne kawy Napój z ziaren kawy pity w rozsądnych ilościach, niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Wśród nich można wyróżnić takie jak: obniżenie poziomu stresu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji, poprawienie krążenia krwi, pomoc w spalaniu zbędnego tłuszczu, ochrona przed możliwością wystąpienia choroby Parkinsona, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II. Z tych względów jest również polecana przez specjalistów, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.  Rodzaje kawy  W kawiarniach czy inny punktach, można spotkać się z długą listą oferowanych kaw w sprzedaży. Różnią się one wówczas ilością kawy oraz mleka w danej pojemności. Zazwyczaj można spotkać się z takimi jak: espresso, cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato,  czy mocha. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji danej osoby. Jednak najzdrowszym wyborem jest ta czarna bez zbędnych dodatków, ewentualnie z odrobiną mleka. Należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym bardziej...

kawa w ziarnach
Pixabay
Newsy
Jak zmielić kawę bez użycia młynka? Wykorzystajcie zupełnie inną rzecz. Coś genialnego
Zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku, to jeden z przyjemniejszych momentów w ciągu dnia. Aby jej aromat były jeszcze intensywniejszy, warto mielić ją na bieżąco. Jeśli nie macie w domu specjalnego młynka, to śmiało skorzystajcie z tego patentu!

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Nie tylko ma za zadanie nas pobudzić, ale również to przyjemny rytuał. Podczas picia porannej kawy, ludzie zatrzymują się na chwilę, aby delektować się tym smakiem i móc spokojnie z kimś porozmawiać. Najlepsza kawa to ta świeżo mielona. Jeśli nie macie w domu młynka do mielenia, to wykorzystajcie ten sprzęt, który każdy z pewnością ma w swojej kuchni! Kawa dobra na każdą okazję Kawa to napój można by rzec - uniwersalny. Jest podawana do śniadania, do poobiedniego deseru bądź stanowi idealny pretekst, by spotkać się z bliskimi w ulubionej kawiarni na filiżankę aromatycznego płynu. Zachęca do skosztowania nie tylko smakiem. Mielona na świeżo ma cudowny aromat, którego nie da się zamienić żadną inną wersją kawy. Właściwości zdrowotne kawy Wbrew pozorom, kawa jest bardzo zdrowa i zalecana przez dietetyków. Jednak trzeba mieć na uwadze, aby najlepiej była czarna bądź z niewielkim dodatkiem mleka. Cukier w tym przy przypadku powinien być zbędny, gdyż jedynie podbija kaloryczność napoju. Jeśli lubicie słodką kawę, to zdecydowanie lepszym wyborem są słodziki, jak erytrytol, ksylitol czy stewia. Wśród cennych właściwości kawy należy wyróżnić: poprawa krążenia krwi, zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji, pobudza, zawiera wiele cennych antyoksydantów, obniża poziom stresu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, chroni organizm przed nowotworami, pomaga spalić zbędny tłuszcz, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, czy poprawia przemianę materii. Kawa rozpuszczalna, w ziarnach czy sypana Na rynku można spotkać się z trzema podstawowymi rodzajami kawy - jest to kawa rozpuszczalna, w ziarnach bądź sypana. Ta ostatnia to nic innego jak zmielone ziarna,...

Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie
Adobe Stock
Newsy
Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej i aromatycznej kawy. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej wpływu na organizm. Większość osób zdecydowanie będzie zaskoczona.

Często do posiłku podaje się różnego rodzaju napoje, najczęściej jednak jest to herbata bądź kawa. Pierwszy napój dosyć często gości na stole, a większość osób nie wyobraża sobie bez niego ani jednego dnia. Zatem jest spożywany regularnie. Z pozoru wydaje się być prostym napojem, ale z drugiej strony wiąże się z nim szereg różnych konsekwencji. Właściwości czarnej herbaty Czarna herbata jest jedną z popularniejszych na rynku. Można ją zakupić w granulkach, torebkach czy w postaci liściastej. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Warto zauważyć, iż posiada szereg cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych cech są takie jak: opóźnia proces starzenia, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca, poprawia krążenie krwi, stabilizuje ciśnienie krwi, reguluje stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie, zapobiega uszkodzeniom DNA w komórkach, czy ma również działanie antynowotworowe.    Skutki uboczne picia czarnej herbaty  Jak we wszystkim, tak i w piciu herbaty powinien być zachowany odpowiedni umiar. Mimo, iż czarna herbata zawiera szereg cennych właściwości to spożyta w nadmiarze może przynieść również negatywne skutki. Warto zauważyć, iż posiada ona wysokie stężenie kofeiny, dlatego też może powodować migreny, silne bóle głowy, nerwowość czy nawet utrudniać zasypianie. Aby uniknąć przykrych skutków, warto zmniejszyć jej ilość w codziennej diecie.  Rodzaje herbat na rynku Na sklepowych półkach można spotkać się z szerokim wyborem herbat. Podstawowy podział to liściaste i w torebkach. Jednak wyróżnia się...