Kawa to życie. To motto niejednej osoby, która nie potrafi rozpocząć dnia bez filiżanki tego ciepłego, aromatycznego napoju. Idealnie pobudza o poranku, ale jest również świetnym towarzyszem podczas różnych spotkań. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę iż połączenie kawy z pewnymi składnikami, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Kawa dobra na wszystko 

Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napojów przez ludzi. Znajduje się tuż obok wody oraz herbaty. Jest uwielbiana za swój smak, aromat i właściwości pobudzające organizm do funkcjonowania. czarny napój idealnie sprawdza się na każdą porę dnia. Świetnie komponuje się ze śniadaniem czy podczas spotkań z bliskimi. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcie kolejnego dnia bez tego napoju.

Kawa w różnych wersjach 

Jak powszechnie wiadomo, najzdrowszą wersją kawy jest klasyczna, czarna bez żadnych dodatków. Jednak niewiele osób jest przekonanych do picia takiego napoju i wówczas decyduje się najczęściej na dodatek mleka. Mleczne kawy występują w różnych wersjach. W kawiarnianej sprzedaży można wyróżnić takie jak latte, cappuccino, white, flat white czy macchiato. Różnią się one ilością dodanego mleka czy espresso. Jedne są bardziej, a drugie mniej kawowe. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. 

Właściwości zdrowotne kawy

Spożywanie czarnej kawy bez zbędnych dodatków w niewielkich ilościach każdego dnia, jest nawet zalecane przez lekarzy. Ma ona wówczas sporo cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych aspektów czarnego napoju, należy wyróżnić takie jak:

Zobacz także:

  • obniża poziom stresu,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy bądź depresji,
  • poprawia krążenie krwi,
  • chroni przed wystąpieniem choroby Parkinsona,
  • wspomaga proces odchudzania,
  • zapewnia uczucie sytości,
  • spala tłuszcz, 
  • czy zawiera wiele cennych antyoksydantów.

Jak widać, picie kawy w ciągu dnia jest nawet wskazane, gdyż jednoznacznie poprawia działanie wielu układów, a także chroni przed różnymi schorzeniami.

Niebezpieczne połączenia kawy

Jest niewiele zwolenników picia zwykłej czarnej kawy. Większość osób dodaje do niej odrobinę mleka, a część również cukier. Najgorszym jednak połączeniem jest z alkoholem. Niektórzy dla wzbogacenia smaku do przygotowywanego napoju dodają odrobinę rumu, whisky czy ajerkoniaku. Niestety, takie łączenie nie tylko zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale również wyniszcza wątrobę. Może doprowadzić do powstania między innymi wrzodów. Specjaliści zdecydowanie odradzają takie połączenie, a zalecają spożywanie czarnej kawy bądź z niewielkim dodatkiem mleka.