Dodajecie posiekany ząbek czosnku do rosołu? Większość Polaków twierdzi, że to profanacja
Adobe Stock
Newsy

Dodajecie posiekany ząbek czosnku do rosołu? Większość Polaków twierdzi, że to profanacja

Gotowanie rosołu to prawdziwa sztuka. Tak samo jak wybór przypraw i dodatków. Co z czosnkiem? Niektórzy mówią, że nie powinien znaleźć się w garnku.

Co kraj, to obyczaj. To mądre ludowe powiedzenie można zastosować także do naszego kochanego rosołu.

Jak co niedzielę, w niemal każdym polskim domu pani domu (względnie gospodarz), zabiera się za misterne gotowanie tej przepysznej, rodzinnej zupy.

Chociaż na razie nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę, to właśnie rosół jest jedną z najbardziej wyraźnych polskich niedzielnych tradycji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak Polacy gotują rosół?

Jedzony z obowiązkowym makaronem zwykle w okolicach południa, w wielu domach zaraz po powrocie z kościoła.

Wczesne podawanie rosołu wiąże się z koniecznością odpowiednio wczesnego wstania z łóżka przez gotującego.

Nie od dziś wiadomo, że chcąc otrzymać przepyszny, aromatyczny, głęboki wywar, trzeba gotować go na małym ogniu przez ok. 3 godziny.

Złocista zupa nie ma prawa udać się bez doboru odpowiedniego kawałka mięsa. Musi to być oczywiście tłusty drób, najlepiej z wiejskiego chowu.

Niektórzy dodają do swojej zupy kawałki także innego rodzaju mięsa. Zwykle jest to niewielki rąbek wołowiny, który nadaje zupie bardziej wyraźnego aromatu.

Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu?

To jednak nie wszystko. Pozostają jeszcze warzywa i przyprawy. Obie te kategorie łączy właściwie niepozorny czosnek.

Z jednej strony jest przecież warzywem, z drugiej zaś odpowiada głównie za ostry smak zupy. Zwłaszcza, gdy dodaje się go pod sam koniec gotowania.

Niektórzy tradycjonaliści zaklinają się, że dodawanie czosnku do rosołu zakrawa na profanację. Czy rzeczywiście to niewinne warzywko może poczynić aż tyle złego w zwykłej zupie?

Moglibyśmy z tym polemizować. Ostatecznie czosnek nie jest w stanie przyćmić mięsnego smaku rosołu, a także nawet wybić się na pierwszy plan przed dodaną zieloną pietruszkę czy lubczyk.

Dlatego też dodanie czosnku do rosołu nie musi koniecznie skończyć się tragedią i buntem domowników.

Zobacz także
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny

Kiedy dodawać czosnek do rosołu?

Jesteśmy przekonani, że część z nich może czosnku w zupie nawet nie wyczuć! Oczywiście pod warunkiem, że nie dodacie do zupy kilku główek…

Jak już wspominaliśmy, ważny jest moment dodania czosnku do zupy. Jak wiadomo, inne właściwości smakowe ma czosnek po długiej obróbce cieplnej, np. po przysmażeniu, a inne po długim gotowaniu.

Wybór należy do was. Jeżeli chcecie nieco podostrzyć smak rosołu, dodajcie czosnek na kilkanaście minut przed końcem gotowania.

Jeśli zaś wolicie łagodny rosół, a czosnek ma jedynie podkreślić odrobinę smak zupy, dodajcie go razem z pozostałymi warzywami.

W tym celu należy obrać go i wrzucić w postaci ząbków, których potem nie należy podawać domownikom na talerzu.

Jeśli dodajcie czosnek w celu podostrzenia potrawy, możecie skroić obrany czosnek na cieniutkie plasterki.

Gotowanie rosołu
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Dodajcie do rosołu ten 1 prosty składnik. Sprawi, że zupa będzie miała o wiele lepszy smak
Zastanawialiście się już w jaki sposób łatwo można poprawić smak swojego rosołu? Być może rozwiązaniem będzie ten jeden prosty składnik, którego wcześniej nie dodawaliście do tej zupy. Mowa tu o pewnym warzywie.

Czy lista składników potrzebnych na dobry rosół jest listą zamkniętą i skończoną? Zwolennicy tradycyjnego smaku odpowiedzą, że tak. Jednak poszukiwacze nowych smaków i kulinarnych doznań i osoby, które chcą by ich dania nieustannie się rozwijały, chętnie sprawdzą, co jeszcze można dodać do rosołu. Wiele gospodyń domowych lubi eksperymenty z mięsem do rosołu. Często są one oczywiście podyktowane tym, co właśnie panie domu mają w lodówce. Jeśli szyje z indyka są w sklepie mięsnym w dobrej cenie, niektórzy gotują zupę na nich. Inni wolą mieszanki mięsa wołowego z drobiem. Jeszcze innych fanów mają dość cierpkie w smaku rosoły gotowane na kaczce. Jakie warzywa dodawać do rosołu? Nieco inaczej wygląda to natomiast w kwestii dodawania do gotującego się rosołu warzyw. Niektórzy z nas wolą nieco słodszy smak swojej zupy. W takim wypadku nikt nie powinien decydować się na dosładzanie wywaru białym cukrem. Wystarczy oczywiście większa ilość marchewki, która nada bulionowi słodkawy posmak. Skład włoszczyzny do rosołu jest z reguły taki sam – cebula, pietruszka, seler i właśnie marchewka. A czy myśleliście kiedyś o dodaniu do rosołu czosnku? To dość rzadka praktyka w naszych kuchniach. Czosnek kojarzy się raczej z innymi daniami, tymczasem może on świetnie podkręcić smak waszej zupy. Jego ostry i zdecydowany smak nada rosołowi bardziej „zadziornego” charakteru. W jaki sposób powinniśmy dodawać czosnek do rosołu? Czy dodawać czosnek do rosołu? Tutaj niektórych może spotkać spore zaskoczenie. By czosnek lepiej oddał swój smak w gotującej się zupie, warto dodać go w całości, bez obierania. I nie mówimy tu o ząbku lub dwóch. Wrzućcie do swojego rosołu nawet pół główki czosnku. Kiedy po długim gotowaniu odda już...

Rosół
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Rosół wyszedł wodnisty? Ten trik sprawi, że zupa znów będzie miała wyrazisty smak
Rosół możecie uratować banalnym trikiem, który nie każdy zna. A stosowały go już nasze babcie.

Czasem podczas długiego gotowania rosołu na maleńkim ogniu można nieco stracić czujność. Wtedy z garnka może wyparować za dużo płynu. Co wtedy robić? Nie martwcie się. Wystarczy uzupełnić braki wody wrzątkiem z czajnika . Nic prostszego. Gorzej, gdy podczas tego procesu omsknie się wam ręka i zupa stanie się za rzadka. Zbyt wodnisty rosół nie jest na pewno tym, na co czekają domownicy. Spokojnie, sprawa nie jest jeszcze przegrana. Zapomnijcie o wzmacnianiu smaku sztuczną kostką rosołową. Zamiast tego zwiększcie nieco ogień i dajcie rosołowi wyparować nadmiar płynu, gotując go dłużej. Dzięki temu bulion znów nabierze głębokiego i wyrazistego smaku. Jak wybrać mięso do rosołu drobiowego? Prawdziwą treść rosołu stanowi oczywiście mięso. To na mięsie opiera się niemal cały smak tej tradycyjnej zupy. Jakie mięso wybrać do gotowania rosołu? Najlepsza będzie wiejska kura, na którą mieszczuchy mogą „zapolować” na targowiskach. Jeśli macie kłopot z nabyciem kury, poszukajcie w marketach kurczaka zagrodowego, a przynajmniej udek i podudzi z takiego właśnie drobiu. Naturalnie karmione kury są sekretem smaku rosołu i charakterystycznych oczek pływających po powierzchni talerza i garnka. Bez tego ani rusz. Odpada gotowanie rosołu na chudym mięsie, na przykład na filecie z piersi kurczaka. Jakie mięso wybrać do rosołu? Mięso na rosół musi być drobiowe, musi być tłuste i musi koniecznie zawierać kości. Znajdujący się w kościach drobiowych kolagen wpływa na wartości zdrowotne zupy. Niektóre panie domu kombinują z gotowaniem rosołu z dodatkiem innego rodzaju mięsa, zwykle wołowiny . To już zostawiamy w waszej gestii. Niektórzy wolą bardziej zdecydowany, nieco cierpki smak gotowanej wołowiny, inni nie. Jeszcze inną opcją jest ugotowanie rosołu z innego rodzaju drobiu. Kawałek...

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Przykrywacie gotujący się rosół pokrywką czy nie? Ten szczegół ma ogromny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu pod przykryciem mocno wpływa na jego ostateczny smak. Podpowiemy wam, czy podczas przyrządzania rosołu powinno używać się pokrywki.

Gotowanie rosołu wydaje się prostą czynnością. Tymczasem jego smak tkwi w drobnych szczegółach. Wielu jest zdania, że rosół to tak proste w przygotowaniu danie, że nie powinno się zawracać sobie nawet głowy takimi „detalami” jak kwestia przykrywania zupy w trakcie gotowania. Tymczasem to właśnie te małe szczegóły i szczególiki mają ogromny wpływ na smak, wygląd i zapach ukochanej zupy wszystkich Polaków. Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem? Powodzenie gotowania rosołu w dużej mierze zależy od tego, czy w trakcie gotowania przykryliście go pokrywką, czy też nie. Pokrywki powinno używać tylko i wyłącznie na samym początku gotowania. A więc do momentu gdy woda z mięsem jeszcze nie zawrzała. Wówczas jeszcze śmiało i bez obaw można przykrywać swój garnek z zupą pokrywką lub inną przykrywką. Gdy proces powolnego gotowania się rozpoczyna, powinno się jednak niezwłocznie zdjąć pokrywkę i pozwolić swojej zupie na „złapanie oddechu”. W ten sposób nabierze ona jeszcze więcej smaku! Jak powinno się gotować rosół? Skoro już wyjaśniliśmy kwestię gotowania rosołu pod przykryciem lub bez, jesteśmy teraz winni odpowiedzi na kilka innych, bardziej podstawowych pytań w kwestii tego, jak ugotować dobry i smaczny rosół. Na starcie trzeba wybrać odpowiednie mięso do swojego bulionu . Następnie kwestia wody – mięso powinno się zalać zimną wodą . Do garnka z wodą dodajcie potem włoszczyznę. Tutaj pojawia się jednak kolejna zagwozdka – rosół wymaga gotowania na jak najmniejszym ogniu przez bardzo długi czas! Tak, tylko rosół „mrugający” godzinami delikatnie na ogniu będzie aromatyczny i smakowity. To oczywiście zasługa powolnego uwalniania się smaków z waszego mięsa i warzyw. Czy należy...

Rosół
Eska/gotujmy.pl
Newsy
Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!
Być może będziecie zaskoczeni. Czy ktoś dodawał już do swojej złocistej zupy ten nietypowy składnik? Efekty będą zdumiewające. Tak klarownego rosołu nie uzyskacie w żaden inny sposób.

Co gospodyni domowa, to nieco inna receptura na rosół. Niektóre dodają na koniec świeżą pietruszkę, inne lubią poczuć w zupie nieco lubczyku. Są osoby, które dorzucają do rosołu także inne zioła, także te mniej znane i popularne jak choćby bluszczyk kurdybanek. O jego prozdrowotnych zaletach pisaliśmy w tym artykule.  Z czego składa się standardowy przepis na rosół? Stałym elementem w naszych zupach jest za to oczywiście: Makaron (najlepiej domowej roboty ) Nieodzowna mięsna podstawa do bulionu (najbardziej odpowiednie będzie mięso zagrodowego kurczaka ) Warzywa (włoszczyzna, czyli marchew, seler, pietruszka itd.). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. W większości polskich domów, niedziela nie będzie prawdziwą niedzielą bez rosołu.  Jeżeli zupy z obiadu zostanie nieco za dużo, gospodynie domowe mają na to swoje sposoby. Zwykle wystarczy koncentrat pomidorowy i pomidorówka na poniedziałek gotowa! Są jednak metody, dzięki którym rosół zachowa swój charakterystyczny świeży smak na dłużej. Dlaczego do rosołu warto dodać spirytus? Tym tajemniczym składnikiem, który śmiało można dodać do rosołu jest łyżka spirytusu . Co takiego? Tak jest, zgadza się, to nie są żarty. I wcale nie chodzi o przepis na „zupę z prądem” czy „z wkładką”! Alkohol nie będzie wyczuwalny w smaku, sprawi za to, że wasz wywar będzie jasny i klarowny – jak z obrazka. Ponadto, jako się rzekło, na następny dzień znów będzie smakował świeżo i smacznie. Podczas gotowania rosołu warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Często zapomina się o tym, że rosół może być zbyt rozwodniony. Jeżeli na małą ilość mięsa i włoszczyzny przypadnie zbyt dużo wody, możemy zapomnieć o...