Pomidory w każdej postaci są pyszne, czy to na kanapce czy w zupie pomidorowej. Każda z nich ma wiele właściwości, nie tylko smakowych. Jak się okazuje nie wszystkie formy pomidorów są dobre dla organizmu. Naukowcy odradzają korzystania z pomidorów z puszek. Dlaczego? 

Zdrowsze po przetworzeniu

Pomidory są jednym z nielicznych warzyw, które są zdrowsze po obróbce termicznej. Wówczas wytwarza się w nich więcej likopenu, czyli organicznego związku chemicznego z grupy karotenów - naturalnych pigmentów. Likopen ma cenne właściwości dla organizmu m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Jego bardzo ważną cechą jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jest szczególnie ważny dla mężczyzn.

Szkodliwy materiał

Każde pożywienie w puszce zawiera związek BPA (bisfenol A). Wykorzystuje się go głównie przy produkcji tworzyw sztucznych oraz jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych. Używa się go również przy tworzeniu tańszych kosmetyków, reflektorów samochodowych a nawet monitorów komputerowych. To kontrowersyjny związek mający negatywny wpływ na zdrowie. Dana substancja obciąża nie tylko jelita, serce czy trzustkę, ale również może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu II i nowotworów!

Lepiej świeże niż z puszki

Związek BPA znajdujący się w puszkach, jest szkodliwy dla organizmu. Szczególną uwagę należy zachować, jeśli chodzi o pomidory. Kwasowość tych warzyw powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Trzeba podkreślić, że te pomidory nie są złe. Zaleca się jednak korzystanie ze świeżych bądź w ostateczności wybieranie tych w szklanych słoikach czy pudełkach niezawierających BPA. Szkodliwe substancje ukryte w opakowaniach, mogą być przyczyną pogorszenia się stanu zdrowia.

Zobacz także: