Najlepsza zupa pomidorowa
motorek70/gotujmy.pl
Newsy

Dodajecie pomidory w puszce do zupy pomidorowej? Robicie błąd! Składnik w nich zawarty, może przyczynić się do rozwoju cukrzycy

Nieważne czy produkty są nafaszerowane tłuszczami trans czy są aż tak przetworzone, że trudno jest rozpoznać w nich prawdziwe składniki. Jedno jest pewne, wszystkie szkodzą.

Pomidory w każdej postaci są pyszne, czy to na kanapce czy w zupie pomidorowej. Każda z nich ma wiele właściwości, nie tylko smakowych. Jak się okazuje nie wszystkie formy pomidorów są dobre dla organizmu. Naukowcy odradzają korzystania z pomidorów z puszek. Dlaczego? 

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowsze po przetworzeniu

Pomidory są jednym z nielicznych warzyw, które są zdrowsze po obróbce termicznej. Wówczas wytwarza się w nich więcej likopenu, czyli organicznego związku chemicznego z grupy karotenów - naturalnych pigmentów. Likopen ma cenne właściwości dla organizmu m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Jego bardzo ważną cechą jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jest szczególnie ważny dla mężczyzn.

Szkodliwy materiał

Każde pożywienie w puszce zawiera związek BPA (bisfenol A). Wykorzystuje się go głównie przy produkcji tworzyw sztucznych oraz jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych. Używa się go również przy tworzeniu tańszych kosmetyków, reflektorów samochodowych a nawet monitorów komputerowych. To kontrowersyjny związek mający negatywny wpływ na zdrowie. Dana substancja obciąża nie tylko jelita, serce czy trzustkę, ale również może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu II i nowotworów!

Lepiej świeże niż z puszki

Związek BPA znajdujący się w puszkach, jest szkodliwy dla organizmu. Szczególną uwagę należy zachować, jeśli chodzi o pomidory. Kwasowość tych warzyw powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Trzeba podkreślić, że te pomidory nie są złe. Zaleca się jednak korzystanie ze świeżych bądź w ostateczności wybieranie tych w szklanych słoikach czy pudełkach niezawierających BPA. Szkodliwe substancje ukryte w opakowaniach, mogą być przyczyną pogorszenia się stanu zdrowia.

Jak prawidłowo używać pomidorów w puszcze. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo korzystać z żywności w puszkach. Jeśli robicie ten błąd, możecie przypłacić to zdrowiem
Konserwy w puszkach to bardzo wygodny sposób przechowywania żywności. Jest ona długo zdatna do użytku i ma nie zmieniające się z czasem właściwości. Puszki są wytrzymałe i łatwe w transporcie. Jednak czy żywność z konserw jest zdrowa?

Korzystanie z konserw od lat jest krytykowane, a żywność zamknięta w puszkach wskazywana jako mniej wartościowa od świeżej. Nie ma wątpliwości, że jeśli świeża żywność nie jest dostępna, konserwy są doskonałą alternatywą. Jeśli często kupujecie konserwy, powinniście jednak wiedzieć o kilku zasadach korzystania z tego typu produktów. Czym jest bisfenol A i czy jest szkodliwy dla zdrowia? Głównym składnikiem puszek do przechowywania żywności, jest aluminium. Jego długotrwały kontakt z żywnością, budzi wiele obaw o przenikanie do jedzenia. Żeby uniknąć obaw konsumentów, zdecydowano się na dodawanie podczas produkcji puszek innego składnika chemicznego, który ma zapobiegać dostawaniu się  aluminium do produktów. Tym składnikiem jest bisfenol A, czyli BPA. To syntetyczny składnik, który co prawda przynosi korzyści technologiczne podczas produkcji aluminiowych puszek, jednak sam jest substancją sklasyfikowaną jako zaburzająca gospodarkę hormonalną i wywołująca inne choroby np. nowotwory. W 2020 r. Komisja Europejska wprowadziła nawet zakaz stosowania bisfenolu A do produkcji butelek przeznaczonych do karmienia niemowląt. BPA obecny w produktach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, np. puszkach, znajduje się w niewielkich dawkach, które nie zagrażają zdrowiu człowieka. Jednak ilość BPA przenikająca do żywności, w pewnych okolicznościach może się zwiększać. Wszystko zależy od tego jak używane są konserwy. Czy istnieją „zdrowsze” puszki? Tej 1 rzeczy nigdy z nimi nie róbcie z żadnymi Na rynku są dostępne dwa rodzaje konserw: Dania gotowe. To gotowe potrawy: szynki, rybki, gotowe zupy, czy sosy, do których producenci dodają duże ilości soli i innych wypełniaczy. Dzięki nim potrawy są smaczne i można z nich szybko przygotować posiłek. W przypadku...

Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Adobe Stock
Newsy
Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Nie ma nic lepszego niż warzywa czy owoce zerwane prosto z krzaczka. Mają soczysty, naturalny smak bez porównania do produktów ze sklepu. Własna uprawa jest dosyć prosta, wystarczy wygospodarować trochę przestrzeni na balkonie.

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości ludzi. Nie tylko ze względu na ciepłe i słoneczne dni, ale również poprzez łatwą dostępność do szeregu świeżych owoców oraz warzyw. Warzywa w tym okresie smakują najlepiej, a zwłaszcza samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku.  Jakie właściwości mają pomidory? Pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Są one dosyć często wykorzystywane w kuchni do wielu różnych dań. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko smakowi, ale i szeregowi cennych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wyróżnia się: działanie przeciwnowotworowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy działanie moczopędne poprawa funkcjonowania układu odpornościowego lepsze trawienie poprawa pracy układu nerwowego.   Domowa uprawa pomidorów Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw. Można je dostać w sprzedaży w sklepie bądź na targu przez cały rok. Jednak to właśnie wiosną czy latem są najpyszniejsze. Wówczas mają dużo słońca i odpowiednią temperaturę, aby dojrzeć w naturalnych warunkach. Ze względów zdrowotnych, wiele osób decyduje się na samodzielne uprawianie warzyw w przydomowym ogródku bądź na balkonie. Takie produkty są zdecydowanie zdrowsze, a i sama pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jak uprawiać pomidory na balkonie? Osoby mieszkające w bloku również mogą mieć swoją własną, małą uprawę warzyw. Wystarczy wygospodarować niewielką powierzchnię na balkonie i rozstawić na niej szklarnię, specjalnie przeznaczoną na takie warunki. Jest to całkowity odpowiednik tradycyjnej szklarni, różni się jedynie rozmiarami. Balkonowa jest przystosowana do mieszkaniowych warunków. Materiał, z jakiego jest...

Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Niektórzy nie jedzą zielonych pomidorów w obawie przed zatruciem. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Od dziecka powtarza się nam, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mało kto jednak mówi o tym, że nie wszystkie te produkty są zdrowe – co więcej, niektóre mogą nawet powodować groźne zatrucia! Sprawdźcie, jak się uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jedzenie zielonych pomidorów Zielone pomidory to po prostu klasyczne odmiany pomidorów, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jada się je od dosyć dawna – kiedyś jadano je ze zwykłej oszczędności, ponieważ rolnicy nie chcieli wyrzucać pod koniec sezonu tych pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i decydowali się zjadać je jeszcze zielone. Dużą popularność zielone pomidory zawdzięczają książce „Smażone zielone pomidory” wydanej w 1987 roku i filmowi o tym samym tytule. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakują, wypróbujcie nasz przepis na smażone zielone pomidory . Choć wiele osób robi  sałatki z zielonych pomidorów  lub marynuje zielone pomidory w słoikach z zalewą , niektórzy boją się jeść zielone pomidory w obawie, że mogą być trujące. Jak jest naprawdę? Właściwości zielonych pomidorów W zielonych pomidorach znajdują się dokładnie te same witaminy i minerały, co w czerwonych, dojrzałych okazach – po prostu jest ich nieco mniej. W pomidorach znajdziecie zatem: Witaminę A Witaminę C Witaminę K Błonnik Potas Flawonoidy Karetonoidy Dzięki tym składnikom pomidory wspaniale podnoszą odporność organizmu, oczyszczają z toksyn i pomagają zmniejszyć poziom stresu. Ponadto wspomagają koncentrację i spowalniają procesy starzenia się. Czy zielone pomidory są trujące? Od pewnego czasu zielone pomidory mają złą sławę ze względu na znajdującą się w nich tomatynę –...

Co się stanie, gdy zjemy za dużo pomidorów? Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Co się stanie, gdy zjecie za dużo pomidorów? Wiemy, ile sztuk może przynieść katastrofalne skutki
Czy można zjeść „zbyt dużo” pomidorów? Okazuje się, że tak. Skutki takiego działania mogą wręcz być opłakane.

Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe – to niezaprzeczalny fakt. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je bez opamiętania. Okazuje się, że pomidory mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, jeśli będziemy spożywać je w nadmiarze. Mogą się przyczynić nie tylko do problemów trawiennych i biegunki, ale też mogą powodować problemy z nerkami, a nawet bóle i przebarwienia ciała. Dlaczego nie można jeść zbyt dużej ilości pomidorów? Oto kilka skutków ubocznych jedzenia zbyt dużej ilości pomidorów: Ból stawów Lubicie jeść pomidory? To świetnie, ale lepiej z nimi nie przesadzajcie, ponieważ nadmierne spożycie pomidorów może powodować obrzęki i bóle stawów. Winny jest temu obecny w pomidorach alkaloid zwany solaniną. Związek ten jest odpowiedzialny za gromadzenie wapnia w tkankach, co może powodować stan zapalny. Likoponodermia Nadmierne spożycie pomidorów może też powodować przebarwienia skóry. Stan ten nosi nazwę likoponodermia. Likopen jest bardzo dobry dla naszego organizmu, ale spożywany w ilościach większych niż 75 mg dziennie, może prowadzić do likopenodermii, która może powodować pomarańczowe przebarwienia na skórze. Biegunka Czy wiecie, że pomidory mogą przenosić bakterię salmonelli, która jest odpowiedzialna za biegunkę? Refluks żołądkowy Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, co powoduje nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożywanie zbyt dużej ilości pomidorów może powodować zgagę lub refluks żołądkowy z powodu wytwarzania nadmiaru kwasu żołądkowego w żołądku. To dlatego z jedzenia pomidorów powinni zrezygnować zwłaszcza ci, którzy uskarżają się na problemy trawienne lub mają objawy choroby refluksowej przełyku. Alergie Pomidory zawierają związek...