Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy

Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd

Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyprawy, które nadają się do flaków

Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej.

To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha!

Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami

Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie.

Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem.

Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki.

Taki sam efekt możecie uzyskać przy użyciu mieszanki ostrej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i dużej ilości pieprzu. Do flaków, w jej wersji naturalnej - bez Maggi, przyda się również zasmażka, ale i koncentrat pomidorowy. Możecie dodać również marchewkę, por, a nawet seler.

Flaki na bazie podrobów drobiowych lub wołowych

Chcąc przygotować smaczne flaki, nie zapomnijcie o ich namoczeniu, a następnie gotowaniu razem z warzywami. Dodatkowo smak flaków można wzbogacić przy pomocy cynamonu, oregano lub pieprzu cayenne. Możecie eksperymentować z innymi przyprawami, np. czosnkiem lub cebulą.

 

Czym przyprawić flaki?
Adobe Stock
Newsy
Bez tych przypraw nie ma dobrych flaków. To one sprawiają, że danie smakuje tak dobrze
Sekret przepysznych flaków tkwi przede wszystkim w przyprawach. Pieprz i majeranek to podstawa. Po jakie jeszcze powinniście sięgnąć?

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podstawą udanego i smacznego dania są właściwie dobrane przyprawy. Nie inaczej jest w przypadku flaków. Zupa musi być naprawdę wyrazista – ostra i nieco ziołowa. Potrawa nie mogłaby więc istnieć bez dużej ilości pieprzu i majeranku. Na tym jednak nie koniec. Sięgnijcie również po inne przyprawy.  Jakich przypraw użyć do przyrządzenia flaków? Najznamienitsi szefowie kuchni wzbogacają flaki różnymi przyprawami. Wśród nich, oprócz pieprzu i majeranku, znajduje się również mielona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, a nawet cynamon. Spróbujcie przyrządzić je także z dodatkiem cebuli i czosnku. Będą smakować naprawdę wyśmienicie. Przepis na wyraziste flaki wołowe Będziecie potrzebować 1 kilograma flaków wołowych 3 litrów bulionu Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i pora 3 łyżek masła 2 łyżek mąki pszennej Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, oregano, gałki muszkatołowej, papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie Flaki umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i zagotujcie. Kiedy staną się miękkie, odcedźcie je. W tym samym garnku umieśćcie bulion. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego obgotowane wcześniej flaki.  Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora pokrójcie w plastry lub, jak kto woli, w półplastry. Tak przygotowane warzywa przełóżcie na patelnię i podduście na maśle. Kiedy zmiękną, doprawcie je solą oraz pieprzem, dokładnie zamieszajcie i przełóżcie do garnka z flakami. Całość gotujcie przez ok. 10 minut. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę i chwilę podsmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do flaków,...

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?
Adobe Stock
Newsy
Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd
Jeśli przyrządzone przez was flaczki okazały się niesamowicie gorzkie w smaku, prawdopodobnie popełniliście jeden, fatalny błąd. Nigdy więcej tego nie róbcie!

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a receptura na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych przepiśników.  Dlaczego flaki wyszły gorzkie w smaku? Jeśli mimo wiernego odwzorowania przepisu wasze flaczki okazały się gorzkie, prawdopodobnie popełniliście pewien błąd – zapomnieliście ich wymoczyć. Możecie to zrobić na dwa sposoby - włożyć do miski z wodą i schować do lodówki na całą noc albo obgotować zmieniając wodę aż trzy razy. Ta czynność sprawi, że flaki stracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak. Nie mniej ważne są również przyprawy i warzywa. Jeśli chcecie, by wasza zupa wyszła naprawdę smaczna koniecznie dodajcie do niej marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Flaczki przejdą ich aromatem i będą smakować o niebo lepiej. Koniecznie wzbogaćcie również potrawę o dodatek majeranku i gałki muszkatołowej. Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach...

flaki wołowe
Adobe Stock
Newsy
Flaczki gotujecie na wywarze wołowym czy drobiowym? Tylko 1 z nich podkręca ich smak tak, że ach
Lubicie gotować flaki? Jakiego bulionu używacie jako podkład do tego wołowego dania? Od tego zależy smak całej potrawy.

Flaczki to dzisiaj rarytas kuchni polskiej. Kiedyś jednak daleko im było do tego miana. Skąd się wzięły i jaka jest ich historia? Jak to niestety zwykle bywa z naszymi daniami narodowym, i flaki nie wyróżniają naszej kuchni spośród innych kuchni narodowych. Wyciąg z historii flaków Flaki przyrządza się w Czechach, w Bułgarii, w innych krajach europejskich, a przede wszystkim w dalekiej Azji. Podania historyczne mówią, że właśnie flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełły, naszego zwycięskiego wodza z pól Grunwaldu. Mimo tego, nie można upatrywać we flakach dania królewskiego. Ich powodzenie wzięło się, jak to zwykle bywa, z biedy. Chęć wykorzystania wszystkich części wołowego mięsa od zarania dziejów skłaniała ludzi do eksperymentów z podrobami. Obyczaje się zmieniają i dzisiaj danie na bazie żołądków wołowych wśród młodszych smakoszy budzi już mieszane uczucia. Flaczki nadal w cenie Flaczki po zamojsku czy po warszawsku wciąż są jednak uznawane za rarytas polskiej kuchni. Niezależnie od ich pochodzenia, warto pielęgnować tradycję ich przyrządzania. Gotowanie flaków nie ogranicza się tylko do wrzucenia do wody zawartości torebki z flakami zakupionymi w sklepie. By danie miało swój odpowiedni, tradycyjny smak, nie obędzie się bez ugotowania treściwego, aromatycznego wywaru. I to właśnie bulion drobiowy lepiej podkreśla cały smak flaków wołowych. Zupa na bazie wywaru wołowego będzie bardziej monotonna, nudna w smaku. Przepis na flaki wołowe Składniki: Flaki wołowe 1 kg Mięso kurze na wywar Cebula Marchewka Pietruszka Seler Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Gałka muszkatołowa Papryka ostra Papryka słodka Majeranek Sól Pieprz...

Flaczki
gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Uwielbiacie flaczki? Musicie znać ten genialny trik szefów kuchni. Wyjdą o niebo lepsze
Esencjonalne i rozgrzewające flaki na stałe wpisały się w polską tradycję. Przyrządzane na bazie rosołu, smakują wprost wybornie. Szefowie kuchni zdradzili w czym tkwi ich sekret.

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach , które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a przepis na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych domowych zeszytów.  Większość z was z pewnością dobrze zna tę potrawę i często serwuje ją swojej rodzinie. Jednak jeśli przyrządzacie ją na bulionie drobiowym, popełniacie duży błąd… Okazuje się bowiem, że zupa jest o wiele bardziej esencjonalna, kiedy powstaje na wywarze z kości wołowych. Koniecznie pamiętajcie o tym triku zanim zabierzecie się do gotowania! Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minach (kiedy już będą na tyle zimne, żeby wziąć je w dłonie) oczyśćcie je z błon i pokrójcie w cieniutkie paseczki. W dużym garnku zagotujcie przygotowany wcześniej bulion. Jeśli macie, możecie dodać do niego oddzielone od kości mięso, na którym powstał. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki wedle uznania. Wszystkie...