Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania.

Przyprawy, które nadają się do flaków

Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej.

To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha!

Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami

Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie.

Zobacz także:

Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem.

Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki.

Taki sam efekt możecie uzyskać przy użyciu mieszanki ostrej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i dużej ilości pieprzu. Do flaków, w jej wersji naturalnej - bez Maggi, przyda się również zasmażka, ale i koncentrat pomidorowy. Możecie dodać również marchewkę, por, a nawet seler.

Flaki na bazie podrobów drobiowych lub wołowych

Chcąc przygotować smaczne flaki, nie zapomnijcie o ich namoczeniu, a następnie gotowaniu razem z warzywami. Dodatkowo smak flaków można wzbogacić przy pomocy cynamonu, oregano lub pieprzu cayenne. Możecie eksperymentować z innymi przyprawami, np. czosnkiem lub cebulą.