Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy

Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd

Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyprawy, które nadają się do flaków

Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej.

To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha!

Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami

Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie.

Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem.

Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki.

Taki sam efekt możecie uzyskać przy użyciu mieszanki ostrej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i dużej ilości pieprzu. Do flaków, w jej wersji naturalnej - bez Maggi, przyda się również zasmażka, ale i koncentrat pomidorowy. Możecie dodać również marchewkę, por, a nawet seler.

Flaki na bazie podrobów drobiowych lub wołowych

Chcąc przygotować smaczne flaki, nie zapomnijcie o ich namoczeniu, a następnie gotowaniu razem z warzywami. Dodatkowo smak flaków można wzbogacić przy pomocy cynamonu, oregano lub pieprzu cayenne. Możecie eksperymentować z innymi przyprawami, np. czosnkiem lub cebulą.

 

flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

Wegetariańskie flaczki z boczniaków
Pixabay/ivabalk
Przepisy
Smakują jak tradycyjne flaczki ale są bez mięsa. Idealnie miękkie według łatwego przepisu
Bez flaków trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie wesele, ale i niedzielny obiad. Tę prawdziwie polską zupę można jednak modyfikować.

Zwolenników flaków jest tyle samo co osób za flakami nie przepadających. Nie zmienia to jednocześnie faktu, że to pożywna i uwielbiana przez Polaków zupa. Największym problemem jest sama nazwa dania, za którą idzie sedno jej głównego składnika. Flaki bez flaków? W dobie popularności wegetarianizmu i diet o obniżonej zawartości tłuszczów zwierzęcych, smakosze szukają coraz to nowszych rozwiązań. Bogactwo i dostępność produktów znacznie sprawę ułatwiają. Znane nam wszystkim flaki można zastąpić, delikatną w smaku odmianą grzyba. Mowa o boczniakach , które uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Boczniaki stosunkowo łatwo rozpoznać. Są koloru popielatego i mają kapelusze w kształcie muszli. Wegetariańska wersja flaczków Jeden z przepisów na wersję zupy bez mięsa podaje autorka bloga Królestwo garów . Musimy kupić: 500 g boczniaków 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 3 ziarna ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 łyżeczka imbiru mielonego gałka muszkatołowa 1,5-2 łyżeczka majeranku sól świeżo zmielony pieprz 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego olej lub oliwa do smażenia Oczyszczone boczniaki kroimy w paski, a marchewkę, pietruszkę i seler najlepiej zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pokrojone boczniaki wrzucamy na tłuszcz, dodajemy wcześniej starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość smażymy. Wlewamy bulion, gotujemy. Na koniec dodajemy imbir, majeranek i czekamy aż się zagotuje. efekt końcowy wzmocni sól,...