Tradycyjny staropolski żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbas i chrzanu smakuje fenomenalnie.

A czy wiecie, jak należy dodawać chrzan do żurku? Dowiedzcie się z poniższego przepisu jak doprawiać tę zupę, by wyszła idealna w smaku.

Przepis na staropolski żurek z chrzanem

Do przygotowania pysznego żurku po staropolsku, potrzebny wam będzie ostry chrzan i składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 litra zakwasu na żurek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g boczku
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • 1 kiełbasa śląska
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki chrzanu
  • Pół szklanki śmietany 30%
  • Majeranek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby włóżcie do naczynia, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut.
  2. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu połóżcie pokrojony boczek i kiełbasę śląską. Podsmażcie ją z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, włóżcie je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujcie dalej na małym ogniu.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do garnka. Doprawcie majerankiem.
  5. Białe kiełbasy ponacinajcie i włóżcie do garnka z wodą. Zagotujcie i gotujcie do miękkości.
  6. Kiedy kiełbasy się ugotują, wyciągnijcie je z garnka, ostudźcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do zupy.
  7. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.
  8. Odsączcie suszone grzyby z wody i dodajcie do garnka z wywarem. Wlejcie zakwas i zamieszajcie.
  9. Jeśli żurek jest już odpowiednio kwaśny, możecie dodać teraz do niego chrzan. Jeśli zrobicie to za wcześnie, to chrzan na niekorzyść zmieni smak zupy! Użyjcie trzech łyżek ostrego chrzanu.
  10. Następnie zabielcie zupę połową szklanki śmietany 30% wymieszanej z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlejcie do garnka i gotujcie jeszcze parę minut. Pod koniec dodajcie sól.

I gotowe! Żurek podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo.

Zobacz także: