żurek przepis
AdobeStock
Newsy

Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak

Lubicie żurek z chrzanem? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, dowiedzcie się jak poprawnie doprawić zupę chrzanem.

Tradycyjny staropolski żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbas i chrzanu smakuje fenomenalnie.

A czy wiecie, jak należy dodawać chrzan do żurku? Dowiedzcie się z poniższego przepisu jak doprawiać tę zupę, by wyszła idealna w smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na staropolski żurek z chrzanem

Do przygotowania pysznego żurku po staropolsku, potrzebny wam będzie ostry chrzan i składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 litra zakwasu na żurek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g boczku
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • 1 kiełbasa śląska
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki chrzanu
  • Pół szklanki śmietany 30%
  • Majeranek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby włóżcie do naczynia, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut.
  2. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu połóżcie pokrojony boczek i kiełbasę śląską. Podsmażcie ją z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, włóżcie je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujcie dalej na małym ogniu.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do garnka. Doprawcie majerankiem.
  5. Białe kiełbasy ponacinajcie i włóżcie do garnka z wodą. Zagotujcie i gotujcie do miękkości.
  6. Kiedy kiełbasy się ugotują, wyciągnijcie je z garnka, ostudźcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do zupy.
  7. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.
  8. Odsączcie suszone grzyby z wody i dodajcie do garnka z wywarem. Wlejcie zakwas i zamieszajcie.
  9. Jeśli żurek jest już odpowiednio kwaśny, możecie dodać teraz do niego chrzan. Jeśli zrobicie to za wcześnie, to chrzan na niekorzyść zmieni smak zupy! Użyjcie trzech łyżek ostrego chrzanu.
  10. Następnie zabielcie zupę połową szklanki śmietany 30% wymieszanej z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlejcie do garnka i gotujcie jeszcze parę minut. Pod koniec dodajcie sól.

I gotowe! Żurek podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo.

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...

Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza wielkanocna zalewajka z kiełbaską od Ewy Wachowicz. Każdy poprosi o dolewkę
Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, wielkanocnej zalewajki. Ta z przepisu Ewy Wachowicz, z chrzanem i kurkami, zachwyci waszych bliskich.

Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Choć wielu myli ją z żurkiem lub białym barszczem, w rzeczywistości to trzy inne zupy. W końcu zalewajka, jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez zalanie wywaru zakwasem na żur.  Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, postanowiła podzielić się przepisem na najlepszą w świecie zalewajkę. Koniecznie dodajcie do niej kurki oraz chrzan. Niesamowicie podbiją smak. Przepis na zalewajkę według Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów mrożonych kurek 200 gramów gęstej śmietany 250 ml zakwasu na żur 1 litra wywaru na wędzonce 2 łyżek chrzanu tartego 10 jajek (najlepiej przepiórczych) 1 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 cebuli Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Grzyby wyjmijcie z zamrażalnika i poczekajcie, aż osiągną temperaturę pokojową, a następnie odcedźcie je z nadmiaru wody. W garnku umieśćcie wywar z wędzonki i go podgrzejcie. Kiełbasę pokrójcie w cienkie plasterki i podsmażcie na rozgrzanym maśle klarowanym, aż do ładnego zarumienienia.  Cebulkę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszajcie i poczekajcie, aż cebula się ładnie zeszkli. Dopiero wówczas dodajcie do niej rozmrożone wcześniej grzyby i smażcie jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane składniki przełóżcie do średniej wielkości garnka i zalejcie gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawcie majerankiem, zamieszajcie i gotujcie przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupę wzbogaćcie o zakwas i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie chrzan, doprawcie solą oraz pieprzem i zdejmijcie z ognia. Jajka...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...