Tradycyjny staropolski żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbas i chrzanu smakuje fenomenalnie.
A czy wiecie, jak należy dodawać chrzan do żurku? Dowiedzcie się z poniższego przepisu jak doprawiać tę zupę, by wyszła idealna w smaku.
Przepis na staropolski żurek z chrzanem
Do przygotowania pysznego żurku po staropolsku, potrzebny wam będzie ostry chrzan i składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1,5 litra zakwasu na żurek
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 200 g boczku
- 3 białe kiełbasy parzone
- 1 kiełbasa śląska
- Garść suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki chrzanu
- Pół szklanki śmietany 30%
- Majeranek
- Sól
Przygotowanie:
- Suszone grzyby włóżcie do naczynia, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut.
- Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu połóżcie pokrojony boczek i kiełbasę śląską. Podsmażcie ją z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, włóżcie je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujcie dalej na małym ogniu.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do garnka. Doprawcie majerankiem.
- Białe kiełbasy ponacinajcie i włóżcie do garnka z wodą. Zagotujcie i gotujcie do miękkości.
- Kiedy kiełbasy się ugotują, wyciągnijcie je z garnka, ostudźcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do zupy.
- Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.
- Odsączcie suszone grzyby z wody i dodajcie do garnka z wywarem. Wlejcie zakwas i zamieszajcie.
- Jeśli żurek jest już odpowiednio kwaśny, możecie dodać teraz do niego chrzan. Jeśli zrobicie to za wcześnie, to chrzan na niekorzyść zmieni smak zupy! Użyjcie trzech łyżek ostrego chrzanu.
- Następnie zabielcie zupę połową szklanki śmietany 30% wymieszanej z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlejcie do garnka i gotujcie jeszcze parę minut. Pod koniec dodajcie sól.
I gotowe! Żurek podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo.