rosół z grzybami przepis
AdobeStock
Newsy

Dodajecie do rosołu grzyby? Jednych pod żadnym pozorem nie dodawajcie. Zdominują i zepsują jego smak

Czy można dodać grzyby do rosołu? Bardzo istotna jest przy tym jedna zasada – jeżeli się do niej nie zastosujecie, to zupa nie wyjdzie!
Katarzyna Wyborska
marzec 16, 2021

Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy.

Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie grzyby do rosołu?

Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny.

Przepis na rosół z grzybami

Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Kilogram ulubionego mięsa do rosołu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Ćwierć selera
  • Dwie łodygi selera
  • Natka pietruszki
  • Świeży lubczyk
  • 1 cebula
  • Kawałek pora
  • Dwa liście kapusty włoskiej
  • 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie.
  2. Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody.
  3. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka.
  4. Wsypcie do rosołu liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dodajcie por oraz liście kapusty włoskiej.
  5. Dokładnie umyjcie grzyby i oczyśćcie ze ściółki. Pokrójcie na kawałki i dodajcie do rosołu.
  6. Gotujcie rosół przez 2 godziny od zagotowania. Około pół godziny przed końcem dodajcie natkę pietruszki i lubczyku oraz sól. 
Komentarze