Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy.
Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby!
Jakie grzyby do rosołu?
Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny.
Przepis na rosół z grzybami
Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- Kilogram ulubionego mięsa do rosołu
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- Ćwierć selera
- Dwie łodygi selera
- Natka pietruszki
- Świeży lubczyk
- 1 cebula
- Kawałek pora
- Dwa liście kapusty włoskiej
- 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Pieprz ziarnisty
- Sól
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie.
- Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody.
- Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem gazowym. Dodajcie do garnka.
- Wsypcie do rosołu liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dodajcie por oraz liście kapusty włoskiej.
- Dokładnie umyjcie grzyby i oczyśćcie ze ściółki. Pokrójcie na kawałki i dodajcie do rosołu.
- Gotujcie rosół przez 2 godziny od zagotowania. Około pół godziny przed końcem dodajcie natkę pietruszki i lubczyku oraz sól.