rosół z czosnkiem
Koper/gotujmy.pl
Newsy

Dodajecie do rosołu czosnek z łupinami czy bez? W ten 1 sposób tylko marnujecie to cenne warzywo

Jak poprawić smak rosołu? Wykorzystać stare triki! Spróbujcie dodać do bulionu czosnek – robi ogromną różnicę.

Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny!

Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu?

Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie!

Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Został wam rosół? Nie marnujcie go do zrobienia tej zupy, nadaje się tylko do tego

Został wam rosół? Nie marnujcie go do zrobienia tej zupy, nadaje się tylko do tego

Przepis na rosół z czosnkiem

Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 porcja korpusu z kurczaka
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • Ćwierć selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • Odrobina świeżego lubczyku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 domowa kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie.
  2. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie jeszcze godzinę na małym ogniu.
  3. Na sam koniec gotowania do garnka wsypcie łyżkę koperku oraz troszkę świeżego lubczyku. Doprawcie do smaku pieprzem.

I gotowe! Podawajcie rosół z ulubionym makaronem.

najlepszy rosół
gotujmy.pl
Newsy
Zawsze dodawajcie ten składnik do rosołu. Nie uwierzycie, jaki będzie mieć wspaniały kolor i smak
Istnieje kilka sposobów na podkręcenie smaku i koloru rosołu. Znacie ten?

Rosół to król wszystkich zup – zgodzicie się? W Polsce ta zupa regularnie pojawia się na stole w każdym domu. Cudownie smakuje z makaronem, ziemniakami lub jako baza do zupy pomidorowej czy jarzynowej. Rosół nada się także doskonale do duszenia pieczeni! Każdemu zależy na tym, by bulion był przede wszystkim smaczny. Niektórzy jednak martwią się, że chociaż ich rosół smakuje dobrze, to ma kiepską barwę. Jest blady i przez to wydaje się niesmaczny. Łatwo można to poprawić! Wystarczy dodać do rosołu coś specjalnego. Nie warzywo, ale… owoc! Domyślacie się, co to może być? Przepis na rosół z jabłkiem Sekretem rosołu o idealnej, złocistej barwie jest jabłko! Z poniższego przepisu ugotujecie pyszny rosół, który będzie zarówno dobrze smakował, jak i wyglądał. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 korpus z kurczaka 30 dag wołowiny 3 marchwie 1 pietruszka korzeń 1 słodkie jabłko 1 por 1 cebula Ćwierć selera 1 liść laurowy 3 ziarna pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli Przygotowanie: Do garnka włóżcie korpus drobiowy i wołowinę. Zalejcie zimną wodą i wsypcie łyżkę soli. Gotujcie na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 2 godziny. Po tym czasie do garnka włóżcie umyte i obrane warzywa – w tym jabłko!  Kiedy wszystko się zagotuje, dodajcie 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i jeden liść laurowy. Gotujcie jeszcze przez około godzinę. I gotowe! Rosół będzie smakował najlepiej z domowym makaronem krajanką. Przepis znajdziecie w t ym artykule . Jeśli szukacie więcej inspiracji na nadanie rosołowi lepszej barwy, wypróbujcie sposoby, które opisaliśmy w naszych...

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy
Mięso do zimnej czy do gorącej wody, warzywa surowe czy podpiekane? Zdradzamy sekrety na idealny rosół Karola Okrasy.

Karol Okrasa przedstawia przepis na rosół, o który od dawna prosili fani jego kulinarnych porad. Rosół ma być domowy, klasyczny i najlepszy. Kucharz postanowił podając przepis zwrócić uwagę na szczegóły, które sprawią, że ta tradycyjna zupa będzie smakowała jak nigdy dotąd. Jednym sekretów aromatycznego rosołu jest podpieczenie warzyw przed dodaniem. To jednak tylko jeden z trików które zapewniają powodzenie. Piszemy o nich wszystkich. Sprawdźcie jak bardzo sposób przygotowania rosołu Karola różni się od tego waszego. Tajemnice smaku rosołu Karola Okrasy Dobry rosół wg Okrasy, to rosół, który składa się z co najmniej dwóch rodzajów mięsa. Pierwszą tajemnicą jest gotowanie mięsa od zimnej wody. Dzięki temu można wydobyć z niego więcej smaku. Kolejną tajemnicą rosołu Okrasy jest wydobywanie smaku z warzyw. W tym celu przed dodaniem ich do rosołu, należy je podpiec, zarumienić i skarmelizować. Innym ważnym krokiem jest właściwe zebranie szumu z powierzchni gotującego się mięsa. Należy to robić delikatnie, używając łyżki cedzakowej i uważając, żeby drobinki szumu nie rozpadły się i nie osiadły na dnie. Dzięki temu rosół będzie klarowny. Klarowność rosołu zapewni też odpowiednie gotowanie: powinien gotować się bardzo długo, na małym ogniu. Okrasa swoją zupę gotuje ponad 3 godziny.  Czym wykończyć tak przygotowany, aromatyczny, domowy rosół? Kucharz uważa, że najlepsza jest natka, jednak ponieważ przepis miał być nie tylko domowy i najlepszy, ale też klasyczny, tym razem zaproponował żeby zamiast natki, dodać świeże listki lubczyku. Przepis na domowy rosół Karola Okrasy Składniki 3 pietruszki Pół dużego selera 2 marchewki 1 por 1 cebula Cała...

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Lubicie proste, smaczne i szybkie zupy? W sezonie na młodą białą kapustę koniecznie spróbujcie ugotować tradycyjną parzybrodę.

Też czekaliście całą zimę na młodą kapustę? Kiedy sezon na to warzywo wreszcie ruszył, nie warto poprzestawać na bigosie , kapuście zasmażanej czy klasycznych gołąbkach . Młoda biała kapusta otwiera znacznie więcej kulinarnych szufladek. Skąd wzięła się nazwa parzybroda? Pamiętacie kuchnię babć i mam? Nie brakowało w niej tanich, szybkich, ale za to smacznych pożywnych zup. Dawniej często robiło się je także z wykorzystaniem młodej kapusty. Takim daniem jest właśnie tak zwana parzybroda. Skąd wzięła się ta dość zabawna nazwa? Być może od dużej ilości dodawanego do smaku pieprzu, który miał parzyć niegdysiejszych smakoszy. Z drugiej strony etymologia może być zupełnie inna – na Kielecczyźnie w ten sam sposób nazywa się inne jednogarnkowe danie . Alternatywną nazwą tego dania jest także „pazibroda”. Przepis na zupę parzybrodę Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka lub odpowiednia ilość udek 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 2 pietruszki Pół selera Kawałek pora Ok. 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 4-5 ziemniaków 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania bulionu na skrzydełkach. Zalejcie mięso zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liść laurowy i gotujcie, zbierając szumowiny. Po ok. 40 min gotowania dodajcie obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Kiedy mięso będzie już miękkie, a bulion aromatyczny, dodajcie do środka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ok. 10 min gotowania dodajcie do środka poszatkowaną drobno młodą kapustę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajcie pokrojony drobno koperek, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z chlebem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

krupnik przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby krupnik był bardziej esencjonalny i gęstszy? Zastosujcie ten zabieg przy gotowaniu, zawsze działa
Marzy się wam gęsty i pachnący krupnik? Przygotujcie go według tego przepisu.

Z niewiadomych powodów krupnik jest chyba najbardziej znienawidzoną przez dzieci zupą. A to wielka szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy! Wywar z mięsa i warzyw z dodatkiem sycącej kaszy to przecież bomba witaminowa, która syci i dodaje energii. Grymaszenie zwykle powodowane jest przez duże kawałki warzyw pływające w zupie. Zamiast gotować marchewkę, selera i pietruszkę w całości, wystarczy zetrzeć je wcześniej na tarce! Dzięki temu zupa jest znacznie bardziej gęsta, a maluchom łatwiej jest ją zjeść. Ugotujcie krupnik z tego przepisu, a dzieci nie będą więcej grymasić. Przepis na gęsty krupnik Do przygotowania gęstego i pysznego krupniku będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 podudzia z kurczaka 1 skrzydełko z kurczaka 2 marchewki 2 małe pietruszki Pół korzenia selera Jasna część pora 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 łyżeczki suszonych warzyw 1,5 torebki kaszy jęczmiennej perłowej (lub 170 g) 1 kilogram ziemniaków Kawałek pęczka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Umyjcie mięso i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie zimną wodą, dodajcie płaską łyżkę soli, łyżeczkę ziaren pieprzu, liść laurowy i 4 ziarna ziela angielskiego. Zagotujcie wodę i gotujcie przez 40 minut na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmijcie je z garnka, obierzcie ze skór i pokrójcie na małe kawałeczki. Włóżcie z powrotem do zupy. Obierzcie warzywa korzenne i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach . Dodajcie do garnka razem z porem. Kaszę wysypcie z torebek na sitko i wypłuczcie w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gotujcie około 10 minut. Dodajcie 3 łyżeczki suszonych warzyw. Ziemniaki obierzcie i...