rosół z czosnkiem
Koper/gotujmy.pl
Newsy

Dodajecie do rosołu czosnek z łupinami czy bez? W ten 1 sposób tylko marnujecie to cenne warzywo

Jak poprawić smak rosołu? Wykorzystać stare triki! Spróbujcie dodać do bulionu czosnek – robi ogromną różnicę.

Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny!

Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu?

Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie!

Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Został wam rosół? Nie marnujcie go do zrobienia tej zupy, nadaje się tylko do tego

Został wam rosół? Nie marnujcie go do zrobienia tej zupy, nadaje się tylko do tego

Przepis na rosół z czosnkiem

Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 porcja korpusu z kurczaka
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • Ćwierć selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • Odrobina świeżego lubczyku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 domowa kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie.
  2. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie jeszcze godzinę na małym ogniu.
  3. Na sam koniec gotowania do garnka wsypcie łyżkę koperku oraz troszkę świeżego lubczyku. Doprawcie do smaku pieprzem.

I gotowe! Podawajcie rosół z ulubionym makaronem.

najlepszy rosół
gotujmy.pl
Newsy
Zawsze dodawajcie ten składnik do rosołu. Nie uwierzycie, jaki będzie mieć wspaniały kolor i smak
Istnieje kilka sposobów na podkręcenie smaku i koloru rosołu. Znacie ten?

Rosół to król wszystkich zup – zgodzicie się? W Polsce ta zupa regularnie pojawia się na stole w każdym domu. Cudownie smakuje z makaronem, ziemniakami lub jako baza do zupy pomidorowej czy jarzynowej. Rosół nada się także doskonale do duszenia pieczeni! Każdemu zależy na tym, by bulion był przede wszystkim smaczny. Niektórzy jednak martwią się, że chociaż ich rosół smakuje dobrze, to ma kiepską barwę. Jest blady i przez to wydaje się niesmaczny. Łatwo można to poprawić! Wystarczy dodać do rosołu coś specjalnego. Nie warzywo, ale… owoc! Domyślacie się, co to może być? Przepis na rosół z jabłkiem Sekretem rosołu o idealnej, złocistej barwie jest jabłko! Z poniższego przepisu ugotujecie pyszny rosół, który będzie zarówno dobrze smakował, jak i wyglądał. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 korpus z kurczaka 30 dag wołowiny 3 marchwie 1 pietruszka korzeń 1 słodkie jabłko 1 por 1 cebula Ćwierć selera 1 liść laurowy 3 ziarna pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli Przygotowanie: Do garnka włóżcie korpus drobiowy i wołowinę. Zalejcie zimną wodą i wsypcie łyżkę soli. Gotujcie na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 2 godziny. Po tym czasie do garnka włóżcie umyte i obrane warzywa – w tym jabłko!  Kiedy wszystko się zagotuje, dodajcie 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i jeden liść laurowy. Gotujcie jeszcze przez około godzinę. I gotowe! Rosół będzie smakował najlepiej z domowym makaronem krajanką. Przepis znajdziecie w t ym artykule . Jeśli szukacie więcej inspiracji na nadanie rosołowi lepszej barwy, wypróbujcie sposoby, które opisaliśmy w naszych...

Magda Gessler tylko tak robi rosół. Dzięki temu 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ons/Flickr
Newsy
Magda Gessler rosół robi tylko w ten sposób. Dzięki 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ten rosół jest prawdziwą bombą aromatu i składników odżywczych. Idealny na coraz chłodniejsze dni. Doskonałe proporcje warzyw i mięsa, a do tego pachnące przyprawy, które działają na zmysły i zdrowie. W końcu na gotowaniu Magda Gessler zna się najlepiej. 

Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną na sztuki i mięso mieszane wysokiej jakości. Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie. Zobaczcie, co wrzuciła do garnka.  Jakie właściwości posiadają goździki?  Goździki to cudownie pachnąca przyprawa o działaniu rozgrzewającym i leczniczym. Są wykorzystywane i doceniane od wieków. Pomagają budować odporność i walczyć ze stanami zapalnymi, a to dzięki właściwościom antywirusowym i antybakteryjnym goździków. Od dawna stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż łagodzą ból gardła i udrażniają zatkany nos.   Doskonale również działają na niestrawność i bóle brzucha, a także zwalczają pasożyty. Obniżają poziom cholesterolu, co przy jedzeniu tłustego rosołu niewątpliwie ma znaczenie.    Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami  Składniki: ½ kg szpondra wołowego   1 kura rosołowa   6 pietruszek   6 marchewek   2 cebule  1 seler  1 por  ¼ kapusty włoskiej  1 pęczek natki pietruszki  5 goździków   2 łyżki lubczyku  5 liści laurowych   1 łyżka pieprzu ziarnistego  5 ziaren ziela angielskiego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.   Cebulę opalcie przed dodaniem.  Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z...

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy
Mięso do zimnej czy do gorącej wody, warzywa surowe czy podpiekane? Zdradzamy sekrety na idealny rosół Karola Okrasy.

Karol Okrasa przedstawia przepis na rosół, o który od dawna prosili fani jego kulinarnych porad. Rosół ma być domowy, klasyczny i najlepszy. Kucharz postanowił podając przepis zwrócić uwagę na szczegóły, które sprawią, że ta tradycyjna zupa będzie smakowała jak nigdy dotąd. Jednym sekretów aromatycznego rosołu jest podpieczenie warzyw przed dodaniem. To jednak tylko jeden z trików które zapewniają powodzenie. Piszemy o nich wszystkich. Sprawdźcie jak bardzo sposób przygotowania rosołu Karola różni się od tego waszego. Tajemnice smaku rosołu Karola Okrasy Dobry rosół wg Okrasy, to rosół, który składa się z co najmniej dwóch rodzajów mięsa. Pierwszą tajemnicą jest gotowanie mięsa od zimnej wody. Dzięki temu można wydobyć z niego więcej smaku. Kolejną tajemnicą rosołu Okrasy jest wydobywanie smaku z warzyw. W tym celu przed dodaniem ich do rosołu, należy je podpiec, zarumienić i skarmelizować. Innym ważnym krokiem jest właściwe zebranie szumu z powierzchni gotującego się mięsa. Należy to robić delikatnie, używając łyżki cedzakowej i uważając, żeby drobinki szumu nie rozpadły się i nie osiadły na dnie. Dzięki temu rosół będzie klarowny. Klarowność rosołu zapewni też odpowiednie gotowanie: powinien gotować się bardzo długo, na małym ogniu. Okrasa swoją zupę gotuje ponad 3 godziny.  Czym wykończyć tak przygotowany, aromatyczny, domowy rosół? Kucharz uważa, że najlepsza jest natka, jednak ponieważ przepis miał być nie tylko domowy i najlepszy, ale też klasyczny, tym razem zaproponował żeby zamiast natki, dodać świeże listki lubczyku. Przepis na domowy rosół Karola Okrasy Składniki 3 pietruszki Pół dużego selera 2 marchewki 1 por 1 cebula Cała...

Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik
iStock,ONS
Newsy
Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik
Rosół to niekwestionowany król kuchni polskiej, a jednocześnie baza do każdej innej zupy. Mówi się więc, że jest on najlepszym wyznacznikiem poziomu restauracji, a także pokazem umiejętności każdej pani domu. Jak zrobić ten idealny? Tym razem testujemy przepis, którym podzieliła się Dorota Szelągowska!

Dorota Szelągowska to jedna z ulubionych osobowości telewizyjnych, która prężnie działa także w internecie. W social mediach prezenterka pokazuje nie tylko kulisy pracy, ale także życie codzienne. Na swoim blogu, prezenterka postanowiła podzielić się przepisem na idealny rosół. To receptura, którą dostała od narzeczonego koleżanki z biura. Klasyka z jednym nietypowym składnikiem Przepis na pierwszy rzut okaz wydaje się tradycyjnym bulionem jak u babci, jednak twistem jest jeden dość nietypowy dla zup składnik. Sama prezenterka nazwała przepis „Rosół na opak, czyli aromatyczny bulion z anyżem". To właśnie aromatyczne gwiazdki anyżu są tajemnicą wyjątkowego smaki i aromatu tego dania. Co jeszcze będzie potrzebne? Zobaczcie pełny przepis i wypróbujcie go w swoich kuchniach. Przepis na rosół od Doroty Szelągowskiej Składniki: 1 ogon wołowy 1 szponder wołowy 1 pręga wołowa 3 skrzydełka kacze (można też użyć ćwiartki lub skrzydełek z kurczaka) 1 spora cebula 1 niewielki seler 1 nieduży por 4 marchewki 3 pietruszki 4-5 suszonych grzybów 5 goździków 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 gałązki świeżego lubczyku 3-4 liście laurowe 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 gwiazdka anyżu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcestershire sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka (o pojemności około 7 litrów). Zalewamy je wodą i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze...