Placki ziemniaczane
Newsy

Dodajecie do placków ziemniaczanych cebulę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w 1 sytuacji

Myśleliście, że cebula w plackach ziemniaczanych to obowiązek? Zdecydowanie nie! W tym przypadku może naprawdę popsuć ich smak…

Placki ziemniaczane to danie uwielbiane przez Polaków. Każdy ma na nie trochę inny sposób. Wasze placki różnią się sposobem rozdrabniania ziemniaków, sposobem smażenia i wreszcie: dodatkami do masy ziemniaczanej. Popularnością cieszą się placki ziemnaczane z marchewką, placki ziemniaczane z cukinią, ale tak najpopualrniejsze są placki ziemniaczane z cebulą.

Te różnice są naturalne i zależą pewnie od przekazanej wam przez rodzinę receptury. Czy wiecie jednak kiedy lepiej pominąć dodawanie do placków cebuli? Skutecznie zepsuje ona smak potrawy…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy nie dodawać cebuli do placków ziemniaczanych?

Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie pysznych placków ziemniaczanych bez dodatku cebuli. Czy zawsze dodajecie ją jednak do masy? Na pewno nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki ziemniaczane na słodko. Placki kartoflane bez cebuli będą wtedy znacznie smaczniejsze.

Pamiętajcie, żeby nie stosować tego dodatku, jeśli będziecie planować jedzenie placków z cukrem lub ze śmietaną i cukrem, albo z konfiturami. Nie musicie zmieniać proporcji pozostałych składników, kiedy pomijacie cebulę. Jest ona odpowiedzialna głównie za nadanie plackom wytrawnego aromatu.

Dodatki do placków ziemniaczanych na słodko

Niektórzy uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, ale inni nie uważają ich wtedy za pełne danie. Lubicie placki ziemniaczane na słodko? Oto inne pyszne dodatki, z którymi najlepiej podawać placki ziemniaczane w słodkiej odsłonie:

  • śmietana i cukier
  • konfitury
  • mus jabłkowy
  • twaróg lub twaróg i cukier
  • śmietana i owoce.
Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Każdy z was ma pewnie swój przepis na placki, który sprawdza się u was w domach. Sprawdźcie, czy przygotowujecie placki w ten sam sposób, w jaki robi to większość kuchennych amatorów. Tradycyjne na placki ziemniaczane używa się poniższych składników.

Składniki

  • tarte ziemniaki
  • jajko
  • niewielka ilość mąki
  • sól
  • cebula

W niektórych rejonach Polski do placków dodaje się też pieprz, czosnek, majeranek, albo inne przyprawy w zależności od pożądanego smaku.

Smażenie placków ziemniaczanych
Newsy
Na jakiej patelni najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Tylko ta wydobędzie z nich chrupkość i 100% smaku 
Nie ma nic gorszego niż rozmiękczone i ociekające tłuszczem placki ziemniaczane. Zastosujcie ten trik przy smażeniu, by tego uniknąć.

Placki ziemniaczane są wręcz uwielbiane przez Polaków w każdym wieku. Jedzone na słodko, na słono, z sosem mięsnym, śmietaną i na wiele innych sposobów. Każdy ma swoje preferencje dotyczące serwowania placków ziemniaczanych. Pewnie macie też różne przepisy na masę ziemniaczaną na placki. Wszyscy zgodnie mówią jednak, że dobre placki ziemniaczane są bardzo chrupkie i pełne smaku. To w większości zasługa smażenia! Przeczytajcie jak robić to prawidłowo i jakiej patelni najlepiej używać, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące. Przepis na placki ziemniaczane Pewnie nie trzeba przedstawiać wam przepisu na placki ziemniaczane, ale na wszelki wypadek przypomnimy, że masa na placki ziemniaczane składa się z: Tartych ziemniaków Jajek Mąki Cebuli (nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki tylko na słodko, z cukrem i śmietaną) Soli Niektórzy dodają do ziemniaków inne składniki, które dodatkowo wzbogacają ich smak i zmieniają odrobinę ich właściwości. Do placków ziemniaczanych można dodać jeszcze: Marchewkę – poprawia wartości odżywcze placków ziemniaczanych Czosnek – dodaje ciekawego aromatu Majeranek, pieprz i inne przyprawy – dobrze sprawdzają się przy plackach ziemniaczanych na słono Ser żółty – kaloryczny, ale bardzo smaczny dodatek, dzięki któremu placki są ciągnące Patelnia do smażenia placków ziemniaczanych Bardzo ważne o ile nie najważniejsze, jeśli chcecie osiągnąć odpowiednią chrupkość placków, jest ich właściwie smażenie. Placki smażcie na nieprzywierającej patelni! Najlepsza będzie do tego patelnia teflonowa lub ceramiczna. Uważajcie też, żeby patelnia teflonowa nie była porysowana, bo teflon odwarstwia się wtedy i trafia do jedzenia, a nie jest to zdrowe....

Placki ziemniaczane z marchwią
Newsy
Dodajcie do masy na placki ziemniaczane to warzywo. Będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze
Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić placków ziemniaczanych w ten sposób, dużo traciliście!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przygotowujecie je z tartych ziemniaków i podajecie z różnymi dodatkami. Czy wpadliście na to, że do masy oprócz ziemniaków, można dodać jeszcze jedno warzywo, które podkręci wygląd i smak placków ziemniaczanych, a na dodatek sprawi, że będą zdrowsze? Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane smakują wielu pokoleniom. Zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i seniorzy i najmłodsi. Zazwyczaj w masie na placki ziemniaczane znajdziecie: Tarte ziemniaki Jajko Odrobinę mąki Cebulę Sól To konieczne dodatki do placków ziemniaczanych. Czasami, jeśli chcecie podać je w wersji na słodko, możecie pominąć dodatek cebuli do placków ziemniaczanych. Jeśli macie zamiar jeść placki w wytrawnej wersji, koniecznie ją dodajcie, bo nadaje ona aromatu plackom ziemniaczanym. Nietypowe warzywo w plackach ziemniaczanych Oprócz ziemniaków i cebuli, do placków ziemniaczanych możecie dodać jeszcze… tartą marchewkę! Na pewno wiecie, że jest ona bardzo zdrowa, ale przy próbowaliście przemycić ją kiedyś w plackach ziemniaczanych? Placki ziemniaczane z marchewką będą miały piękny złocisty kolor, który zaintryguje waszych domowników lub gości. To nie jedyna zaleta dodawania marchewki do placków ziemniaczanych. Nadaje ona wyjątkowego smaku potrawie! Dzięki dodatkowi marchewki, placki ziemniaczane są delikatnie słodsze i trochę bardziej chrupiące. Dodając do placków marchewkę, zwiększacie też objętość potrawy, nie zwiększając za bardzo jej kaloryczności! Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki są więc też trochę mniej tuczące. Marchewka w plackach ziemniaczanych to też oczywiście dodatkowa porcja witamin. Pewnie wiecie, że trzeba jeść codziennie co najmniej 5 porcji warzyw i...

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące
Kukurydziana, ziemniaczana, pszenna, gryczana czy ryżowa? Wyjaśniamy, która mąka jest najlepsza do placków ziemniaczanych.

W sklepach można dziś kupić wiele rodzajów mąki. Zastanawiacie się pewnie, czy nadadzą się one do przygotowania ciasta na placki ziemniaczane. Byście nie musieli eksperymentować, zebraliśmy dla was informacje o tym, jaka mąka sprawdzi się najlepiej przy przygotowywaniu placków. Nie ma znaczenia, czy zdecydujecie się placki ziemniaczane z sosem leśnym , placki ziemniaczane po mazursku , placki ziemniaczane z serem camembert czy placki ziemniaczane z dynią z tą mąką zawsze będą smakowały wyśmienicie. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych Jeżeli decydujecie się jednak na dodanie mąki do placków, na pewno zastanawiacie się nad tym, jaka będzie najlepsza. Pszenna, ziemniaczana? A może kukurydziana albo ryżowa? Sprawdziliśmy, jak zachowają się placki z użyciem różnych rodzajów mąki. Który wy wybierzecie? Mąka kukurydziana To dobry wybór dla osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej , ponieważ mąka kukurydziana nie zawiera w sobie ani grama glutenu. Podobnie jak mąka pszenna sprawi, że placki będą miękkie. Jeśli użyjecie mąki kukurydzianej, wasze placki wyjdą dość żółte i o lekkim, kukurydzianym zapachu. Mąka ziemniaczana Może się przydać wówczas, gdy macie za mało ziemniaków do zrobienia placków i potrzebujecie nieco zagęścić ciasto. Lepiej stosować ją jako dodatek do innej mąki niż używać samodzielnie , ponieważ placki z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą bardzo twarde i niesmaczne. Mąka gryczana Po ten rodzaj mąki coraz częściej sięgają ludzie, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Jednak mąka gryczana nie jest najlepszym wyborem do placków ziemniaczanych . Lepiej dodawać ją do innej mąki i mieszać, ponieważ placki z dodatkiem samej mąki gryczanej wyjdą gumowate. Mąka ryżowa Jeśli...

placki ziemniaczane po szwajcarsku
Adobe Stock
Newsy
Placki ziemniaczane po szwajcarsku to kulinarny majstersztyk. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
Placki wydają się zwyczajną potrawą przygotowywaną z ziemniaków. Nic bardziej mylnego! Można je podać w mniej tradycyjny sposób. Smakują obłędnie.

Jeśli lubicie ziemniaki, na pewno przepadacie też za plackami ziemniaczanymi. Właśnie one są bazą tego prostego i pysznego dania. Do głównych składników tradycyjnych placków ziemniaczanych należą tarte na tarce surowe ziemniaki, jajka i niewielka ilość mąki. Zdarza się również, że do placków dodajemy cebulę, ale tylko wtedy, kiedy placki ziemniaczane nie będą podawane na słodko. Każdy region wrzuca do placków swoje przysłowiowe trzy grosze. Według niektórych przepisów, ziemniaki z dodatkiem cebuli powinno się zalać wrzątkiem. Wedle innych, np. tych pochodzących z Podlasia, placki podaje się z odrobiną pieprzu i majeranku. To tanie i popularne danie można smażyć na tłuszczu, którym będzie olej lub smalec. Placki ziemniaczane smakują z cukrem, sosami na bazie grzybów, ale i na słodko. Są pożywne i smaczne, możecie je podawać również najbliższym. Placki są wielkim przysmakiem w Wielkopolsce, na Warmii i Mazurach. Przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane Bez wątpienia placki ziemniaczane lubią wszyscy Polacy. Jak jest z ich wersją szwajcarską? Jesteśmy pewni, że przypadną wam do gustu. W Szwajcarii podaje się ich bardzo ciekawe wydanie. Jest wzbogacona o sporą szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Szwajcarskie placki ziemniaczane są też znacznie większe! Szwajcarzy nazywają swoją wersję placków rosti.  To tradycyjne danie należące do tradycji ich kraju. Opcja po szwajcarsku jest znacznie delikatniejsza niż ta polska. Rosti maja około 26 centymetrów średnicy i posypuje się je serem, jajkiem sadzonym z boczkiem lub polewa kwaśną śmietaną. Chcecie próbować? Składniki: 500 gramów ziemniaków 30 gramów masła klarowanego 1/3 całej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli 1/3...