Placki ziemniaczane to danie uwielbiane przez Polaków. Każdy ma na nie trochę inny sposób. Wasze placki różnią się sposobem rozdrabniania ziemniaków, sposobem smażenia i wreszcie: dodatkami do masy ziemniaczanej. Popularnością cieszą się placki ziemnaczane z marchewką, placki ziemniaczane z cukinią, ale tak najpopualrniejsze są placki ziemniaczane z cebulą.

Te różnice są naturalne i zależą pewnie od przekazanej wam przez rodzinę receptury. Czy wiecie jednak kiedy lepiej pominąć dodawanie do placków cebuli? Skutecznie zepsuje ona smak potrawy…

Kiedy nie dodawać cebuli do placków ziemniaczanych?

Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie pysznych placków ziemniaczanych bez dodatku cebuli. Czy zawsze dodajecie ją jednak do masy? Na pewno nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki ziemniaczane na słodko. Placki kartoflane bez cebuli będą wtedy znacznie smaczniejsze.

Pamiętajcie, żeby nie stosować tego dodatku, jeśli będziecie planować jedzenie placków z cukrem lub ze śmietaną i cukrem, albo z konfiturami. Nie musicie zmieniać proporcji pozostałych składników, kiedy pomijacie cebulę. Jest ona odpowiedzialna głównie za nadanie plackom wytrawnego aromatu.

Zobacz także:

Dodatki do placków ziemniaczanych na słodko

Niektórzy uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, ale inni nie uważają ich wtedy za pełne danie. Lubicie placki ziemniaczane na słodko? Oto inne pyszne dodatki, z którymi najlepiej podawać placki ziemniaczane w słodkiej odsłonie:

  • śmietana i cukier
  • konfitury
  • mus jabłkowy
  • twaróg lub twaróg i cukier
  • śmietana i owoce.
[content:0_3989,0_5261:undefined]

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Każdy z was ma pewnie swój przepis na placki, który sprawdza się u was w domach. Sprawdźcie, czy przygotowujecie placki w ten sam sposób, w jaki robi to większość kuchennych amatorów. Tradycyjne na placki ziemniaczane używa się poniższych składników.

Składniki

  • tarte ziemniaki
  • jajko
  • niewielka ilość mąki
  • sól
  • cebula

W niektórych rejonach Polski do placków dodaje się też pieprz, czosnek, majeranek, albo inne przyprawy w zależności od pożądanego smaku.