Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne!

Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka.

Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte.

Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych.

Zobacz także:

Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek.

Przepis na puszyste ciasto drożdżowe

Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Do zaczynu:

  • 80 g pszennej mąki
  • 60 g świeżych drożdzy
  • Pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Do ciasta:

  • Niecałe 5 szklanek pszennej mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kostki masła
  • 2 garści rodzynek
  • 8 dużych żółtek

Na kruszonkę:

  • Niecała szklanka pszennej mąki
  • Pół szklanki cukru
  • Pół kostki masła

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny.
  2. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie!
  3. Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru.
  4. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki.
  5. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko z rodzynkami. Delikatnie wymieszajcie szpatułką.
  6. Najlepiej wyrobić ciasto w mikserze ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeżeli nie posiadacie takiego sprzętu, nic nie szkodzi – wyróbcie po prostu ciasto ręcznie. Powinno się lepić i mieć dość luźną konsystencję.
  7. Miskę z ciastem przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę.
  8. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i włóżcie do niej ciasto. Z wierzchu posypcie kruszonką.
  9. Włączcie piekarnik, by nagrzał się do 170 stopni. Pozwólcie ciastu urosnąć przez ten czas – potrzebuje jeszcze około 20 minut.
  10. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie do niego blachę z ciastem i pieczcie przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia delikatnie otwórzcie drzwiczki piekarnika i patyczkiem sprawdźcie, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.