Gotowanie kalafiora
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy

Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze

Kalafior to przepyszne i zdrowe warzywo. Warto jeść go przez cały rok, nie tylko w sezonie. Mamy też sposób na nieprzyjemny zapach podczas jego gotowania.

Zupa krem, kalafior zapiekany, a nawet kotlety z kalafiora – to warzywo ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni.

Niemniej jednak wciąż najchętniej polskie gospodynie domowe gotują go po prostu w wodzie i podają jako dodatek do drugiego dania.

Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Nie byłoby kalafiora na polskich stołach, gdyby nie jedna kobieta, mocno zasłużona dla polskiej historii i dla naszych kulinariów. Chodzi oczywiście o Bonę Sforzę. Żona króla Zygmunta I Starego sprowadziła do Polski ze słonecznej Italii także i to pyszne warzywo.

Zwykle taki kalafior podawany jest z bułką tartą podsmażoną z masłem lub z innym tłuszczem, np. ze smalcem ze skwarkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne mikroelementy i nie tylko

Słyszeliście o tym, że kalafior należy do najbardziej zdrowych warzyw? To wspaniałe, dietetyczne warzywo zawiera w swoim składzie pół tablicy Mendelejewa.

Wśród tych pierwiastków znajdują się same potrzebne człowiekowi mikroelementy – sód, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Do tego jeszcze cała gama witamin i innych cennych związków. Brzmi wspaniale, ale wiele osób po prostu nie może znieść nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu gotującego się kalafiora.

Jego przyczyną są zawarte w kalafiorze olejki eteryczne. To one właśnie powodują uwalnianie do powietrza związków siarki. Te z kolei są bezpośrednim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Te same substancje znajdują się również w innych warzywach, ale w innych proporcjach. Mówimy tu m.in. o kapuście i brokułach.

Jak zniwelować zapach kalafiora?

Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora? Mamy na to sposoby.

Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującym się kalafiorem łyżeczki sody. Biały proszek sprawi, że za jednym zamachem usuniemy nieprzyjemny zapach, a dodatkowo warzywo będzie miało piękny, biały, jasny wygląd.

Inną metodą na poradzenie sobie z cuchnącym zapachem w kuchni podczas gotowania tego warzywa jest dodanie liści laurowych i kwasku cytrynowego do wody. Zmienią co prawda one nieco smak warzywa, ale na pewno nie na minus. Spróbujcie jednej i drugiej metody i sami oceńcie, która lepiej wam pasuje.

Oprócz tego, w czasie gotowania nieprzyjemnie pachnących warzyw, czyli nie tylko kalafiora, ale i kapusty, brukselki czy brokułu, trzeba po prostu zadbać o odpowiednie wywietrzenie kuchni. Właściwa cyrkulacja powietrza, czyli otwarte okno i swobodny przepływ powietrza być może zwolni was z obowiązku dodawania do gotującego się kalafiora jakichkolwiek dodatków.

Dzięki tym wszystkim zabiegom będziecie mogli cieszyć się wyjątkowymi zaletami kalafiora, czyli jego smakiem i wartościami odżywczymi. A problem nieprzyjemnego zapachu zniknie raz na zawsze!

Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach
Adobe Stock
Newsy
Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach
Kochacie kalafiory, ale nie możecie znieść ich nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania? To da się pogodzić! Wykorzystajcie sprytny włoski trik.

Kalafior zagościł na polskich stołach już na dobre. Coraz niższe ceny w warzywniakach zachęcają do przygotowywania go w tradycyjny sposób, czyli z masłem i bułką tartą , czy też w nieco nowocześniejszej wersji – np. zapiekanka z serem. Większość jest zdania, że kalafior to wprost przepyszne warzywo. Walory smakowe, walory zdrowotne – to wszystko prawda. Sęk w tym, że dla niektórych zapach gotowanego kalafiora jest wprost nie do wytrzymania. Skąd pomysł na gotowanie kalafiora bez brzydkiego zapachu? Co z tym fantem zrobić? Jak sprawić, by kalafior nie wydzielał tego paskudnego dla niektórych zapachu podczas obróbki termicznej we wrzącej wodzie? Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowe antidotum na ten problem. Patent na brak przykrego zapachu znad kuchenki w wykonaniu kalafiora pochodzi z Włoch. Nie ma w tym ani grama przypadku. To właśnie z terenów Italii kalafior rozprzestrzenił od się po całym Starym Kontynencie od XVI w. Jak gotować kalafior, by w kuchni nie śmierdziało? Włoskie gospodynie znają się nie tylko na bezbłędnym przygotowaniu makaronu czy też pizzy, ale także na tym, jak poprawnie i możliwie najlepiej ugotować kalafior. Jaki jest więc ich trik na gotowanie kalafiora bez smrodu? Zacznijcie w normalny sposób – czyli od zagotowania w garnku wody. Kolejnym krokiem jest dodanie do gotującej się wody kilku liści laurowych. Następnie wyciśnijcie sok z połówki cytryny – alternatywą może być dodanie 2-3 łyżek octu jabłkowego. Wlejcie kwaśny płyn do wrzątku. Dodajcie do gotującej się wody także ok. pół łyżki cukru i oczywiście sól. Wrzućcie kawałki kalafiora lub całe warzywo z odciętymi liśćmi i głąbem do garnka, doprowadźcie wodę do wrzenia. Przygotujcie arkusz papieru do pieczenia. Zmoczcie go pod bieżącą wodą, zgniećcie zmoczony...

Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?
Pixabay
Newsy
Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?
Jak długo powinno się gotować kalafior by był miękki? Jak sprawić, by smakował jeszcze lepiej niż gotowany w samej wodzie? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Nie będziemy owijać w bawełnę. Gotowanie kalafiora bardzo prosta czynność.  Umiejętność właściwego gotowania tego warzywa w mig posiądą nawet osoby mające dwie lewe ręce jeśli chodzi o kulinaria. Oczywiście, polskim paniom domu często zdarza się, że kalafior jest wprost rozgotowany. Inna sprawa, że nasze delikatne podniebienia chyba raczej preferują mięciutkie, rozpływające się warzywo w ustach od gotowanego al dente, we włoskim stylu, kalafiora niemal na wpół twardo. Ile powinno się gotować kalafior? O kłopotach z właściwym określeniem czasu gotowania kalafiora mówią wszelkie poradniki, które znaleźć można w internecie. W jednym wypadku mowa jest o 10 minutach, w innym o 15 min. Tymczasem najlepiej zaufać własnym gustom i gotować go tak długo, aż będzie dla was wystarczająco miękki – sprawdzić można to krojąc kawałek warzywa nożem albo wkładając w środek widelec. Oprócz tego czas gotowania kalafiora będzie zależał w dużej mierze także od jego wielkości. Ponadto, jeśli zdecydujecie się na rozczłonkowanie całego warzywa na małe różyczki przypominające niektórym także drzewka, skrócicie czas gotowania o ładnych kilka minut. Innym kłopotem bywa dla niektórych nie do końca przyjemny zapach, który wydziela się podczas gotowania tego warzywa, które po Europie rozlało się z terenu dzisiejszych Włoch. Brzydką woń gotującego się kalafiora usuniecie za pomocą sztuczki stosowanej we włoskich domach. Jak poprawić smak gotowanego kalafiora? A co ze smakiem samego gotowanego kalafiora? Dodanie do gotującego się warzywa soli jest obowiązkiem. To właśnie sól nadaje mu odpowiedniego smaku. To jednak nie wszystko. Wiele osób stosuje różnego rodzaju eksperymenty z innymi składnikami. O jakich dodatkach do gotującej się...

Włóżcie do lodówki kilka łyżek żwirku dla kota i odczekajcie. Efekt jest zdumiewający
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Włóżcie do lodówki kilka łyżek żwirku dla kota i odczekajcie. Efekt będzie zdumiewający
Zastanawiacie się na pewno, po co ktoś miałby wkładać do lodówki silikonowy koci żwirek? Sprawdźcie a będziecie zaskoczeni.

Pamiętacie trik z mokrą gazetą? Okazuje się, że to nie jedyny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z lodówki. Co jeszcze możemy zrobić, żeby nasza lodówka ładnie pachniała? Wykorzystajcie... silikonowy żwirek dla kota. Dlaczego lodówka brzydko pachnie? Zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze brzydki zapach w lodówce? Resztki jedzenia, wilgoć, pleśń. To właśnie one powodują, że wnętrze naszej lodówki zaczyna brzydko pachnieć. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dbanie o lodówkę i jej regularne mycie. Lodówkę powinno się myć przynajmniej raz w miesiącu, Róbcie to dokładnie i nie zapominajcie o starannym wyczyszczeniu znajdującego się na dole lodówki pojemnika. Bywa, że to właśnie on jest przyczyną nieprzyjemnych zapachów, ponieważ to właśnie do niego często przedostaje się jedzenie, które z czasem zaczyna gnić i pleśnieć. Czasami nawet dbając o lodówkę, w naszym urządzeniu nieprzyjemnie pachnie. Winne może być pozostawienie luzem otwartego jedzenia – nadkrojonych warzyw, wędlin lub konserw. Co zrobić, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Żwirek dla kota sposobem na brzydki zapach z lodówki Wasza lodówka nieładnie pachnie? Wykorzystajcie w tym celu silikonowy żwirek dla kota. Wystarczy, że weźmiecie 2-3 łyżki żwirku silikonowego i wsypiecie go do miseczki lub np. do kubeczka po jogurcie i pozostawicie na noc w lodówce. Żwirek błyskawicznie pochłonie nieprzyjemny zapach. Jak jeszcze można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Soda oczyszczona. Soda oczyszczona ma właściwości niwelujące nieprzyjemne zapachy. Weźcie miskę pełną sody oczyszczonej, umieśćcie ją w lodówce i zamknijcie drzwi. Pozostawcie ją tam na kilka godzin a nieprzyjemny...

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.

Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań. Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli. Czym kalarepa różni się od innych warzyw? Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej . Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także: Kalafior Brukselka Brokuł Jarmuż Kapusta włoska Kapusta czerwona Dlaczego warto jeść kalarepę? Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem. Oto zalety kalarepy: Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C) W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego Jest niskokaloryczna Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo Czytaj także: Piła przez miesiąc sok z jarmużu....