Gotowanie kalafiora
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy

Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze

Kalafior to przepyszne i zdrowe warzywo. Warto jeść go przez cały rok, nie tylko w sezonie. Mamy też sposób na nieprzyjemny zapach podczas jego gotowania.

Zupa krem, kalafior zapiekany, a nawet kotlety z kalafiora – to warzywo ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni.

Niemniej jednak wciąż najchętniej polskie gospodynie domowe gotują go po prostu w wodzie i podają jako dodatek do drugiego dania.

Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Nie byłoby kalafiora na polskich stołach, gdyby nie jedna kobieta, mocno zasłużona dla polskiej historii i dla naszych kulinariów. Chodzi oczywiście o Bonę Sforzę. Żona króla Zygmunta I Starego sprowadziła do Polski ze słonecznej Italii także i to pyszne warzywo.

Zwykle taki kalafior podawany jest z bułką tartą podsmażoną z masłem lub z innym tłuszczem, np. ze smalcem ze skwarkami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne mikroelementy i nie tylko

Słyszeliście o tym, że kalafior należy do najbardziej zdrowych warzyw? To wspaniałe, dietetyczne warzywo zawiera w swoim składzie pół tablicy Mendelejewa.

Wśród tych pierwiastków znajdują się same potrzebne człowiekowi mikroelementy – sód, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Do tego jeszcze cała gama witamin i innych cennych związków. Brzmi wspaniale, ale wiele osób po prostu nie może znieść nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu gotującego się kalafiora.

Jego przyczyną są zawarte w kalafiorze olejki eteryczne. To one właśnie powodują uwalnianie do powietrza związków siarki. Te z kolei są bezpośrednim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Te same substancje znajdują się również w innych warzywach, ale w innych proporcjach. Mówimy tu m.in. o kapuście i brokułach.

Jak zniwelować zapach kalafiora?

Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora? Mamy na to sposoby.

Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującym się kalafiorem łyżeczki sody. Biały proszek sprawi, że za jednym zamachem usuniemy nieprzyjemny zapach, a dodatkowo warzywo będzie miało piękny, biały, jasny wygląd.

Inną metodą na poradzenie sobie z cuchnącym zapachem w kuchni podczas gotowania tego warzywa jest dodanie liści laurowych i kwasku cytrynowego do wody. Zmienią co prawda one nieco smak warzywa, ale na pewno nie na minus. Spróbujcie jednej i drugiej metody i sami oceńcie, która lepiej wam pasuje.

Oprócz tego, w czasie gotowania nieprzyjemnie pachnących warzyw, czyli nie tylko kalafiora, ale i kapusty, brukselki czy brokułu, trzeba po prostu zadbać o odpowiednie wywietrzenie kuchni. Właściwa cyrkulacja powietrza, czyli otwarte okno i swobodny przepływ powietrza być może zwolni was z obowiązku dodawania do gotującego się kalafiora jakichkolwiek dodatków.

Dzięki tym wszystkim zabiegom będziecie mogli cieszyć się wyjątkowymi zaletami kalafiora, czyli jego smakiem i wartościami odżywczymi. A problem nieprzyjemnego zapachu zniknie raz na zawsze!

Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować
Adobe Stock
Newsy
Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć
Nie odstawiajcie czosnku tylko z powodu zapachu. Jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych, a po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli jak zwalczyć nieprzyjemny zapach.

Po czosnek sięgamy zawsze wtedy gdy „bierze nas” przeziębienie lub gdy chcemy wydobyć głęboki smak potraw. Warzywo nie tylko nadaje unikalnego aromatu daniom, ale ma też wiele wartości zdrowotnych:  działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzakrzepowo. Nie wyobrażacie pewnie sobie życia bez czosnku, ale co zrobić z zapachem z ust po jego zjedzeniu? Skąd się bierze zapach po zjedzeniu czosnku? Świeży ząbek czosnku ma przyjemny zapach, ale gdy zostanie przekrojony lub zmiażdżony, zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Ta zmiana zapachu powstaje pod wpływem powietrza. Związki zawarte w czosnku pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu przeobrażają się. Alliina i allinaza to substancje, które występują w czosnku. Nie łączą się jednak w naturze. Do ich połączenia i przemiany dochodzi po naruszeniu komórek ząbka czosnku. Tak powstaje allicyna – odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach czosnku. Allicyna poza zapachem, ma same zalety, to dzięki niej czosnek ma działania prozdrowotne. Allicyna jest niestabilnym związkiem chemicznym i przekształca się dalej, na końcu, w lotne związki siarki. Na tym etapie zapach jest już wyraźnie nieprzyjemny. Naukowcy zbadali substancje występujące w oddechu po czosnku, i potwierdzili obecność związków siarki. Pozbycie się tego zapachu jest trudne i trwa długo. Na domiar złego problem nie dotyczy tylko oddechu. Czosnkowe resztki przedostają się do jelit, a następnie do krwiobiegu. To powoduje, że po zjedzeniu czosnku pachnie nie tylko oddech, ale też pot, mocz. Wydzielamy zapach czosnku niemalże każdym porem ciała. I może to trwać nawet 2 do 3 dni. Na szczęście, naukowcy sprawdzili też jak się go pozbyć. Jak usunąć nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku? Są trzy sposoby zneutralizowania nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu: Można cierpliwie czekać aż...

Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach
Adobe Stock
Newsy
Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach
Kochacie kalafiory, ale nie możecie znieść ich nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania? To da się pogodzić! Wykorzystajcie sprytny włoski trik.

Kalafior zagościł na polskich stołach już na dobre. Coraz niższe ceny w warzywniakach zachęcają do przygotowywania go w tradycyjny sposób, czyli z masłem i bułką tartą , czy też w nieco nowocześniejszej wersji – np. zapiekanka z serem. Większość jest zdania, że kalafior to wprost przepyszne warzywo. Walory smakowe, walory zdrowotne – to wszystko prawda. Sęk w tym, że dla niektórych zapach gotowanego kalafiora jest wprost nie do wytrzymania. Skąd pomysł na gotowanie kalafiora bez brzydkiego zapachu? Co z tym fantem zrobić? Jak sprawić, by kalafior nie wydzielał tego paskudnego dla niektórych zapachu podczas obróbki termicznej we wrzącej wodzie? Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowe antidotum na ten problem. Patent na brak przykrego zapachu znad kuchenki w wykonaniu kalafiora pochodzi z Włoch. Nie ma w tym ani grama przypadku. To właśnie z terenów Italii kalafior rozprzestrzenił od się po całym Starym Kontynencie od XVI w. Jak gotować kalafior, by w kuchni nie śmierdziało? Włoskie gospodynie znają się nie tylko na bezbłędnym przygotowaniu makaronu czy też pizzy, ale także na tym, jak poprawnie i możliwie najlepiej ugotować kalafior. Jaki jest więc ich trik na gotowanie kalafiora bez smrodu? Zacznijcie w normalny sposób – czyli od zagotowania w garnku wody. Kolejnym krokiem jest dodanie do gotującej się wody kilku liści laurowych. Następnie wyciśnijcie sok z połówki cytryny – alternatywą może być dodanie 2-3 łyżek octu jabłkowego. Wlejcie kwaśny płyn do wrzątku. Dodajcie do gotującej się wody także ok. pół łyżki cukru i oczywiście sól. Wrzućcie kawałki kalafiora lub całe warzywo z odciętymi liśćmi i głąbem do garnka, doprowadźcie wodę do wrzenia. Przygotujcie arkusz papieru do pieczenia. Zmoczcie go pod bieżącą wodą, zgniećcie zmoczony...

Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?
Pixabay
Newsy
Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?
Jak długo powinno się gotować kalafior by był miękki? Jak sprawić, by smakował jeszcze lepiej niż gotowany w samej wodzie? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Nie będziemy owijać w bawełnę. Gotowanie kalafiora bardzo prosta czynność.  Umiejętność właściwego gotowania tego warzywa w mig posiądą nawet osoby mające dwie lewe ręce jeśli chodzi o kulinaria. Oczywiście, polskim paniom domu często zdarza się, że kalafior jest wprost rozgotowany. Inna sprawa, że nasze delikatne podniebienia chyba raczej preferują mięciutkie, rozpływające się warzywo w ustach od gotowanego al dente, we włoskim stylu, kalafiora niemal na wpół twardo. Ile powinno się gotować kalafior? O kłopotach z właściwym określeniem czasu gotowania kalafiora mówią wszelkie poradniki, które znaleźć można w internecie. W jednym wypadku mowa jest o 10 minutach, w innym o 15 min. Tymczasem najlepiej zaufać własnym gustom i gotować go tak długo, aż będzie dla was wystarczająco miękki – sprawdzić można to krojąc kawałek warzywa nożem albo wkładając w środek widelec. Oprócz tego czas gotowania kalafiora będzie zależał w dużej mierze także od jego wielkości. Ponadto, jeśli zdecydujecie się na rozczłonkowanie całego warzywa na małe różyczki przypominające niektórym także drzewka, skrócicie czas gotowania o ładnych kilka minut. Innym kłopotem bywa dla niektórych nie do końca przyjemny zapach, który wydziela się podczas gotowania tego warzywa, które po Europie rozlało się z terenu dzisiejszych Włoch. Brzydką woń gotującego się kalafiora usuniecie za pomocą sztuczki stosowanej we włoskich domach. Jak poprawić smak gotowanego kalafiora? A co ze smakiem samego gotowanego kalafiora? Dodanie do gotującego się warzywa soli jest obowiązkiem. To właśnie sól nadaje mu odpowiedniego smaku. To jednak nie wszystko. Wiele osób stosuje różnego rodzaju eksperymenty z innymi składnikami. O jakich dodatkach do gotującej się...

Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Podajemy, które produkty powodują zmianę zapachu potu, oraz które z nich dodatkowo niszczą zdrowie. Czym prędzej zrezygnujcie z ich jedzenia, a poczujecie różnicę.

Są kraje, w których używa się tak dużo przypraw, że skóra ich mieszkańców stale wydziela intensywny, specyficzny zapach. Do takich krajów należą Indie, gdzie przypraw takich jak kurkuma, mieszanka curry czy garam masala, dodaje się całymi łyżkami, a nie łyżeczkami czy szczyptami jak u nas. Istnieje jednak żywność popularna i u nas, po której zjedzeniu możecie się skarżyć na nieprzyjemnie pachnący pot. Po których produktach zmienia się zapach potu i czy są szkodliwe dla zdrowia? Dlaczego po zjedzeniu niektórych dań zmienia się zapach potu? Jeśli porównacie ze sobą zapach potu niemowlaka i dorosłego człowieka, zauważycie pewnie ogromną różnicę. Zapach potu niemowlaka jest niemal bezwonny, podczas gdy zapach dorosłego, potrafi być bardzo nieprzyjemny. W okresie dojrzewanie zaczynają funkcjonować gruczoły apokrynowe, przez które usuwane są z organizmu produkty przemiany materii. Stosowana dieta może bardzo poważnie wpływać na pot i powodować, że staje się on jeszcze bardziej intensywny. Są takie potrawy i warzywa, po których zjedzeniu skóra zaczyna wydzielać wyraźny odór. Nie należy jednak od razu z nich rezygnować. Należą do nich: Cebula, czosnek i por – warzywa cebulowe zawierają duże ilości związków siarkowych. To z ich powodu skóra intensywnie pachnie. Mimo to warto te warzywa jeść, bo wspomagają odporność i mają wiele właściwości zdrowotnych. Należy jednak włączać je do diety z umiarem Warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły, kalafior czy szparagi. Także obecne w nich związki siarki mające tak zwany zapach zgniłych jaj, powodują wydzielanie przez organizm przykrego zapachu. Także te warzywa są wartościowe dla zdrowia, dlatego warto regularnie je jeść, zwracając uwagę na ich sezonowość: kapustę,...