Dodajcie to do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu
AdobeStock
Newsy

Dodajcie to warzywo do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Jak ugotować perfekcyjne w smaku ziemniaki? Oto garść przydatnych porad.

Jak ugotować idealne w smaku tłuczone ziemniaki? Zanim przystąpicie do gotowania ziemniaków, na początku należy je oczywiście umyć i w razie potrzeby – obrać ze skórki. Niektórzy gotują ziemniaki w skórce, aby zachować ich składniki odżywcze i smakowe.

Bez względu na to czy zdecydujecie się ugotować ziemniaki w skórce czy bez, przed wrzuceniem ich do wody dodajcie do niej szczyptę soli, pokrójcie je na na mniejsze kawałki, aby skrócić czas ich gotowania. Niektórzy wkładają ziemniaki do zimnej wody i gotują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Która z tych metod jest prawidłowa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - zimnej czy wrzącej?

Wstawienie ziemniaków do gorącej wody spowoduje, że ugotują się one znacznie szybciej oraz sprawi, że zawarte w ziemniakach witaminy, będą się wolniej ulatniać niż gdy umieścimy je w zimnej wodzie.

Podczas długiego gotowania ziemniaków, ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Aby temu zapobiec, należy wrzucać ziemniaki do wrzątku.

Zobacz także
Zróbcie tak z ziemniakami, a zaoszczędzicie czas na obieraniu. Zapomnicie o monotonnej męczarni

Zróbcie tak z ziemniakami, a zaoszczędzicie czas na obieraniu. Zapomnicie o monotonnej męczarni

jak gotować ziemniaki

Nie wylewajcie wody po gotowanych ziemniakach. Wykorzystacie ją w ten sprytny sposób

Co warto dodać do ziemniaków podczas gotowania?

Jeżeli chcecie nadać swoim gotowanym ziemniakom więcej smaku i aromatu, dodajcie do nich pietruszkę. Dzięki temu wasze tłuczone ziemniaki będą o wiele lepsze w smaku i jeszcze zdrowsze. Polecamy także eksperymenty z innymi warzywami,  które delikatnie poprawią smak ziemniaków.

Co jeszcze warto dodać do gotowanych ziemniaków?

Do gotujących ziemniaków możecie też oczywiście dodać inne warzywa takie jak np. kalafior, marchewka czy papryka.

Możecie też dodać do nich ulubione przyprawy:

  • pieprz
  • kozieradkę
  • kminek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Korzeń pietruszki zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:

  • Błonnik
  • Witamina C
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk
  • Mangan

Korzeń pietruszki:

  • można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha
  • ma niską kaloryczność i zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych
  • kilka składników odżywczych i przeciwutleniaczy zawartych w korzeniu pietruszki może odgrywać rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego i ochronie przed chorobami przewlekłymi
  • sok z korzenia pietruszki może wspomóc proces detoksykacji wątroby
  • zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowego układu odpornościowego

Źródło: kobieta.interia.pl

Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
AdobeStock
Newsy
Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
Obraliście ziemniaki, pokroiliście je na kawałki i włożyliście do garnka z wodą. Jak prawidłowo ugotować ziemniaki, by szybko były miękkie? Musicie pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jak ugotować ziemniaki, aby były miękkie? Liczy się nie tylko czas gotowania, ale też moment posolenia wody, w której gotują się ziemniaki. A wy solicie wodę na ziemniaki na początku czy pod koniec gotowania? Mało kto wie o tym, że jedna z tych metod mocno przyczynia się do tego, że ziemniaki wolniej się gotują. Kiedy posolić wodę na ziemniaki? Gotowanie ziemniaków może nie wydawać się trudne, ale wymaga podjęcia pewnych kroków, dzięki którym nasze ziemniaki będą miały idealny smak i konsystencję. Czy ziemniaki należy gotować w zimnej czy we wrzącej wodzie? Lepiej je pokroić na mniejsze części czy zostawić w większych kawałkach? Przykrywać je czy lepiej nie? Wreszcie – kiedy posolić wodę na ziemniaki? Na początku, czy pod koniec gotowania? Wyjaśniamy. Ziemniaki ugotują się szybciej, jeśli pokroicie je na kawałki przed ugotowaniem. Nie muszą być bardzo małe, ale wiedzcie, że im drobniej pokroicie ziemniaki, tym szybciej się one ugotują. Starajcie się również, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Niektóre osoby wkładają ziemniaki do zimnej wody i zagotowują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Który z tych sposobów jest lepszy? Wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się one o wiele szybciej. Poza tym,  będą one miały więcej wartości odżywczych. Zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, Wówczas ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. To dlatego lepiej jest wrzucić ziemniaki do wrzącej wody. Pamiętajcie też, żeby woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. Jeśli o tym zapomnicie, ziemniaki, które będą wystawać, będą po prostu niedogotowane....

jak gotować ziemniaki
AdobeStock
Newsy
Zalewacie ziemniaki zimną wodą czy wrzątkiem z czajnika? Prawie wszyscy popełniają błąd
Jak gotujecie ziemniaki? Okazuje się, że temperatura wody, którą zalewa się kartofle, ma duże znaczenie!

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. W każdym domu przyrządza się potrawy z dodatkiem ziemniaków lub samodzielne posiłki z tych warzyw, jak na przykład placki ziemniaczane albo kluski śląskie. Są smaczne, pasują do wielu dań, a dzięki dużej zawartości skrobi bardzo zdrowe. Do tego można je spokojnie jeść na diecie pod warunkiem, że nie dodaje się do nich tłuszczu i ciężkich sosów. Jaka woda do gotowania ziemniaków? Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna sztuka. A jednak sposób przygotowania ma duże znaczenie! Warzywa trzeba umyć, obrać i wstawić do posolonej wody. Część osób wkłada ziemniaki do zimnej wody i zagotowuje, a inni zalewają je wrzątkiem. Który sposób jest lepszy? Na pewno wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się o wiele szybciej, jednak to nie jest jedyna zaleta tego rozwiązania! Okazuje się, że zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, czyli wówczas gdy wkłada się te warzywa do zimnej wody. Wtedy ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Oznacza to, że aby zapobiec rozpadowi tej witaminy należy wrzucać ziemniaki do wrzątku. Walory prozdrowotne ziemniaków Wiecie, że ziemniaki są pełne witamin? Niektórzy ludzie stosujący diety odchudzające, całkowicie rezygnują z tych warzyw, a to wielki błąd. Ziemniaki nie są bardzo tuczące, a ze względu na zawarte w nich witaminy, stanowią zdrowszą alternatywę choćby dla makaronu. W ziemniakach można znaleźć takie pierwiastki i witaminy jak: Witamina C Witaminy z grupy B Witamina K Witamina H Potas Fosfor Żelazo Wapń Beta-karoten W dodatku ziemniaki zawierają dużo błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu...

Zupa gotowa, a ziemniaki nadal są twarde? To wina 1 rzeczy. Nigdy więcej nie popełnicie już tego błędu
Adobe Stock
Newsy
Zupa gotowa, a ziemniaki nadal są twarde? To wina 1 rzeczy. Nigdy więcej nie popełnicie już tego błędu
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez zup. Co jednak jeśli początkujący kucharze i kucharki popełniają klasyczny szkolny błąd i ziemniaki nie dogotowują się w wywarze? Sprawdźcie, skąd biorą się twarde ziemniaki w zupie.

Ziemniak jako warzywo idealnie nadaje się do zupy. Można łączyć go z krupnikiem, ogórkową, a nawet gulaszową. Wielu podaje ziemniaki oddzielnie choćby do takich zup jak kapuśniak czy barszcz czerwony. Co ciekawe, nasi litewscy sąsiedzi słyną z podawania... pieczonych lub smażonych ziemniaków do buraczanego chłodnika.  Ziemniaki i zupa to zatem dobrana para. Czasem jednak zdarza się, że w niektórych zupach zwłaszcza początkujące gospodynie miewają zagwozdkę z twardymi ziemniakami. Co zrobić, by kartofle zawsze chciały zmięknąć w gotującej się zupie? Jak gotować ziemniaki do zupy?  Jeśli chcecie dodać je do zupy, należy się zastanowić czy gotować je osobno czy razem z innymi warzywami, albo może wrzucać je na końcu?  Główna zasada jest taka, że pokrojone ziemniaki wrzucacie do wrzącej, najlepiej lekko osolonej wody, wtedy zachowują najwięcej witamin i minerałów, które naturalnie w nich występują. Należy również pamiętać, by nie obierać ziemniaków zbyt wcześnie i nie trzymać ich długo w zimnej wodzie. Po 15 minutach, mogą zacząć tracić swoje cenne właściwości odżywcze. Kwaśne składniki wrzucajcie do zupy na końcu Jeśli przyrządzacie zupę, w której jednym ze składników są ziemniaki, wrzućcie je do wywaru, gdy już zaczyna się gotować. Jedynym wyjątkiem są zupy kwaśne, jak ogórkowa, szczawiowa czy kapuśniak. Na początku najpierw trzeba ugotować wywar z ziemniakami, a dopiero potem dodać do niego kwaśne składniki. Gdy zrobicie odwrotnie ziemniaki nie ugotują się, pozostaną twarde lub al dente. Taki ziemniak nie jest ani smaczny, ani zdrowy. Jak już wspominaliśmy, pewnie są wśród was osoby, które zawsze gotują ziemniaki do zupy oddzielnie. To nawet zaleta, zwłaszcza gdy chcecie zostawić zupę na następny dzień. Po kilkunastu godzinach ziemniaki często zmieniają smak, a przez to wpływają na...

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca
Adobe Stock
Newsy
Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę
Ile zwykle obieracie i gotujecie ziemniaki? 20-25 minut? To właśnie w takim czasie przygotujecie kartoflankę z bryndzą. Podajemy przepis.

Zupa ziemniaczana, zwana też kartoflanką, to jedna z najprostszych polskich zup. Jak każde danie, można ją zrobić oczywiście w wersji mocno uproszczonej, lub bardzo rozbudowanej. W każdym przypadku niezmienny będzie jeden składnik zupy – ziemniaki. Do tego typu zupy można dodać boczek, kiełbasę lub jedno i drugie. Można ją ugotować na mięsie, lub zrobić wersję bezmięsną, a na ostatnim etapie przyprawiania dodać łyżkę masła. Jak bryndza zmienia smak zwykłej kartoflanki? Bryndza jest miękkim serem podpuszczkowym wyrabianym na Podhalu, z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak i konsystencję przypominającą gęstą pastę. To pierwszy polski, lokalny produkt, który został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako produkt regionalny, który może być wytwarzany tylko na Podhalu. Dodanie tego sera owczego do kartoflanki spowoduje, że delikatna zupa nabierze ostrości i wyrazistości. Niezależnie od tego, gdzie zostanie ugotowana, będzie więc miała posmak, znany nam jedynie z polskich gór. Jakich wartości odżywczych bryndza doda zupie? Bryndza poza tym, że nada zupie niepowtarzalnego smaku, uzupełni ją w wartości odżywcze, których nie dostarczyłaby zwykła krowia śmietana. W serze znajduje się bowiem wiele składników mineralnych, oraz witamin. Obecny w bryndzy fosfor i wapń wpływają na mineralizację kości, zapobiegają krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Ser zawiera też duże ilości magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i uodparnia na stres. Bryndza to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A i E, a także witaminy C, B6 i B12. Dzięki dodatkowi bryndzy zupa ziemniaczana będzie sycąca i bardziej wartościowa, jednocześnie jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Przepis na doskonałą zupę ziemniaczaną z bryndzą Składniki: Ok....