Jak ugotować idealne w smaku tłuczone ziemniaki? Zanim przystąpicie do gotowania ziemniaków, na początku należy je oczywiście umyć i w razie potrzeby – obrać ze skórki. Niektórzy gotują ziemniaki w skórce, aby zachować ich składniki odżywcze i smakowe.

Bez względu na to czy zdecydujecie się ugotować ziemniaki w skórce czy bez, przed wrzuceniem ich do wody dodajcie do niej szczyptę soli, pokrójcie je na na mniejsze kawałki, aby skrócić czas ich gotowania. Niektórzy wkładają ziemniaki do zimnej wody i gotują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Która z tych metod jest prawidłowa?

Do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - zimnej czy wrzącej?

Wstawienie ziemniaków do gorącej wody spowoduje, że ugotują się one znacznie szybciej oraz sprawi, że zawarte w ziemniakach witaminy, będą się wolniej ulatniać niż gdy umieścimy je w zimnej wodzie.

Podczas długiego gotowania ziemniaków, ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Aby temu zapobiec, należy wrzucać ziemniaki do wrzątku.

Zobacz także:

Co warto dodać do ziemniaków podczas gotowania?

Jeżeli chcecie nadać swoim gotowanym ziemniakom więcej smaku i aromatu, dodajcie do nich pietruszkę. Dzięki temu wasze tłuczone ziemniaki będą o wiele lepsze w smaku i jeszcze zdrowsze. Polecamy także eksperymenty z innymi warzywami,  które delikatnie poprawią smak ziemniaków.

Co jeszcze warto dodać do gotowanych ziemniaków?

Do gotujących ziemniaków możecie też oczywiście dodać inne warzywa takie jak np. kalafior, marchewka czy papryka.

Możecie też dodać do nich ulubione przyprawy:

  • pieprz
  • kozieradkę
  • kminek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Korzeń pietruszki zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:

  • Błonnik
  • Witamina C
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk
  • Mangan

Korzeń pietruszki:

  • można stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha
  • ma niską kaloryczność i zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych
  • kilka składników odżywczych i przeciwutleniaczy zawartych w korzeniu pietruszki może odgrywać rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego i ochronie przed chorobami przewlekłymi
  • sok z korzenia pietruszki może wspomóc proces detoksykacji wątroby
  • zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowego układu odpornościowego

Źródło: kobieta.interia.pl