przyprawa do wigilijnych potraw
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do wigilijnych potraw. Wystarczy odrobina, by obniżyć poziom cholesterolu

Choć wigilijne potrawy są naprawdę pyszne, to niestety również bardzo ciężkostrawne i pełne szkodliwego cholesterolu. Ów związek chemiczny zawierają nie tylko smażone ryby, takie jak karp, ale również ciasta oraz alkohol. Jego przyswajanie można ograniczyć dzięki jednej przyprawie!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Święta Bożego Narodzenia to specyficzny okres. Poza nimi prawdopodobnie rzadko zdarza wam się zjeść tak dużo w tak krótkim czasie. Bowiem, zgodnie z tradycją, w ciągu zaledwie kilku godzin musicie przynajmniej spróbować każdej z przygotowanych 12 potraw. Jednak przyznajcie – na próbowaniu nigdy się nie kończy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wigilijna kolacja to wyzwanie dla organizmu

Począwszy od przepysznych przystawek, zazwyczaj w postaci śledzi, poprzez aromatyczny barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, bigos, kapustę z grochem, sałatkę jarzynową i na pysznym pierniku kończąc. Przetrawienie takiej ilości produktów to duże wyzwanie dla naszego organizmu.

Niewielu zdaje sobie sprawę, że za tę kolację może nas czekać słona zapłata. Bowiem spożywane w dużych ilościach ciężkostrawne grzyby, majonez, śmietana czy olej, będące składnikami wielu świątecznych potraw, mogą wywołać problemy trawienne, a także podnieść poziom złego cholesterolu.

Okazuje się, że problem może rozwiązać szczypta… pieprzu kajeńskiego. Ta wytwarzana z suszonej papryki cayenne przyprawa ma bardzo ostry smak, ale również wiele niesamowitych właściwości zdrowotnych. Obniżenie poziomu cholesterolu to tylko jedna z nich.

Właściwości pieprzu kajeńskiego

Zawarta w przyprawie kapsaicyna łagodzi objawy zapalenia stawów, ale również hamuje podział i rozrost komórek rakowych. Spożycie nawet niewielkiej ilości pieprzu kajeńskiego może również łagodzić bóle głowy.

Eksperci udowodnili także, że pieprz kajeński wzmacnia odporność organizmu oraz udrażnia zatkany nos. Wspomaga też pracę układu krążenia, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał czy udar mózgu. 

Okazuje się również, że ta niepozorna przyprawa potrafi leczyć wrzody przewodu pokarmowego, zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia oraz likwidować wzdęcia po ciężkostrawnych posiłkach.

Do czego dodać przyprawę?

Pieprz cayenne doskonale pasuje do sosów, zup, ryb oraz czekolady. Z powodzeniem możecie go więc umieścić nie tylko w barszczu, ale również w deserze. Nie wahajcie się też dodać szczypty do smażonego karpia. Wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje!

Komentarze
Uszka
Megg/gotujmy.pl
Newsy Jeden trik na elastyczne ciasto na uszka do wigilijnego barszczu. Zamiast samej wody dodajcie tego
Niestety coraz częściej uciekamy się do zakupu wigilijnych uszek w sklepie. Zamiast tego, warto przedłużyć tradycję i ulepić je samemu!
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

O wyższości uszek domowych nad tymi sklepowymi nie ma co się rozwodzić. Wszyscy dobrze wiemy, że jest to różnica przynajmniej kilku klas. Mimo tego, często zdarza się, że na wigilijnym stole, do czerwonego barszczu zamiast tradycyjnych uszek, podajemy uszka ze sklepu. Albo w jeszcze gorszej wersji – włoskie tortellini. Skąd takie wybory Polaków? Oczywiście z braku czasu i z braku cierpliwości. Praca nad uszkami jest bardziej wymagająca i żmudniejsza od zwykłego lepienia zwykłych pierogów. Wszystko oczywiście ze względu na maleńki kształt tych świątecznych pierożków. Wykrajanie ciasta w małe kwadraciki powoduje, że nieraz musimy ślęczeć nad stołem po kilka godzin. Jest na to jedno rozwiązanie – warto zaangażować do lepienia uszek całą rodzinę. Domownicy szybko opanują zasady lepienia ciasta, a cała praca zmieni się niemalże w przyjemną zabawę. By ciasto nie sprawiało problemów podczas wypełniania go farszem, możemy wprowadzić jedną małą zmianę do tradycyjnego przepisu. Mianowicie chodzi tu nam o dodanie łyżeczki oleju roślinnego i soli do ciepłej wody, którą wykorzystujemy podczas wyrabiania ciasta. Taki trik z pewnością ułatwi nam pracę. Przepis na ciasto do uszek wigilijnych: Składniki: 50 dag mąki pszennej (użyjmy jasnej, czystej mąki dobrej jakości) 1-2 łyżeczki oleju roślinnego Ok. pół szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Przygotowanie: Do wody dolewamy łyżeczkę oleju i zaczynamy wyrabianie ciasta. Dodajemy do mąki sól i gorącą wodę – uważajmy by się przy tym nie poparzyć! Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto w energiczny sposób. Po wyrobieniu ciasta możemy odstawić je, by chwileczkę odpoczęło. Następnie przystępujemy do rozwałkowywania ciasta – tutaj znów musimy działać szybko,...

Przeczytaj