przyprawa do wigilijnych potraw
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do wigilijnych potraw. Wystarczy odrobina, by obniżyć poziom cholesterolu

Choć wigilijne potrawy są naprawdę pyszne, to niestety również bardzo ciężkostrawne i pełne szkodliwego cholesterolu. Ów związek chemiczny zawierają nie tylko smażone ryby, takie jak karp, ale również ciasta oraz alkohol. Jego przyswajanie można ograniczyć dzięki jednej przyprawie!

Święta Bożego Narodzenia to specyficzny okres. Poza nimi prawdopodobnie rzadko zdarza wam się zjeść tak dużo w tak krótkim czasie. Bowiem, zgodnie z tradycją, w ciągu zaledwie kilku godzin musicie przynajmniej spróbować każdej z przygotowanych 12 potraw. Jednak przyznajcie – na próbowaniu nigdy się nie kończy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijna kolacja to wyzwanie dla organizmu

Począwszy od przepysznych przystawek, zazwyczaj w postaci śledzi, poprzez aromatyczny barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, bigos, kapustę z grochem, sałatkę jarzynową i na pysznym pierniku kończąc. Przetrawienie takiej ilości produktów to duże wyzwanie dla naszego organizmu.

Niewielu zdaje sobie sprawę, że za tę kolację może nas czekać słona zapłata. Bowiem spożywane w dużych ilościach ciężkostrawne grzyby, majonez, śmietana czy olej, będące składnikami wielu świątecznych potraw, mogą wywołać problemy trawienne, a także podnieść poziom złego cholesterolu.

Okazuje się, że problem może rozwiązać szczypta… pieprzu kajeńskiego. Ta wytwarzana z suszonej papryki cayenne przyprawa ma bardzo ostry smak, ale również wiele niesamowitych właściwości zdrowotnych. Obniżenie poziomu cholesterolu to tylko jedna z nich.

Właściwości pieprzu kajeńskiego

Zawarta w przyprawie kapsaicyna łagodzi objawy zapalenia stawów, ale również hamuje podział i rozrost komórek rakowych. Spożycie nawet niewielkiej ilości pieprzu kajeńskiego może również łagodzić bóle głowy.

Eksperci udowodnili także, że pieprz kajeński wzmacnia odporność organizmu oraz udrażnia zatkany nos. Wspomaga też pracę układu krążenia, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał czy udar mózgu. 

Okazuje się również, że ta niepozorna przyprawa potrafi leczyć wrzody przewodu pokarmowego, zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia oraz likwidować wzdęcia po ciężkostrawnych posiłkach.

Do czego dodać przyprawę?

Pieprz cayenne doskonale pasuje do sosów, zup, ryb oraz czekolady. Z powodzeniem możecie go więc umieścić nie tylko w barszczu, ale również w deserze. Nie wahajcie się też dodać szczypty do smażonego karpia. Wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje!

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Maryla Rodowicz o zabijaniu karpi
ons/Adobe Stock
Newsy
Maryla Rodowicz nie wyobraża sobie świąt bez karpia. Wie jak go przyrządzać, by nie cierpiał
Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz, wypowiedziała się w kontrowersyjnym temacie zabijania karpia na Wigilię. Gwiazda otwarcie stwierdziła, że u niej w domu na świątecznym stole tej ryby nigdy nie brakuje.

Już tylko dwa i pół tygodnia dzieli nas od świąt Bożego Narodzenia. Każda pani domu rozpoczęła więc przygotowania do tego ważnego dnia. W końcu na stole powinno się pojawić aż 12 potraw! To nie lada wyzwanie dla wszystkich gospodyń. Na Wigilii nie może zabraknąć karpia Obok barszczu grzybowego, pierogów z kapustą i kompotu z suszu na wigilijnym stole nie może zabraknąć również karpia. Ryba ta, niegdyś kupowana i wpuszczana do naszej domowej wanny, dziś rodzi niemały spór, w którym głos zabierają przede wszystkim obrońcy praw zwierząt. Spór o świąteczną rybę Okazuje się bowiem, że niewiele osób potrafi prawidłowo, a co najważniejsze humanitarnie , zabić karpia. Mimo że w Polsce obowiązuje zakaz znęcania się nad zwierzętami kręgowymi , w praktyce rzadko jest przestrzegany. Dlatego też głos w sprawie postanowili zabrać obrońcy praw zwierząt, którzy starają się uświadomić ludziom, że ryby też czują.  Dzięki ich licznym interwencjom sytuacja dotycząca zabijania karpi w Polsce wciąż ulega poprawie. Wiele dużych marketów spożywczych, prowadzących dotąd stoiska z żywymi świątecznymi karpiami, zrezygnowało z tego pomysłu.  Rodowicz wie, jak obchodzić się z karpiem Powoli następuje również zmiana w świadomości klientów, którzy coraz częściej decydują się na zakup karpi po obróbce . Do tego grona nie zalicza się jednak znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz , która od lat przyrządza karpia na Wigilie i nie wyobraża sobie świąt bez tej ryby. Tak mówiła rok temu, na łamach jednego z portali: - Oczywiście, że będę mieć karpia na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. Wigilia mi się kojarzy właśnie z karpiem. Sama przyrządzam rybę po żydowsku z rodzynkami. To pyszne danie! Jestem wędkarzem, więc wiem, co...

Napój detoksykujący organizm
Pixabay/Tomáš Dohnal
Newsy
Szklanka tego napoju działa jak cudowny detoks dla całego organizmu
Oczyszczanie organizmu z toksyn powinno wejść na stałe do naszych codziennych nawyków. Dzięki naturalnym metodom możemy pomóc funkcjonować własnemu zdrowiu przez długie lata. Zainteresowani?

Detoksykacja organizmu zyskuje coraz więcej fanów. Należy jedynie pamiętać, aby stosować ją rozsądnie, czyli nie za często. Oczyszczenie ciała raz na jakiś czas w zupełności wystarczy. Obiecujemy, poczujecie ulgę niemalże błyskawicznie! Prosta i skuteczna metoda Detoks organizmu, którego podstawą są głównie płyny, to jedna z najprostszych i najbardziej skutecznych metod oczyszczania organizmu z toksyn i dostarczania mu cennych składników odżywczych. Ponadto picie napojów to sposób na szybką utratę wagi przed sylwestrem. Oczyszczanie ma zbawienny wpływ na system pokarmowy, który odpoczywa, nie musząc trawić pokarmów stałych. Napoje gorące nadają się do tego wręcz idealnie! Jeśli chcecie odgruzować swój organizm i przygotować go na nadchodzące, ciężkostrawne święta, nic prostszego. Sięgnijcie po nasz przepis! Najważniejszy organ Wątroba to niezwykle cenny organ, który bierze udział w całościowej detoksykacji organizmu. Zatem warto pić napoje oczyszczające, soki owocowe i warzywne, aby pomóc jej sprawnie funkcjonować. Napoje detoksykujące warto włączyć do codziennego menu nie tylko dla zdrowia, ale i zgrabnej sylwetki. Jeszcze mocniejsze działania od zimnych soków mają napoje podawane na gorąco. Najlepszym przykładem może być zielona herbata, której właściwości są w zasadzie niezliczone. Możemy ją pić od rana do wieczora pamiętając, że parzona długo podziała pobudzająco i doda nam energii na dalszą cześć dnia. Zalety mięty Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Odczuwalnie zmniejsza ból i pomaga w trudnych sytuacjach trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Podawana z herbatą smakuje wyśmienicie!...

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...