przyprawa do wigilijnych potraw
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do wigilijnych potraw. Wystarczy odrobina, by obniżyć poziom cholesterolu

Choć wigilijne potrawy są naprawdę pyszne, to niestety również bardzo ciężkostrawne i pełne szkodliwego cholesterolu. Ów związek chemiczny zawierają nie tylko smażone ryby, takie jak karp, ale również ciasta oraz alkohol. Jego przyswajanie można ograniczyć dzięki jednej przyprawie!

Święta Bożego Narodzenia to specyficzny okres. Poza nimi prawdopodobnie rzadko zdarza wam się zjeść tak dużo w tak krótkim czasie. Bowiem, zgodnie z tradycją, w ciągu zaledwie kilku godzin musicie przynajmniej spróbować każdej z przygotowanych 12 potraw. Jednak przyznajcie – na próbowaniu nigdy się nie kończy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijna kolacja to wyzwanie dla organizmu

Począwszy od przepysznych przystawek, zazwyczaj w postaci śledzi, poprzez aromatyczny barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, bigos, kapustę z grochem, sałatkę jarzynową i na pysznym pierniku kończąc. Przetrawienie takiej ilości produktów to duże wyzwanie dla naszego organizmu.

Niewielu zdaje sobie sprawę, że za tę kolację może nas czekać słona zapłata. Bowiem spożywane w dużych ilościach ciężkostrawne grzyby, majonez, śmietana czy olej, będące składnikami wielu świątecznych potraw, mogą wywołać problemy trawienne, a także podnieść poziom złego cholesterolu.

Okazuje się, że problem może rozwiązać szczypta… pieprzu kajeńskiego. Ta wytwarzana z suszonej papryki cayenne przyprawa ma bardzo ostry smak, ale również wiele niesamowitych właściwości zdrowotnych. Obniżenie poziomu cholesterolu to tylko jedna z nich.

Właściwości pieprzu kajeńskiego

Zawarta w przyprawie kapsaicyna łagodzi objawy zapalenia stawów, ale również hamuje podział i rozrost komórek rakowych. Spożycie nawet niewielkiej ilości pieprzu kajeńskiego może również łagodzić bóle głowy.

Eksperci udowodnili także, że pieprz kajeński wzmacnia odporność organizmu oraz udrażnia zatkany nos. Wspomaga też pracę układu krążenia, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał czy udar mózgu. 

Okazuje się również, że ta niepozorna przyprawa potrafi leczyć wrzody przewodu pokarmowego, zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia oraz likwidować wzdęcia po ciężkostrawnych posiłkach.

Do czego dodać przyprawę?

Pieprz cayenne doskonale pasuje do sosów, zup, ryb oraz czekolady. Z powodzeniem możecie go więc umieścić nie tylko w barszczu, ale również w deserze. Nie wahajcie się też dodać szczypty do smażonego karpia. Wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje!

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Maryla Rodowicz o zabijaniu karpi
ons/Adobe Stock
Newsy
Maryla Rodowicz nie wyobraża sobie świąt bez karpia. Wie jak go przyrządzać, by nie cierpiał
Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz, wypowiedziała się w kontrowersyjnym temacie zabijania karpia na Wigilię. Gwiazda otwarcie stwierdziła, że u niej w domu na świątecznym stole tej ryby nigdy nie brakuje.

Już tylko dwa i pół tygodnia dzieli nas od świąt Bożego Narodzenia. Każda pani domu rozpoczęła więc przygotowania do tego ważnego dnia. W końcu na stole powinno się pojawić aż 12 potraw! To nie lada wyzwanie dla wszystkich gospodyń. Na Wigilii nie może zabraknąć karpia Obok barszczu grzybowego, pierogów z kapustą i kompotu z suszu na wigilijnym stole nie może zabraknąć również karpia. Ryba ta, niegdyś kupowana i wpuszczana do naszej domowej wanny, dziś rodzi niemały spór, w którym głos zabierają przede wszystkim obrońcy praw zwierząt. Spór o świąteczną rybę Okazuje się bowiem, że niewiele osób potrafi prawidłowo, a co najważniejsze humanitarnie , zabić karpia. Mimo że w Polsce obowiązuje zakaz znęcania się nad zwierzętami kręgowymi , w praktyce rzadko jest przestrzegany. Dlatego też głos w sprawie postanowili zabrać obrońcy praw zwierząt, którzy starają się uświadomić ludziom, że ryby też czują.  Dzięki ich licznym interwencjom sytuacja dotycząca zabijania karpi w Polsce wciąż ulega poprawie. Wiele dużych marketów spożywczych, prowadzących dotąd stoiska z żywymi świątecznymi karpiami, zrezygnowało z tego pomysłu.  Rodowicz wie, jak obchodzić się z karpiem Powoli następuje również zmiana w świadomości klientów, którzy coraz częściej decydują się na zakup karpi po obróbce . Do tego grona nie zalicza się jednak znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz , która od lat przyrządza karpia na Wigilie i nie wyobraża sobie świąt bez tej ryby. Tak mówiła rok temu, na łamach jednego z portali: - Oczywiście, że będę mieć karpia na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. Wigilia mi się kojarzy właśnie z karpiem. Sama przyrządzam rybę po żydowsku z rodzynkami. To pyszne danie! Jestem wędkarzem, więc wiem, co...

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem
Koktajle i soki to świetne rozwiązanie, aby odżywić organizm i dostarczyć mu szeregu potrzebnych składników odżywczych. Skomponowane z odpowiednich produktów usprawniają działanie wielu narządów, a co najważniejsze pomagają w szybkim tempie spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Wystarczy szklanka dziennie takiej mikstury.

Wraz z nadejściem cieplejszych dni, wiele osób decyduje się na zgubienie nadwyżki kilogramów po zimie. Wówczas w życie wchodzą różnego rodzaju diety niskokaloryczne czy nadmierna aktywność fizyczna. Takie działanie może niestety skończyć się nie do końca pożądanym efektem jo-jo. Do sprawy warto podejść z głową, a przede wszystkim włączyć suplementy. Koktajl spalający tłuszcz Idealnym rozwiązaniem dla przyspieszenia metabolizmu jest włączenie do codzienności napojów, które wspomagają działanie układu trawiennego. Połączenie wody, soku z cytryny, pieprzu cayenne oraz syropu klonowego, to iście wybuchowa mieszanka, która działa cuda. Stanowi świetną alternatywę dla porannej kawy, gdyż pobudza znacznie lepiej. Poza tym pomaga oczyścić organizm ze zbędnych toksyn oraz spalić nadmiar tkanki tłuszczowej! Regularne spożywanie mikstury ma zbawienne działanie.  Pieprz cayenne na odchudzanie  Przyprawy są używane do poprawiania smaku dań, ale mają również szereg innych właściwości. Mają one istotny wpływ na działanie organizmu. Pieprz cayenne idealnie podkręca aromat, ale nie tylko. Świetnie poprawia funkcjonowanie układu trawiennego oraz usprawnia przemianę materii. Poza tym reguluje poziom glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze. To świetny dodatek do codziennej, dobrze zbilansowanej diety.  Przepis na koktajl spalający tłuszcz Składniki: ¾ szklanki wody źródlanej sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka pieprzu cayenne syrop klonowy Przygotowanie: Do większego słoika przelejcie wodę źródlaną.  Cytrynę dokładnie sparzcie, a następnie rozmasujcie, aby uzyskać więcej soku.  Cytrusa przetnijcie na pół i dobrze wyciśnijcie sok. Następnie dodajcie go do wody. Do składników dodajcie...