To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki.

Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku.

Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko?

To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka.

Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Skrojone w kosteczkę i dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi.

Zobacz także:

Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • 50 dag boczku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Łyżeczka majeranku dla smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek.
  2. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie.
  3. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu.
  4. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy.
    Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej.
  5. Obierzcie ze skórki cebulę.
  6. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego i pokrójcie drobno.
  7. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach.
  8. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie.
  9. Cebulę i czosnek dodajcie wtedy, gdy skwarki zaczną już mięknąć.
  10. Jabłko, majeranek i pozostałe przyprawy dodajcie po chwili.
  11. Pozwólcie chwilkę przesmażyć się dodatkom, wymieszajcie dokładnie całość i dopiero wtedy zdejmijcie smalczyk z ognia.
  12. Przełóżcie zawartość najlepiej do ceramicznego naczynia lub do słoika i odstawcie do ostygnięcia.
  13. Podawajcie z chlebem, najlepiej żytnim i ogórkiem kiszonym.
  14. Smacznego!