Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem

Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki.

Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko?

To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej.

To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka.

Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi.

Zobacz także
Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki

Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • 50 dag boczku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Łyżeczka majeranku dla smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek.
  2. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie.
  3. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu.
  4. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy.
    Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej.
  5. Obierzcie ze skórki cebulę.
  6. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego.
  7. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach.
  8. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie.
  9. Cebulę i czosnek dodajcie wtedy, gdy skwarki zaczną już mięknąć.
  10. Jabłko, majeranek i pozostałe przyprawy dodajcie po chwili.
  11. Pozwólcie chwilkę przesmażyć się dodatkom, wymieszajcie dokładnie całość i dopiero wtedy zdejmijcie smalczyk z ognia.
  12. Przełóżcie zawartość najlepiej do ceramicznego naczynia lub do słoika i odstawcie do ostygnięcia.
  13. Podawajcie z chlebem, najlepiej żytnim i ogórkiem kiszonym.
  14. Smacznego!
Przepis na smalec według Magdy Gessler. 1 składnik zaskakuje
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler podała przepis na smalec. Dodaje do niego 2 nietypowe składniki
Macie ochotę na smalec? Nie kupujcie go, tylko zróbcie go sami w domu. Ten z przepisu Magdy Gessler zachwyci was swoim smakiem.

Polacy wprost uwielbiają smak domowego smalcu. Najlepiej smakuje on w połączeniu z pysznymi skwarkami i pajdą świeżego chleba. Jak przygotowuje go Magda Gessler? Słynna restauratorka dodaje do niego bardzo nietypowy składnik, jakim są… sezamki. Jak zrobić pyszny, domowy smalec? Większość z nas zwykle kupuje gotowy smalec w sklepie. Spróbujcie kiedyś zrobić go samodzielnie, ponieważ wcale nie jest to trudne. Jak się do tego zabrać? Sprawdźcie przepis na smalec według Magdy Gessler. Słynna restauratorka dodaje do niego czosnek, cebulę, aromatyczne zioła oraz dwa nietypowe składniki – suszone morele i pokruszone sezamki. Jak przygotować smalec według receptury Magdy Gessler?  Przepis na smalec Magdy Gessler Magda Gessler podała przepis na oryginalny smalec, który wzbogaca kilkoma ciekawymi składnikami Sprawdźcie, jak go przygotować. Składniki: 50 dag słoniny wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca kilka suszonych moreli 5 cebul 4 ząbki czosnku 10 dag kiełbasy chorizo słodka mielona papryka gałązka świeżego rozmarynu paczka sezamków Przygotowanie: Oczyśćcie słoninę i natrzyjcie ją przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku. Obłóżcie słoninę jedną pokrojoną cebulą i posiekanym drobno rozmarynem. Odstawcie na dobę w chłodne miejsce. Następnego dnia pokrójcie słoninę w grubą kostkę. Podgardle oczyśćcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach. Słoninę i podgardle umieśćcie w garnku z grubym dnem. Podgrzewajcie na niewielkim ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmijcie łyżką cedzakową i przełóżcie na talerzyk. Morele pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie do smalcu razem z mieloną papryką....

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...

Smalec do kanapek - przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
To cudowne smarowidło będzie idealne na kanapki. Oprószcie je solą a na długo zapamiętacie ten smak
Chcecie zjeść kanapki z czymś naprawdę pysznym? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Jeśli macie ochotę na naprawdę przepyszny dodatek do kanapek, który rozpieści wasze podniebienia, wypróbujcie ten sposób. Nie jest on dietetyczny, ale nie po to je się to smarowidło do kanapek. Smalczyk ze skwarkami Też jadło się tak u was w domach? Smalczyk ze skwarkami to rarytas, który wiele osób wspomina z dzieciństwa. Wytopiona słonina będąca nośnikiem smaku, cebula, która podkręca smak każdego dania i pyszne chrupiące skwarki. To smarowidło zachwyca smakiem i różnorodnością tekstur.  Składniki na smalczyk ze skwarkami 3 kg świeżej słoniny 300 g wędzonej słoniny 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka majeranku Sól 2 kostki smalcu Przepis na pyszne smarowidło Zmielcie lub pokrójcie w kostkę słoninę świeżą i wędzoną.  Włóżcie słoninę do garnka i smażcie na małym gazie.  Wytapiajcie słoninę do pojawienia się lekko brązowych skwarek. Uważajcie, żeby ich nie przypalić! Obierzcie i pokrójcie czosnek i cebulę. Dodajcie do garnka ze słoniną smalec i odczekajcie do rozpuszczenia.  Przyprawcie smarowidło solą, majerankiem, czosnkiem i cebulą.  Wymieszajcie, odstawcie do ostygnięcia i odłóżcie do słoiczka.  To smarowidło jest pyszne! Smarowidło najlepiej smakuje na kromce świeżego, wiejskiego chleba, lekko oprószone z wierzchu solą. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki są też kiszone ogórki. Niektórzy lubią doprawić jeszcze taką kanapkę mielonym pieprzem. Nie jedzcie tego za często… Choć smalczyk jest z pewnością pyszny, nie jedzcie go za często, jeśli chcecie utrzymać sylwetkę i zdrowie. To jeden z bardziej tuczących dodatków do pieczywa, jakie możemy sobie wyobrazić.  Tłuszcze zwierzęce to w większości tłuszcze...

skwarki przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie chrupkie i przepyszne domowe skwarki? Nie pomińcie tego kroku, bo bardzo stracą na smaku
Smakowite skwarki na kanapkę i do obiadu – palce lizać! Zróbcie sami swojskie skwarki z tego przepisu.

Chrupiące skwarki to obowiązkowy dodatek do wielu dań polskiej kuchni. Dziś są trochę zapomniane przez modę na zdrowy styl życia i dbanie o sylwetkę. Nie ma się co oszukiwać, że porcja tłustych skwarków nie wpływa najlepiej na figurę! Ale to właśnie one nadają idealny smak wielu polskim potrawom, takim jak chociażby pierogi ruskie albo przecierane kluski. Jakie mięso na skwarki? Ponieważ skwarki składają się głównie z wytopionego tłuszczu, do ich wykonania używa się słoniny albo boczku (w tym wędzonego). Poza tłuszczem zwierzęcym, dodaje się także mięso, które po podsmażeniu i wytopieniu ma wspaniały smak i aromat, a do tego jest przyjemnie chrupiące. Takie skwarki są genialnym dodatkiem do kanapek i różnych potraw! Przepis na skwarki Do przygotowania klasycznych, swojskich skwarków potrzebne wam będą jedynie poniższe składniki: Kilogram mięsa wieprzowego, pół na pół łopatka z karkówką 20 dag słoniny 5 cebul Pieprz Sól Przygotowanie Łopatkę i karkówkę dokładnie umyjcie i oczyśćcie. Następnie pokrójcie mięso drobno, ale bez przesady – wielkość kawałków nie ma tak dużego znaczenia i zależy tylko od waszych osobistych preferencji. Słoninę pokrójcie w kostkę. Obierzcie wszystkie cebule i pokrójcie je w piórka. Pokrojoną słoninę włóżcie do garnka i podgrzejcie, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Wtedy wrzućcie mięso wieprzowe, przykryjcie garnek pokrywką i duście przez około 20 minut. Pamiętajcie o tym, by od czasu do czasu mieszać! Inaczej mięso się przypali. Po tym czasie doprawcie solą i pieprzem do smaku i duście jeszcze przez 10 minut. W momencie, gdy wieprzowina będzie już miękka, dodajcie do niej cebulę. Duście dalej, aż zmiękną warzywa. Uważajcie, cebule się nie...