Surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy klasyk, który sprawdza się w każdych warunkach. Pasuje zarówno do dań mięsnych, takich jak kotlety mielone czy schabowe albo pieczony kurczak, jak i tych jarskich.

Chrupiąca i delikatna, surówka z kapusty pekińskiej smakuje praktycznie każdemu. Z reguły jest dość słodka ze względu na znajdujące się w niej dodatki, takie jak na przykład kukurydza. Ale żeby podbić słodki smak surówki, możecie dodać do niej inny składnik, który również nada jej doskonałego sznytu. 

Jak podbić słodycz surówki z kapusty pekińskiej?

Często w przepisach na surówkę z kapusty pekińskiej można znaleźć takie składniki, jak kukurydza z puszki albo starte jabłko. Polecamy wam pójść o krok dalej i dodać do surówki inny produkt - rodzynki. Słodkie i mięciutkie urozmaicą smak surówki, a do tego będą ciekawie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie oczywiście o tym, by wcześniej rodzynki sparzyć.

Zobacz także:

Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej w takiej wersji z poniższego przepisu. 

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami

Zauważcie, że wśród składników na surówkę nie ma pieprzu - został pominięty po to, by zachować typowo słodkawy charakter tego dania. Jeżeli jednak preferujecie lekko ostry smak, jak najbardziej możecie dodać nieco pieprzu pod koniec przygotowywania.

Świetnie sprawdzi się również sok z cytryny, dzięki któremu surówka będzie nieco bardziej kwaśna. Zamiennie można użyć do tego celu octu.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska

  • 1 jabłko

  • 1 marchew

  • pół szklanki rodzynek

  • poszatkowana natka pietruszki 

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu 

  • pół płaskiej łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie, pomijając głąb. 

  2. Obierzcie jabłko i marchewkę, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.

  3. W misce wymieszajcie kapustę z jabłkiem, marchewką oraz natką pietruszki.

  4. Rodzynki sparzcie, a następnie dodajcie do reszty składników na sałatkę.

  5. Wymieszajcie w miseczce 2 łyżki majonezu oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego. Wlejcie do sałatki i wymieszajcie.

  6. Na koniec doprawcie solą do smaku. Gotową sałatkę włóżcie do lodówki - najlepiej smakuje na drugi dzień!