Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna. 

Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny?

By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika.

Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu. 

Zobacz także:

Przepis na miękki i aksamitny sernik

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 4 jajka

  • 350 g twarogu

  • 350 g serka śmietankowego

  • 100 g cukru

  • 100 g cukru żelującego

  • pół szklanki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości).

  2. Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii. 

  3. W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut.

  4. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i połóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Nakłujcie je za pomocą widelca i pieczcie w 180 stopniach przez około 15 minut. 

  5. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto i poczekajcie, aż wystygnie, a moc piekarnika zmniejszcie do 160 stopni. Wyłóżcie na ciasto masę serową i włóżcie do pieca na godzinę.

  6. Gdy minie wyznaczony czas, wyłączcie piekarnik i lekko uchylcie drzwiczki. Poczekajcie, aż sernik wystygnie.

I gotowe! Po upieczeniu, polecamy was posypać wierzch sernika cukrem pudrem.