polędwiczka wieprzowa faszerowana serem przepis
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do polędwiczki a wasze kubki smakowe oszaleją. Niebywałe, jak podkręca ich smak

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana serem to danie, któremu nie oprze się żaden łasuch. Połączenie delikatnego i soczystego mięsa z kremowym i słonawym pleśniakiem stanowi duet, który z pewnością pobudzi wasze kubki smakowe. Dzięki niemu w końcu przypomnicie sobie, co znaczy naprawdę dobrze zjeść.
Weronika Kępa
styczeń 22, 2021

Wbrew pozorom, by przyrządzić to danie, wcale nie musicie być znamienitymi szefami kuchni. Wystarczy, że wiecie cokolwiek o gotowaniu i macie w swoim domu podstawowe przybory oraz składniki. Resztą nie powinniście się przejmować. To po prostu nie może się nie udać.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na polędwice wieprzową faszerowaną serem

Będziecie potrzebować

  • 1 polędwiczkę wieprzową
  • 1 słoik czarnych i zielonych oliwek
  • 300 gramów sera pleśniowego
  • 30 gramów suszonych grzybów
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • Przypraw i ziół: pieprzu ziołowego, ostrej papryki, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę opłuczcie. Przy pomocy noża zróbcie w niej otwór, a następnie nafaszerujcie 150 gramami sera pleśniowego. Tak przygotowane mięso zszyjcie z obu stron nitką, natrzyjcie pieprzem ziołowym i przełóżcie do prostokątnego, niewysokiego, żaroodpornego naczynia. 
  2. Na wierzchu polędwiczki umieśćcie pół słoika czarnych i zielonych oliwek oraz 50 gramów sera pleśniowego. Potrawę wstawcie do lodówki na całą noc. 
  3. Następnego dnia podsmażcie mięso na oliwie, z obu stron, aż do zarumienienia. Tak przygotowane ponownie umieśćcie w naczyniu żaroodpornym.
  4. W niewielkiej miseczce umieśćcie grzyby, zalejcie je wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu przełóżcie zawartość miski do większego naczynia (grzyby wraz z wodą).
  5. Do grzybów dodajcie pozostałe pół słoika oliwek oraz 100 gramów sera pleśniowego, a także oregano, zioła prowansalskie, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie podsmażone wcześniej mięso.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 160 st. C. Mięso pieczcie przez ok. 30 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze