Wbrew pozorom, by przyrządzić to danie, wcale nie musicie być znamienitymi szefami kuchni. Wystarczy, że wiecie cokolwiek o gotowaniu i macie w swoim domu podstawowe przybory oraz składniki. Resztą nie powinniście się przejmować. To po prostu nie może się nie udać.
Przepis na polędwice wieprzową faszerowaną serem
Będziecie potrzebować
- 1 polędwiczkę wieprzową
- 1 słoik czarnych i zielonych oliwek
- 300 gramów sera pleśniowego
- 30 gramów suszonych grzybów
- 200 ml śmietany 18 proc.
- Przypraw i ziół: pieprzu ziołowego, ostrej papryki, gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Polędwiczkę opłuczcie. Przy pomocy noża zróbcie w niej otwór, a następnie nafaszerujcie 150 gramami sera pleśniowego. Tak przygotowane mięso zszyjcie z obu stron nitką, natrzyjcie pieprzem ziołowym i przełóżcie do prostokątnego, niewysokiego, żaroodpornego naczynia.
- Na wierzchu polędwiczki umieśćcie pół słoika czarnych i zielonych oliwek oraz 50 gramów sera pleśniowego. Potrawę wstawcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia podsmażcie mięso na oliwie, z obu stron, aż do zarumienienia. Tak przygotowane ponownie umieśćcie w naczyniu żaroodpornym.
- W niewielkiej miseczce umieśćcie grzyby, zalejcie je wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu przełóżcie zawartość miski do większego naczynia (grzyby wraz z wodą).
- Do grzybów dodajcie pozostałe pół słoika oliwek oraz 100 gramów sera pleśniowego, a także oregano, zioła prowansalskie, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie podsmażone wcześniej mięso.
- Piekarnik nagrzejcie do 160 st. C. Mięso pieczcie przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Źródło: gotujmy