Dodajcie to do mizerii i już nigdy nie będziecie robić jej inaczej. 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy

Dodajcie to do mizerii i już nigdy nie będziecie robić jej inaczej. 1 składnik zmienia wszystko

Ziemniaki z koperkiem, a do tego jajko albo kotlety mielone i... mizeria. W wersji klasycznej lub tej udoskonalonej. Sprawdźcie, a nigdy już nie zrobicie inaczej. 

Mizeria to dobry dodatek do obiadu, jak również do grilla. Każda pani domu lubi dołożyć do niej coś ekstra. Koperek, szczypiorek, dużo pieprzu, trochę czosnku – takie modyfikacje pojawiają się najczęściej w polskich domach.  

Czy oznacza to, że klasyczna mizeria się nudzi? Raczej nie. Warto jednak wypróbować różne wersje tego pysznego dodatku do obiadu. Przepis na prawdziwą wersję premium z sekretnym składnikiem pojawił się właśnie na profilu @SzefowaKuchni na TikToku. Nagranie cieszy się ogromnym powodzeniem i trafiło już do setek tysięcy odbiorców.  

Co oprócz śmietany i surowego ogórka zawiera nietypowa mizeria? 

Ta mizeria ma w sobie wiele nietypowych składników. Są wśród nich szczypiorek, musztarda i majonez. Pomimo że zaostrzają i wzbogacają smak mizerii, to nie one są gwiazdami tego przepisu. Prawdziwą gwiazdą jest ogórek konserwowy. 

Autorka receptury przekonuje, że mizeria z jego dodatkiem sprawia, że sałatka smakuje jeszcze lepiej niż zwykle. Zgadzamy się, gdyż zarówno lekko octowy smak, jak i połączenie dwóch kruchości ogórków wzbogacają mizerię i dają wspaniałe doznania smakowe. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie. 

Zobacz także
Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście

Przepis na mizerię z ogórkiem konserwowym 

Składniki: 

  • 1 ogórek konserwowy 

  • 1 ogórek szklarniowy lub trzy gruntowe  

  • 2 łyżki śmietany 

  • 1 łyżeczka musztardy  

  • 1 łyżeczka majonezu 

  • sok z cytryny 

  • świeży szczypiorek  

  • sól  

  • pieprz  

  • czosnek granulowany 

Sposób przygotowania: 

  1. Surowy ogórek pokrójcie w cienkie plasterki i posypcie odrobiną soli. Odstawcie na 15 minut, aż zmięknie i puści sok.  

  1. Po tym czasie odlejcie sok z ogórka. 

  1. Ogórek konserwowy pokrójcie w plasterki. 

  1. W małej miseczce przygotujcie sos do mizerii. Wymieszajcie dokładnie śmietanę, musztardę, majonez, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek. 

  1. Do salaterki wrzućcie dwa rodzaje ogórków, wlejcie sos i dodajcie świeży szczypiorek. 

  1. Całość dokładnie wymieszajcie. 

  1. Podawajcie jako dodatek do obiadów. 

Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego! 

@szefowa.kuchni Niezwykła mizeria! 😍🤤 #mizeria #przepisnamizerie #salatka #przepisykulinarne #viral #dc #gotowanie ♬ Cooking Time - Lux-Inspira

Źródło: o2.pl, @SzefowaKuchni TikTok 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, gotowa w 5 minut
DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube
Newsy
Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, będzie gotowa w 5 minut
Ta surówka to idealna propozycja dla każdego, kto szuka orzeźwiającej przekąski w ciepły dzień. Jeżeli lubicie mizerię, to na pewno pokochacie surówkę z tego przepisu.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na upalne dni. Ogórki ze śmietaną genialnie smakują i orzeźwiają. Można jednak przyrządzić mizerię inaczej i część ogórków zastąpić… porem. Takie połączenie zaskakująco dobrze smakuje i stanowi pyszną odmianę klasycznej mizerii. W dodatku surówkę przygotowuje się bardzo szybko - wystarczy kilka minut i gotowe. Zobaczcie, jak można łatwo przyrządzić surówkę z pora i ogórka zamiast klasycznej mizerii.  Przepis na surówkę z pora i ogórka Do przyrządzenia tej surówki przyda się wam tarka typu mandolina, na której zetrzecie ogórki w idealnie cienkie plastry. Jeżeli takiej nie macie, wystarczy też zwykła tarka z odpowiednimi oczkami. By przygotować surówkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Umyty ogórek zetrzyjcie na tarce na cienkie plastry.  Posólcie, dodajcie pieprz, łyżeczkę cukru oraz łyżkę octu jabłkowego. Zamieszajcie. Umyjcie pora i odetnijcie zieloną część. Autor przepisu poleca odstawić zielone liście do lodówki i użyć ich na przykład do ugotowania zupy. Do surówki niestety się nie nadają, ponieważ są zbyt twarde. Pozostałą, białą część pora pokrójcie bardzo drobno.  Wsypcie pokrojony por do miski z ogórkiem i przyprawami. Dodajcie 3 łyżki śmietany 12% oraz jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do spożycia. Stanowi świetny dodatek do obiadu, choć autor przepisu stwierdził, że jest tak pyszna, że mógłby ją zjeść sam bez niczego. ...

Mizeria nie musi być nudna. Te dodatki całkowicie odmienią jej smak! SEO: Mizeria inaczej. Ciekawe sposoby na przygotowanie mizerii
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Macie dość nudnej mizerii ze śmietaną? Te dodatki całkowicie odmienią jej smak
Przygotujcie mizerię w inny sposób. Ta klasyczna surówka do obiadu smakuje zupełnie inaczej, kiedy jest przygotowana z tymi nietypowymi składnikami.

Mizeria to niepodważalnie letnia królowa wśród surówek. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, kotletami schabowymi i mielonymi , ale dobrze pasuje też do dań wegetariańskich. Kotlet , ziemniaki i mizeria to nierozłączne trio, które doskonale razem smakuje. Na pewno często robicie mizerię i podajecie ja do obiadu. Czy czasem macie ochotę poeksperymentować i zrobić mizerię z ciekawymi dodatkami? Mamy świetne pomysły na mizerię w ciekawej odsłonie. Mizeria inaczej Śmietana lub jogurt, ogórki, pieprz i sól . To składniki wystarczające do powstania pysznej mizerii. Czasami do mizerii dodaje się tez rzodkiewkę lub szczypiorek, by trochę odmienić jej charakter. My mamy dla was dziś propozycje na przygotowanie mizerii, o których pewnie jeszcze nie słyszeliście. Jedna wersja jest na słodko, inna z dodatkiem ciekawego owocu, a jeszcze inna uwzględnia dodanie zioła, które z pozoru nie pasuje do mizerii. Mizeria z jabłkami Pierwsza propozycja to mizeria z dodatkiem jabłek. W tej wersji mizeria naprawdę jest niebanalna. Przygotujecie ją z: 2 ogórków Jabłka Śmietany Cukru, soli i pieprzu Jabłka możecie pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Mizeria jest słodkawa i lekko kwaśna. Jej ostateczny smak zależy od odmiany jabłek, jakiej użyjecie. Mizeria z miętą Naszą kolejną propozycją na niebanalną mizerię jest mizeria z dodatkiem mięty. Mięta to bardzo odświeżający dodatek do mizerii. Nie dodawajcie jej jednak za dużo, bo zdominuje smakiem. Kilka listków spokojnie wystarczy, zęby surówka nabrała dodatkowego aromatu. Mizeria z czosnkiem Fani ostrych smaków będą zachwyceni tą odsłoną mizerii. Dodajcie do niej surowy lub granulowany czosnek. Ogórki podane w ten sposób smakują trochę jak grecki sos tzatziki. Mizeria ze skórką cytryny Jeśli lubicie odświeżający aromat cytrusów,...

mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 składniki
Adobe Stock
Newsy
Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 główne składniki
Jadacie mizerię? Jeśli dodajecie do niej cebulę, to znaczy, że korzystacie z przepisu, który przynosi najwięcej korzyści zdrowotnych. Oto jak zdrowo i smacznie można przygotować mizerię.

Mizeria to jedna z klasycznych polskich surówek. Kiedyś robiono ją tylko w sezonie, bo tylko wtedy dostępne były świeże ogórki. Jednak odkąd szklarniowe warzywa można kupić cały rok za stosunkowo nieduże pieniądze, także mizerią można się delektować o każdej porze roku. Jest wiele dobrych przepisów na tę surówkę. Jeden jest szczególny i ma wyjątkowe walory zdrowotne. Robicie właśnie taką? Mizeria z ogórka i cebuli Nie wszyscy do mizerii dodają cebulę, a okazuje się, że zdecydowanie warto to robić. Najzdrowszą wersję mizerii przygotujecie z kilku składników. Podstawowe są dwa: świeży ogórek i cebula. Jak przygotować zdrową mizerię? Ogórka pokrójcie w plasterki, oprószcie solą i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w wiórki. Plasterki ogórka odcedźcie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli i posypcie je pieprzem. Połączcie plasterki ogórka z cebulą, dodajcie jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie wymieszajcie składniki. Dlaczego ta sałatka jest taka zdrowa? Połączenie ogórka, cebuli i jogurtu naturalnego tworzy prawdziwą bombę zdrowotną dla serca: Cebula zawiera allicynę, dzięki której w organizmie obniża się wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL W ogórkach znajdziecie cenny potas, magnez i błonnik. Ich regularne spożywanie zmniejsza poziom sodu i cholesterolu Z kolei systematyczne spożywanie jogurtu naturalnego powoduje, że obniża się ryzyko sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem. Wystarczy jedna porcja jogurtu naturalnego tygodniowo (200 ml), żeby o 30% spadło ryzyko zawału serca u kobiet, a o 19% u mężczyzn. Także ryzyko udarów znacząco spada u obu grup Inne przepisy na mizerię Mizeria w wielu...