Idealny gulasz wieprzowy lub wołowy to taki, w którym mięso jest tak miękkie, że rozpada się od samego dotknięcia widelcem. Nie każdemu udaje się uzyskać taki efekt i w rezultacie danie wychodzi niezbyt smaczne. Jeżeli chcecie uniknąć wpadki, dodajcie do mięsa jeden składnik, który na pewno macie w kuchennej szafce. Dzięki niemu mięso w gulaszu będzie zawsze idealnie miękkie!

Jak zmiękczyć mięso na gulasz?

By gulasz wyszedł smaczny, a mięso odpowiednio miękkie, przede wszystkim trzeba dać sobie dużo czasu na przygotowanie tej potrawy. Mięso do gulaszu, zwłaszcza wołowe, powinno się odpowiednio długo dusić - co najmniej godzinę po uprzednim podsmażeniu. Jednak, by zagwarantować miękkość mięsa, można dodatkowo skorzystać ze starego, sprawdzonego triku. Należy wykorzystać w tym celu zwykłą sodę oczyszczoną.

Soda sprawi, że mięso szybciej stanie się miękkie i kruche. Wystarczy, że na kilka godzin przed duszeniem posypiecie mięso niewielką ilością sody i wstawicie je do lodówki. Przed smażeniem mięso należy wyjąć, opłukać z sody, osuszyć i gotowe - teraz należy je usmażyć i udusić z przyprawami tak, jak zwykle. 

Zobacz także:

Jakie przyprawy dodać do gulaszu?

By zapewnić odpowiedni smak i aromat gulaszu, poza mięsem dobrej jakości niezbędne są przyprawy. Najlepiej sprawdzą się:

  • papryka słodka i ostra oraz wędzona - w proszku, w odpowiednich proporcjach. Słodka papryka nada przyjemnego smaku, a ostra mocno go podkręci. 

  • majeranek - pozycja obowiązkowa w przypadku potraw mięsnych.

  • oregano - sprawi, że gulasz będzie miał wspaniały smak. Oregano jest dość dominującą przyprawą, dlatego lepiej z nią nie przesadzić, jeśli nie chcecie zagłuszyć reszty smaków.

  • pieprz - całe ziarenka dodajcie w trakcie gotowania, a ten mielony na sam koniec.

  • liście laurowe - kilka liści wspaniale podkreśli smak potrawy.

  • imbir - jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, dodajcie do gulaszu imbir. Ta przyprawa nada mu ciekawego, pikantnego i nieco cytrusowego smaku. 

Źródło: stronakuchni.pl