Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostej przyczyny – ich przygotowanie jest banalne i pozwala na ciekawe eksperymenty! Na pewno znacie przepisy na mielone z jajkiem, ogórkiem kiszonym albo pieczarkami. A próbowaliście już kotletów mielonych z różyczkami kalafiora?

Z tego wyjątkowego przepisu wyjdą wam bardzo ciekawe, mięsno-warzywne kotlety. Wystarczy pół kalafiora i składniki na kotlety mielone. Przygotowanie jest bardzo proste! Przełamcie rutynę i zróbcie kotlety mielone z różyczkami kalafiora według wskazówek z poniższego przepisu.

Przepis na kotlety mielone z różyczkami kalafiora

Do przygotowania tych wyjątkowych kotletów, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • Pół kalafiora
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Mleko
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki.
  2. Włóżcie różyczki do zimnej i osolonej wody. Gotujcie przez kilka minut od momentu zagotowania – kalafior powinien być całkiem miękki.
  3. Gdy różyczki już się ugotują, przełóżcie je na sitko i odsączcie z nadmiaru wody.
  4. Jedną bułkę kajzerkę namoczcie w mleku.
  5. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę.
  6. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie pokrojoną cebulę, przyprawy oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Wbijcie jedno jajko i całość bardzo dokładnie wymieszajcie.
  7. W dłoni uformujcie kawałek masy mięsnej, rozpłaszczcie i połóżcie w środku różyczkę kalafiora. Następnie obłóżcie warzywo mięsem tak, by było całkiem schowane w środku. Postępujcie tak z resztą składników na kotlety.
  8. Gdy mielone będą już ulepione, obtoczcie je w bułce tartej.
  9. Na patelni rozgrzejcie sporą ilość tłuszczu. Gdy będzie już bardzo gorący, połóżcie na patelni opanierowane kotlety i zmniejszcie moc palnika. Smażcie z ze wszystkich stron na złoty kolor.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety mielone podawajcie z ziemniakami i ulubionymi dodatkami – na przykład tartymi buraczkami z chrzanem albo ogórkami kiszonymi.

Zobacz także:

 

Źródło: gotujmy.pl