
Prosta marchewka z groszkiem na ciepło to smaczne danie, które wielu osobom miło kojarzy się z dzieciństwem. Wyjdzie jeszcze bardziej delikatna, kremowa i pełna smaku, gdy przygotujecie ją w odpowiedni sposób - kluczowy jest tutaj specjalny sos. O tym, jak go zrobić opowiedział kucharz Piotr Ogiński na swoim kanale „Kocham Gotować” na YouTube.
Jak zrobić kremową marchewkę z groszkiem?
Cała tajemnica tej marchewki tkwi w sosie beszamelowym. To właśnie on nadaje jej aksamitnej tekstury i „otula” warzywa sprawiając, że danie jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie najlepszą marchewkę z groszkiem na świecie.
Przepis na marchewkę z groszkiem na ciepło
Składniki:
-
1 opakowanie mrożonego groszku (ok. 20-40 dag, w zależności od preferencji smakowych)
-
Ok. 7 marchewek (ok. 1 kg)
-
2 szklanki wody
-
pół szklanki mleka
-
pół szklanki śmietanki
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżeczka soli
-
ocet jabłkowy
-
sól
Przygotowanie:
-
Obierzcie marchewki, wypłuczcie i następnie pokrójcie w kostkę. Przesypcie ją do garnka i dodajcie pół płaskiej łyżki soli. Zalejcie wodą - wystarczy tyle, by marchewka zaczęła „pływać”.
-
Zagotujcie, a następnie zmniejszcie ogień. Gotujcie tak długo, aż marchewka zmięknie, a większość płynu odparuje. Trochę zostanie na dnie i absolutnie go nie wylewajcie, ponieważ posłuży wam do zrobienia sosu.
-
Czas na sos beszamelowy. Do rondelka włóżcie 2 łyżki masła, a gdy się rozpuści, dodajcie jeszcze 2 łyżki mąki. To bardzo ważne - mąki i masła powinno być dokładnie tyle samo. Mąki może być troszeczkę mniej, żeby sos nie był zbyt gęsty.
-
Smażcie cały czas mieszając. Gdy zawartość rondelka zacznie bulgotać, wlejcie po pół szklanki mleka i śmietanki. Doprawcie teraz szczyptą soli i dalej mieszajcie, aż sos bardzo mocno zgęstnieje.
-
Teraz odcedźcie marchewkę, która cały czas jest w garnku, i po odcedzeniu włóżcie ją do niego z powrotem, a wodę po gotowaniu warzyw wlejcie do rondelka z sosem beszamelowym i dalej go gotujcie, energicznie mieszając. Konsystencję sprawdźcie łyżką - jeżeli sos powoli z niej spływa i przypomina śmietanę, jest już gotowy.
-
Teraz do garnka z marchewką wlejcie sos, ale nie cały - musicie sami ocenić, jaka ilość sosu w marchewce was zadowala.
-
Następnie należy rozmrozić groszek, najlepiej w zimnej wodzie, by tylko pozbyć się glazury. Dodajcie go do marchewki i podgrzejcie - do momentu zagotowania.
-
Na koniec wlejcie kilka kropel octu jabłkowego lub ryżowego. Zawarty w nim kwas doskonale podkreśli smak groszku i marchewki. Gotujcie jeszcze przez minutę. Smacznego!
Źródło: Kocham Gotować/YouTube