Dodajcie to do marchewki z groszkiem, a wyjdzie kremowa i aksamitna. Zapomniany trik naszych babć
Lukrecja_27/Gotujmy.pl
Newsy

Dodajcie to do marchewki z groszkiem, a wyjdzie kremowa i aksamitna. Zapomniany trik naszych babć

Przyrządzona w ten sposób marchewka z groszkiem zachwyci was smakiem i delikatnością. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Prosta marchewka z groszkiem na ciepło to smaczne danie, które wielu osobom miło kojarzy się z dzieciństwem. Wyjdzie jeszcze bardziej delikatna, kremowa i pełna smaku, gdy przygotujecie ją w odpowiedni sposób - kluczowy jest tutaj specjalny sos. O tym, jak go zrobić opowiedział kucharz Piotr Ogiński na swoim kanale „Kocham Gotować” na YouTube. 

Jak zrobić kremową marchewkę z groszkiem?

Cała tajemnica tej marchewki tkwi w sosie beszamelowym. To właśnie on nadaje jej aksamitnej tekstury i „otula” warzywa sprawiając, że danie jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie najlepszą marchewkę z groszkiem na świecie. 

Przepis na marchewkę z groszkiem na ciepło

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku (ok. 20-40 dag, w zależności od preferencji smakowych)

  • Ok. 7 marchewek (ok. 1 kg)

  • 2 szklanki wody

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki śmietanki

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • ocet jabłkowy

  • sól

Zobacz także
Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z marchewki. Posypcie ją tym, a będzie jeszcze bardziej wartościowa

Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z marchewki. Posypcie ją tym, a będzie jeszcze wartościowsza

Przepis na najlepszą surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista

Przepis na surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista i konkretna

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki, wypłuczcie i następnie pokrójcie w kostkę. Przesypcie ją do garnka i dodajcie pół płaskiej łyżki soli. Zalejcie wodą - wystarczy tyle, by marchewka zaczęła „pływać”. 

  2. Zagotujcie, a następnie zmniejszcie ogień. Gotujcie tak długo, aż marchewka zmięknie, a większość płynu odparuje. Trochę zostanie na dnie i absolutnie go nie wylewajcie, ponieważ posłuży wam do zrobienia sosu. 

  3. Czas na sos beszamelowy. Do rondelka włóżcie 2 łyżki masła, a gdy się rozpuści, dodajcie jeszcze 2 łyżki mąki. To bardzo ważne - mąki i masła powinno być dokładnie tyle samo. Mąki może być troszeczkę mniej, żeby sos nie był zbyt gęsty.

  4. Smażcie cały czas mieszając. Gdy zawartość rondelka zacznie bulgotać, wlejcie po pół szklanki mleka i śmietanki. Doprawcie teraz szczyptą soli i dalej mieszajcie, aż sos bardzo mocno zgęstnieje.

  5. Teraz odcedźcie marchewkę, która cały czas jest w garnku, i po odcedzeniu włóżcie ją do niego z powrotem, a wodę po gotowaniu warzyw wlejcie do rondelka z sosem beszamelowym i dalej go gotujcie, energicznie mieszając. Konsystencję sprawdźcie łyżką - jeżeli sos powoli z niej spływa i przypomina śmietanę, jest już gotowy.

  6. Teraz do garnka z marchewką wlejcie sos, ale nie cały - musicie sami ocenić, jaka ilość sosu w marchewce was zadowala. 

  7. Następnie należy rozmrozić groszek, najlepiej w zimnej wodzie, by tylko pozbyć się glazury. Dodajcie go do marchewki i podgrzejcie - do momentu zagotowania. 

  8. Na koniec wlejcie kilka kropel octu jabłkowego lub ryżowego. Zawarty w nim kwas doskonale podkreśli smak groszku i marchewki. Gotujcie jeszcze przez minutę. Smacznego!

Źródło: Kocham Gotować/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni
Gotujmy.pl
Przepisy
Oto sekret perfekcyjnej marchewki z groszkiem na gorąco. Kluczowe są 2 proste dodatki
Jesień to pora na właśnie takie dodatki do naszych drugich dań. W spiżarni zalega wam nieco marchewki? Warto ugotować ją na gorąco. Polecamy wersję z groszkiem!

Słodka, gotowana marchewka to klasyk polskiej kuchni. Groszek potrafi mocniej podzielić Polaków – ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dobrym wyjściem, by udobruchać wszystkich domowników, jest połączenie tych dwóch składników w jedno. Nie będzie to zbyt trudne zadanie – skorzystajcie więc z naszego przepisu! W ten sposób będziecie mogli nieco urozmaicić swoje drugie dania. Zamiast wyświechtanej kapusty kiszonej czy zwykłych ogórków, podajcie marchewkę z groszkiem na ciepło. Taki duet idealnie będzie pasował do kotletów mielonych i ziemniaczanego puree i nie będzie kosztował was zbyt wiele wysiłku. Na samą myśl o takim obiedzie aż ślinka cieknie! Sekretem do idealnej marchewki z groszkiem jest dobrze przyrządzona zasmażka. Dla starszych i doświadczonych gospodyń to oczywiście bułka z masłem, ale niejeden młodszy adept sztuki kulinarnej wyłożył się właśnie na tym elemencie. Dzięki zasmażce nadamy naszym warzywom gęstości i aksamitności – skupmy się więc podczas tego etapu przygotowań! Podstawą tego całego dodatku do 2. dania jest oczywiście marchewka i groszek. Jednak nie będą smakowały tak jaka należy, jeśli nie zasmażycie ich na maśle z dodatkiem cukru. To właśnie odrobina cukru idealnie przełamie cierpki smak zasmażanej marchewki.  Składniki: 3 sporej wielkości marchewki 25 dag groszku konserwowego Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Nieco cukru i soli Przygotowanie: Marchewkę czyścimy, obieramy i kroimy na bardzo małą kostkę (nie polecamy pójścia „na łatwiznę” i pokrojenia marchwi w zbyt duże kawałki – wtedy nie będzie pasowała nam rozmiarowo z drobniejszym groszkiem). Zalewamy pokrojoną marchewkę wodą na tyle, by woda zakryła marchew. Dodajemy nieco soli do smaku i gotujemy do...

kurczak
Gotujmy.pl/KulinarnaChwila
Newsy
Rumiane udka z marchewką i groszkiem. Danie robi się samo, a sosik taki, że palce lizać
Idealnie przyprawione, chrupiące udka z kurczaka prosto z piekarnika w połączeniu z idealnie kremowym sosem brzmią jak pomysł na szybki, ale wykwintny obiad. Sprawdźcie przepis na danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczy przy sporej ilości białka, przez co idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę.  Ekspresowe danie Udka z kurczaka są dość tanie, jeśli chodzi o powszechne mięsa w sklepach. Ich przygotowanie również nie jest zbyt skomplikowane. Odpowiednio skomponowane przyprawy oraz dobór obróbki termicznej. Przepis na udka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest ekspresowym daniem, a zarazem przepysznym przy niskim nakładzie pracy. Można by powiedzieć, że potrawa robi się sama, a to wszystko za sprawą pieczenia mięsa w rękawie. Dzięki temu udka z kurczaka będą niezwykle aromatyczne i soczyste. W połączeniu ze świetnym sosem będą duetem idealnym na spotkanie z bliskimi. Wypróbujcie koniecznie! Składniki: 6 porcji udek z kurczaka 1 opakowanie Pomysł soczystego na kurczaka z papryką i ziołami 1 cebula 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką 1 szklanka wody ½ szklanki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie przełóżcie do miski. Doprawcie je solą oraz Pomysłem na soczystego kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowane udka z kurczaka przełóżcie do rękawa do pieczenia i dobrze zamknijcie. Pieczecie je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. W trakcie pieczenia mięsa, przygotujcie sos. Cebulę drobno pokrójcie, a później wrzućcie ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej marchewkę z groszkiem oraz szklankę wody. Wszystko razem gotujcie na niewielkim ogniu. Mąkę rozróbcie ze śmietaną, a następnie zahartujcie ją wodą z warzyw. Zahartowaną śmietanę ostrożnie...

Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Flickr
Newsy
Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Z przepisem na zupę pieczarkową poradzą sobie nawet nowicjusze, choć często potrawa ta na nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Aby to zmienić, warto nieco „podrasować” pieczarki przed dodaniem ich do zupy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.  Trik na smaczną zupę pieczarkową Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek. Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.  Przepis na zupę pieczarkową Składniki: pół kilograma ziemniaków 300 g pieczarek 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego  1 marchewka 1 cebula natka pietruszki kilka łyżek śmietanki 18%  2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 łyżki masła oliwa do smażenia sos sojowy kurkuma sól pieprz Przygotowanie: Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy,...

Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym jeszcze nie słyszeliście
Minioczka/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym dotąd nie słyszeliście
W książkach z przepisami w całej Polsce znajdują się receptury na dania, o jakich wam się nie śniło. Na przykład na Śląsku w święta robi się danie, które pierwotnie gotowano na wywarze z… łbów karpi. Dziś na szczęście można je przygotować w znacznie bardziej przystępnej wersji.

W każde święta w polskich domach podaje się desery, które kojarzą nam się tylko z Wigilią - na przykład kutię czy makiełki, czyli kluski z makiem. Ale czy słyszeliście już o moczce, czyli zupie z piernika? To zapomniane, ale pyszne danie na słodko wciąż przyrządza się na Śląsku.  Śląska zupa piernikowa, czyli moczka Moczka pochodzi ze Śląska, gdzie nazywana jest również bryją lub zupą piernikową. To specyficzny deser, którego bazę stanowi piernik (niektórzy uważają, że najlepszy jest piernik jeszcze z poprzednich świąt...). Kawałki ciasta należy namoczyć w ciemnym piwie do uzyskania jednolitej masy przypominającej budyń, a następnie wymieszać z bakaliami - różnymi rodzajami orzechów, suszonymi owocami oraz kompotem. Dodaje się do niej też cukier lub miód, jako że moczkę obecnie spożywa się głównie na słodko. Ale nie zawsze tak było - dawniej piernik maczano w wywarze z jarzyn lub… rosole z karpich łbów. Dzisiaj mało kto decyduje się na tak odważne eksperymenty i najczęściej piernik moczony jest w ciemnym piwie lub po prostu w wodzie.  Przepis na moczkę Składniki: kawałek piernika (ok. 300 g) 1 szklanka orzechów laskowych 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka suszonych śliwek pół szklanki migdałów pół szklanki suszonych moreli pół szklanki rodzynek pół litra kompotu z agrestu pół litra kompotu ze śliwek sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Pokrójcie piernik na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka i zalejcie ciepłą wodą, aż namoknie.  Sparzcie migdały, a następnie obierzcie je ze skórki (możecie kupić łuskane migdały, by przyśpieszyć przygotowania). Włóżcie...