Prosta marchewka z groszkiem na ciepło to smaczne danie, które wielu osobom miło kojarzy się z dzieciństwem. Wyjdzie jeszcze bardziej delikatna, kremowa i pełna smaku, gdy przygotujecie ją w odpowiedni sposób - kluczowy jest tutaj specjalny sos. O tym, jak go zrobić opowiedział kucharz Piotr Ogiński na swoim kanale „Kocham Gotować” na YouTube. 

Jak zrobić kremową marchewkę z groszkiem?

Cała tajemnica tej marchewki tkwi w sosie beszamelowym. To właśnie on nadaje jej aksamitnej tekstury i „otula” warzywa sprawiając, że danie jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie najlepszą marchewkę z groszkiem na świecie. 

Przepis na marchewkę z groszkiem na ciepło

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku (ok. 20-40 dag, w zależności od preferencji smakowych)

  • Ok. 7 marchewek (ok. 1 kg)

  • 2 szklanki wody

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki śmietanki

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • ocet jabłkowy

  • sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki, wypłuczcie i następnie pokrójcie w kostkę. Przesypcie ją do garnka i dodajcie pół płaskiej łyżki soli. Zalejcie wodą - wystarczy tyle, by marchewka zaczęła „pływać”. 

  2. Zagotujcie, a następnie zmniejszcie ogień. Gotujcie tak długo, aż marchewka zmięknie, a większość płynu odparuje. Trochę zostanie na dnie i absolutnie go nie wylewajcie, ponieważ posłuży wam do zrobienia sosu. 

  3. Czas na sos beszamelowy. Do rondelka włóżcie 2 łyżki masła, a gdy się rozpuści, dodajcie jeszcze 2 łyżki mąki. To bardzo ważne - mąki i masła powinno być dokładnie tyle samo. Mąki może być troszeczkę mniej, żeby sos nie był zbyt gęsty.

  4. Smażcie cały czas mieszając. Gdy zawartość rondelka zacznie bulgotać, wlejcie po pół szklanki mleka i śmietanki. Doprawcie teraz szczyptą soli i dalej mieszajcie, aż sos bardzo mocno zgęstnieje.

  5. Teraz odcedźcie marchewkę, która cały czas jest w garnku, i po odcedzeniu włóżcie ją do niego z powrotem, a wodę po gotowaniu warzyw wlejcie do rondelka z sosem beszamelowym i dalej go gotujcie, energicznie mieszając. Konsystencję sprawdźcie łyżką - jeżeli sos powoli z niej spływa i przypomina śmietanę, jest już gotowy.

  6. Teraz do garnka z marchewką wlejcie sos, ale nie cały - musicie sami ocenić, jaka ilość sosu w marchewce was zadowala. 

  7. Następnie należy rozmrozić groszek, najlepiej w zimnej wodzie, by tylko pozbyć się glazury. Dodajcie go do marchewki i podgrzejcie - do momentu zagotowania. 

  8. Na koniec wlejcie kilka kropel octu jabłkowego lub ryżowego. Zawarty w nim kwas doskonale podkreśli smak groszku i marchewki. Gotujcie jeszcze przez minutę. Smacznego!

Źródło: Kocham Gotować/YouTube

Zobacz także: