Dodajcie to do kawy, a zmieni się w mega odchudzający napój. Kilogramy znikną błyskawicznie
Flickr
Newsy

Dodajcie to do kawy, a zmieni się w mega odchudzający napój. Kilogramy znikną błyskawicznie

Nastał czas, w którym wszyscy szukamy różnych sposobów na zrzucenie poświątecznych kilogramów. Wykorzystajmy do tego zwykłą kawę. Wystarczy jedna sztuczka.

Zaokrąglony brzuszek, fałdki tłuszczu na bokach i kilka kresek więcej na wadze. Taki obraz siebie samego po świętach widziało wielu z nas. Rekordy popularności biją wszelakiego rodzaju diety cud i inne niesamowite sposoby na odchudzanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można schudnąć pijąc kawę?

Nic jednak nie zastąpi przede wszystkim zdrowego rozsądku i umiaru w odżywianiu. To wszystko należy poprzeć aktywnością fizyczną i efekty przyjdą same. I wtedy to właśnie, nasze starania możemy wesprzeć także nietypowymi rozwiązaniami. A takim z pewnością jest picie odchudzającej kawy. To rozwiązanie będzie idealne dla osób, które nie potrafią rozpocząć dnia bez kubka lub filiżanki czarnego napoju.

Kawa jako element śniadania może wzmagać  apetyt, ale nie musi. Z Ameryki przywędrował do nas przepis na nietypową kawę wzbogaconą tłuszczem roślinnym.

Zobacz także
Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska

Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska

Najdroższa kawa na świecie jest już dostępna w Polsce. Do jej produkcji potrzebne są… słonie

Najdroższa kawa na świecie jest już dostępna w Polsce. Do jej produkcji potrzebne są… słonie

Olej zamiast mleka do kawy

Brzmi to dość niezwykle, prawda? Za Oceanem dodają do swojej „kuloodpornej kawy” (buletproof cofee – ang.) naprawdę spore ilości masła i oleju kokosowego, po czym miksują taki wywar blenderem.

Taka kawa to prawdziwa bomba kaloryczna, która wcale nie musi jednak tuczyć. W ten sposób ogranicza się łaknienie i zwalcza apetyt. Być może dla większości z was kawa z dodatkiem masła będzie nie do przełknięcia. Dlatego też można ograniczyć się do łyżki oleju kokosowego.

Tłuszcz dodany do kawy pozwoli na uzyskanie przepięknej pianki po solidnym zmiksowaniu. Do tego polecamy użycie małych spieniaczy mleka, gdyż użycie blendera może skończyć się zabrudzeniem całej kuchni!

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Czy wpadlibyście na to, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego? Paradoksalnie ta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu.

Wiele osób nie może sobie odmówić porannej filiżanki kawy . Jedni piją ją na słodko, z dodatkiem mleka , drudzy z samym mlekiem lub samym cukrem, jeszcze inni preferują klasyczną małą czarną bez żadnych dodatków. Ale czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego ? Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to nie tylko sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów , ale też na usprawnienie pracy jelit, poprawę trawienia , obniżenie poziomu cholesterolu a nawet złagodzenie bólu stawów. Jak przygotować kawę z dodatkiem oleju kokosowego? Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebować trzech prostych składników: 3/4 oleju kokosowego 1/2 szklanki miodu łyżeczkę  cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Dodawajcie codziennie łyżeczkę do swojej ulubionej kawy. Napój nie może być zbyt gorący, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Pijcie taką kawę codziennie a wasze trawienie będzie lepsze i szybciej zaczniecie spalać tkankę tłuszczową. Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Olej kokosowy zyskał ogromną popularność wśród osób stosujących wysokotłuszczową dietę ketogeniczną o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony – cząsteczki powstałe w wyniku rozpadu tłuszczu – jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na diecie ketogenicznej wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca. Ponadto, olej kokosowy: może przyspieszyć...

Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Unsplash/@rachel_lee_brenner
Newsy
Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Musicie poznać ten prosty trik. To super sposób na spienianie mleka do kawy.

Kawa to napój, który pija się dosłownie na całym świecie. To drugi najczęściej wypijany codziennie płyn (zaraz po wodzie). Wielu z was może rozpoczyna dzień o d filiżanki kawy, pijecie ją pewnie w pracy lub dla relaksu po południu. Niektórzy z was na pewno lubią czarna kawę, ale jeśli jesteście amatorami kawy z mleczną pianką, mamy dla was prawdziwy hit. Sposób na mleczną piankę bez spieniacza do mleka Znacie zaparzacz do kawy inaczej zwany french pressem? To urządzenie do którego wsypuje się kawę, zalewa się ja wrzątkiem i przyciska tłokiem, by oddzielić fusy od naparu. Nie każdy z was zna jednak niesamowitą dodatkową funkcję tego rządzenia. Okazuje się, że niezwykle szybko i łatwo spienia mleko do kawy! Jeśli macie taki zaparzacz do kawy , wlejcie po prostu do niego mleko. Przyciśnijcie tłok w dół i powtórzcie czynność kilkanaście razy. Mleko zacznie się spieniać dosłownie w kilka sekund. Jeśli chcecie by mleko spieniło się bardzo dobrze, możecie dodatkowo je podgrzać. Nie musicie jednak tego robić. Nawet zimne mleko dobrze się spieni i będzie smaczne. Jakie mleko najlepiej dodawać do kawy? Pewnie domyślacie się, ze najsmaczniejsze mleko do kawy to to, które jest trochę tłustsze. Dobrzy bariści unikają używania odtłuszczonego mleka do kawy. Na pewno nie dodawajcie jednak do kawy śmietanki, jeśli zależy wam na zdrowiu. Śmietanka do kawy jest bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu nasyconego, który źle działa na serce i układ naczyniowy. Dobrym kompromisem jest wiec stosowanie mleka 2% lub 3,2%. Takie mleko dobrze się pieni i smakuje w kawie. Tym sposobem możecie przygotować te rodzaje kaw: Caffee latte – kawę z przewagą mleka Cappucino – kawę z mleczna pianką i odrobiną mleka Macchiato – kawę z dodatkiem pianki mlecznej (bez...

Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy
Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne
Niektórzy lubią kawę, inni wolą kakao. Sprawdźcie, jak działa zmieszanie tych dwóch naparów.

Czy wiecie, że każdego dnia ludzie na świecie wypijają prawie trzy miliardy filiżanek kawy? Najwięcej piją jej Skandynawowie: 4 do 5 kubków dziennie. Polacy piją średnio 1 do 2 kubków. Cenimy pobudzające działanie kawy, a co się stanie, gdy dodamy do niej kakao? Kawa z dodatkiem kakao poprawia koncentrację i sprzyja odchudzaniu Kawa, poza tym, że pobudza dzięki kofeinie, ma także inne właściwości zdrowotne: Zawarte w niej antyoksydanty chronią przed nowotworami Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera Przyspiesza metabolizm, wpływa więc na odchudzanie Zmniejsza ryzyko wystąpienie cukrzycy typu 2 Poprawia pamięć i koncentrację Zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój Z kolei, kakao pijemy nie tylko ze względu na smak. Jego wartości lecznicze znali już i cenili Majowie i Aztekowie. Kakao także: Poprawia pamięć, szczególnie u osób starszych Może zapobiegać chorobom układu krążenia Picie kakao wpływa łagodząco na stres Podobnie jak kawa poprawia nastrój Może wpływać hamująco na rozwój kamicy nerkowej Dzięki występującej teobrominie działa hamująco na kaszel. Jest afrodyzjakiem, także dzięki tej samej teobrominie Dlaczego warto połączyć kawę i kakao? A co się stanie, gdy połączycie lecznicze działanie kawy z korzystnym dla zdrowia działaniem kakao? Badacze wskazują, że kawa i kakao działają synergicznie i wzmacniają szczególnie dwie z licznych, korzystnych właściwości każdego z nich. Taki napar wyjątkowo sprzyja podniesieniu poziomu koncentracji. Dzieje się tak, bo poprawia się krążenie krwi w mózgu, to wpływa na zdolność koncentracji, a jednocześnie obniżenie poziom lęku. W efekcie kawa z kakao podnoszą umiejętność skutecznego myślenia i...

anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy
Ta kawa nie tylko świetnie smakuje, ale też podnosi odporność! Poznaj niezwykły przepis Ani Lewandowskiej!
Szukacie przepisów na wzmocnienie odporności? Spróbujcie tej kawy z receptury Ani Lewandowskiej! Świetnie smakuje i chroni przed przeziębieniem!

Sportsmenka Ania Lewandowska znana jest ze swoich sukcesów sportowych, małżeństwa z Robertem i świetnych przepisów. Jednak wiedzieliście, że Ania potrafi też robić doskonałą kawę? Sprawdźcie jej przepis! Kawa na wzmocnienie odporności? Jesienna aura zdecydowanie zachęca do siedzenia w domu pod kocykiem. W tym czasie jesteśmy senne i ospałe, mamy mniej energii, a do tego łapiemy różne infekcje. Dlatego właśnie zimnych, jesiennych poranków nie wyobrażamy sobie bez kubka kawy. Ania Lewandowska podzieliła się swoim autorskim przepisem na kawę, która nie tylko doskonale smakuje, ale i podnosi odporność! Jesienne złote latte na zwiększenie odporności – przepis Do przygotowania tej kawy będziecie potrzebowały: 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe albo owsiane) Łyżeczkę kurkumy Pół łyżeczki cynamonu Łyżeczkę oleju kokosowego Łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego) Wanilię (nasiona) 1 kawę espresso Przygotowanie Na małym ogniu gotujemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i olej. Mieszamy. Gdy całość się zagotuje, lekko ją studzimy i przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę oraz przygotowane espresso i miksujemy. Gotową kawę przelewamy do kubka lub grubej szklanki. I gotowe! Źródło: Instagram/@annalewandowskahpba