Choć sól znakomicie podkreśla smak potraw i nadaje im charakteru, niestety jej nadmierne spożywanie ma negatywny wpływ na zdrowie. Co zrobić, by nadal cieszyć się smakiem ulubionego jedzenia, ograniczając jednocześnie sól w diecie? To proste.  Wystarczy, że zamiast soli, użyjecie… ziół.

Nadmiar soli nie sprzyja zdrowiu

Dawniej, gdy na sól mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi, nie przejmowano się takimi problemami jak miażdżyca czy choroby nerek spowodowane jedzeniem bardzo słonych potraw. Dziś jednak, gdy sól jest ogólnodostępna i obecna w wielu produktach, bardzo łatwo jest przekroczyć dzienną, bezpieczną dawkę spożycia, która wynosi zaledwie 5 g - czyli mniej więcej tyle, ile mieści się w łyżeczce do herbaty.

Nadmierne spożywanie soli może doprowadzić m.in. do rozwinięcia się nadciśnienia tętniczego, chorób serca, nerek czy miażdżycy, a także zwiększyć ryzyko udaru i nowotworów.  

Mieszanki ziół zamiast soli w kuchni

Aby zmniejszyć ilość soli w diecie, dobrym pomysłem jest stosowanie jej zamienników w kuchni, dzięki czemu przygotowywane potrawy będą nadal smaczne, a do tego zdrowsze.

Zobacz także:

Doskonałą alternatywą dla soli są mieszanki ziół - możecie wykorzystać te dostępne w sklepach lub zrobić taką mieszankę samodzielnie z ususzonych ziół. Jeśli wolicie kupić gotowy produkt w sklepie zwróćcie uwagę na to, czy nie zawierają soli. 

Do przyprawiania dań bez użycia soli nadadzą się poniższe zioła:

  • czosnek,
  • cebula,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • gorczyca,
  • słodka papryka,
  • chili,
  • lubczyk,
  • kminek,
  • liście laurowe,
  • tymianek,
  • imbir,
  • natka pietruszki,
  • kozieradka,
  • kolendra,
  • oregano.

Możecie mieszać zioła dowolnie według uznania pamiętając przy tym, by w takiej mieszance znalazła się przynajmniej gorczyca, liście laurowe, kminek, majeranek oraz chili - te przyprawy nadają potrawom charakteru, odpowiadają za ich aromat, smak i stanowią dobry zamiennik tradycyjnej soli. A jeżeli nie wyobrażacie sobie gotowania bez tej podstawowej przyprawy, wykorzystajcie sól potasową - zawiera ona mniej sodu, a więcej potasu. 

Źródło: gazeta.pl