Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. O wiele zdrowiej i smaczniej
AdobeStock
Newsy

Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. Będzie o wiele zdrowiej i smaczniej

Ograniczacie sól w diecie? Wykorzystajcie smaczny i zdrowy zamiennik, który każdy może przygotować w domu.

Choć sól znakomicie podkreśla smak potraw i nadaje im charakteru, niestety jej nadmierne spożywanie ma negatywny wpływ na zdrowie. Co zrobić, by nadal cieszyć się smakiem ulubionego jedzenia, ograniczając jednocześnie sól w diecie? To proste.  Wystarczy, że zamiast soli, użyjecie… ziół.

Kotlety mielone

Nadmiar soli nie sprzyja zdrowiu

Dawniej, gdy na sól mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi, nie przejmowano się takimi problemami jak miażdżyca czy choroby nerek spowodowane jedzeniem bardzo słonych potraw. Dziś jednak, gdy sól jest ogólnodostępna i obecna w wielu produktach, bardzo łatwo jest przekroczyć dzienną, bezpieczną dawkę spożycia, która wynosi zaledwie 5 g - czyli mniej więcej tyle, ile mieści się w łyżeczce do herbaty.

Nadmierne spożywanie soli może doprowadzić m.in. do rozwinięcia się nadciśnienia tętniczego, chorób serca, nerek czy miażdżycy, a także zwiększyć ryzyko udaru i nowotworów.  

Zobacz także
Bratek na odchudzanie. (tytuł)

Wyciąg z bratków oczyszcza, usuwa wodę z organizmu i… poprawia talię. Pijcie na zdrowie

Przypomina pokrzywę i jest bardzo zdrowa. Przygotujcie z niej napar na niestrawność

Przypomina pokrzywę i jest bardzo zdrowa. Przygotujcie z niej napar na niestrawność

Mieszanki ziół zamiast soli w kuchni

Aby zmniejszyć ilość soli w diecie, dobrym pomysłem jest stosowanie jej zamienników w kuchni, dzięki czemu przygotowywane potrawy będą nadal smaczne, a do tego zdrowsze.

Doskonałą alternatywą dla soli są mieszanki ziół - możecie wykorzystać te dostępne w sklepach lub zrobić taką mieszankę samodzielnie z ususzonych ziół. Jeśli wolicie kupić gotowy produkt w sklepie zwróćcie uwagę na to, czy nie zawierają soli. 

Do przyprawiania dań bez użycia soli nadadzą się poniższe zioła:

  • czosnek,
  • cebula,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • gorczyca,
  • słodka papryka,
  • chili,
  • lubczyk,
  • kminek,
  • liście laurowe,
  • tymianek,
  • imbir,
  • natka pietruszki,
  • kozieradka,
  • kolendra,
  • oregano.

Możecie mieszać zioła dowolnie według uznania pamiętając przy tym, by w takiej mieszance znalazła się przynajmniej gorczyca, liście laurowe, kminek, majeranek oraz chili - te przyprawy nadają potrawom charakteru, odpowiadają za ich aromat, smak i stanowią dobry zamiennik tradycyjnej soli. A jeżeli nie wyobrażacie sobie gotowania bez tej podstawowej przyprawy, wykorzystajcie sól potasową - zawiera ona mniej sodu, a więcej potasu. 

Źródło: gazeta.pl

Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego
Flickr
Newsy
Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego
Ważne jest nie tylko to, jakie przyprawy dodacie do bigosu, ale też kiedy to zrobicie. Nie wszystkie bowiem powinny wylądować w garnku już na początku gotowania.

Obecnie bez bigosu nie wyobrażamy sobie świąt, ale danie to można jeść również bez okazji. W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem jest ciemno i zimno, nie ma nic lepszego niż talerz parującego, rozgrzewającego bigosu z pajdą chleba. Ta potrawa swój aromat zawdzięcza oczywiście kapuście kiszonej, grzybom, a także bogactwu przypraw. W końcu w tradycyjnej, polskiej kuchni nie szczędzi się przypraw - tak też jest w przypadku bigosu. Jednak nie można wrzucić od razu wszystkiego do garnka. Zobaczcie, jak doprawiać bigos z głową.  W jakiej kolejności dodawać przyprawy do bigosu? Bigos zdecydowanie nie należy do tych dań, które wystarczy doprawić solą i pieprzem, by dobrze smakowały. Muszą się znaleźć w nim takie przyprawy, jak: liście laurowe ziele angielskie ziarna jałowca tymianek majeranek kminek pieprz Niezwykle ważna jest także kolejność dodawania powyższych składników. Liście laurowe, ziele angielskie i kminek należy dodać do garnka już na samym początku gotowania, by bigos mógł przejść zapachem i smakiem tych przypraw. Zupełnie inaczej jest jednak w przypadku majeranku oraz tymianku . Są to w końcu zioła , a te zawsze dodaje się do potraw pod koniec gotowania . Dlaczego? Jeżeli będziecie gotować bigos z tymi ziołami zbyt długo, cały smak z nich „wyparuje”, a do tego mogą sprawić, że potrawa stanie się gorzka .  Również sól należy wsypać do bigosu na końcu . Kapusta kiszona, kiełbasa i inne wędliny, jakie dodajemy do tego dania, same w sobie są już dość słone. Z tego powodu, bigosu należy spróbować pod koniec gotowania i dopiero wtedy, w razie potrzeby, dosolić.  Jak gotować bigos? Smaczny bigos, podobnie jak rosół, wymaga cierpliwości. Robiony na szybko nie smakuje tak, jak ten gotowany na wolnym...

Jakie przyprawy dodać do gołąbków? Tylko z tymi wyjdą pyszne i aromatyczne
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy dodać do gołąbków? Tylko z tymi wyjdą pyszne i aromatyczne
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym przyprawiać gołąbki, żeby były smaczne i aromatyczne? Wiemy jakie przyprawy najlepiej dodać do gołąbków.

To, jakimi przyprawami najlepiej doprawić gołąbki może być przedmiotem dyskusji. W końcu każdy z was ma pewnie trochę inne upodobania kulinarne i gust. Przyprawy mogą naprawdę odmieniać oblicze danego dania. W przypadku gołąbków, sposobów przygotowania tej tradycyjnej potrawy jest naprawdę wiele. Można zrobić gołąbki bez zawijania , owinąć je w liście kalafiora, w czerwoną kapustę lub liście winogron, jak robi się to w krajach śródziemnomorskich. Gołąbki można przygotować z dodatkiem kaszy zamiast ryżu, robić je z gęsiną, dodawać do nich żółty ser lub nawet gotować gołąbki wegetariańskie, z grochem zamiast mięsa . W każdym z tych przypadków trzeba zadbać o odpowiednie dopranie przypraw. Przyprawy do gołąbków W przypadku gołąbków, najbardziej istotne będzie właściwe przyprawienie farszu. Liście kapusty same obronią się smakiem , jeśli będą odpowiednio sparzone . Nie trzeba ich dodatkowo przyprawiać. Na pewno podstawą przyprawiania gołąbków są: Sól Pieprz Ten duet to podstawowe przyprawy, które dodajecie pewnie do każdego dania kuchni polskiej. Do gołąbków świetnie sprawdzą się też: Tymianek Oregano Zioła prowansalskie Majeranek Słodka papryka Papryka chili To w dalszym ciągu dość tradycyjne przyprawy, które wzmocnią smak farszy do gołąbków, ale nie spowodują zupełnej transformacji tego dania. Możecie bezpiecznie je stosować, to na pewno będzie dobry wybór. Czym można doprawić gołąbki? Jeśli jesteście jednak trochę odważniejsi w kuchni, a wy i wasi bliscy uwielbiacie kuchenne eksperymenty, spróbujcie dodać te przyprawy do gołąbków: Curry Wędzona papryka Czosnek granulowany Suszona cebula Siekany koperek Czosnek niedźwiedzi Gałka...

Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Newsy
Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę
Większość osób niestety nie zdaje sobie sprawy z tego, że przyprawy mogą być trujące. Jeśli w waszych potrawach nagminnie pojawia się tak zwana „jarzynka” to macie ogromny problem.

Większość osób nie czyta etykiet przypraw zakładając, że ich skład stanowią tylko i wyłącznie rozdrobnione i ususzone warzywa oraz zioła. To ogromny błąd. Okazuje się, że większość z nich zawiera mnóstwo substancji konserwujących i ulepszaczy. Na czele stoi popularna „jarzynka”. Które przyprawy niszczą wasze zdrowie? Nie ulega wątpliwości, że bez przypraw potrawy byłyby mdłe i niedobre. Tak naprawdę nie miałyby żadnego wyrazu. Ich używanie wydaje się więc konieczne i zasadne. Okazuje się jednak, że dla własnego bezpieczeństwa niektóre mieszanki powinniście omijać naprawdę szerokim łukiem. „Jarzynka” odbiera wam zdrowie Choć „jarzynka” to przyprawa, która w założeniu miała stanowić mieszankę suszonych warzyw, ziół i soli, w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z tymi naturalnymi składnikami. Czytając etykietę możecie przeżyć szok. Większość produktu stanowią barwniki, cukier oraz substancje wzmacniające smak i zapach, między innymi glutaminian sodu i inozynian disodowy.  Glutaminian sodu znajdziecie nie tylko w „jarzynce”, ale również chipsach, zupkach chińskich i innych niezdrowych przekąskach. W dużej ilości powoduje migreny i wzdęcia. Jeśli więc nagminnie dodajecie go do rosołu lub kotletów schabowych natychmiast przestańcie. Chili sprzyja rozwojowi nowotworów Amerykańscy naukowcy udowodnili, że chili może powodować spustoszenie w organizmie i sprzyjać rozwojowi nowotworów skóry. Wszystko przez zawartą w nim kapsaicynę. To smutna wiadomość dla wszystkich, którzy uwielbiają pikantne potrawy.  Pieprz szkodzi w nadmiarze Choć z pewnością wielu z was jest zaskoczonych tą informacją, pieprz spożywany w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na wasz organizm. Oczywiście dodanie go...

Zupa kapuściana
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Chcecie zrzucić nawet do 5 kg w tydzień? Zastosujcie dietę kapuścianą. Mamy przepis na słynną zupę Kwaśniewskiego
Dieta kapuściana jest prosta i tania oraz pozwala schudnąć w bardzo krótkim czasie.

Już niedługo przywitamy wiosnę. W szafie będziemy szukać lekkich, wiosennych kreacji, ale co gdy okaże się, że niektóre są za ciasne? Aby zrzucić zbędne kilogramy, warto pomyśleć nad zastosowaniem diety kapuścianej. Dieta ta wspaniale oczyszcza jelita poprzez błonnik zawarty w kapuście. Działa również moczopędnie, i dzięki temu waga spada nawet o pięć kilogramów w ciągu 7 dni!  W czasie stosowania diety należy pić dużo wody. Zakazany jest alkohol oraz słodzone napoje, słodycze, cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. Podstawą tej diety jest zupa kapuściana, którą z kolei można jeść bez ograniczeń. Zupa nie zawiera soli, ani tłuszczu ale można do niej dodać ulubione przyprawy. Najlepiej smakuje z kminkiem oraz majerankiem, a nawet szczyptą chili. Możecie również dodać do niej oregano, curry, koper oraz czosnek. Wybór zależy już od waszych upodobań.  Kapusta ma wiele zalet Kapusta jest mało kaloryczna, zawiera wiele cennych składników odżywczych, dużo potasu, wapnia, żelaza i magnezu oraz witaminy A, B i C. Kapusta bogata jest również w kwas foliowy, zapobiega anemii, likwiduje obrzęki i oczyszcza organizm z toksyn. Pozytywnie działa na odporność oraz posiada związki o działaniu antynowotworowym! Jak widzicie, ma same zalety.  Kuracja dietą kapuścianą trwa tylko 7 dni. Jej zaletą jest szybki spadek wagi. To właśnie dzięki tej diecie Aleksander Kwaśniewski stracił kilogramy. Pamiętajcie jednak, by każdą dietę, również tę kapuścianą stosować z głową a najlepiej jej wybór skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem. Składniki na zupę kapuścianą: Główka kapusty białej lub włoskiej 6 cebul Pęczek selera naciowego 2 papryki zielona i czerwona  2 marchewki  6 świeżych pomidorów lub...