Dodajcie to do jedzenia a w życiu nie będziecie mieli wzdęć. Trik polecany przez samą Magdę Gessler
ONS.pl
Newsy

Dodajcie to do jedzenia, a w życiu nie będziecie mieli wzdęć. Trik polecany przez samą Magdę Gessler

Często dokuczają wam wzdęcia? Jedną z możliwych przyczyn jest spożywanie zbyt tłustego jedzenia. Co zrobić, żeby potrawy nie wywoływały wzdęć? Skorzystajcie ze wskazówki samej Magdy Gessler. Sprawdziliśmy – naprawdę działa!
Anna Borkowska
maj 12, 2021

Wiele osób doświadcza od czasu do czasu wzdęć. Czym jest wzdęcie? Wzdęcie to nic innego, jak nagromadzenie się gazów w układzie pokarmowym, które z kolei może prowadzić do wielu dolegliwości brzusznych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy wzdęcia mogą być groźne?

Istnieje kilka możliwych przyczyn wzdęć. Wzdęcia mogą być oznaką choroby lub stanu, który wpływa na nasz układ pokarmowy lub mogą być wynikiem naturalnych procesów, które zachodzą w naszym organizmie oraz tego, co jemy.

Sposób Magdy Gessler na wzdęcia

Spożywanie tłustych, smażonych potraw, może powodować wzdęcia brzucha. Magda Gessler ma dla nas jednak pewną radę. Co zrobić, żeby jedzenie nie wywoływało wzdęć? Wystarczy dodać do niego odrobinę rozdrobnionego kminku.

Kminek znany jest ze swoich właściwości łagodzących wzdęcia oraz ma działanie rozkurczowe. Możecie dodać go bezpośrednio do potrawy, np. gulaszu lub bigosu, albo przygotować z niego napar. Wystarczy, że zmieszacie łyżeczkę mielonego kminku i 250 ml wrzątku i będziecie zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu napar należy odcedzić i go wypić.

Które produkty najczęściej prowadzą do wzdęć?

Na liście takich pokarmów wymienia się:

  • warzywa takie jak cebula, karczochy, brokuły, pory, kalafior, kapusta, czosnek, fasola, brukselka i rzepa
  • zboża, takie jak pszenica lub owies
  • rośliny strączkowe, np. fasola i soczewica
  • produkty mleczarskie
  • drożdże w produktach piekarniczych, takich jak chleb
  • suszone owoce - rodzynki i suszone śliwki
  • orzechy nerkowca i nasiona
  • napoje bezalkoholowe
  • napoje owocowe

Zobacz także

Jak sobie radzić ze wzdęciami?

Ze wzdęciami, o ile nie są one objawem innej choroby lub stanu, najlepiej walczyć w sposób naturalny, czyli poprzez zmianę diety i stylu życia. Wystarczy przestać spożywać jedzenie, które może prowadzić do wzdęć. Warto włączyć do codziennego menu pokarmy, które zawierają łatwe do wchłonięcia węglowodany, np. cytrusy, banany, winogrona, sałatę czy jogurt naturalny.

Można również wdrożyć kilka innych rzeczy:

  1. Przestać palić. Podczas palenia papierosów, ludzie połykają powietrze, co może podrażniać układ pokarmowy.
  2. Unikać żucia gumy i picia gazowanych napojów. Żucie gumy, mimo iż jest zdrowsze od palenia papierosów, powoduje połykanie powietrza, co może prowadzić do wzdęć.
  3. Jeść wolno. Spokojne przeżuwanie jedzenia przed połknięciem sprzyja lepszemu trawieniu.
  4. Spożywać mniejsze posiłki. Kolejnym ważnym krokiem jest spożywanie mniejszych posiłków. Warto też włączyć do codziennego menu picie miętowej herbaty.
  5. Ćwiczyć. Regularna aktywność poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, co może pomóc zmniejszyć gazy i wzdęcia.

Czytaj także: 

Komentarze
Napój detoksykujący organizm
Pixabay/Tomáš Dohnal
Newsy Szklanka tego napoju działa jak cudowny detoks dla całego organizmu
Oczyszczanie organizmu z toksyn powinno wejść na stałe do naszych codziennych nawyków. Dzięki naturalnym metodom możemy pomóc funkcjonować własnemu zdrowiu przez długie lata. Zainteresowani?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Detoksykacja organizmu zyskuje coraz więcej fanów. Należy jedynie pamiętać, aby stosować ją rozsądnie, czyli nie za często. Oczyszczenie ciała raz na jakiś czas w zupełności wystarczy. Obiecujemy, poczujecie ulgę niemalże błyskawicznie! Prosta i skuteczna metoda Detoks organizmu, którego podstawą są głównie płyny, to jedna z najprostszych i najbardziej skutecznych metod oczyszczania organizmu z toksyn i dostarczania mu cennych składników odżywczych. Ponadto picie napojów to sposób na szybką utratę wagi przed sylwestrem. Oczyszczanie ma zbawienny wpływ na system pokarmowy, który odpoczywa, nie musząc trawić pokarmów stałych. Napoje gorące nadają się do tego wręcz idealnie! Jeśli chcecie odgruzować swój organizm i przygotować go na nadchodzące, ciężkostrawne święta, nic prostszego. Sięgnijcie po nasz przepis! Najważniejszy organ Wątroba to niezwykle cenny organ, który bierze udział w całościowej detoksykacji organizmu. Zatem warto pić napoje oczyszczające, soki owocowe i warzywne, aby pomóc jej sprawnie funkcjonować. Napoje detoksykujące warto włączyć do codziennego menu nie tylko dla zdrowia, ale i zgrabnej sylwetki. Jeszcze mocniejsze działania od zimnych soków mają napoje podawane na gorąco. Najlepszym przykładem może być zielona herbata, której właściwości są w zasadzie niezliczone. Możemy ją pić od rana do wieczora pamiętając, że parzona długo podziała pobudzająco i doda nam energii na dalszą cześć dnia. Zalety mięty Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Odczuwalnie zmniejsza ból i pomaga w trudnych sytuacjach trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. Podawana z herbatą smakuje wyśmienicie!...

Przeczytaj
czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

Przeczytaj
jedzenie które zwiększa stres
Adobe Stock
Zdrowie 5 pokarmów, które zwiększają poziom stresu. Numeru 3 się nie spodziewaliście
Stres to nie tylko reakcja organizmu na różnego typu sytuacje i wydarzenia. Za uczucie napięcia odpowiedzialne są również niektóre pokarmy, a w zasadzie ich składniki!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie. W końcu nie bez powodu mówi się „jesteś tym, co jesz”. Jeśli więc jesteś tykającą z nerwów bombą, być może przyczyny należy szukać właśnie w spożywanych posiłkach. 1. Pikantne jedzenie Jeśli często się stresujesz powinnaś ograniczyć spożywanie pikantnych posiłków. Te podrażniają żołądek i mogą prowadzić do powstawania wrzodów . Tak przyprawione potrawy muszą więc zostać dobrze i szybko strawione. Stres sprawia jednak, że ten proces przebiega o wiele wolniej niż zazwyczaj. Stąd pikantne jedzenie zostaje w organizmie dłużej niż powinno, powodując niestrawność i utrzymanie uczucia stresu. 2. Przetworzona żywność Przetworzona żywność to źródło tłuszczu, sztucznych dodatków, ale przede wszystkim sodu. Ten, wraz z potasem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego . Spożywanie go w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie i przyspiesza bicie serca. Oznacza to, że po zjedzeniu na przykład fast-fooda, możesz czuć się bardzo napięcie i obniżenie nastroju. 3. Chleb Zawarta w chlebie mąka pszenna również może stanowić źródło stresu. Bowiem jej spożywanie niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy i zakłóca jego pracę. Taki stan rzeczy dodatkowo obciąża organizm, a co za tym idzie - naszą psychikę. Postaraj się więc wyeliminować mąkę pszenną ze swojej diety. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tego produktu, na przykład mąka kokosowa lub migdałowa. 4. Napoje Jeśli często zmagasz się ze stresem powinnaś również ograniczyć spożywanie kawy, herbaty, napojów energetycznych oraz kakao . Produkty te, mimo że dodają energii, zawierają składniki, które w rzeczywistości podwyższają poziom stresu. Kofeina...

Przeczytaj
Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt
Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw? Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność . Objawy niestrawności Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia. Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników. Kminek Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo . Jałowiec Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii . Jest silnie moczopędny. Rozmaryn To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz...

Przeczytaj