Panierka na schabowe
Pixabay/congerdesign
Newsy

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Sekretem smacznych schabowych jest nie tylko odpowiednie źródło mięsa. Równie ważna jest sama panierka.

Panierowane rzeczy tuczą, ale i poprawiają nastrój. Panierowane mogą być ziemniaki, rybne filety oraz mięso. Polacy najchętniej sięgają po panierowanego schabowego. Sekret jego smaku tkwi w tym, w czym postanowicie go obtoczyć.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Idealna panierka do schabowych

Aby panierka nie odpadała od kotleta czy ryby, powinniście trzymać się kilku zasad. Mięso powinno być przede wszystkim dobrze osuszone przed panierowaniem, a tłuszcz na patelni powinien być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić wkładając na patelnię np. kawałek pieczywa.

Chleb zacznie szybko się rumienić a wokół niego pojawią się pęcherzyki powietrza. To znak, że na patelnię można zacząć wrzucać kotlety. Można też włożyć końcówkę drewnianej łyżki, jeśli zauważycie pęcherzyki wokół niej, można rozpocząć smażenie.

Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Szczególnie, jeśli w grę wchodzą schabowe. Panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, jeśli pod koniec smażenia zwiększycie ogień palnika.

Schabowe najlepiej smakują z pięknie zrumienioną, chrupiącą panierką. Bez niej danie traci swój urok. Zadbanie o jej odpowiednią konsystencję, jest dziecinnie proste i w łatwy sposób można się tej sztuczki nauczyć.

Zobacz także

Jak podawać kotlety schabowe?

Doskonałym dodatkiem do domowych schabowych będą tłuczone ziemniaki, mizeria lub marchewka z groszkiem. Schabowe dobrze znoszą także towarzystwo frytek, korniszonów oraz buraczków z zasmażką. Możecie je komponować w dowolny sposób. Wiele połączeń może was zadziwić. Kotlety schabowe to w końcu bardzo uniwersalna potrawa.

Sposób na najlepsze kotlety schabowe

Mało kto odmówiłby chrupiącego schabowego. Z pozoru nie jest to skomplikowana potrawa. Warto znać pewien trik, który pozwoli wam zrobić z tej popularnej potrawy kulinarny majstersztyk.

Mięso nawet najlepszej jakości nie będzie mogło zachwycać, jeśli panierka będzie miękka, albo co gorsze - spalona. Najlepsza panierka schabowego jest chrupiąca i złocista. 

Wystarczy dosłownie kwadrans, by z kawałków surowego mięsa uzyskać dokładnie taki efekt. Rozbite na cienko kotlety solicie i pieprzycie według osobistych preferencji. Zamoczcie je w mleku i zostawcie na kilka godzin lub całą noc.

Po tym czasie należy odsączyć nadmiar mleka i wklepać odrobinę oleju w kotlety. W miseczce roztrzepujemy kolejno jajko z dodatkiem wody gazowanej. Woda sprawi, że panierka będzie chrupiąca i puszysta. Wpadlibyście na to?

Komentarze