jajecznica
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do jajecznicy zamiast szczypiorku, a wyjdzie nieziemsko pyszna. Domownicy oszaleją, kiedy jej spróbują

Jajecznica jest zazwyczaj podawana ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. To klasyczne połączenie na weekendowe śniadanie. Dodajcie ten sekretny składnik, a danie nabierze wyjątkowego aromatu.

Jajecznica to tradycyjna potrawa serwowana na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez tej potrawy. Podana ze świeżym pieczywem i masłem, to doskonały pomysł na rozpoczęcie poranka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne jaj

Jajka to ważny produkt w codziennej diecie. Mają sporą zawartość wielu witamin, takich jak A, E czy K oraz mikroelementów: selenu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu czy wapnia. Mają również wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić:

  • doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka,
  • są niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się u osób dbających o sylwetkę bądź chcących zgubić nadprogramowe kilogramy,
  • luteina zawarta w żółtku jaja poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem,

Mimo wielu wartości, jak i we wszystkim, również w spożywaniu jaj należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie do sześciu sztuk tygodniowo. 

Chów ma wpływ na jakość jaja

W sprzedaży możemy się spotkać z oznaczonymi jajami różnymi znakami. Oznaczają one sposób chowu kur, które znoszą jajka. Ma on wpływ na ostateczną jakość produktu oraz smak. Gdyż pasza, jaką są karmione zwierzęta charakteryzuje posmak jajek. Obecnie wyróżnia się cztery opcje hodowli:

  • 0- chów ekologiczny- kury mają nieograniczony dostęp do świeżego powietrza, a także nie są karmione chemicznym jedzeniem,
  • 1- chów z wolnym wybiegiem na wolnym powietrzu- tutaj zwierzęta mają bardziej ograniczony dostęp do świeżego powietrza, ich przestrzeń jest wyznaczona przez wybieg, są karmione naturalnymi produktami,
  • 2- chów ściółkowy- kury nie mają swobodnego dostępu na dwór, są hodowane na ściółce i karmione chemiczną mieszanką pasz,
  • 3- chów klatkowy- zwierzęta są hodowane w klatkach, bez dostępu do świeżego powietrza, podobnie jak ściółkowe ich pożywieniem są gotowe pasze.

Najlepszym wyborem są jaja z chowu ekologicznego bądź z wolnym wybiegiem. Wówczas jajka będą naturalne, bez dodatków chemicznych, które mogą przedostać się z chemicznego jedzenia kur. Jeśli macie taką możliwość warto jest zaopatrzyć się w wiejskie jaj, gdyż wówczas będziecie mieć pewność iż będą najlepszej jakości.

Przyrządzanie jajecznicy

Przygotowanie jajecznicy to chyba jedna z banalniejszych czynności w kuchni. Wystarczy roztrzepać jajka z odrobiną soli i pieprzu, a później usmażyć na patelni. Aby potrawa była idealnie kremowa do masy jajecznej można dodać odrobinę mleka, a później smażyć ją na maśle. Dzięki temu będzie delikatna. Ważny również jest czas obróbki termicznej, by nie była zbyt rzadka ani zbyt ścięta, gdyż może szybko się wysuszyć i nie będzie apetyczna. Oprócz jaj, ważne są także dodatki, które dobrze dobrane podkręcają smak całego dania.

Zobacz także
ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Składnik, który podkręci smak jajecznicy

Śniadaniowa jajecznica zazwyczaj jest podawana z różnymi dodatkami, najczęściej ze świeżym szczypiorkiem. To duet doskonały, a może być jeszcze lepszy. Gdy jajka dobrze zetną się na patelni i będziecie przekładać je na talerz, wcześniej przyprawcie je zmielonym zielem angielskim. Dzięki temu dodatkowi nikt z domowników nie odmówi dokładki. Ta przyprawa podkręci smak jajecznicy i jeszcze bardziej go uwydatni. 
 

Jajka
Pixabay/jacqueline macou
Newsy
Biedronka wycofuje ze sklepów jaja z chowu klatkowego. Zaskakująca decyzja
Na rynku pojawił się nowy trend dotyczący jaj z chowu klatkowego. Czy to kolejny krok w kierunku znajomej nam wszystkim ekologii?

Koniec jaj z klatek. To najnowsza informacja dotycząca nowości produktowych w Biedronce.  Wcześniej niż się spodziewano Biedronka zapowiadała zmiany względem sprzedaży jajek już jakiś czas temu. Zapowiedzi miały jednak dotyczyć przyszłości. Popularna sieć sklepów chciała zrezygnować z chowu klatkowego dopiero za cztery lata. Nowa decyzja ma jednak dotyczyć początków nowego roku. Rynek co i raz narzuca pewne trendy. Jeden z nich dotyczy jajek. Jak donoszą portale internetowe do 31 grudnia 2021 roku sieć Biedronka wycofa świeże jajka klatkowe ze sprzedaży. Pierwszym regionem sieci, który wprowadzi tę zmianę, będzie stolica Polski. Jajka z chowu klatkowego znikną z półek w Warszawie już od 1 stycznia 2021 roku. Firma podała, że w zeszłym roku w Polsce blisko 50 mln kur zniosło ponad 10 mld jaj przeznaczonych do spożycia. Większość tych zwierząt spędza całe życie w klatkach. Chów ściółkowy, zwany też alternatywnym, wolno wybiegowym czy ekologicznym - stanowi mniej niż 20% udziału w hodowli niosek. Główny Inspektorat Weterynarii podaje, że na fermach ponad 40 mln kur żyło w klatkach, 6,2 mln w kurnikach w systemie wybiegowym, a w systemie wolno wybiegowym 1,9 mln. Chów ekologiczny w 2019 dotyczył jedynie 0,4 mln kur. Sprzedaż jajek Sprzedaż jajek w Biedronce w ubiegłym roku wyniosła 25%, natomiast w roku 2018 było do 20% jaj pochodzenia ekologicznego. Sieć zakłada, że od 1 stycznia 2022 będzie sprzedawała wyłącznie jaja oznaczone jako 2,1 lub 0. Te z symbolem 3 znikną z półek już na zawsze.  Chów klatkowy to zagadnienie, które dotyka nie tylko Polski. Czechy niedawno wezwały Komisję Europejską do opracowania prawa zakazującego chowu klatkowego w całej Europie. Co zrobią nasi sąsiedzi? Zdaję się, że nie będą mieli wyboru. Jajka...

jajko zarodek czerwona plamka
Flickr
Newsy
Czerwona plamka w jajku obrzydza wielu. Czy jest bezpieczne do zjedzenia?
Fuj! Ohyda! Część z nas reaguje właśnie w ten sposób, gdy po rozbiciu skorupki jajka naszym oczom ukaże się czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy to zarodek? Czy możemy to zjeść?

Jajka to codzienny pokarm większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jemy gotowane na twardo jaja na kanapkach w czasie podwieczorku. Jajka je się na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów! Suche liczby mogą robić wrażenie. W samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj. Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach. Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku. I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią. Nieapetyczna niespodzianka Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą nieco makabryczny widok dziwnego elementu na żółtku. Zobaczcie sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Danesa Robles_Brisbin (@danesabris) O co chodzi? Utarło się wytłumaczenie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez koguta. Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń...

Jajecznica z kabanosem
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Najprostszy sposób na przepyszną jajecznicę. Jeden dodatek deklasuje wszystkie inne!
Jajecznica na śniadanie to nieodłączny punkt programu dla nas wszystkich. Jak sprawić, by jajka nie przestały nam się nudzić? Wypróbujcie ten przepis.

Tak, przyznajemy wam rację – mało jest wśród nas osób, które muszą uczyć się przygotowywania jajecznicy. Nieprzypadkowo kulinarne niezdary często opowiadają o tym, że jedyne co mogą przygotować w kuchni to woda na herbatę i jajecznica. Nawet jeżeli do gotowania mamy dwie lewe ręce, możemy zwykle przygotować jajka na swój ulubiony sposób. Doświadczeni w „jajecznicowym” fachu mają swoje wymagania – jedni lubią mocno wysmażone jajka na smalcu, inni delikatnie ścięte na równie delikatnym maśle. Opcji jak wiadomo jest wiele. My polecimy wam dzisiaj jeden z przepisów z portalu gotujmy.pl. Znajdziemy w nim jeden kluczowy składnik – będzie nim mianowicie kabanos. Cienkie kiełbaski wymieszane z jajami mogą być naszym asem w rękawie zwłaszcza, gdy chcemy podać jajecznicę naszym dzieciom. Wybredne maluchy na pewno nie pogardzą chudym i aromatycznym mięsem kabanosów. Jak już wspomnieliśmy – tylko od naszych upodobań zależy to, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia naszych jajek. Jeżeli przygotowujemy śniadanie dla dzieci, możemy wybrać masło. Jeżeli lubimy bardziej „zdecydowane” smaki, nie wahajmy użyć się smalcu – tak samo jak robiły to przecież nasze babcie. Poniżej, dla formalności, zamieszczamy przepis na wspomnianą jajecznicę z kabanosami. Składniki: 4-5 jaj (najlepiej od „szczęśliwych kur” z zagrody) 1 kabanos Sól Opcjonalnie pieprz Smalec bądź inny tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cienko kiełbaskę. Następnie wbijamy na patelnię jaja, doprawiamy do smaku. Mieszamy delikatnie i smażymy wedle uznania – skończmy smażenie w zależności od tego, czy chcemy zjeść jajecznicę „na miękko”, czy nieco bardziej przysmażoną. Podajemy z...