jajecznica
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do jajecznicy zamiast szczypiorku, a wyjdzie nieziemsko pyszna. Domownicy oszaleją, kiedy jej spróbują

Jajecznica jest zazwyczaj podawana ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. To klasyczne połączenie na weekendowe śniadanie. Dodajcie ten sekretny składnik, a danie nabierze wyjątkowego aromatu.

Jajecznica to tradycyjna potrawa serwowana na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez tej potrawy. Podana ze świeżym pieczywem i masłem, to doskonały pomysł na rozpoczęcie poranka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne jaj

Jajka to ważny produkt w codziennej diecie. Mają sporą zawartość wielu witamin, takich jak A, E czy K oraz mikroelementów: selenu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu czy wapnia. Mają również wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić:

  • doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka,
  • są niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się u osób dbających o sylwetkę bądź chcących zgubić nadprogramowe kilogramy,
  • luteina zawarta w żółtku jaja poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem,

Mimo wielu wartości, jak i we wszystkim, również w spożywaniu jaj należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie do sześciu sztuk tygodniowo. 

Chów ma wpływ na jakość jaja

W sprzedaży możemy się spotkać z oznaczonymi jajami różnymi znakami. Oznaczają one sposób chowu kur, które znoszą jajka. Ma on wpływ na ostateczną jakość produktu oraz smak. Gdyż pasza, jaką są karmione zwierzęta charakteryzuje posmak jajek. Obecnie wyróżnia się cztery opcje hodowli:

  • 0- chów ekologiczny- kury mają nieograniczony dostęp do świeżego powietrza, a także nie są karmione chemicznym jedzeniem,
  • 1- chów z wolnym wybiegiem na wolnym powietrzu- tutaj zwierzęta mają bardziej ograniczony dostęp do świeżego powietrza, ich przestrzeń jest wyznaczona przez wybieg, są karmione naturalnymi produktami,
  • 2- chów ściółkowy- kury nie mają swobodnego dostępu na dwór, są hodowane na ściółce i karmione chemiczną mieszanką pasz,
  • 3- chów klatkowy- zwierzęta są hodowane w klatkach, bez dostępu do świeżego powietrza, podobnie jak ściółkowe ich pożywieniem są gotowe pasze.

Najlepszym wyborem są jaja z chowu ekologicznego bądź z wolnym wybiegiem. Wówczas jajka będą naturalne, bez dodatków chemicznych, które mogą przedostać się z chemicznego jedzenia kur. Jeśli macie taką możliwość warto jest zaopatrzyć się w wiejskie jaj, gdyż wówczas będziecie mieć pewność iż będą najlepszej jakości.

Przyrządzanie jajecznicy

Przygotowanie jajecznicy to chyba jedna z banalniejszych czynności w kuchni. Wystarczy roztrzepać jajka z odrobiną soli i pieprzu, a później usmażyć na patelni. Aby potrawa była idealnie kremowa do masy jajecznej można dodać odrobinę mleka, a później smażyć ją na maśle. Dzięki temu będzie delikatna. Ważny również jest czas obróbki termicznej, by nie była zbyt rzadka ani zbyt ścięta, gdyż może szybko się wysuszyć i nie będzie apetyczna. Oprócz jaj, ważne są także dodatki, które dobrze dobrane podkręcają smak całego dania.

Zobacz także
ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Składnik, który podkręci smak jajecznicy

Śniadaniowa jajecznica zazwyczaj jest podawana z różnymi dodatkami, najczęściej ze świeżym szczypiorkiem. To duet doskonały, a może być jeszcze lepszy. Gdy jajka dobrze zetną się na patelni i będziecie przekładać je na talerz, wcześniej przyprawcie je zmielonym zielem angielskim. Dzięki temu dodatkowi nikt z domowników nie odmówi dokładki. Ta przyprawa podkręci smak jajecznicy i jeszcze bardziej go uwydatni. 
 

jajka
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie takie jajka? Wszyscy myślą, że są bardzo zdrowe, ale to nieprawda
Jaja to jeden z najzdrowszych produktów, są zalecane w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie. Dzięki cennym właściwościom w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że niektóre typy jajek wcale nie są tak zdrowe, jak myśleliśmy.

Jajecznica, jaja sadzone, na twardo lub miękko, to ulubiony sposób na śniadanie przez wielu Polaków. Ten produkt gości w kuchni zdecydowanie częściej niż można sobie wyobrażać, gdyż jajka są dodawane praktycznie wszędzie. W sprzedaży można spotkać się z kilkoma rodzajami, które uwarunkowane są przez sposób hodowli. Jak się okazuje, najzdrowsze dotąd jaja wcale niekoniecznie są tak wartościowe, jak do tej pory wszyscy sądzili. Co można zrobić z jajek? Jajka kojarzą się głównie ze śniadaniem, gdyż są wówczas serwowane na wiele sposobów. Wybór odpowiedniej obróbki termicznej zależy tylko i wyłącznie od preferencji. Jednak mają one również wiele innych zadań. Jajka są świetnym spoiwem różnych farszy, są uzupełnieniem kotletów mielonych, jako dodatek do panierki do schabowych, a przede wszystkim są jednym z kluczowych składników ciast. Jak widać bez jaj w kuchni ani rusz. Można by rzec, że są obowiązkowym produktem u każdej gospodyni domowej. Przygotowania jakiegoś dania wiąże się z wykorzystaniem jajek. Klasyfikacja jajek - co oznaczają numery? Mimo, iż z zewnątrz wyglądają tak samo bądź podobnie, to jednak dzieli się je według pewnej klasyfikacji. Dzieli się je według hodowli i zarazem pokarmu, jakie spożywają kury. Można wyróżnić cztery typy, jak: 0 - jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w ekologicznym gospodarstwie, nie podaje się im sztucznych antybiotyków, a karmi naturalnym pożywieniem, 1 - jaja z wolnego wybiegu, podobnie jak w chowie ekologicznym, zwierzęta mogą poruszać się dowolnie po terenie, jednak ich żywność nie jest poddana kontroli, przez co mogą być karmione różnego rodzaju paszami ze sztucznymi dodatkami, 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury nie wychodzą na zewnątrz, a jedynie poruszają się po...

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje
Pixabay
Newsy
Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje
Jajka to jeden z ważniejszych produktów w dobrze zbilansowanej diecie. Wydawać by się mogło, iż ekologiczne jaja to najlepszy wybór. Nic bardziej mylnego! Jak się okazało, jajka z wolnego wybiegu mogą być trujące.

Jajka to składnik zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego śniadania bez  jajecznicy czy idealnie ugotowanego jajka na miękko . Zgodnie z wieloma opiniami, większość ludzi kupuje jaja ekologiczne lub te pochodzące od kur żyjących na wolnych wybiegach. Niestety jak się okazało, ten produkt może być szkodliwy dla organizmu, a w ostateczności spowodować poważne konsekwencje zdrowotne. Trujące substancje w ekologicznych jajach Mimo, iż wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż jaja z ekologicznych hodowli i od kur z wolnego wybiegu, to jednak można niestety się rozczarować. Zwierzęta będące wolnymi ptakami bez ograniczeń w kwestii poruszania się, często spożywają różnego rodzaju składniki - niektóre z nich mogą być one szkodliwe nie tyle, co dla nich samych, a dla jaj. Hodowle będące w pobliżu ruchliwej drogi są narażone na skażoną ziemię różnymi toksycznymi substancjami. Kury zjadając różne rośliny tym samym również powodują, iż jajka mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia składniki, takie jak ołów czy kadm. Mogą one spowodować wiele poważnych chorób. Warto także uważać na pęknięte jajka - nawet te ekologiczne mogą być szkodliwe, jeśli kupicie je z uszkodzoną skorupką. Rodzaje jaj na rynku Wbrew pozorom, jajko jajku nie jest równe, a to oznacza, że każde z nich mimo wszystko się różni. Przede wszystkim wyróżnia się je na podstawie chowu, a w tej kwestii wyróżnia się cztery różne typy: 0 - chów ekologiczny - kury hodowane w tradycyjny sposób, mają one swobodny dostęp do świeżego powietrza, nie mają ograniczenia w przestrzeni, ich pożywienie jest w pełni naturalne, 1 - chów wolno wybiegowy - zwierzęta podobnie jak w pierwszym przypadku...

kaufland
Adobe Stock
Newsy
Tego nie kupicie już w Kauflandzie. Sieć wycofuje z półek popularny produkt, który kupował niemal każdy
Sieć sklepów wielkopowierzchniowych przyłącza się do akcji - postanowiła wycofać się ze wspierania pewnej części producentów. Ta decyzja na pewno będzie miała pozytywne konsekwencje nie tylko dla ludzi.

Jaja są cennym produktem  w codziennej diecie. Na sklepowych półkach można się spotkać z różnymi oznaczeniami, każde z nich oznacza sposób hodowli zwierząt. Nie wszystkie są im sprzyjające. Cenne właściwości Wbrew pozorom jajka są źródłem wielu wartościowych właściwości, a przede wszystkim pożądanego w dobrze zbilansowanej diecie białka. Jaja są także bogactwem witamin i minerałów, takich jak A, E, K, fosfor, magnez, miedź czy selen. Ten produkt jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze, a co najważniejsze są niskokaloryczne. Produkt obowiązkowy w kuchni Jajka są tak uniwersalnym produktem, że można z nich przygotować szereg różnych potraw, na przykład: naleśniki, omlet, jajka w koszulkach, jajecznicę, jaja sadzone, kotlety jajeczne, jaja na miękko lub twardo. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oprócz tego mogą stanowić także dodatek do wypieków czy sałatek. Białka są idealnym składnikiem do przygotowania lukru do ciasteczek bądź pierniczków, zaś z żółtek można przygotować również domowy budyń. Dzięki swojej uniwersalności są wręcz niezbędnym produktem w lodówce.  Uwaga na pochodzenie Jaja dzieli się na cztery kategorie ze względu na system hodowlany, można wyróżnić: 0 - jaja z produkcji ekologicznej - kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, karma pochodzi ze zbiorów ekologicznych, a patokm nie podaje im się żadnych antybiotyków; 1 - jaja z chowu na wolnego wybiegu - podobnie jak w pierwszy przypadku, zwierzęta mają wolny wybieg, ale ich jedzenie nie jest podane takiej kontroli jak w produkcji ekologicznej; 2 - jaja z chowu ściółkowego - kury są przechowywane w specjalnych kurnikach, bez możliwości wyjścia na zewnątrz, podaje...

jajka kolor żółtka
AdobeStock
Newsy
Dlaczego niektóre żółtka są ciemne, a inne jasne? Mało kto wie z czego to wynika
Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie? I jak rozpoznać dobre jajka? Sprawdźcie!

Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca. Właściwości jajek Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B , a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.   Od czego zależy kolor żółtka? Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych. Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne? Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi , a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin . W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza...