Dodajcie to do gotujących się ziemniaków. Będą miały posmak… czipsów
AdobeStock
Newsy

Dodajcie to do gotujących się ziemniaków. Będą miały posmak… chipsów

Dodajcie do gotujących się ziemniaków ten składnik, a w życiu nie ugotujecie już ich inaczej.

Jedni dodają do gotujących się ziemniaków odrobinę oleju lub margaryny aby przyspieszyć ich gotowanie. Są też tacy, którzy sięgają po sok z cytryny, dzięki któremu ziemniaki nie tylko mają ciekawy, nieco orientalny posmak, ale też nie rozpadają się przy gotowaniu. A co powiecie na to, żeby dodać do gotujących się ziemniaków ocet?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie ocet do gotujących się ziemniaków

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tłuczonych ziemniaków. Warzywo to doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybnymi. Istnieje również nieliczona ilość przepisów na ziemniaki w roli głównej – są to m.in. placki ziemniaczane, frytki, pyzy, babki ziemniaczane czy kopytka. A co, gdyby tak dodać do gotujących się ziemniaków ten nieoczywisty składnik?

Jeżeli chcecie poprawić walory smakowe ziemniaków, dodajcie do nich odrobinę octu. Ziemniaki będą wówczas miały znacznie ostrzejszy smak , zdaniem niektórych, przypominający nawet chipsy.

Na koniec posypcie ziemniaki swoimi ulubionymi przyprawami – np. ziołami lub specjalną przyprawą do ziemniaków. Gwarantujemy, że warzywo to oczaruje was na nowo.

Co ciekawe, ocet nie tylko poprawia walory smakowe ziemniaków, ale też powoduje, że ziemniaki tworzą cienką skórkę, która pomaga im zachować kształt, co będzie szczególnie przydatne, jeśli zechcecie ugotować je z zamiarem dodania ich do sałatki jarzynowej.

Zobacz także
Po co dodawać sok z cytryny do gotowania ziemniaków? Te 2 powody sprawią, że już nigdy nie będziecie ich inaczej gotować

Po co dodawać sok z cytryny do gotowania ziemniaków? 2 powody, dla których już zawsze będziecie tak robić

Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika

Chcecie, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały? Dodajcie do wody łyżkę tego składnika

Co jeszcze można dodać do ziemniaków?

Kiedy wasze ziemniaki już się ugotują, odlejcie z nich wodę, postawcie je na niewielkim gazie i dodajcie do nich odrobinę mleka, po czym wyłączcie gaz i przystąpcie do tłuczenia ich tłuczkiem – róbcie to energicznie i utłuczcie je na gładką, pulchną masę. Takie ziemniaki będą miały wyjątkowy i niezwykle kremowy smak.

Zamiast mleka możecie też użyć masła. Do takiego puree możecie również dodać np. świeżego, drobno posiekanego koperku, papryki czerwonej, pieprzu, czosnku czy pokruszony listek laurowy. Tak podane ziemniaki z pewnością ziemniaki będą inaczej smakowały.

Smacznego!

Źródło: msn.com.pl

Placki ziemniaczane z marchwią
Newsy
Dodajcie do masy na placki ziemniaczane to warzywo. Będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze
Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić placków ziemniaczanych w ten sposób, dużo traciliście!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przygotowujecie je z tartych ziemniaków i podajecie z różnymi dodatkami. Czy wpadliście na to, że do masy oprócz ziemniaków, można dodać jeszcze jedno warzywo, które podkręci wygląd i smak placków ziemniaczanych, a na dodatek sprawi, że będą zdrowsze? Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane smakują wielu pokoleniom. Zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i seniorzy i najmłodsi. Zazwyczaj w masie na placki ziemniaczane znajdziecie: Tarte ziemniaki Jajko Odrobinę mąki Cebulę Sól To konieczne dodatki do placków ziemniaczanych. Czasami, jeśli chcecie podać je w wersji na słodko, możecie pominąć dodatek cebuli do placków ziemniaczanych. Jeśli macie zamiar jeść placki w wytrawnej wersji, koniecznie ją dodajcie, bo nadaje ona aromatu plackom ziemniaczanym. Nietypowe warzywo w plackach ziemniaczanych Oprócz ziemniaków i cebuli, do placków ziemniaczanych możecie dodać jeszcze… tartą marchewkę! Na pewno wiecie, że jest ona bardzo zdrowa, ale przy próbowaliście przemycić ją kiedyś w plackach ziemniaczanych? Placki ziemniaczane z marchewką będą miały piękny złocisty kolor, który zaintryguje waszych domowników lub gości. To nie jedyna zaleta dodawania marchewki do placków ziemniaczanych. Nadaje ona wyjątkowego smaku potrawie! Dzięki dodatkowi marchewki, placki ziemniaczane są delikatnie słodsze i trochę bardziej chrupiące. Dodając do placków marchewkę, zwiększacie też objętość potrawy, nie zwiększając za bardzo jej kaloryczności! Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki są więc też trochę mniej tuczące. Marchewka w plackach ziemniaczanych to też oczywiście dodatkowa porcja witamin. Pewnie wiecie, że trzeba jeść codziennie co najmniej 5 porcji warzyw i...

robert makłowicz placki ziemniaczane
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje
Robert Makłowicz lubi zaskakiwać i tym razem pokazał przepis na nieco nietypowe placki ziemniaczane. Mimo wszystko są przepyszne w smaku. Koniecznie musicie ich spróbować!

Z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym, twarożkiem chrzanowym i łososiem, kwaśną śmietaną czy cukrem... Możliwości podania placków ziemniaczanych jest wiele, jednak ich tradycyjna forma jest najbardziej znana oraz lubiana nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, a także łączyć różne produkty razem. Tym razem zdradził swój przepis na inne, aczkolwiek wyjątkowe placki ziemniaczane. Sekretny składnik Roberta Makłowicza do placków ziemniaczanych Robert Makłowicz jest dość znanym kucharzem na polskiej scenie kulinarnej. Nie boi się eksperymentów i łączenia różnych produktów. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje swoich fanów nową formą klasycznego polskiego dania. Makłowicz zmienił nieco przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, poprzez przygotowanie ich na rozczynie ze świeżych drożdży! Takie połączenie wbrew pozorom idealnie się komponuje. Placki są delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, a co najważniejsze wręcz rozpływają się w ustach. Ten zestaw to po prostu strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie to danie według tego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza Składniki: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki szczypta cukru około 16 ziemniaków około 400 ml mleka 1 cebula 1-2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: W miseczce przygotujcie rozczyn ze świeżych drożdży, jednej łyżki mąki, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. W międzyczasie zagotujcie około 400 ml mleka. Starte ziemniaki przełóżcie na...

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne
Pixabay
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne
Pieczone, smażone, grillowane lub ugotowane... Ziemniaki można przygotować na wiele różnych sposobów, ale czy wiecie jaka przyprawa najlepiej podkreśla smak tych niezwykle popularnych warzyw?

Ziemniaki to bez wątpienia najpopularniejszy dodatek do dań w Polsce. Możemy z nich zrobić mnóstwo smakowitych potraw, takich jak pieczone łódeczki, kopytka , frytki , pyzy , zapiekanki oraz placki . Zwykle zjadamy je jednak w formie ugotowanej i utłuczonej. Takie ziemniaki idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami , kotletami i daniami z ryby . Czym najlepiej przyprawiać ziemniaki, oczywiście poza solą? Jest pewna przyprawa, która wprost idealnie pasuje do ziemniaków.  Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Ziemniaki wprost uwielbiają towarzystwo ziół – a szczególnie rozmarynu i tymianku. Przyprawy te doskonale podkreślają ich smak i nadają im ciekawego charakteru. Co jeszcze można dodać do ziemniaków, poza solą, rozmarynem i tymiankiem? To zależy od konkretnego dania. Kurkuma – dzięki kurkumie pieczone ziemniaki będą nie tylko zdrowsze, ale też będą miały apetyczny żółty kolor. Odrobina masła i koperku – to już typowa klasyka. Ugotowane na miękko ziemniaki wprost idealnie komponują się z odrobiną dobrej jakości masła i świeżego koperku . Z dodatkiem chrzanu i pesto. Ugotujcie ziemniaki, zróbcie z nich puree z dodatkiem chrzanu i pesto. Ten smak na długo wami zawładnie. Pieczone ziemniaki , frytki oraz ziemniaki z grilla najlepiej komponują się z dodatkiem soli, granulowanego czosnku i wędzonej papryki. Zróbcie je dzieciom, a na pewno będą się nimi zajadać! Podsmażane na patelni ziemniaki uwielbiają towarzystwo ziół prowansalskich i słodkiej papryki. Z kolei do placków ziemniaczanych zwykle dodaje się sól, świeżo zmielony pieprz, słodką paprykę i odrobinę gałki muszkatołowej. A wy czym przyprawiacie poszczególne dania z ziemniaków? Źródło: doradcasmaku.pl

placki
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia
Idealnie chrupiące, aromatyczne i pyszne. Na pewno to znacie. Placki ziemniaczane to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw przygotowywana z tego warzywa. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, aby nie ciemniały podczas przygotowywania!

Regionem słynącym z potraw ziemniaczanych jest Podlasie. To niekwestionowany lider w przygotowywaniu smakołyków, które podbijają serca największych smakoszy. Odwiedzając tereny północno-wschodniej części Polski, aż żal nie spróbować kołdunów , kartaczy , babki ziemniaczanej czy placków. Wiele osób zapomina, że ziemniaki są źródłem wielu cennych wartości dla zdrowia człowieka . Najcenniejszy w nich jest potas, ale ważne również są takie składniki jak mangan, żelazo, wapń, cynk czy fosfor. Dzięki wielu wartościom odżywczym są niezastąpionym składnikiem codziennej diety każdego człowieka. Np. jako podstawa do zrobienia placków ziemniaczanych. Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały? Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Wszystko przez pewien enzym, który można znaleźć w ich składzie.  Ciemne ziemniaki nie tracą walorów smakowych , ale niestety wyglądają nieestetycznie, a przez to wydają się mało apetyczne. Aby zapobiec temu procesowi, wystarczy zastosować jeden patent. Chodzi o zalanie ich w garnku wodą po ubraniu ze skórki. Jeśli chcecie, aby starte na tarce ziemniaki na placki również nie ściemniały, to do przygotowanej masy należy dodać odrobinę śmietany . Ten trik zdecydowanie spowolni proces uwalniania się enzymu, a ziemniaki nie będą ciemne i nieestetyczne. Koniecznie przetestujcie ten patent podczas przygotowywania placków ziemniaczanych. Jakie dania można przygotowywać z ziemniaków? Ziemniaki jako warzywo powszechnie lubiane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. W końcu chyba każdy lubi zjeść schabowego z ziemniakami i mizerią. Co na to są wielbiciele mielonego z ziemniaczkami i burakami na ciepło? Cóż, oczywiście obydwie obiadowe opcje są równie dobre. ...