Jedni dodają do gotujących się ziemniaków odrobinę oleju lub margaryny aby przyspieszyć ich gotowanie. Są też tacy, którzy sięgają po sok z cytryny, dzięki któremu ziemniaki nie tylko mają ciekawy, nieco orientalny posmak, ale też nie rozpadają się przy gotowaniu. A co powiecie na to, żeby dodać do gotujących się ziemniaków ocet?

Dodajcie ocet do gotujących się ziemniaków

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tłuczonych ziemniaków. Warzywo to doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybnymi. Istnieje również nieliczona ilość przepisów na ziemniaki w roli głównej – są to m.in. placki ziemniaczane, frytki, pyzy, babki ziemniaczane czy kopytka. A co, gdyby tak dodać do gotujących się ziemniaków ten nieoczywisty składnik?

Jeżeli chcecie poprawić walory smakowe ziemniaków, dodajcie do nich odrobinę octu. Ziemniaki będą wówczas miały znacznie ostrzejszy smak , zdaniem niektórych, przypominający nawet chipsy.

Na koniec posypcie ziemniaki swoimi ulubionymi przyprawami – np. ziołami lub specjalną przyprawą do ziemniaków. Gwarantujemy, że warzywo to oczaruje was na nowo.

Zobacz także:

Co ciekawe, ocet nie tylko poprawia walory smakowe ziemniaków, ale też powoduje, że ziemniaki tworzą cienką skórkę, która pomaga im zachować kształt, co będzie szczególnie przydatne, jeśli zechcecie ugotować je z zamiarem dodania ich do sałatki jarzynowej.

Co jeszcze można dodać do ziemniaków?

Kiedy wasze ziemniaki już się ugotują, odlejcie z nich wodę, postawcie je na niewielkim gazie i dodajcie do nich odrobinę mleka, po czym wyłączcie gaz i przystąpcie do tłuczenia ich tłuczkiem – róbcie to energicznie i utłuczcie je na gładką, pulchną masę. Takie ziemniaki będą miały wyjątkowy i niezwykle kremowy smak.

Zamiast mleka możecie też użyć masła. Do takiego puree możecie również dodać np. świeżego, drobno posiekanego koperku, papryki czerwonej, pieprzu, czosnku czy pokruszony listek laurowy. Tak podane ziemniaki z pewnością ziemniaki będą inaczej smakowały.

Smacznego!

Źródło: msn.com.pl