Kuchnia regionalna pełna jest prawdziwych skarbów! Kto poznał dania z różnych regionów Polski, ten dobrze wie, ile pysznych przepisów się tam kryje. Jednym z nich są fantastyczne, kresowe gołąbki, zwane też gołąbkami podolskimi. Na czym polega ich wyjątkowość? Do farszu dodaje się… ziemniaki! Te gołąbki występują w kilku wersjach. Najpopularniejsza to farsz z samych ziemniaków z przyprawami, ale robi się także farsz mieszany, gdzie ziemniaki stanowią dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na gołąbki podolskie!

Przepis na gołąbki podolskie

Do przygotowania podolskich gołąbków z ziemniakami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • Suszone grzyby
  • Koncentrat pomidorowy
  • Świeży koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wytnijcie głąb z kapusty, włóżcie ją do garnka i sparzcie gorącą wodą. Następnie wyjmijcie ją z garnka, ostudźcie i oddzielcie liście.
  2. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Nie zapomnijcie odcisnąć ich z soków!
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie.
  4. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zeszkliła i odstawcie do wystudzenia.
  5. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie jedno jajko, ostudzoną cebulę, mielone mięso oraz sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie.
  6. Tak przygotowany farsz kładźcie na liście kapusty i zawijajcie na gołąbki.
  7. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty, wlejcie szklankę wody i wsypcie pokruszone suszone grzyby, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Posólcie.
  8. Na liście kapusty połóżcie gołąbki i duście przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka gołąbki i kapustę, a do pozostałego w nim wywaru wlejcie cały słoik koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz świeży koperek. Wymieszajcie.
  9. Gotujcie sos przez kilka minut.
  10. Tak przygotowanym sosem polewajcie gołąbki.