Dodajcie to do farszu na pierogi z kapustą, a unikniecie krępujących sytuacji przy świątecznym stole
Duusiak/Gotujmy.pl
Newsy

Dodajcie to do farszu na pierogi z kapustą, a unikniecie krępujących sytuacji przy stole

Po zjedzeniu wigilijnych, ciężkich dań większość osób odczuwa dyskomfort i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. By temu zapobiec, zaopatrzcie się w 1 przyprawę.

Do typowych, świątecznych polskich potraw możemy zaliczyć karpia, sałatkę jarzynową i kapustę w wielu odsłonach - smażoną, podaną z grochem lub w formie farszu do pierogów. Nie ma co ukrywać, że są to dość ciężkostrawne potrawy i przejedzenie się po Wigilii może mieć nieprzyjemne skutki. By nieco je złagodzić, warto dodać do kapusty 1 składnik. 

Co dodać do farszu na pierogi z kapustą i grzybami?

Na początku warto wyjaśnić, dlaczego kapusta powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dzieje się tak ze względu na obecność rafinozy w tym warzywie. Jest to cukier, który ulega strawieniu dopiero w jelicie grubym. To wtedy znajdujące się w nim bakterie wytwarzają gazy, które powodują nieprzyjemne dolegliwości. Mogą być one jeszcze silniejsze przy kapuście kiszonej.

Właśnie dlatego po zjedzeniu wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami możecie odczuwać dyskomfort. By mu zapobiec, dobrze jest, jeszcze na etapie przygotowania, dodać do farszu kminek. To przyprawa o charakterystycznym smaku, która dobrze komponuje się z kapustą, a przy tym działa łagodząco na układ pokarmowy. 

Zobacz także
Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie

Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie

Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania

W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania

Właściwości zdrowotne kminku

Za intensywny smak kminku odpowiadają znajdujące się w nim olejki eteryczne. Działają one przeciwskurczowo i właśnie z tego powodu kminek dodaje się do kapusty, by zminimalizować nieprzyjemne dolegliwości, jakie występują po zjedzeniu tego warzywa. Pomocna może być też herbatka z kminku wypita po ciężkim posiłku. Ponadto, kminek pomoże też na:

  • infekcje górnych dróg oddechowych - zwłaszcza w przypadku kaszlu i bólu gardła. Kminek można jeść lub pić w postaci naparu.

  • zaparcia - dzięki działaniu rozkurczowemu jedzenie kminku przyniesie ulgę przy problemach z wypróżnianiem.

  • nieświeży oddech - gumę do żucia można z powodzeniem zastąpić kminkiem. Wystarczy żuć ziarenka przez kilka minut i wypluć. Jeśli problem nie ustaje, polecamy skonsultować się ze stomatologiem lub lekarzem pierwszego kontaktu. 

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...

bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego 1 składnik
Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić? Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem. Skąd się biorą wzdęcia? Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór. Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu! Sposoby na wzdęcia po kapuście Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości. Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki....

Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Flickr
Newsy
Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Jeśli wasza postna kapusta z grzybami za każdym razem wychodzi zbyt słona, mamy na to sposób - wystarczy zwrócić uwagę na 1 rzecz podczas przygotowania.

Tradycyjny, typowy dla polskiej kuchni bigos to popularna w sezonie zimowym potrawa, jednak przez jeden dzień musi ustąpić innemu daniu - mowa tutaj oczywiście o kapuście z grzybami, którą można by nazwać bigosem w wersji postnej. Nie zawiera mięsa ani smalcu, choć jest równie pyszna i świetnie komponuje się z resztą wigilijnych potraw. Czasami niestety wychodzi o wiele za słona - sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.  Dlaczego kapusta z grzybami jest słona?  Danie to przyrządza się oczywiście na bazie kapusty kiszonej, która już sama w sobie jest dość słona. Jeśli przeszkadza wam taki smak, możecie ją wcześniej wypłukać - nie radzimy jednak tego robić, ponieważ wówczas kapusta straci również typową dla niej kwasowość i walory smakowe. Dlaczego jednak kapusta z grzybami wychodzi czasami tak słona, że trudno ją przełknąć? Wszystko przez przyprawy. Przyzwyczajeni do tego, by solić większość potraw już na początku lub w trakcie, to samo robimy w przypadku postnej kapusty - a to błąd. Należy robić to dopiero na samym końcu, by jej nie przesolić. Z tego powodu warto po prostu spróbować jej pod koniec przygotowywania i dopiero wtedy zdecydować, czy dodatkowa sól jest konieczna.  Przepis na wigilijną kapustę z grzybami Składniki: pół kilograma kapusty kiszonej pół szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki kminku 4-5 ziaren pieprzu sól Przygotowanie: Włóżcie suszone grzyby do garnka, zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 godziny.  Odciśnijcie kapustę kiszoną z wody (nie wylewajcie soku - przyda się np. do farszu na pierogi) i przełóżcie do garnka. Następnie do garnka z kapustą...

Kapusta kiszona wyszła miękka? Przez ten częsty błąd może być do niczego
Flickr
Newsy
Kapusta kiszona wyszła miękka? Przez ten częsty błąd może być do niczego
Otworzyliście słoik z kapustą i okazało się, że zamiast twarda i pełna chrupkości jest miękka? Znamy przyczynę.

Domowa kapusta kiszona to nieodłączny element w polskiej kuchni. Dodajemy ją zawsze do bigosu, mieszamy z grzybami i podajemy na świąteczny stół solo lub w formie farszu do pierogów lub krokietów. Z kapusty kiszonej robi się też pyszną kwaśnicę lub podsmaża, by następnie podać ją z mięsem i ziemniakami. A do tego - jest prosta w przygotowaniu i bardzo tania. Niestety, zdarza się, że taka samodzielnie ukiszona kapusta po wyjęciu ze słoika nie jest przyjemnie chrupiąca i twarda, a zamiast tego okazuje się być miękka i niezbyt smaczna. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego kapusta kiszona wychodzi miękka? Choć przygotowanie kapusty kiszonej nie jest trudne, można przy tym popełnić kilka błędów, które powodują, że nie będzie ona zbyt smaczna lub po prostu nie ukisi się prawidłowo: Powietrze - w trakcie kiszenia kapusta powinna być w całości przykryta sokiem, a słoik, w której się znajduje, musi być szczelnie zamknięty. Należy oczywiście co kilka dni go odkręcić, by „odgazować” kapustę, ale w trakcie całego procesu kiszenia słoik powinien być mocno zakręcony. Możliwe więc, że kapusta zrobiła się miękka, ponieważ słoik był nieszczelny.  Temperatura - ma bardzo duży wpływ na kiszenie kapusty. Gdy jest za niska, proces ten przebiega o wiele wolniej, a nawet może być zupełnie zaburzony. Dlatego najlepiej jest przechowywać słoiki z kapustą, zwłaszcza na początku kiszenia, w temperaturze pokojowej. Nie może być ona jednak też zbyt wysoka - wówczas kapusta będzie się kisić za szybko i może wyjść miękka.  Marchew - jeśli dodacie za dużo marchewki do kapusty, może ona zaburzyć fermentację, przez co kapusta nie będzie chrupiąca. Jednak najczęściej popełnianym błędem, przez który kapusta kiszona wychodzi miękka, jest dodanie do niej zbyt dużo soli. Ten składnik jest...