Do typowych, świątecznych polskich potraw możemy zaliczyć karpia, sałatkę jarzynową i kapustę w wielu odsłonach - smażoną, podaną z grochem lub w formie farszu do pierogów. Nie ma co ukrywać, że są to dość ciężkostrawne potrawy i przejedzenie się po Wigilii może mieć nieprzyjemne skutki. By nieco je złagodzić, warto dodać do kapusty 1 składnik. 

Co dodać do farszu na pierogi z kapustą i grzybami?

Na początku warto wyjaśnić, dlaczego kapusta powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dzieje się tak ze względu na obecność rafinozy w tym warzywie. Jest to cukier, który ulega strawieniu dopiero w jelicie grubym. To wtedy znajdujące się w nim bakterie wytwarzają gazy, które powodują nieprzyjemne dolegliwości. Mogą być one jeszcze silniejsze przy kapuście kiszonej.

Właśnie dlatego po zjedzeniu wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami możecie odczuwać dyskomfort. By mu zapobiec, dobrze jest, jeszcze na etapie przygotowania, dodać do farszu kminek. To przyprawa o charakterystycznym smaku, która dobrze komponuje się z kapustą, a przy tym działa łagodząco na układ pokarmowy. 

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne kminku

Za intensywny smak kminku odpowiadają znajdujące się w nim olejki eteryczne. Działają one przeciwskurczowo i właśnie z tego powodu kminek dodaje się do kapusty, by zminimalizować nieprzyjemne dolegliwości, jakie występują po zjedzeniu tego warzywa. Pomocna może być też herbatka z kminku wypita po ciężkim posiłku. Ponadto, kminek pomoże też na:

  • infekcje górnych dróg oddechowych - zwłaszcza w przypadku kaszlu i bólu gardła. Kminek można jeść lub pić w postaci naparu.

  • zaparcia - dzięki działaniu rozkurczowemu jedzenie kminku przyniesie ulgę przy problemach z wypróżnianiem.

  • nieświeży oddech - gumę do żucia można z powodzeniem zastąpić kminkiem. Wystarczy żuć ziarenka przez kilka minut i wypluć. Jeśli problem nie ustaje, polecamy skonsultować się ze stomatologiem lub lekarzem pierwszego kontaktu. 

Źródło: zywienie.medonet.pl