jak zrobić gołąbki ze szpinakiem i serem feta.jpg
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do farszu na gołąbki a powalą was swoim smakiem. Mało kto wpadłby na takie genialne połączenie składników

Gołąbki to sztandarowe danie polskiej kuchni. Umie je przyrządzić każda szanująca się gospodyni. Co powiecie na małą modyfikację i zmianę przepisu?

Biała kapusta, mięso mielone, najlepiej z łopatki wieprzowej, a do tego oczywiście ryż i skromne dodatki w postaci soli, pieprzu i sosu pomidorowego.

Tak prezentuje się w największym możliwym skrócie przepis na nasze ukochane gołąbki. Mało kto wie jednak, że ten podstawowy przepis wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać.

Nasze gołąbki swój pierwowzór czerpią z wigilijnego przepisu na gołąbki z kaszą gryczaną i z grzybami, które do dzisiaj nieraz przygotowuje się poza okresem bożonarodzeniowym, choćby na wschodzie Polski.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak można przyrządzić gołąbki w inny, ciekawy sposób?

Co to wszystko oznacza? Otóż przepis na gołąbki nie jest "zamkniętą" recepturą, której nie można w żaden sposób zmienić!

Możecie poeksperymentować, przykładowo robiąc gołąbki na... grecką modłę. Nie będziecie musieli użyć do nich liści winogron – zwykła kapusta biała też się nada.

Kluczem będzie stworzenie nietypowego farszu ze szpinaku, ziemniaków i sera fety. Brzmi nietypowo? Ale za to jak smakuje!

Przepis na gołąbki z fetą i szpinakiem

Składniki:

  • Mała główka kapusty włoskiej lub młoda, mała kapusta biała
  • Ok. 10 dag szpinaku mrożonego lub nieco mniej szpinaku świeżego
  • 50 dag ziemniaków
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • Ok. 10 dag sera feta lub białego sera solankowego
  • Pół słoiczka pomidorów suszonych bez zalewy
  • 2-3 kromki chleba razowego
  • Oregano suszone
  • Oliwa z oliwek
  • Szklanka soku pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie głąba i obgotujcie, oddzielając kolejne liście.
  2. Surowe ziemniaki obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę i duście je wraz ze szpinakiem.
  3. Doprawcie duszącą się podstawę farszu gałką muszkatołową i pieprzem. Farszu nie należy solić, gdyż słoność zapewni ser feta.
  4. Kiedy ziemniaki zmiękną, odstawcie je do ostygnięcia.
  5. Potem wymieszajcie farsz z pokruszoną feta, pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi i porwanymi na kawałeczki kromkami chleba razowego.
  6. Całość należy doprawić oregano.
  7. Zawijajcie gołąbki z farszem i ściśle układajcie w naczyniu żaroodpornym.
  8. Zalejcie gołąbki sokiem pomidorowym i odrobiną oliwy.
  9. Duście przez około pół godziny na małym gazie.
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina!
Wasze gołąbki wychodzą twarde? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Podstępne gołąbki Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Prosty przepis na gołąbki Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

gołąbki z ziemniakami
Flickr
Newsy
Dodajcie to do gołąbków a wasze kubki smakowe oszaleją. Prosty składnik. W życiu nie zgadniecie o co chodzi
Lubicie specjały kuchni regionalnej? Ten wyjątkowy przepis na gołąbki na pewno wam się spodoba!

Kuchnia regionalna pełna jest prawdziwych skarbów! Kto poznał dania z różnych regionów Polski, ten dobrze wie, ile pysznych przepisów się tam kryje. Jednym z nich są fantastyczne, kresowe gołąbki, zwane też gołąbkami podolskimi. Na czym polega ich wyjątkowość? Do farszu dodaje się… ziemniaki! Te gołąbki występują w kilku wersjach. Najpopularniejsza to farsz z samych ziemniaków z przyprawami, ale robi się także farsz mieszany, gdzie ziemniaki stanowią dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na gołąbki podolskie! Przepis na gołąbki podolskie Do przygotowania podolskich gołąbków z ziemniakami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 5 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oleju Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty, włóżcie ją do garnka i sparzcie gorącą wodą. Następnie wyjmijcie ją z garnka, ostudźcie i oddzielcie liście. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Nie zapomnijcie odcisnąć ich z soków! Obierzcie cebulę i pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zeszkliła i odstawcie do wystudzenia. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie jedno jajko, ostudzoną cebulę, mielone mięso oraz sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz kładźcie na liście kapusty i zawijajcie na gołąbki. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty, wlejcie szklankę wody i wsypcie pokruszone suszone grzyby, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela...