Biała kapusta, mięso mielone, najlepiej z łopatki wieprzowej, a do tego oczywiście ryż i skromne dodatki w postaci soli, pieprzu i sosu pomidorowego.
Tak prezentuje się w największym możliwym skrócie przepis na nasze ukochane gołąbki. Mało kto wie jednak, że ten podstawowy przepis wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać.
Nasze gołąbki swój pierwowzór czerpią z wigilijnego przepisu na gołąbki z kaszą gryczaną i z grzybami, które do dzisiaj nieraz przygotowuje się poza okresem bożonarodzeniowym, choćby na wschodzie Polski.
Jak można przyrządzić gołąbki w inny, ciekawy sposób?
Co to wszystko oznacza? Otóż przepis na gołąbki nie jest "zamkniętą" recepturą, której nie można w żaden sposób zmienić!
Zobacz także:
Możecie poeksperymentować, przykładowo robiąc gołąbki na... grecką modłę. Nie będziecie musieli użyć do nich liści winogron – zwykła kapusta biała też się nada.
Kluczem będzie stworzenie nietypowego farszu ze szpinaku, ziemniaków i sera fety. Brzmi nietypowo? Ale za to jak smakuje!
Przepis na gołąbki z fetą i szpinakiem
Składniki:
- Mała główka kapusty włoskiej lub młoda, mała kapusta biała
- Ok. 10 dag szpinaku mrożonego lub nieco mniej szpinaku świeżego
- 50 dag ziemniaków
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz
- Ok. 10 dag sera feta lub białego sera solankowego
- Pół słoiczka pomidorów suszonych bez zalewy
- 2-3 kromki chleba razowego
- Oregano suszone
- Oliwa z oliwek
- Szklanka soku pomidorowego
Przygotowanie:
- Kapustę pozbawcie głąba i obgotujcie, oddzielając kolejne liście.
- Surowe ziemniaki obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę i duście je wraz ze szpinakiem.
- Doprawcie duszącą się podstawę farszu gałką muszkatołową i pieprzem. Farszu nie należy solić, gdyż słoność zapewni ser feta.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, odstawcie je do ostygnięcia.
- Potem wymieszajcie farsz z pokruszoną feta, pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi i porwanymi na kawałeczki kromkami chleba razowego.
- Całość należy doprawić oregano.
- Zawijajcie gołąbki z farszem i ściśle układajcie w naczyniu żaroodpornym.
- Zalejcie gołąbki sokiem pomidorowym i odrobiną oliwy.
- Duście przez około pół godziny na małym gazie.