Biała kapusta, mięso mielone, najlepiej z łopatki wieprzowej, a do tego oczywiście ryż i skromne dodatki w postaci soli, pieprzu i sosu pomidorowego.

Tak prezentuje się w największym możliwym skrócie przepis na nasze ukochane gołąbki. Mało kto wie jednak, że ten podstawowy przepis wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać.

Nasze gołąbki swój pierwowzór czerpią z wigilijnego przepisu na gołąbki z kaszą gryczaną i z grzybami, które do dzisiaj nieraz przygotowuje się poza okresem bożonarodzeniowym, choćby na wschodzie Polski.

Jak można przyrządzić gołąbki w inny, ciekawy sposób?

Co to wszystko oznacza? Otóż przepis na gołąbki nie jest "zamkniętą" recepturą, której nie można w żaden sposób zmienić!

Zobacz także:

Możecie poeksperymentować, przykładowo robiąc gołąbki na... grecką modłę. Nie będziecie musieli użyć do nich liści winogron – zwykła kapusta biała też się nada.

Kluczem będzie stworzenie nietypowego farszu ze szpinaku, ziemniaków i sera fety. Brzmi nietypowo? Ale za to jak smakuje!

Przepis na gołąbki z fetą i szpinakiem

Składniki:

  • Mała główka kapusty włoskiej lub młoda, mała kapusta biała
  • Ok. 10 dag szpinaku mrożonego lub nieco mniej szpinaku świeżego
  • 50 dag ziemniaków
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • Ok. 10 dag sera feta lub białego sera solankowego
  • Pół słoiczka pomidorów suszonych bez zalewy
  • 2-3 kromki chleba razowego
  • Oregano suszone
  • Oliwa z oliwek
  • Szklanka soku pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie głąba i obgotujcie, oddzielając kolejne liście.
  2. Surowe ziemniaki obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę i duście je wraz ze szpinakiem.
  3. Doprawcie duszącą się podstawę farszu gałką muszkatołową i pieprzem. Farszu nie należy solić, gdyż słoność zapewni ser feta.
  4. Kiedy ziemniaki zmiękną, odstawcie je do ostygnięcia.
  5. Potem wymieszajcie farsz z pokruszoną feta, pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi i porwanymi na kawałeczki kromkami chleba razowego.
  6. Całość należy doprawić oregano.
  7. Zawijajcie gołąbki z farszem i ściśle układajcie w naczyniu żaroodpornym.
  8. Zalejcie gołąbki sokiem pomidorowym i odrobiną oliwy.
  9. Duście przez około pół godziny na małym gazie.