Uwielbiacie ruskie pierogi? Jedni miłośnicy tego dania doceniają jego łagodny smak, a inni wręcz przeciwnie – lubią pierogi ruskie za ich lekko ostry farsz. Różnice wynikają z tego, że każdy ma inny sposób przygotowania. Jedni dodają więcej twarogu, przez co pierogi są łagodniejsze, a inni więcej ziemniaków i pieprzu, który nadaje im ostrości. Jeżeli preferujecie ostrzejszą wersję farszu, to na pewno spodoba się wam ten przepis rodziny Kuroniów na pierogi!

Przepis Kuroniów na pierogi ruskie

Czym wyróżniają się te pierogi? Zdecydowanie smakiem! Do klasycznego farszu na ruskie pierogi należy dodać solidną porcję… sera pleśniowego! To on nadaje pierogom charakteru i bardzo oryginalnego smaku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – brzmi on po prostu przepysznie.

Do przygotowania pierogów według Kuronia, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki wody
  • 1 jajko
  • Sól

Farsz:

  • 250 g ziemniaków gotowanych
  • 250 g białego sera
  • 100 g sera typu lazur
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g masła

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę roztopionego masła oraz około ¾ szklanki ciepłej wody (gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dosypcie więcej mąki).
  2. Wyróbcie dokładnie ciasto, a następnie odstawcie je na 15-20 minut.
  3. W tym czasie obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie drobno i wrzućcie na rozgrzany olej. Podsmażcie.
  4. Zmielcie twaróg, ugotowane ziemniaki i przełóżcie do dużej miski.
  5. Do sera z ziemniakami dodajcie podsmażony czosnek i cebulę zmielone w maszynce oraz ser lazur – możecie go zmielić w tej samej maszynce albo po prostu widelcem.
  6. Doprawcie wszystko solą i pieprzem i wymieszajcie.
  7. Stolnicę podsypcie mąką i rozwałkujcie na niej cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinajcie kółeczka i w środek każdego za pomocą łyżki nakładajcie porcję farszu.
  8. Zlepcie brzegi pierogów i wrzućcie je do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotujcie przez około 3 minuty od momentu jak wypłyną. Podawajcie polane masełkiem.

Smacznego!

Zobacz także: