Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne.
Sposób na goryczkę w cykorii
Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak.
Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką
Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 1 kilogram cykorii
- 3 gruszki
- 4 duże łyżki masła
- Sok z połowy cytryny
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie.
- Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok.
- Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli.
- Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę.
- Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut.
- Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2 łyżkami cukru pudru. Duście do momentu, aż odparuje woda.
- Jeżeli przed upływem podanego czasu woda wyparuje, dolejcie jej odrobinę więcej. Z kolei, jeśli po kwadransie na patelni będzie jeszcze woda, zdejmijcie pokrywkę i zwiększcie ogień.