gorzka cykoria
AdobeStock
Newsy

Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu

Nie używaliście nigdy cykorii ze względu na jej charakterystyczną goryczkę? Pozbędziecie się jej łatwo używając tego sposobu.

Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na goryczkę w cykorii

Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką

Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1 kilogram cykorii
  • 3 gruszki
  • 4 duże łyżki masła
  • Sok z połowy cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie.
  2. Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok.
  3. Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli.
  4. Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę.
  5. Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2 łyżkami cukru pudru. Duście do momentu, aż odparuje woda.
  7. Jeżeli przed upływem podanego czasu woda wyparuje, dolejcie jej odrobinę więcej. Z kolei, jeśli po kwadransie na patelni będzie jeszcze woda, zdejmijcie pokrywkę i zwiększcie ogień.
Jak wybrać cykorię żeby nie była gorzka. Jest naturalnym probiotykiem
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać cykorię, żeby nie była gorzka? Jest naturalnym probiotykiem i warto ją jeść
Skąd się bierze goryczka w główce cykorii i jak wybrać warzywo, żeby było smaczne i zdrowe? Podpowiadamy.

Za goryczkę w cykorii odpowiada inulina, probiotyk, dobroczynny dla „dobrych” bakterii, które bytują w jelitach. Dlatego nie warto jej całkowicie unikać. Im cykoria jest bardziej gorzka, tym lepiej działa na zdrowie. Wyjaśniamy jednak jak rozpoznać główki, które mają mniej goryczy, jak je przechowywać, żeby gorzkiego smaku nie przybywało i jak przyrządzać, żeby ukryć goryczkę. Jak rozpoznać cykorię z mniejszą ilością goryczy? Pomimo tego, że nie każdy lubi goryczkę zawartą w cukinii, warto ją jeść. Warzywo ma niewiele kalorii, tylko 30 w średniej główce, jest więc polecane na surówki dla osób na dietach odchudzających. Do tego pobudza do działania układu odpornościowego i poprawia przyswajanie wapnia. Pobudza pracę wątroby i nerek, obniża stężenie glukozy we krwi — mogą ją jeść cukrzycy. Zawiera dużo witaminy A i kwasu foliowego, a także witaminę C, magnez, żelazo i mangan. Jeśli chcecie kupić cykorię, która ma tylko delikatny gorzki smak, unikajcie tych małych i zielonych. Warzywo powinno być spore, dorodne i dobrze wyrośnięte. Decydujcie się na najjaśniejsze, w których tylko same brzegi przechodzą w zieleń. Zawarta w cykorii gorycz wzmaga się pod wpływem światła. Dlatego kupujcie te, które są prawidłowo przechowywane w sklepie m.in. osłonięte od światła i sami przechowujcie je w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej ma warzywnej półce w lodówce. Które składniki sałatek dobrze ukryją gorycz cykorii? Cykoria bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem owoców, których słodycz zrównoważy jej goryczkę. Są to: Jabłka Gruszki Pomarańcze Mandarynki Rodzynki Winogrona Cytryny Te wyraziste składniki, z kolei doskonale będą się komponowały z ostrym smakiem cykorii: Ser z niebieską lub...

Młoda kapusta wychodzi najlepsza tylko z tym składnikiem. Cudownie kremowa
ziutula/gotujmy.pl
Newsy
Młoda kapusta wyjdzie wam najlepiej tylko z tym składnikiem. Cudownie kremowa
Znaliście taki przepis na kapustę zasmażaną? Wyjdzie wam po prostu idealna!

Kapusta zasmażana to klasyk w polskiej kuchni. Smakuje doskonale podawana z tłuczonymi ziemniakami, a najlepiej jako dodatek do mielonych czy kotleta schabowego. Niektórzy lubią dodawać do niej pokrojony w kostkę boczek - staje się wtedy bardziej treściwa i wyjątkowo aromatyczna. Można też użyć smalcu, by nadać jej zapachu, od którego aż ślinka cieknie. Jednak jeżeli preferujecie kapustę w wersji jarskiej, to wystarczy skroić do niej cebulę, koperek i dodać najważniejszy składnik, czyli masło! Dzięki niemu kapusta zasmażana wychodzi wyjątkowo kremowa. Warto dolać też do niej słodką śmietankę, by danie stało się jeszcze bardziej delikatne. Wypróbujcie poniższy przepis na kapustę zasmażaną - wyjdzie przepyszna.  Przepis na młodą kapustę Do przygotowania pysznej, młodej kapusty zasmażanej potrzebne wam będa składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 duże łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 cebula ¾ opakowania słodkiej śmietanki sok z połowy cytryny pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie: Usuńcie wierzchnie liście kapusty. Wytnijcie głąb, poszatkujcie drobno kapustę i opłuczcie pod bieżącą wodą. Pokrójcie cebulę w kostkę. Dodajcie masło na patelnię, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie, aż się zeszkli, ale tak, by się nie przypaliła. Następnie dodajcie poszatkowaną kapustę. Do kapusty i cebuli dodajcie cukier, wymieszajcie i smażcie przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.  Kiedy kapusta puści już sok, przykryjcie patelnię pokrywką i duście do miękkości. Jeżeli trzeba, podlejcie kapustę wodą. Kiedy kapusta już zmięknie, dodajcie sól, pieprz i zabielcie śmietaną....

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...