Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne.

Sposób na goryczkę w cykorii

Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak.

Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką

Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1 kilogram cykorii
  • 3 gruszki
  • 4 duże łyżki masła
  • Sok z połowy cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie.
  2. Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok.
  3. Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli.
  4. Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę.
  5. Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2 łyżkami cukru pudru. Duście do momentu, aż odparuje woda.
  7. Jeżeli przed upływem podanego czasu woda wyparuje, dolejcie jej odrobinę więcej. Z kolei, jeśli po kwadransie na patelni będzie jeszcze woda, zdejmijcie pokrywkę i zwiększcie ogień.