gorzka cykoria
AdobeStock
Newsy

Dodajcie to do cykorii, a zniknie jej gorzki smak. Zrobicie z niej pyszny dodatek do obiadu

Nie używaliście nigdy cykorii ze względu na jej charakterystyczną goryczkę? Pozbędziecie się jej łatwo używając tego sposobu.

Cykoria jest wciąż mało popularnym w Polsce warzywem. Ponieważ nie używa się jej do typowych polskich potraw, wiele osób nie próbuje nawet eksperymentować z tym warzywem. Niewłaściwie przyrządzona cykoria ma nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Można się go na szczęście łatwo pozbyć! Warto poznać ten trik, ponieważ dania z jej dodatkiem są bardzo smaczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na goryczkę w cykorii

Aby pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku, wystarczy zastosować jeden z dwóch znanych sposobów. Pierwszy to po prostu zasypanie cykorii solą. Należy przekroić ją na pół, posolić i położyć w misce na około godzinę. Według drugiego sposobu cykorię powinno się chwilę podgotować w mleku, które złagodzi jej gorzki smak.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Przepis na cykorię duszoną w maśle z gruszką

Aby zrobić to klasyczne, francuskie danie, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1 kilogram cykorii
  • 3 gruszki
  • 4 duże łyżki masła
  • Sok z połowy cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cykorię dokładnie umyjcie i lekko osuszcie. Wytnijcie z niej twardy głąb oraz usuńcie nieładne liście. Pokrójcie cykorię lub porozrywajcie liście ręcznie.
  2. Obierzcie gruszki ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne, pokrójcie i polejcie odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na bok.
  3. Posypcie cykorię solą i odstawcie na około godzinę. Po tym czasie opłuczcie kapustę z soli.
  4. Postawcie patelnię na średnim ogniu i rozpuśćcie na niej 4 łyżki masła. Dodajcie poszatkowaną cykorię i smażcie przez około minutę.
  5. Wsypcie łyżeczkę cukru pudru, dodajcie pieprz oraz sok z połowy wyciśniętej cytryny. Wlejcie 150 ml wody (około ¾ szklanki), przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Na sam koniec dodajcie na patelnię gruszki i posypcie 2 łyżkami cukru pudru. Duście do momentu, aż odparuje woda.
  7. Jeżeli przed upływem podanego czasu woda wyparuje, dolejcie jej odrobinę więcej. Z kolei, jeśli po kwadransie na patelni będzie jeszcze woda, zdejmijcie pokrywkę i zwiększcie ogień.
sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

anna nowak ibisz dieta
ONS.pl
Newsy
Oto co Anna Nowak-Ibisz je na śniadanie. Dzięki niemu ma świetną sylwetkę i jest pełna energii przez cały dzień
Pożywne i dobrze zbilansowane śniadanie to podstawa udanego dnia! Zobaczcie, co prezenterka Anna Nowak-Ibisz zjada na pierwszy posiłek.

Osoby pracujące przed kamerami muszą nieustannie dbać o zgrabną sylwetkę. Niestety, kamera dodaje kilogramów! Dlatego właśnie aktorzy, prezenterzy czy piosenkarze zwracają dużą uwagę na to, co jedzą, by nie przytyć. Nie inaczej jest w przypadku Anny Nowak-Ibisz! Prezenterka ma 54 lata i wygląda fantastycznie. Wszystko oczywiście dzięki odpowiedniej diecie i prowadzeniu zdrowego stylu życia. Dieta Anny Nowak-Ibisz Patrząc na zdjęcia udostępniane przez gwiazdę na jej profilu w mediach społecznościowych łatwo zauważyć, że wiele czasu spędza na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna to klucz do utrzymania wagi! Prezenterka dba również oczywiście o swoją dietę. Niedawno pokazała zdjęcie z przygotowań przed rozpoczęciem pracy w telewizji. Widać na nim Anię w lustrze oraz apetyczne i bardzo zdrowe śniadanie! Okazuje się, że stylistka prezenterki jest także ekspertką żywieniową i przygotowuje Annie dietetyczne posiłki. Prezenterka jest wyraźnie zachwycona. Śniadanie, które przygotowała jej stylistka to dietetyczna i bardzo zdrowa sałatka z jajkiem, awokado, pomidorami i pestkami słonecznika. Poniżej podajemy wam przepis na bardzo podobną i równie smakowitą sałatkę, która da wam zastrzyk energii z samego rana! Spróbujcie sami. Przepis na sałatkę z awokado i jajkiem Do przygotowania sałatki, którą lubi zajadać się Anna Nowak-Ibisz, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 jajka 1 łodyga selera naciowego 1 pomidor Pół awokado Pół cykorii Garść rukoli Garść szpinaku Szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 2 łyżki pestek dyni Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Średnie jajka powinno się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Umyjcie warzywa...

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...

cola przepis
Flickr
Newsy
W sklepie kosztuje krocie. Zróbcie w domu napój o smaku coli. Smak was zaskoczy
Jest sposób na ominięcie podatku cukrowego! Wystarczy zrobić colę samodzielnie w domu - to bardzo proste.

Ostatnie podwyżki słodkich napojów mocno dały wszystkim po kieszeni! Ucierpieli nawet amatorzy napojów typu „zero”, które zamiast cukru zawierają słodziki. Teraz soki i słodkie napoje gazowane kosztują o wiele więcej, a wszystko przez obowiązujący od 1 stycznia 2020 roku podatek cukrowy, podobno w trosce o zdrowie Polaków. Co zrobić, by móc dalej pić ulubione napoje bez martwienia się o pieniądze? To proste! Zamiast z nich rezygnować, spróbujcie zrobić je sami w domu. Wykonanie wcale nie jest takie trudne. Przepis na domową colę Historia napojów typu cola jest już bardzo długa i mimo upływu czasu ludzie nadal je uwielbiają. Choć przez podatek cukrowy cola jest teraz znacznie droższa, nie ma co się załamywać – po prostu zróbcie ją sami! Będą wam potrzebne poniższe składniki: 1,5 litra wody gazowanej 1 litr wody niegazowanej 2 średnie pomarańcze 1 cytryna 1 limonka 250 g cukru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka cynamonu Pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Do rondelka wlejcie łyżkę wody i wsypcie pięć łyżeczek cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlejcie szklankę wody. Kiedy całość zacznie wrzeć, zdejmijcie rondelek z gazu i odstawcie na bok. Z pomarańczy, cytryny i limonki zetrzyjcie skórkę, a z obranych owoców wyciśnijcie sok. Do większego garnka wlejcie litr wody. Dodajcie starte skórki z cytrusów, cukier, zmieloną kolendrę, gałkę muszkatołową i cynamon. Postawcie na ogniu, a gdy całość się zagotuje to zamieszajcie, gotujcie jeszcze przez minutę i odstawcie. Kiedy zawartość garnka będzie jeszcze gorąca, wlejcie sok z cytrusów, karmel oraz...