Dodajcie to do brokuła podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu
AdobeStock
Newsy

Dodajcie to do brokułów podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu

Domownicy krzywią się na samą myśl o gotowanych brokułach? Trudno im się dziwić - ten zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Sprawdźcie, jak się go pozbyć i poznajcie przy okazji ciekawy przepis na brokułową zapiekankę.

Nie przepadacie za zapachem gotowanych brokułów? Choć warzywa te są bardzo zdrowe i smaczne, ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Poznajcie prosty sposób na to, jak go zlikwidować. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni. 

Co zrobić, by pozbyć się zapachu brokuła w trakcie gotowania? 

Gotujące się brokuły mają specyficzny aromat, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że do garnka, w którym będziecie gotować te warzywa, wsypiecie szczyptę sody oczyszczonej. Zadziała ona jak pochłaniacz zapachów i ograniczy nieprzyjemny, brokułowy zapach pojawiający się w trakcie gotowania. 

Ponadto, dzięki sodzie brokuły zachowają swój intensywny, soczysty zielony kolor i będą oczyszczone z pestycydów. 

Zobacz także
Sposób na pleśń na brokułach

Co zrobić, gdy znajdziemy PLEŚŃ na brokułach? Wykorzystaj ten prosty trik!

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka

Przepis na zapiekankę z brokułów

Do przygotowania prostej i smacznej zapiekanki brokułowej z makaronem będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 250 g makaronu penne

  • 100 g sera mozzarella

  • 100 g sera cheddar lub parmezan

  • 40 g sera pleśniowego

  • ⅔ szklanki śmietanki 30%

  • 1 ząbek czosnku

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania brokułów. Do gotującej się wody wsypcie szczyptę soli oraz sody oczyszczonej. Wrzućcie brokuły i gotujcie, aż będą pół twarde. Tak samo ugotujcie makaron - makaron oraz brokuły nie powinny być bardzo miękkie, w końcu będą się jeszcze piec w piekarniku.

  2. Ułóżcie brokuły i makaron w naczyniu żaroodpornym. Pokrójcie ser mozzarella (możecie też użyć mozzarelli w kulkach) i pleśniowy i dodajcie do naczynia. 

  3. W osobnym, wysokim naczyniu wymieszajcie śmietankę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszajcie i zalejcie śmietanką makaron z brokułami. Całość posypcie startym parmezanem. 

  4. Naczynie żaroodporne wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie bez przykrycia przez około 20-25 minut. Gotowe!

Źródło: radiozet.pl, aniagotuje.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki. Zrobicie ją w 5 minut
Pizza to jedno z ulubionych dań na całym świecie. Chociaż oryginalnie pochodzi z Włoch, doczekała się już setek różnych odmian – nawet w wersji błyskawicznej!

Prawdziwa neapolitańska pizza przygotowywana jest na cieście, które powinno leżakować nawet kilkadziesiąt godzin. Na co dzień jednak na pewno nie macie tyle czasu i częściej zdarza wam się sięgać po pizzę mrożone, gotowe ciasta lub te serwowane z dowozem do domu. Da się jednak błyskawicznie poskromić apetyt na pizzę bez wydawania dużych pieniędzy! Gotowanie z mikrofali Przepisy na pełne dania czy desery, które tworzy się wyłącznie z pomocą mikrofali, znane są od niedawna. Jeszcze kiedyś sprzęt ten służył głównie do podgrzewania czy rozmrażania niektórych produktów. Teraz internauci i miłośnicy kuchni z całego świata tworzą przepisy specjalnie skomponowane pod parametry mikrofalówek! Da się w ten sposób zrobić szybkie ciasta brownie, ciasta bananowe, makaron z serem, a nawet szybkie leczo. Jak się okazało, w mikrofali uda się upiec nawet… pizzę! Wiele sklepów spożywczych sprzedaje już gotowe dania, które wystarczy podgrzać w mikrofalówce. Najczęściej jednak są one pełne składników szkodliwych dla zdrowia takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, tłuszcze nasycone czy cukry. Jest to tzw. żywność przetworzona, której należy unikać. Jeśli macie więc zaledwie kilkanaście minut na obiad, warto wykorzystać mikrofalę, wrzucając do niej składniki znanego pochodzenia.  Przepis na pizzę z kubka z mikrofalówki Składniki: 4 łyżeczki mąki, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 3 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu pomidorowego, 1 obfita łyżeczka sera mozzarella, 5 mini pepperoni, 1/2 łyżeczki przypraw (bazylia, oregano) Przygotowanie: Do niewysokiego kubka wsypcie mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i...

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
Owoce i warzywa są pryskane środkami, które mogą powodować podrażnienia i alergie. Dowiedzcie się, jak je usunąć.

Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw . Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu. Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów? Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa: Zacznijcie od umycia rąk mydłem. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak , sałatę , kalafiora , brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa! Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta! Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi....

pączki
gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Jak zrobić lukrowane mini-pączusie? Pół godziny roboty i możecie zapraszać gości
Karnawał trwa w najlepsze, a przed nami jeszcze Tłusty Czwartek. Mini-pączusie serowe idealnie sprawdzą się dla osób zabieganych lub kiedy wpadną niezapowiedziani goście!

Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych! Składniki: 200 g białego sera 100 g serka śmietankowego naturalnego  2 jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania 1i ½ łyżki wódki lub octu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy  opcjonalnie aromat do ciasta Dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia Lukier: sok z jednej cytryny cukier puder (ilość zależna od soku) skórka pomarańczowa Wykonanie: Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta.  Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z...

Żurek
bubu45/Adobe Stock
Newsy
Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie 1 rzecz i dobrze zamieszajcie. Będzie idealny
Zdarza się, że żurek wychodzi zbyt kwaśny, szczególnie jeśli przyrządzacie go na bazie niskiej jakości sklepowego zakwasu. Na szczęście, taką zupę da się jeszcze uratować.

Przyrządzanie żurku na bazie zakwasu z butelki, ma swoje plusy, ale jak to mówią, każdy kij ma dwa końce. Toteż największym mankamentem takiego rozwiązania jest fakt, że zupa może wyjść zdecydowanie zbyt kwaśna. Na szczęście, nie trzeba jej wtedy wylewać, wystarczy dodać 1 składnik. Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Jeśli wasz żurek okazał się zbyt kwaśny wystarczy, że dodacie do niego odrobinę sody oczyszczonej i całość bardzo dokładnie wymieszacie. Okazuje się bowiem, że soda oczyszczona wspaniale neutralizuje kwas w zakwasie.  Należy jednak uważać, by z nią nie przesadzić – nawet niewielka ilość znacznie zmienia smak zupy czyniąc ją zdecydowanie bardziej słoną. Dodawajcie jej więc po szczypcie i dopiero później sólcie. Na tym jednak nie koniec. Smak żurku możecie uratować również przy pomocy odrobiny cukru i większej ilości śmietany. Ten proces może wam jednak zająć zdecydowanie więcej czasu niż dodanie sody oczyszczonej. Przepis na żurek  Będziecie potrzebować: 500 ml zakwasu żytniego  2 litrów domowego bulionu 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów wędzonego boczku 4 łyżek śmietany 18 proc. 4 ząbków czosnku 6 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem. Czosnek...