Nie przepadacie za zapachem gotowanych brokułów? Choć warzywa te są bardzo zdrowe i smaczne, ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Poznajcie prosty sposób na to, jak go zlikwidować. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.
Co zrobić, by pozbyć się zapachu brokuła w trakcie gotowania?
Gotujące się brokuły mają specyficzny aromat, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że do garnka, w którym będziecie gotować te warzywa, wsypiecie szczyptę sody oczyszczonej. Zadziała ona jak pochłaniacz zapachów i ograniczy nieprzyjemny, brokułowy zapach pojawiający się w trakcie gotowania.
Ponadto, dzięki sodzie brokuły zachowają swój intensywny, soczysty zielony kolor i będą oczyszczone z pestycydów.
Zobacz także:
Przepis na zapiekankę z brokułów
Do przygotowania prostej i smacznej zapiekanki brokułowej z makaronem będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
-
1 brokuł
-
250 g makaronu penne
-
100 g sera mozzarella
-
100 g sera cheddar lub parmezan
-
40 g sera pleśniowego
-
⅔ szklanki śmietanki 30%
-
1 ząbek czosnku
-
gałka muszkatołowa
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od ugotowania brokułów. Do gotującej się wody wsypcie szczyptę soli oraz sody oczyszczonej. Wrzućcie brokuły i gotujcie, aż będą pół twarde. Tak samo ugotujcie makaron - makaron oraz brokuły nie powinny być bardzo miękkie, w końcu będą się jeszcze piec w piekarniku.
-
Ułóżcie brokuły i makaron w naczyniu żaroodpornym. Pokrójcie ser mozzarella (możecie też użyć mozzarelli w kulkach) i pleśniowy i dodajcie do naczynia.
-
W osobnym, wysokim naczyniu wymieszajcie śmietankę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszajcie i zalejcie śmietanką makaron z brokułami. Całość posypcie startym parmezanem.
-
Naczynie żaroodporne wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie bez przykrycia przez około 20-25 minut. Gotowe!
Źródło: radiozet.pl, aniagotuje.pl