Nie przepadacie za zapachem gotowanych brokułów? Choć warzywa te są bardzo zdrowe i smaczne, ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Poznajcie prosty sposób na to, jak go zlikwidować. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni. 

Co zrobić, by pozbyć się zapachu brokuła w trakcie gotowania? 

Gotujące się brokuły mają specyficzny aromat, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że do garnka, w którym będziecie gotować te warzywa, wsypiecie szczyptę sody oczyszczonej. Zadziała ona jak pochłaniacz zapachów i ograniczy nieprzyjemny, brokułowy zapach pojawiający się w trakcie gotowania. 

Ponadto, dzięki sodzie brokuły zachowają swój intensywny, soczysty zielony kolor i będą oczyszczone z pestycydów. 

Zobacz także:

Przepis na zapiekankę z brokułów

Do przygotowania prostej i smacznej zapiekanki brokułowej z makaronem będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 250 g makaronu penne

  • 100 g sera mozzarella

  • 100 g sera cheddar lub parmezan

  • 40 g sera pleśniowego

  • ⅔ szklanki śmietanki 30%

  • 1 ząbek czosnku

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania brokułów. Do gotującej się wody wsypcie szczyptę soli oraz sody oczyszczonej. Wrzućcie brokuły i gotujcie, aż będą pół twarde. Tak samo ugotujcie makaron - makaron oraz brokuły nie powinny być bardzo miękkie, w końcu będą się jeszcze piec w piekarniku.

  2. Ułóżcie brokuły i makaron w naczyniu żaroodpornym. Pokrójcie ser mozzarella (możecie też użyć mozzarelli w kulkach) i pleśniowy i dodajcie do naczynia. 

  3. W osobnym, wysokim naczyniu wymieszajcie śmietankę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszajcie i zalejcie śmietanką makaron z brokułami. Całość posypcie startym parmezanem. 

  4. Naczynie żaroodporne wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie bez przykrycia przez około 20-25 minut. Gotowe!

Źródło: radiozet.pl, aniagotuje.pl