Bigos to pyszne, rozgrzewające i bardzo syte danie. Większość Polaków uwielbia, gdy bigos ma kawałki wędzonego boczku lub kiełbasy. Bigos z naszego przepisu jest wegeteriański i nie ma w nim nawet kawałka mięsa. Znajdziecie w nim za to podsmażane na maśle aromatyczne pieczarki, marchewkę, cebulę i kompozycję oryginalnych przypraw, m.in. ostrej papryczki chili.
Jeśli jednak należycie do grona mięsożerców, nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić bogaty już bigos wegetariański na pieczarkach w dodatek w postaci mięsa. Kiełbasa podwawelska, dowolnie wybrane kawałki smażonej wieprzowiny - wybierajcie to, co lubicie najbardziej.
Tak przygotowany bigos będzie najlepiej smakował na drugi a nawet na trzeci dzień. Potrawa jest jednak tak pyszna, że prawdopodobnie zjecie ją ze smakiem już pierwszego dnia.
Jak ją przygotować? Przepis znajdziecie poniżej.
Zobacz także:
Przepis na bigos bez mięsa
Składniki:
- 1 duża kapusta
- Kilogram pieczarek
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz i ostra papryka do smaku
- liść laurowy
- Ziele angielskie
- Kminek
- Majeranek
Przygotowanie:
- Szatkujemy kapustę, przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy 2 szklankami wody.
- Kapustę obgotowujemy i odcedzamy.
- Ponownie zalewamy kapustę wodą tak, by sięgała ona na nie więcej niż 3/4 ilości kapusty i gotujemy.
- Dodajemy kostkę rosołową, startą na tarce marchewkę (grube oczka) i solimy.
- Do bigosu dodajemy podsmażone na maśle pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w paski.
- Przyprawiamy przyprawą do bigosu, dodajemy szczyptę ostrej papryki i koperek.
- Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka minut.
Smacznego!