Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień
Flickr
Newsy

Dodajcie to do bigosu, a w życiu nie zrobicie go inaczej. Najlepiej będzie smakował na 3. dzień

Lubicie jeść bigos, ale nie przepadacie za smakiem boczku i kiełbasy? Przygotujcie ten oto przepyszny wegetariański bigos z dodatkiem podsmażanych na maśle pieczarek. Gwarantujemy, że oczaruje was swoim smakiem.

Bigos to pyszne, rozgrzewające i bardzo syte danie. Większość Polaków uwielbia, gdy bigos ma kawałki wędzonego boczku lub kiełbasy. Bigos z naszego przepisu jest wegeteriański i nie ma w nim nawet kawałka mięsa. Znajdziecie w nim za to podsmażane na maśle aromatyczne pieczarki, marchewkę, cebulę i kompozycję oryginalnych przypraw, m.in. ostrej papryczki chili.

Jeśli jednak należycie do grona mięsożerców, nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić bogaty już bigos wegetariański na pieczarkach w dodatek w postaci mięsa. Kiełbasa podwawelska, dowolnie wybrane kawałki smażonej wieprzowiny - wybierajcie to, co lubicie najbardziej.

Tak przygotowany bigos będzie najlepiej smakował na drugi a nawet na trzeci dzień. Potrawa jest jednak tak pyszna, że prawdopodobnie zjecie ją ze smakiem już pierwszego dnia.

Jak ją przygotować? Przepis znajdziecie poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bigos bez mięsa

Składniki:

  • 1 duża kapusta
  • Kilogram pieczarek
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kminek
  • Majeranek
Zobacz także
Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach

Bigos z młodej kapusty inaczej wg Tomasza Strzelczyka. Bez długiego stania przy garach

Szybki bigos ze słodkiej kapusty z wędzoną kiełbasą. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie

Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie

Przygotowanie:

  1. Szatkujemy kapustę, przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy 2 szklankami wody.
  2. Kapustę obgotowujemy i odcedzamy. 
  3. Ponownie zalewamy kapustę wodą tak, by sięgała ona na nie więcej niż 3/4 ilości kapusty i gotujemy.
  4. Dodajemy kostkę rosołową,  startą na tarce marchewkę (grube oczka) i solimy.
  5. Do bigosu dodajemy podsmażone na maśle pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w paski.
  6. Przyprawiamy przyprawą do bigosu, dodajemy szczyptę ostrej papryki i koperek.
  7. Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka minut.

Smacznego!

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Przepis na bigos Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso...

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
ONS/AdobeStock
Newsy
Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
Planujecie podać na Wigilię bigos? Postawcie na ten rybny z przepisu Karola Okrasy. Gwarantujemy że zachwyci was swoim smakiem.

Mimo iż w Wigilię wcale nie trzeba pościć i można jeść mięso bez obawy, że jest to grzech, tradycja niejedzenia mięsa w tym dniu jest bardzo silnie zakorzeniona wśród Polaków. Raczej niewielu z nas sięgnie 24 grudnia po mięso. Potrawy takie jak bigos z kiełbasą, swojskie wędliny, mięsa czy inne tego typu dania, raczej poczekają na 25 grudnia, czyli na pierwszy dzień świąt. Jeśli jednak nie możecie się oprzeć smakowi bigosu, przygotujcie bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Znany polski kucharz dodaje do swojego bigosu dorsza i kilka ciekawych przypraw, które genialnie podkręcają jego smak. Jak zrobić bigos rybny z przepisu Karola Okrasy? Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Karol Okrasa podzielił się przepisem na rybny bigos. Kucharz wzbogaca jego smak miodem, białym pieprzem, papryczkami chili i suszoną żurawiną: - Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować taki bigos? Zobaczcie krok po kroku! Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Składniki: filet z dorsza – 1 kg sól mąka pszenna - 3 łyżki olej – 50 ml kiszona kapusta – 0,5 kg cebula – 1 szt. czosnek – 2 ząbki suszone grzyby – 4 szt. liście laurowe – 3 szt. ziele angielskie – 3 ziarna masło – 150 g woda – 200 ml majeranek – 1 łyżka suszona żurawina – 2 łyżki pieprz biały, mielony cytryna – 1 szt. miód – 1 łyżka papryczka chili – 1 szt. Przygotowanie: Oczyśćcie dorsza ze skóry, pokrójcie na duże kawałki, posólcie i oprószcie mąką. Rybę obsmażcie na oleju na złoty kolor. Kiszoną kapustę...